Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - ppan

Страници: [1] 2 3 ... 15
1
Џафери: Сите зборуваат за поделба на Македонијa
Почесниот претседател на ДПA Арбен Џафери истакна дека е нормално да се разговара за поделба на Македонија кога многу прашања, како што се односите со соседите, но и внатрешно политички прашања се отворени.

- Кога нема коректно решение за грст проблеми со кои се соочува Македонија сигурно дека таквите мислења тлеат. Единствено што господинот Ѓеорѓиевски е малку поискрен од другите политички лидери и зборува оворено за прашања за кои инаку се зборува во сите домови на Македонија, во сите кругови, само таквите разговори се неформални - изјави Џафери на прашањето како од денешна гледна точка ја толкува изјавата на Љубчо Георгиевски за поделба на Македонија.

Според него, Георгиевски изнел гледиште кое е познато во Македонија особено кога големите прашања сеупште не се решени, како што се односите со Грција, со другите соседи, но и со политичката и етничката опозиција во Македонија.

На прашањето дали сеуште смета дека поделба на земјава е решение, Џафери не даде конкретен одговор, туку истакна дека неговите размислувања за ова прашање, веќе писмено ги соопштил.


В последния месец това е вторият висш политик от Македония(след Любчо), който открито говори за подялба на Македония!

2
Истинските неща се получават не с пожелания, а с дела! Макар и в добрите пожелания да няма нищо лошо. Но точно в делата се вижда истинската сила на отделната личност или организация. Казвам сила, защото да преодолееш емоциите от посегателство на личността ти заради такива дела, наистина се изисква сила на духа.
А да направиш голямата крачка за сближаване на двата народа(какви ти два народа) навръх празника на Илинденско-преображенското въстание и да поканиш първите им ръководители, вече става дума  и за смелост, но и за мъдрост! И всъщност, какво добро начало!
Адмирации за БККС!

3
Историческите герои на една държава трябва да се зачитат от нейните граждани. Никога не е имало единство по отношение на националните герои. За едни хора те са достойни, за други хора-недостойни. И така е за всички народи, от както свят светува. Но тези хора следва да се възприемат като исторически личности. А по начина по който те се възприемат от държавата като цяло, се възприема и самата държава от останалия свят-културна или неандерталци.
Що се отнася до казаното от Ванчо, то Бранко Героски дезинформира аудиторията типично в стила на  македонистите. Защото Ванчо изрича думи, които са предназначени не за хората от Македония, а за самите македонисти. И буквално думите му са: "...Всички тия говеда от Македония, които подкрепят македонизма, са минали обучението си в Белград..."!!!
http://www.youtube.com/watch?v=edyC1QvIbxE
Чуйте 9.22 мин от интервюто!

4
http://www.focus-news.net/?id=n1667620

Интересна тема, идеа за поздравуване, собир на високо ниво, отлично, НО....не гледам некои от МКД там!  ::).
Прво треба да има хора от МКД, затова шо собиро е токму за них и второ ми се чини дека без погледо на хора од МКД феномените неможат да бидат убаво дефинирани.

Даскале,
Наистина е хубаво да има хора от Македония. Но мисля, че ако форумът се проведе пак в Народното събрание, както прочетох някъде, тези хора трябва да са от правителствените и политическите среди на Македония. Значи трябва да се натиска в две посоки:
- първо, за провеждане на нов форум на най-високо ниво, в Народното събрание, с участие и на правителството на България(или поне на министър-председателя и външния министър)
- второ, да се отправи официална покана и до висшите македонски политици
В никакъв случай не изключвам и представителите на неформални и официални организации на македонските българи в Македония.
Смятам, че ВМРО-БНД може да свърши отлична работа за организиране на форума.

5


Така трябва! Интересите се бранят пред знамето на Отечеството!  :)

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=2DA7A0C6025B784F80D40BA83F381DF5

6
Пл. Павлов: В Македония има не “малцинство”, а българско мнозинство!Неискреността, фалшът и черната неблагодарност към България и българския народ в Македония от управниците са грозни и недостойни. За анализиране на политическото поведение на скопския режим към България по-скоро трябва психоаналитик, казва за Frognews.bg историкът.

интервю на Ана Кочева

- Пламене, ти си човек, който наблюдава отблизо процесите в Македония - и като историк, и като човек, пристрастен към темата. Чудо за три дни ли е този път или уж частният случай има по-дълбок подтекст?

- Уви, не бих искал да съм скептик, но не и този път, не и при тези ужасяващи обстоятелства... Дано не съм прав, но пътят към нормализацията в Република Македония, най-вече в столицата Скопие и нейната албанизирана и албанизираща се околност, този път като че ли е без изход. Разбира се, все още тече разследване, събират се доказателства и т.н., но определението “криминален инцидент” поне за мен е пълен нонсенс. Дори край Скопие да се е появил някакъв “македонски Чикатило”, което е практически неправдоподобно, кой ще изтрие омразата - не от графитите върху кофите за смет и стените, а от съзнанието на хората? А и кой криминален престъпник, пък бил той и откровен психопат и сериен убиец, ще се занимава с показни разстрели на младежи, на деца... В твоя въпрос е загатнат и самият отговор – нещата нямат характер на махленска свада (момчета да се замерят с камъни, да се бият, да си разменят юмруци и ругатни), нито на обичайното и вече клиширано “етническо противопоставяне”. Не, тук имаме демонстрация на тотална, човеконенавистна непоносимост, каквато се култивира сред широките слоеве на населението в Македония не от вчера. Както казваш и ти, очевидно контекстът е много по-дълбок.

- Ходиш отвреме навреме оттатък Вардара? С каква скорост се променя демографията на Македония?

- Променя се и това се вижда с просто око. В западната част на Македония от векове живеят албанци, но пълзящата демографска експанзия не само към Скопие, но и към Куманово (значи и към границата с България), към Охрид, а и в други посоки набира скорост. Това обаче се дължи не само на високата раждаемост, но и на миграцията на албанско население от Косово, в някои случаи от самата Албания, а и откъм сръбската територия - Прешево, Буяновац и Медведжа. Това не е еднократно “велико преселение”, а дългогодишен процес, започнал още от времето на Титова Югославия (най-често по икономически причини), ускорен от Косовската криза в края на ХХ в., продължаващ и през следващите години...

http://frognews.bg/news_44500/Pl_Pavlov_V_Makedoniia_ima_ne_maltsinstvo_a_balgarsko_mnozinstvo!/

7
Ситуацията в Македония–началото на краяВисокопоставен македонски политик беше предупредил преди години, че не е изключено един ден югозападна съседка на България да се окаже Конфедерация с изразителен албански компонент.
Ситуацијата во Македонија главна балканска вест – това пише днес македонският Дневник он лайн, без да изневери на македонската грандомания във всяко едно отношение македонците да са все първи и най-важни. Този път обаче новините от Македония наистина са с приоритет, и то не просто в балкански план. Този път не събуждат обичайния присмех заради някое поредно македонско изхвърляне, измисляне на филмов сценарий, поставяне на паметник или заиграване с чужда история. Този път историята не само че е собственомакедонска, но е много тънка и взривоопасна. И напомня на римейк от събитията през 2001 година, само че не безобиден, а напълно в духа на печално известната по нашите ширини „Македонска кървава сватба” („Македонската кървава сватба” е пиеса  от 1900 г. на българския драматург Войдан Чернодрински. По пиесата маестро Георги Атанасов създава по-късно операта „Цвета” - б. ред.)...

http://frognews.bg/news_44412/Situatsiiata_v_Makedoniia%E2%80%93nachaloto_na_kraia/

8
Разстрелът във Ваташа, една тема която е преекспонирана от македонистката антибългарска кампания.

Любен Апостолов

Любен Константинов Апостолов е български военен деец, полковник.

Роден е на 27 април 1895 година в Крива паланка. През 1914 година служи в Първи полк на Единадесета пехотна македонска дивизия. От септември 1942 до 1944 година ръководи Петдесет и шести пехотен велешки полк. Апостолов заповядва разстрела на 12 младежи комунисти от Ваташа на 16 юни 1943 година.

След Деветосептемврийският преврат, през ноември 1944 година Апостолов е арестуван в България и предаден на комунистическата власт в Югославия. Там е осъден на смърт, а присъдата е изпълнена в Кавадарци през 1945 година[1].

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%B5%D0%BD_%D0%90%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2

Никой обаче не пише за сръбските зверства в Македония.


http://macedonia-history.blogspot.com/2006/10/1-1913-1941-1912-1941.html


В днешно време, на нас хората надживели най-омразното и най-цинично общество - комунизма, ни е пределно ясно, че на хората, които с всякакви средства в миналото са се борили срещу комунистите , трябва да се издигат паметници! А до сега е правено обратното-издигани са безброй паметници на хора-зверове(т.е. комунисти), които са изтребвали цвета на нациите!
Един ден трябва да поправим тази несправедливост!

9
Изложба за братя Миладинови в Националната библиотекаИзложба в памет на 150-годишнината от смъртта на братя Димитър и Константин Миладинови бе открита в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Експозицията, която е посветена на видните борци за независима българска църква и училище е осъществена със съдействието на потомката на родените в Струга братя Елисавета Миладинова.

На изложбата могат да бъдат видени, както произведения на братя Миладинови, сред които и емблематичния сборник "Български народни песни", така и 12 постера, разказващи за живота и дейността на възрожденците. За момента изложбата ще остане в Националната библиотека, а след това ще посети Народно читалище "Кузман Шапкарев", както и две училища в София, носещи името на братя Миладинови. Възможно е и представяне на изложбата в българския културен център в Истанбул, чието откриване предстои.
http://novinar.bg/news/izlozhba-za-bratia-miladinovi-v-natcionalnata-biblioteka_Mzg4Mjs0MQ==.html#

10
Израелският журналист Сам Вакнин в статията си „Надеждите на Македония от Холокоста”, внушава доста интересни неща за Македония!
http://www.globalpolitician.com/26781-macedonia-holocaust-jews-anti-semitism

11
http://www.blitz.bg/news/article/132123

Цитат
Реч Бугарин је вероватно настала од старотурске речи булгар = мешанац (глагол булгамак = мешати), што је био назив једног од турскотатарскоих племена. Такав назив је очуван на Балкану код Јужних Словена и Грка. Није међутим познат у народној традицији у северозападним словенским језицима, а ни у дакорумунском ни албанском.
 
У време турског ропства име Бугарин је изгубило етничко значење и употеребљавало се за означавање масе подјармљених сељака без обзира на етничко порекло. Ово значење дали су тој речи најпре Грци и Турци, а било је распрострањено и ван области које су насељавали Бугари као етничка заједница. Верује се да су то учинили турски чиновници. Бугарски облик б“лгар, б“лгарин заменили су српским Бугар, Бугарин (што се употребљавало као синоним појму „раја“). Тако је име Бугарин, изгледа, имало исту судбину као и име Влах после словенске најезде на Балканско полуострво. Због распрострањеног бугарског имена у овом значењу, неки старији истраживачи и путници греше сматрајући бугарско име као етничко, односно национално у Македонији, на Косову и у деловима Србије.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8

Сърбите никога не са впечатлявали с интелект! От както са се появили на Балканите, та до ден днешен! Тъй и ще си останат свинари и простаци!!

12
Пукнаа лентите или зборовите на Георгиевски во Канал 5?!Емисијата на Роберт Поповски Х/О синоќа не се емитуваше во редовниот термин од 23.30 часот на Канал 5 телевизија, што отвори дилема дали се работи за цензура, имајќи предвид дека гостин во емисијата, која била снимена претпладнето, бил новоизбраниот претседател на ВМРО - НП Љубчо Георгиевски.
Од кабинетот на Георгиевски отворено се сомневаат во официјалното образложение на телевизијата дека од технички причини интервјуот не може да оди во етер и покрај најавите...

http://www.plusinfo.mk/vest/35002/Puknaa-lentite-ili-zborovite-na-Georgievski-vo-Kanal-5-

Македонската демокрация в действие!

13
Евгени Кирилов предлага да се създаде съвместна експертна комисия по история и образование между България и МакедонияБрюксел. Комисията по външни работи на Европейския парламент одобри поправка на българския евродепутат от групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов към доклада за напредъка на Македония за 2011 г., съобщиха от пресофиса на евродепутата. Чрез нея Европейският парламент призовава Македония да създаде експертна комисия по история и образование с България, която да допринесе за обективната интерпретация на историята, да засили сътрудничеството на академичните среди и да допринесе за създаване на позитивни нагласи на младото поколение към своите съседи.
Българските евродепутати от всички политически групи се обединиха около националната позиция и гласуваха еднакво, въпреки различията на своите политически групи, относно някои текстове в доклада.

http://www.focus-news.net/?id=n1613339

14
Молбите за BG гражданство в интернетХората с български корен вече ще могат да кандидатстват за българско гражданство и в интернет. Техническите възможности са осигурени, а в момента експертите на Агенцията за българите в чужбина преминават съответната подготовка. Според шефа й Росен Иванов преди това обаче трябва да бъде приет новият Закон за българите и българските общности зад граница, за да се уточни по какъв начин ще се доказва българският произход. В момента проектът се съгласува между отделните ведомства.

Освен това агенцията планира да поддържа два сайта за нашите сънародници. Единият ще съдържа административните новини, а другият ще информира хората какво ги очаква в България и какви условия за живот ще имат тук.

В момента в агенцията тече и конкурсът за „Българка на годината“ През февруари ще стане ясно коя ще е новата носителка на престижната награда. Тя се дава за големи заслуги към българската общност зад граница. Досега носителки на наградата бяха Спаска Митрева от Скопие, Костадинка Кунева от Атина и Калинка Кюпер от Есен.

http://www.monitor.bg/article?id=323105

15
Всяка година в Калофер на Йордановден или Богоявление десетки мъже се хвърлят в студените води на Тунджа. Не само, за да извадят кръста, както повелява традицията, но и за да се включат в уникалното мъжко хоро, което се случва единствено там.

http://www.dnevnik.bg/bigpicture/2010/01/06/838341_iordanovden_v_kalofer/

Страници: [1] 2 3 ... 15