Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - Anton

Страници: [1] 2 3 ... 39
1
http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=2&vest=9837
Шокантно: Син ми го избркаа од Клиниката, почина од леукемија во Бугарија
од Менче Атанасова Точи, НОВА | објавено на: 30-11-2013 17:12:35

„Каде си бе, Бугарин? Ајде да си одиш од Клиниката за хематологија!“ Со овие зборови на 26-годишниот Иван Стојков од Кавадарци, кој имал акутна леукемија, му се обратила директорката Лидија Чевревска тврди неговиот татко Трајче. Иван починал во болницата во Софија, пред да му биде пресадена коскена срцевина.

Иван имал поднесено барање за бугарски пасош, но терапијата пред да му биде извршена трансплантација требало да ја прима на хематологија.

-Почина во туѓа земја, избркан од Клиниката за хематологија. Кога се вративме во болницата во Софија ни беше срам да кажеме дека е избркан и лажевме дека во Македонија нема лекови, вели татко му Трајче.

Директорката Чевревска го отфрла обвинувањето и тврди дека такво нешто никогаш не кажала така.

-Пациент од Клиниката никогаш не бил избркан, доколку некој сака да се лекува во странство тоа е негово право, изјави за НОВА Чевревска.

НОВА ја пренесува шокантната приказна на кавадарчанецот Стојков Трајче во целост.
2
http://www.dnevnik.mk/?ItemID=C9F12A1F5CB43D4082ABC09FF9CED73C

„Во текот на расчистувањето на случајот Милош Лозановски добиени се сознанија дека пратеник на СДСМ во парламентот на Република Македонија, стапил во соработнички контакт со полковник Никола Глумац, кому му изнел дека потсекретарите на Министерството за внатрешни работи, Слободан Богоевски и Павле Трајанов, имале намера, во соработка со Социјалдемократскиот сојуз, да го рушат тогашниот министер за внатрешни работи Јордан Мијалков.

KОС имаше и има план за ликвидација на Владата и повторна окупација-враќање на српските окупаторски војски во Македонија  како тоа се случи во 1918 и 1945 година.
Блаже Миневски
„Во текот на расчистувањето на случајот Милош Лозановски добиени се сознанија дека пратеник на СДСМ во парламентот на Република Македонија, стапил во соработнички контакт со полковник Никола Глумац, кому му изнел дека потсекретарите на Министерството за внатрешни работи, Слободан Богоевски и Павле Трајанов, имале намера, во соработка со Социјалдемократскиот сојуз, да го рушат тогашниот министер за внатрешни работи Јордан Мијалков. На 19 септември во кафеаната ’Ајчо‘ во Битола се состанале Наќе Стојановски, Тито Петковски и Никола Глумац и уште едно лице, пријател на Лозановски, при што го информирале Глумац во врска со настаните сврзани со подигнатата иницијатива во парламентот против Ј. Мијалков. Денес можеме слободно да се прашаме колку такви сценарија има подготвувано KОС со претставници на нашата владејачка гарнитура. Kолку судбини биле во нивни раце“, запишал Никола Kљусев во својот дневнички запис од средината на деведесеттите години на минатиот век, додавајќи дека случајот Лозановски открива многу нешта за методот на работење на KОС и на задгрбните манипулации на веќе познатите пратеници на Социјалдемократскиот сојуз и нивната вмешаност во подривачките активности на KОС во Македонија. Инаку, со академик Никола Kљусев, во средината на деведесеттите години на минатиот век, но и во почетокот на првата деценија од овој век, имавме повеќе средби по разни поводи, при што најчесто разговаравме за неговите уметнички, поетски и прозни проекти и планови, но и за неговите записи за настаните во кои учествувал од осамостојувањето на Република Македонија до деновите кога во јавноста излегоа информации за неговата кандидатура за претседател на МАНУ. Овој текст е базиран врз разговори со него, но и врз неговите објавени и необјавени записи пишувани во преломните години на македонската независност и меѓународна афирмација.

Цитат
„Со несмалено темпо продолжува стихијата на расипништво и до денес.
Некои педантни анализи утре ќе кажат дека оваа сиромашна земја, со општествен производ на жител од 1.000 американски долари, троши повеќе за разни прослави, приеми, банкети, одошто се финансира социјалната програма во државата, во услови кога гладот демне над десетици илјади семејства. Доволно е само да ги споменеме трошоците на годишни прослави за ослободување на секој град во земјата. Своевремено Де Гол, по прославата на 25-годишнината од победата на фашизмот, ги прекина годишните прослави, ги остави само јубилејните години. А што да се каже за трошоците на разни манифестации, фестивали, патрони празници во училишта, касарни, претпријатија, разни приеми на делегации, свечени отворања на собири и слично. Kој поднесува сметка за тој растур? Kаде е одговорноста за трошење на општествениот денар“, запишал меѓудругото академик Никола Kљусев, првиот премиер на независна Република Македонија во своите записи од времето додека беше премиер, но и подоцна, по падот на неговата експертска влада и назначувањето на триесетгодишниот Бранко Црвенковски за нов премиер на Република Македонија, сведочејќи за времето и патот на создавањето на македонската независна држава, како и за деликатната атмосфера на македонскиот плурализам и на радикалните општествени промени. Затоа често во своите записи тој е директен, искрен и отворен, па во некои делови одредени личности можат да се најдат затечени и навредени затоа што ги сместува во списокот со мајстори на чудни мизансцени, заткулисни игри, во групата на колебливци, црвени хипокрити, малодушни лидери и политички насилници.

Нано Ружин е човек со загубено национално чувство

„Во 1991 година под сугестија на претседателот Глигоров се организира лоби-група на чело со Џон Битов од Торонто, но со мошне слаби резултати, за кои беа потрошени околу еден милион долари. Мошне енигматично брзо се распадна оваа лоби-група без да даде никаков отчет за нејзината дејност ниту главниот лобист ниту нејзиниот организатор Kиро Глигоров“, запишал Kљусев во својот бележник, признавајќи дека основната движечка сила и клучната улога во светската глобализација е во рацете на САД, а малите сиромашни земји се буквално принудени да организираат и плаќаат скапи лобисти без да имаат поголема полза од тоа.

„Во една таква глобализација се гради нова класа на космополити кои самите се чувствуваат како граѓани на светот, па неодамна и во нашиот Парламент слушнавме еден таков егземплар во ликот на Нано Ружин, пратеник на СДСМ, кој јавно се претстави како граѓанин на светот со загубено национално чувство“, пишува Kљусев.

Сведочејќи за драматичните денови на македонското осамостојување, Kљусев меѓу другото оставил запис и за миговите кога на бината на Плоштадот во Скопје требало да се соопшти резултатот од Референдумот за независност:

„Се свртувам, гледам - нема никој од лидерите на партиите застапени во Парламентот, освен лидерот на ВМРО-ДПМНЕ. Го прашувам министерот за информации. Одговара дека не знае. Не е известен. Го прашувам шефот на протоколот. И тој не знае. По извесно време добивам информации од министерот за внатрешни работи дека некои членови на раководствата на партиите конвертити меѓу кои и Бранко Црвеновски и други, се видени во еден диско-бар, а претседателот на Собранието и претседател на пројугословенската реформска партија, Стојан Андов, е забележан на јужната граница, во реонот Дојран - Гевгелија, на пат за Солун. Владата, протоколот и министерството за внатрешни работи не беа информирани за неговото напуштање на Републиката. Подоцна, пред две години, слушнав како дава изјава на едно новинарско прашање пред ТВ Скопје дека ’заминал на меѓународен саем во Солун за да го испита пулсот на Грците за нашиот референдум’. Kолку несериозно и смешно. Ова од причина што без знаење на Владата, претседателот на Собранието не може да врши таква дејност. Тоа не е делокругот на неговата активност“, подвлекува Kљусев, додавајќи дека во тоа време „постоел план на агентурата на KОС дека референдумот нема да успее, а KОС и Југословенската армија ќе ја ликвидираат Владата на Република Македонија како сеционистичка и националистичка, како Влада што сака да се отцепи од Југославија. Според планот на KОС, постоеја конкретни ’лица-спасители’, кои ќе ја преземат власта во Македонија, а тука беа и многуте пројугословенски партии за да го извршат тој гнасен чин“.

Фрчкоски обвини за „свилена дипломатија“

Според Kљусев, во политичкиот врв на Републиката во тоа време многумина не биле баш воодушевени со идејата за независност на Македонија. Додека едни ја живееја восхитувачката радост за идна независна држава, велеше тој, други с` повеќе иронизираа со идејата за самостојност не гледајќи излез надвор од Југославија:

„Некои министри, како Денко Малески, во извесна смисла и Ристо Дамјановски, во идејата за независна држава гледаа и настапуваа прво плашливо, па иронично, а најпосле и со презир. Денко Малески тоа јавно го искажуваше: ’Независност само без мене’. Претседателот Kиро Глигоров даваше ваква оцена за него: ’Оставете го човекот, да не го загубиме. Тој не мисли така’. Во секој случај, Малески несомнено беше интелигентна личност. Имаше критична, но корозивна мисла, која во себе ја нарекував цинична. Во тие мигови неговата мисла, исполнета со сомнеж и зајадлив циничен тон што разорува, создаваше револт и одбивност кај другите членови на Владата, па дури и кај најмладиот министер Љубомир Фрчкоски, кој на една владина седница му дофрли да престане со својата ’свилена дипломатија‘. Неговата религиозна приврзаност кон Југославија, прекриена со сентиментален превез, дејствуваше зачудувачки пред поривот за формирање независна држава.“

Се разбира, освен колебливците и тие што со иронија гледале на идејата за независна држава, карактеристично за тоа време во Македонија е и подривачката дејност на органите на KОС. Имено, според Kљусев, при откривањето на случајот со шпионска дејност во полза на KОС од страна на Милош Лозановски, инспектор во Службата за државна безбедност во Битола, било констатирано дека тој „од 4 јули 1991 година свесно и самоиницијативно стапил во контакт со полковник Никола Глумац, началник на органот за безбедност на 41. корпус на Третата, скопска воена област, лоциран во Битола, со кого воспоставил класичен соработнички однос како доставувач на информации во полза на KОС. а против интересите на Република Македонија“. Според записот на Kљусев, Лозановски во тие контакти со полковник Никола Глумац го добил псевдонимот „Борец“, при што во повеќе наврати му доставил податоци и сознанија со кои располагала Службата за државна безбедност, а што претставуваат државна тајна: „Освен за распоредот на силите на полицијата и мрежата на соработници на Службата за безбедност во Битола, Лозановски го кодошел и раководството на Kомитетот на ВМРО-ДПМНЕ во Битола, пренесувајќи лажни вести за наводно формирање доброволни едници од страна на ВМРО-ДПМНЕ во Битола, но и за наводна кражба од нивна страна на иконите во Галеријата во Битола и што ли уште не. Сите доставувани податоци се праќани во Сојузниот секретаријат за народна одбрана во Белград со кој непосредно раководел и координирал генерал Симо Тумановски, заменик-началник на Службата за безбедност на Сојузниот секретаријат за народна одбрана, инаку, брат на Драган Тумановски, поранешен потсекретар на Службата за јавна безбедност во МВР на РМ.

Според Kљусев, основниот мотив за ваквите активности на Лозановски била неговата патриотска определеност спрема СФРЈ и ЈНА: „Треба ли да се прашаме кој мотив ги инспирирал господата пратеници од СДСМ?“ Притоа, запишал Kљусев, освен прибирањето информации и контрола на личности и институции во Македонија, агентурата на KОС, во која беа инволвирани и личности од Сојузот на резервните воени старешини, како и Сојузот на борците на Република Македонија, почна да се занимава и со вооружување на некои свои експоненти: „Во Скопје, во населбата Аеродром, снабдија со ’калашникови‘ неколку свои соработници, наводно, од безбедносни причини, а во суштина како потенцијални атентатори и убијци, кои требаше да бидат употребени против личности од македонската влада“.

Во белешките на првиот премиер на независна Република Македонија исто така има запис за разговорите со генерал-полковник Благоја Аџиќ за повлекувањето на ЈНА од Македонија, при што Kљусев подвлекува дека ‘на Владата и мене лично не ни беше познато кога и со кој се договарал претседателот Глигоров за начинот и постапката за заминување на ЈНА од територијата на Македонија, односно, како што стои во документот, за ’привременото дислоцирање на ЈНА од територијата на Република Македонија‘.

Се разбира, записите на академик Kљусев третираат и голем број други теми за почетоците на македонскиот плурализам и радикалните општествени промени во општеството, а значаен дел од нив е објавен како негови записи за бессоните ноќи, како лични „видувања“ за „вербата и измамата“ во македонските политички кругови за време на создавањето на македонската независна држава.

Провизија од 10 проценти за наплата на долгот од Ирак

Во записите на Никола Kљусев има и една интересна информација поврзана со наплатата на нашите побарувања од Ирак, кои во тоа време достигнале 300 милиони долари:

„Kон крајот на 1991 година во мојот кабинет, по препорака на претседателот Kиро Глигоров, се пријави за посета личност по име Љубица Ачевска. Немав доволно информации за личноста што требаше да ја примам. Телефонски бев известен од Претседателот дека станува збор за личност што има своја фирма „Голф ентерпрајзис“ во САД, по потекло е од Македонија, работи на консултантски услуги, а средбата се организира во врска со некакво нејзино застапување на нашите побарувања во Ирак. Беше мошне помпезно претставена како успешна жена која треба да и помогне на Македонија.

При втората посета на Љубица Ачевска на Македонија, министерот Стојан Трајановски ме запозна со содржината на Нацрт-договорот за соработка со ’Голф ентерпрајзис‘ на Ачевска. Во еден од неговите членови стоеше дека за наплатување на нашите побарувања од Ирак во износ од 300 милиони долари треба да ~ се плати 10 проценти провизија за услугите на консултантската фирма ’Голф енетерпрајзис‘, претставувана од Љубица Ачевска. По читањето на договорот веднаш реагирав кај министерот, како е можно да се наплатува толку висока провизија за услуга за голема сума пари. Тоа реагирање го искажав и кај претседателот Kиро Глигоров, а тој лаконски ми одговори министерот да понуди понизок процент - ’да речеме 8 отсто’. Подоцнежните настани, со нејзиното устоличување за амбасадор на Република Македонија во САД од страна на претседателот Глигоров, исфрлија на виделина многу индикации што заслужуваат потемелно испитување. Во секој случај, Глигоров имал посестрани информации за Љубица Ачевска, и тоа речиси во сите домени на нејзината дејност. Тој како нејзин добар пријател и обожавател не само што сакал да ја поддржи во бизнисот, туку ја промовира и ја задржа како наш ’успешен‘ амбасадор во САД, а нејзините услуги во ’бизнисот‘ останаа мртва буква на хартија“, запишал, меѓу другото, академик Никола Kљусев во своите белешки од времето кога беше претседател на Владата на Република Македонија.

3
Актуелни теми од медиумите / Одг: ИНТЕРВЮ
« на: Септември 02, 2013, 08:38:11  »
http://www.mkd.mk/makedonija/politika/vigenin-bugarija-e-isplashena-od-politikata-vo-makedonija

Дојче веле
Вигенин: Бугарија е исплашена од политиката во Македонија

За да стане членка на ЕУ, Македонија треба да ги реши суштествените проблеми со своите соседи и да ги реализира реформите, кои ги очекува ЕK. Тоа не е лесен и брз процес, но нема друг пат, вели Кристијан Вигенин, бугарскиот министер за надворешни работи.
.

Кристијан Вигенин

Вигенин во разговор со уредникот на Бугарската редакција на Дојче веле, Александар Андреев, зборува за односите на Софија со соседната Македонија и спорните прашања.

Како ги оценувате бугарско-македонските односи во моментов?

-Добрите односи со Македонија за нас имаат големо значење. Со жалење треба да констатирам дека во последните години се забележува определен дефицит во односите меѓу двете држави. Во голем степен веројатно тоа се должи и на фактот што последниве години во Република Македонија владее тенденција на засилување на национализмот, што неизбежно води кон продлабочување на недовербата меѓу нас. Негативната кон нас медиумска кампања, обидите за присвојување на историските собитија и личности, претензиите за „македонско малцинство“ во Бугарија и ред други факти создаваат упорни стереотипи во македонското општество, што пак од своја страна раѓа реакција во бугарското општество.

Нашето убедување е дека за постигнување позитивна атмосфера меѓу двете страни е неопходна политичка волја и засилување на дијалогот меѓу официјалните власти - владите, парламентите, општините. Возможна е нова динамика во односите и реализирање на иницијативи, кои ќе доведат до нараснување на довербата меѓу двете држави. Во тој смисол работната средба меѓу двајцата премиери на 28. јули во Ќустендил постави добра основа и покажа дека дијалогот може да тече на официјално рамниште. Важно е, се разбира, тој да биде исполнет со содржини и да се постигне реален напредок во редица области, како економијата, транспортот, инфраструктурата, културата, соработка меѓу општините.... Сето тоа всушност може да биде развиено во полн опфат откако ќе биде потпишан Договорот за добрососедство и соработка.

Во меѓународните медиуми се појавија неколку критички статии во кои се тврди: Праведни или не, претензиите на Бугарија кон официјалната интерпретација на историјата во Македонија не треба да влијаат врз политиката, врз меѓусебните односи и во крајна линија врз бугарската позиција во однос на евроинтеграцијата на Македонија. Според Вас, постои ли такво нешто, и ако постои, дали е тоа оправдано?

-Лесно е да се даваат совети отстрана. Но, Бугарија се чувствува заплашена од спроведувана политика во Република Македонија во последните години, политика која не беше предизвикана од ништо. Напротив, Бугарија од самото создавање на Република Македонија ја поткрепува новата држава во секој однос. Но, кога сѐ поцелно се поставува под прашање бугарската историја, бугарското културно-историско наследство, се промовира непостоечко македонско малцинство кај нас... не можеме да ги затвораме очите. За да стане членка на ЕУ, Република Македонија треба да ги реши суштествените проблеми со своите соседи, да покаже дека се придржува кон принципите на добрососедство и да ги реализира неопходните реформи, кои ги очекува Европската комисија. Тоа не е лесен и брз процес, но за Република Македонија нема друг пат. Морам да потенцирам повторно, нашата главна цел е Република Македонија, како и сите држави од Западен Балкан да станат членки на ЕУ. Само тогаш ќе може да се развие во цел опфат регионалната соработка. Тогаш ќе имаме простор кој ќе биде многу попривлечен за инвестици и за живење.

До каде е стигната подготовката на евентуалниот Договор за добрососедство и соработка меѓу двете страни? Какви се пречките пред него? Зошто Бугарија инсистира на тој договор, а Македонија се стреми да го избегне?

-Досега се извршени четири рунди преговори во рамките на Договорот. Ред е на Република Македонија да ја покани нашата преговарачка екипа. До овој момент таква покана уште не е дојдена, но се надеваме таа да стигне во најскоро време. Постојат три спорни прашања за чие решавање е неопходна силна политичка волја од страна на македонското раководство. Сметаме дека раководството на Република Македонија не е ентузијастички настроено кон Договорот, но Бугарија опстојува на негово потпишување и имаме дадено јасни сигнали до македонската страна дека по ова прашање нема и не може да има промена. Потпишувањето на Договорот ќе овозможи целосен развој на соработката и ќе ги надмине постоечките задршки на Бугарија во однос на давањето датум за почеток на преговорите за членство на Македонија во ЕУ.

Според Вас, спорни се три теми во билатералните односи: општата историја, македонската политика кон македонското малцинство надвор од границите и спорот околу јазикот. Како изгледа сегашната ситуација во однос на овие три проблеми?

-Сметаме дека договореното со декларацијата на премиерите во 1999 година е основата која може да овозможи и по трите прашања да преминеме на рамниште на договор меѓу двете страни. Тоа ќе има поголема обврзувачка сила и на Бугарија ќе и‘ ги даде неопходните гаранции за да може без резерви да ја отвори вратата кон ЕУ за Република Македонија. Не би сакал да коментирам во детали теми кои се предмет на преговори. Во однос на јазикот би кажал дека по 1999 година беше најдена формула, која допушти потпишување на над 60 договори од различен карактер. Таа формула постои и не гледам причина да биде ставена под сомневање.

4
http://www.maktel.mk/makedonija-2/item/2698-vmro-np-zoshto-dragan-bogdanovski-e-nedostoen-i-ponizhen-koga-isto-kako-lustriranite-slavko-janevski-i-tome-serafimovski-nikogash-ne-bil-funkcioner
КОДОШИТЕ-Инсталациите на српските тајни служби УДБА и КОС во Македонија како Драган Богдановски и многу други како него ,сеуште под заштита на актуелните власти во Скопје.

ВМРО-НП: Зошто Драган Богдановски е недостоен и понижен, кога исто како лустрираните Славко Јаневски и Томе Серафимовски никогаш не бил функционер!?
Четврток, 01 Август 2013

ВМРО-НП со големо изненадување го прими експресно донесениот заклучок на Комисијата за верификација на факти дека досието ,,РАШОМОН`` не треба да се разгледува од за нив оправдани причини објаснувајќи дека г-динот Драган Богдановски никогаш не бил функционер. Иако деновиве бевме сведоци на лустрирање на личности кои никогаш не биле функционери како на пример Славко Јаневски, Томе Серафимовски и др.

Комисијата обидувајќи се да сокрие факти, имиња и личности со псевдоними блиски до владеачката структура длабоко го понижи ликот на Драган Богдановски и го фрли на маргините на најниско можно ниво прогласувајќи го за недостоен да биде лустриран, привилегија што ја имаат ,,обични административци и советници во најмали општини``.

Од друга страна нас членовите на ВМРО-НП ова не прави среќни и задоволни бидејќи со ова се докажува дека има само една и единствена вистина, а тоа е дека нашиот сегашен лидер г-динот Љубчо Георгиевски е основач на ВМРО ДПМНЕ во 1990 година.
 
Криењето на податоците содржани во над 10.000 страници досие што е премногу за една личност макар да се работело и за Драган Богдановски зборува многу.
 
Прашуваме кој се плаши од обелоденувањето на имињата на луѓето и нивната улога и цел што посебно се споменуваат токму во делот кој се однесува на настаните од времето на формирање на партијата особено ако се знае дека тој дел од досието е најобемен. Убедени сме дека македонската јавност сака да ги дознае сите личности кои криејќи се под превезот на патриотизмот се уфрлиле во партијата и се обидувале да го погазат и разнебитат светото дело на г-динот Љубчо Георгиевски во создавањето на партијата ВМРО ДПМНЕ како вистински наследник и со автентични вредности на изворното ВМРО од 1893 година.
 
ВМРО-НП искажува голема благодарност до Комисијата која постапувајќи на овој начин не сакајќи ја исфрли на површина вистината и ја потврди историската улога на г-динот Љубчо Георгиевски како создавач на ВМРО ДПМНЕ и независната македонска држава. Оваа вистина неможе да се сокрие не само од нас членовите на ВМРО-НП туку и од сите граѓани на Р.Македонија, современици на тие бурни времиња чии сеќавања се длабоко врежани во нивната совест и никогаш нема да исчезнат.

5
Актуелни теми од медиумите / Одг: ИНТЕРВЮ
« на: Јули 24, 2013, 10:13:42  »
http://plusinfo.mk/mislenje/968/Bogdanovski-ima-dosie-od-najmalku-1000-stranici-vo-koi-dava-izveshtai-za-UDBA


Богдановски има досие од најмалку 1.000 страници во кои дава извештаи за УДБА

Основачот на ВМРО-ДПМНЕ, Љубчо Георгиевски, во кусиот телефонски разговор со Плусинфо, повика Комисијата за лустрација да ги отвори досиејата на сите што се декларираат за основачи на ВМРО-ДПМНЕ, како и на луѓето од дијаспората.
 
 
 
Имате ли сознанија дека УДБА ги финансирала македонските емигрантски друштва, како што е ДОМ на Драган Богдановски и „Македонска нација“, како што според Божин Павловски, тврдел Крсте Црвенковски? (објавено во колумната на Божин Павловски - „Рашомон“, или Драган Богдановски, е кодошот!)
 - Директна информација не можам да посочам, но јасно е дека УДБА и ДБК имале перманентно свои луѓе во тие организации. Најдобар начин да дојдеме до вистината е да се отворат досиејата на луѓето кои се декларираат дека биле во тие организации на дијаспората. Тука имаме дури и нерасчистени убиства. Многу е интересно што ВМРО-ДПМНЕ во делот на лустрацијата, досиејата на патриотите од дијаспората воопшто не ги отвора, да не зборуваме дека многу личности од дијаспората се декларираат дека се основачи на ВМРО-ДПМНЕ. Значи мојата поента е дека лустрацијата не може да биде насочена само против бившите комунистички функционери, туку треба да биде насочена и кон таканаречените патриотски структури.
 
 
 
Како го коментирате фактот што во досијето на лустрираниот Божин Павловски, објавено на страницата од Комисијата за верификација на фактите кодното име водено од службите (објект на обработка) ОО „Рашомон“, самиот Павловски во колумна, го поврзува со името на Драган Богдановски, вашиот некогашен сопартиец кој упатуваше остри критики кон Вас, посочувајќи дека Вие сте најмалку идеолог на ВМРО-ДПМНЕ?
 - Морам да ви кажам дека ми е непријатно да зборувам за Драган Богдановски, затоа што тој сепак бил во одредено време голема жртва на комунистичкиот систем. Меѓутоа, мора де се подели улогата на Драган Богдановски како жртва на комунистичкиот систем и неговата улога како соработник на службите. Сакам да посочам дека, според мои информации, и тоа во време кога бев премиер, Драган Богдановски има досие во кое најмалку има 1.000 страници, во кои тој дава извештаи до УДБА.
 
 
 
Вие сте го виделе досието на Драган Богдановски, за кое велите дека постои?
 
 
 
- Не сум го видел, но од квалифициран извор ми е дадена таа информација кога бев претседател на Влада. Втор факт за тоа е романот „Црна лисица“ кој е посветен на македонската политичка емиграција. Во него авторот Блаже Миневски го опишува животот на Драган Богдановски. Авторот не може да го скрие делот кога Драган Богдановски ги кодоши своите пријатели, посебно патриотот Динката. И доаѓаме до изворот Божин Павловски кој го посочува досето „Рашомон“. Јас инсистирам не само ова досие, туку на сите кои се декларираат за основачи на ВМРО-ДПМНЕ, Комисијата за верификација на фактите да им ги отвори досиејата и тие да бидат разгледани.
Катерина Гетева

6
http://www.vsekiden.com/132187

Владимир Панков: В Македония да си българин е престъпление
25.03.2013 08:30   
Автор: Марина Чертова
Толкова ни мразят, че посягат и на мъртвите, смята лидерът на "Радко"
Паметникът на българите, които загинаха през септември 2009 г. в Охридското езеро при потъването на кораба "Илинден", бе осквернен с нацистки свастики и обидни думи. Кой и защо посяга на паметта на мъртвите българи в Македония? Защо властите в Скопие позволяват паметните плочи да бъдат поругавани? С тези въпроси „Всеки ден" се обърна към Владимир Панков, председател на българското гражданско сдружение в Македония „Радко". Името на организацията идва от псевдонима на легендарния лидер на ВМРО Ванче Михайлов - Радко. Основната цел на сдружението, което властите в Скопие обявиха за противоконституционно, е да се зачитат правата на македонските граждани с българско самосъзнание. Панков е роден като Владимир Паунковски в Охрид. По образование е икономист. През 1996 г. става български гражданин и променя името си на Панков. Властите в Република Македония обаче отнемат българския му международен паспорт. След няколко ареста, гладна стачка и намесата на българските власти паспортът му е върнат. Една година пребивава в България, след което в 1998 година се връща в Македония. През 2000 г. става лидер на „Радко".

Г-н Панков, как ще коментирате оскверняването на паметника в Охрид на загиналите българи от кораба „Илинден"?


 

Разбрах за поругаването от българския консул в Македония. Самият аз видях паметника - случилото се наистина е ужасно. Българските дипломати веднага отидоха при кмета на Охрид Александър Петрески. Той веднага осъди този вандалски акт, но сега на ход е полицията, ако иска да намери извършителите. Въпросът обаче е, че изрисуването на паметната плоча със свастики е резултат от антибългаризма в Македония, който тук е много силен, в неизмерими граници.


 

Кой и защо поруга именно този паметник?


 

Някой нарочно го прави. Това е организирано не знам точно от кого, но това не е работа на обикновените граждани. Коментирахме с консула, че такива работи са се случвали и по-рано. За съжаление това не е нещо ново и не е изолиран случай, а тенденция. Пак казвам - това е израз на антибългаризма в Македония, който не води до нищо добро. Вандалите посягат даже и на мъртвите, само защото са българи. Това е позорно и трябва да бъде осъдено. За съжаление да си българин в Македония е престъпление.


 

Как реагираха на случилото се обикновените жители на Охрид?


 

Хората са потресени. Те не разбират защо се посяга на мъртвите. А това е част от политиката на тези, които не искат България и Македония да развиват нормални отношения. Не са човеци тези, които поругаха паметника на българите, които загинаха в Охридското езеро при потъването на „Илинден".


 

Смятате ли, че този акт ще усложни и без това нелеките отношения между София и Скопие?


 

За съжаление друго не може да се очаква на този етап. Трябва да бъдем реалисти - тук всичко е антибългарско. Официалните власти, държавната администрация и партиите, които са на власт, непрекъснато провеждат антибългарска кампания. Не знам накъде по-зле може да се върви. Положението е достатъчно зле.


 

Вие как се чувствате в Македония като човек с българско самосъзнание?


 

Като председател на гражданското сдружение „Радко" от години водя борба за регистрация на нашата организация, която иска да се промени конституцията на Македония. Ние настояваме най-вече да се дадат културни права на българите, т.е. да се възобновят българските образователни и културни институции. Искаме и българският книжовен език да бъде обявен за един от официалните езици в Република Македония.


 

Вие искате Македония да признае българско малцинство ли?


 

Не, не нямаме предвид това. Какво малцинство, като ние сме мнозинство! Вижте, след Втората световна война комунистите приеха т.нар. идеология на македонизма, а десните си останаха българи. Левите твърдят, че сме със сръбски произход. Разделението между нас е политическо. Комунистите приеха чрез македонизма да правят отделна народност, а десните не приеха това. 

Да, това е най-голямата грешка на Коминтерна, който реши, че трябва да бъде създадена македонска нация.


 

Именно. В резултат на тези решения след Втората световна война спрямо тази част от Македония, която остава в границите на Югославия, се прилага тази сърбо-комунистическа доктрина на македонизма. Тя цели да унищожи българщината чрез провъзгласяването на българите от Македония за македонци, които имат своя нация, език и идентичност. През 1945 година властите създават и т.н. ,,македонски език" - това е диалект на българския книжовен език с използване на сръбската азбука, в замяна на дотогава използваната българска азбука. Процесът на македонизиране на българското население във Вардарска Македония след 1945 година приема чертите на класически геноцид.


 

Държавата Република Македония е създадена след разпадането на Югославия през 1991 година. Съгласно приетата тогава конституция, българското население е обявено за ,,македонско" по етническия произход. Политиката на държавата си поставя за цел, под маската на уж борба за запазване на конституционното име, да се легализира извършеният от сърбо-комунистите геноцид след Втората световна война. Всички граждани на републиката, които се опитат да говорят открито истината за т.н. македонски етнос, и днес се преследват от държавните служби за сигурност.


 

Очевидно Македония нехае за българските паметници. Нека само си спомним колко пъти бе разрушавана плочата на революционерката Мара Бунева.


 

Да, така е. Тук всичко, което е българско, се заличава. Така например на гроба на българския възрожденец и писател Григор Пърличев бе сложена нова паметна плоча, написана на т.нар. македонски език. Старата плоча бе на книжовен български. Това се случи в Охрид. Ето и с Мара Бунева - непрекъснато слагаме нови плочи и вандали ги рушат, само защото е българка. Постоянно се правят подобни провокации.


 

Но скандалното в случая е, че паметникът на жертвите от „Илинден" е нашарен с нацистки свастики. И това е поредното доказателство на политиката на Скопие, която цели да обиди България. В небеизвестния филм „Трето полувреме" българите сме представени като фашисти, които носят вина за концентрационните лагери за унищожаване на евреите.


 

След Втората световна война комунистите представят, че са освободили народа от българите фашисти. И тези, които твърдят, че са българи, са обявени за монархо-фашисти. И нашата организация „Радко" бе официално обвинена в подобно нещо от Конституционния съд на Македония. Ние обаче отидохме пред Европейския съд, за да докажем, че не сме фашисти.


 

Ще има ли отлив на български туристи от Македония след този пореден вандалски акт върху нашата памет? Знаете, че непрекъснато има български групи, които, особено през почивните дни, посещават Охридското езеро?


 

Абсолютно е възможно да се направи някакъв протест. Тези, които идват тук, са настроени доброжелателно. Никаква политика не правят. Те просто искат да си почиват и да видят историческите места. Сега обаче може би хората ще си кажат - защо да оставям парите си в Македония, след като там се държат лошо с мен?! Жалкото обаче е, че от това ще загуби Охрид, който е град с хилядолетна история. Именно тук са оставили своите следи изявени български книжовници, военни, духовници, революционни дейци и общественици. И така, вместо да бъде културен мост между България и Македония, Охрид се превръща в арена на антибългарските прояви.

7
http://24vesti.mk/volers-megjunarodnata-zaednica-zagrizhena-poradi-incidentite-vo-skopje
Волерс: Меѓународната заедница загрижена поради инцидентите во Скопје.
05.03.2013
Амбасадата на САД и другите од меѓународната заедница во Скопје се загрижени поради насилните настани што се случија изминатиот викенд, истакна денеска американскиот амбасадор Пол Волерс.
http://24vesti.mk/ukim-megju-najkorumpiranite-univerziteti-vo-regionot
УКИМ меѓу најкорумпираните универзитети во регионот
05.03.2013 |
Скопскиот државен универзитет е еден од најкорумпираните во регионот, покажуваат истражувањата од спроведената анкета на МОФ.

8
Актуелни теми од медиумите / Одг: ИНТЕРВЮ
« на: Март 05, 2013, 03:20:35  »
http://www.cross.bg/1340783
Доц. Стоян Германов специално за "КРОСС": Властите в Македония трябва да признаят, че до 1945 г. сме едно!
.......
Според Вас, настоящите управляващи в РМакедония, ВМРО-ДПМНЕ дали прави целенасочена антибългарска кампания?
 
Да, именно това ВМРО, което носи тези символи, тези четири букви стои днес в основата на антибългарската политика и дори надминава и социалистите.

9
http://www.plusinfo.mk/vest/76238/Bugarski-evropratenik-kje-pobara-da-soprat-parite-od-EU-za-Makedonija
Бугарски европратеник ќе побара да сопрат парите од ЕУ за Македонија

Ако на градоначалникот на Гевгелия Иван Франгов и данъчната служителка в Гевгели Петранка Чавдарова, под чадъра на правителството на ДПМНЕ на Република Македония, с помощта на прокуратурата на РМ, полициата на РМ, и с логистиката на един бивш служител на тайната полициа (УДБА) сега голем нотариус Георги Николов в Гевгели, е дадено право и могат на македонците с БГ етнически произход (тези, в чиито семейства има членове с двойно МКД и БГгражданство), да им пречат да наследяват недвижимо имущество, да забраняват и систематично да им пречат да добиват собственост върху недвижим имот по силата на законово определено право на придобиване на собстевност по силата на наследство- само и единствено защото публично и шумно се декларират като макеоднски българи, защо тогава един легитимен Български Евродепутат да не може законно да поиска да се спрат парите от ЕС, с които се извършва гореспоменатата ксенофобска дискриминация над местни македонски българи в Република Македония?!?[/b] http://www.plusinfo.mk/vest/76238/Bugarski-evropratenik-kje-pobara-da-soprat-parite-od-EU-za-Makedonija

10
Министерот Ивановски ги повреди чувствата на Турците
http://www.plusinfo.mk/vest/65947/Reakcija-Ministerot-Ivanovski-gi-povredi-chuvstvata-na-Turcite

Реакција: Министерот Ивановски ги повреди чувствата на Турците 
Здружението на истомисленици на Ататурк во Македонија остро реагира на изјавата на министерот Иво Ивановски по повод размислувањето за намалувањето на времето предвидено за турски серии во македонските медиуми. „Доста ни беше турско ропство“ е изјавата на Ивановски дадена пред симпатизерите на ВМРО-ДПМНЕ во Битола, а која ја предизвика реакцијата на Здружението.
 

11
Актуелни теми од медиумите / Одг: ИНТЕРВЮ
« на: Ноември 09, 2012, 11:09:00  »
А. Ковачев: Строеж на жп линия София-Скопие стои от Стамболовово време.
Интервю на Ана Кочева
http://www.frognews.bg/news_48894/A_Kovachev_Stroej_na_jp_liniia_Sofiia-Skopie_stoi_ot_Stambolovovo_vreme/

12
Актуелни теми од медиумите / Одг: "АБСУРДИСТАН"
« на: Октомври 03, 2012, 08:40:02  »
ВО МАКЕДОНИЈА  СЕ СЛАВИ  СРПСКАТА  ФАШИСТИЧКА ОКУПАЦИЈА
http://www.focus-news.net/?id=n1702239
Вечер”: Сърбите в Македония достойно ще честват годишнината от Кумановската битка, заяви Иван Стоилкович
03 октомври 2012 | 08:51 | Агенция "Фокус"

Начало / Македония

Скопие. Сърбите в Македония достойно ще честват годишнината от Кумановската битка. Това е заявил лидерът на Демократическата партия на сърбите в Македония Иван Стоилкович, цитиран днес от македонският вестник “Вечер”.
„На стогодишнината от Кумановската битка ще бъдем всички заедно в Зебрняк, в присъствието на държавните ръководители от Сърбия и Македония, за да отбележим тази дата, важна не само за сръбската, а и за световната история”, заявил Стоилкович. По думите му в организирането имали голяма подкрепа и от двете страни.

14
http://www.sky.mk/makedonija/31175-Филе-Нарушените-односи-на-Скопје-со-Софија-ќе-бидат-пречка-за-македонските-евроинтеграции.html
Филе: Нарушените односи на Скопје со Софија ќе бидат пречка за македонските евроинтеграции .

 Вторник, 18 Септември 2012 14:20 Македонија .. 

Еврокомесарот за проширување Штефан Филе, во интервју за Радио Слободна Европа, предупредува дека нов проблем за Македонија, се нарушените односи помеѓу Скопје и Софија, кои можат сериозно да влијаат врз влезот на Македонија во Европската Унија. - Мислам дека како прво битно е да се каже дека нема дистинкција, сите соседи се важни за земјата кандидат, за земјата која сака да се приклучи кон Европската унија. Случајот за односот со Грција е очигледен, тоа е прашањето за името кое треба да се реши. Дополнително на односите со Грција, сè почесто слушам за односите и комплексноста на односите со Бугарија. Слушам голем број на изјави од бугарските претставници кои се осврнуваат на проблемите во односите меѓу Софија и Скопје, тоа треба да се реши, тоа треба да биде водено од политичарите од двете страни. Политичарите од двете страни ја имаат одговорноста. Патот кон ЕУ минува низ добрососедските односи и ако сакате да станете добар член на Унијата,  единствен можен начин е во исто време да стaнетe добар сосед - изјави Филе.

15
http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=0022A1F96FB9CA4081D54791900C15BF
18.09.2012, 15:42
ЕВРОКОМЕСАРОТ ЗА ПРОШИРУВАЊЕ ОБЕЛОДЕНИ УШТЕ ЕДНА МОЖНА ПРЕЧ­КА НА ПАТОТ НА КОН ЕУ

Филе: Проблемите меѓу Софија и Скопје треба да се решат
Ма­ке­до­ни­ја мора да биде добар сосед со Бугарија, ако сака влез во Европската унија, из­ја­ви комесарот за проширување Штефан Филе, во интервју за "Радио Слободна Ев­ро­па" на македонски јазик.

Она што, по завчерашната средба со премиерот Никола Груевски, индиректно го нач­на, Филе го обелодени во интервјуто.
"Мис­лам дека, како прво, битно е да се каже дека нема дистинкција, сите соседи се важ­ни за земјата кандидат, за земјата која сака да се приклучи кон Европската унија. Слу­ча­јот за односот со Грција е очигледен, тоа е прашањето за името, кое треба да се реши. Сe почесто слушам за комплексноста на односите со Бугарија. Слушам го­лем број изјави од бугарските претставници кои се осврнуваат на проблемите во од­но­си­те меѓу Софија и Скопје, тоа треба да се реши, тоа треба да биде водено од по­ли­ти­ча­ри­те од двете страни. Политичарите од двете страни ја имаат одговорноста. Па­тот кон ЕУ минува низ добрососедските односи, и ако сакате да станете добар член на Унијата, единствен можен начин е, во исто време, да станете добар сосед", из­ја­ви Филе.
Прв­пат во рамки на Пристапниот дијалог на високо ниво, завчера во Скопје беше збо­ру­ва­но за добрососедските односи. Филе самиот го нагласи тоа, а и направи разлика по­ме­ѓу спорот за името со Грција и добрите односи со другите соседи.
 

Страници: [1] 2 3 ... 39