Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - Деспот Слав

Страници: [1]
1
Здравейте, Приятели!
На Гергьовден-6 май 2012г в Ново село, Р. Македония беше изразена почит към загиналите в Балканската, Междусъюзническа и Първа световна войни български войници воювали за освобождението и обединението на всички българи.
Рота от български гвардейци и стотици български граждани и македонски българи почетоха паметта на загиналите български войничета.
Мира на праха им под хребета на Беласица.
Вие не сте забравени, скъпи синове на България!

http://www.youtube.com/watch?v=CfHSrwE2mw8

Искам да изкажа благодарност на Македонските Българи от Ново село за изключително радушното посрещане.
След посетителите имаше и представители на Българите от Западните Покрайнини, Представители на "Обществено движение Западни Покрайнини" и ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АСОЦИАЦИЯ "РАДКО" - БЪЛГАРИЯ!

2
Здравейте, Приятели!
Непосредствено преди предстоящите избори в Р. Сърбия на 6 май 2012 г., в Босилеград се случиха два инцидента, които предполагат опорочаване на свободата на избор.

1.Непризнаване статус на малцинствена партия на Демократичния съюз на Българите / ДСБ / от  Общинската избирателна комисия в Босилеград. С това се цели да се завиши избирателния ценз за влизане в Общинската скупщина в Босилеград, който, според закона, е 3% за малцинствените партии и 5% процента за всички останали, както и да изтласка присъствието на ДСБ от Постоянния състав на Общинската избирателна комисия в Босилеград.


Протест в Босилеград на Демократичният съюз на Българите!
Лидерът на ДСБ Драголюб Иванчов е в първата редица най-десният.

Ето събитието - http://www.okradio.rs/vesti/specijali/izbori-2012_9/bosilegradski-nesporazumi_16702.html

ДСБ излезе с декларация, в която четем:
Атмосферата преди изборите на 6 май в Босилеград е необичайно напрегната. Общинската избирателна комисия, в нарушение на Закона за местните избори на Р Сърбия, отказа да признае статус на малцинствена партия на Демократичния съюз на Българите въпреки че това недвусмислено се вижда от Решението за регистрация издадено от сръбското Министерство за държавно управление и местно самоуправление. В момента тече процедурата по обжалването.
В Босилеград, където над 95% процента от населението са българи, Демократичния съюз на българите е единствената партия която отстоява правата и интересите на българското малцинство и е изправена срещу седем сръбски, повечето националистически партии. 
Общинската избирателна комисия, която явно се влияе от действащия кмет Владимир Захариев от листата на консервативната великосръбска Демократична партия на Сърбия – д-р Воислав Кощуница, направи безпрецедентно нарушение на непризнаване на Решението издадено от правителството на Сърбия.
След три мандата кмета Владимир Захариев отново претендира по всяка цена да остане на власт и с тази цел си послужи с телефонни закани към кандидатите за общински съветници от листата на ДСБ и дори на техните близки. Изплашени от натиска, кандидатите оттегляха кандидатурите си и избирателната листа в последния момент претърпя шест изменения. Най-брутален телефонен терор бе оказан срещу жените от избирателната листа.
С непризнаване на статус на малцинствена партия Общинската избирателна комисия иска да завиши избирателния ценз за влизане в Общинската скупщина в Босилеград, който, според закона, е 3% за малцинствените партии и 5% процента за всички останали, както и да изтласка присъствието на ДСБ от Постоянния състав на Общинската избирателна комисия в Босилеград.
Освен това, действащия кмет незаконно разполага със всички общински ресурси за провеждане на собствената си партийна пропаганда и не позволява на другите участници на изборите да се представят пред гражданите на Босилеград. Единствената местна медия радио Босилеград е пряко подчинена на общината.
Кмета с предизборна цел назначи на работа в общината стотици хора на по три месеца, а в края на април „благотворително” раздаде няколко хиляди сливови фиданки въпреки че сезона за садене на овощия отдавна е преминал.
С всичко това са запознати представителите на ОSССЕ – Ограничена мисия за надглеждане на изборите в Сърбия Стивен Ашворт и Оливиа Шеткич.

Председател ДСБ Драголюб Иванчов

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

2. На 29 април е нанесен жесток побой в работно време на Мики Неделков, 21годишен - сервитьор в ресторант „Моника” в центъра на Босилеград. Нанесени са му тежки телесни повреди в гърдите и същия спешно е прехвърлен в Клиничния център в град Сурдулица където лекарите са констатирали счупена гръдна кост.

В съобщението на Културно-информационния център / КИЦ / Босилеград четем:

На 29. 04. 2012г. около 21 часа Захари Станчев (30) и Саша Тодоров (31) са пребили Мики Неделков (21) сервитьор в ресторант „Моника” в центъра на Босилеград. Нанесени са му тежки телесни повреди в гърдите и същия спешно е прехвърлен в Клиничния център в град Сурдулица където лекарите са констатирали счупена гръдна кост.
Захари Станчев, който е син на директора на общинския Културен център в Босилеград и адвокат Ивайло Станчев, и неговия другар Саша Тодоров вече трета година тероризират мирните граждани на  Босилеград пред очите на полицията. Смятат ги за недосегаеми, и покровителствани от „високо ниво”. Въпреки че Тодоров има 5 висящи дела, прокуратурата и полицията не са предприемали нищо.
Интересното е, че на 27 април, по време на предизборна агитка на Социалистическата партия на Сърбия(СПС) в Босилеград, (чийто лидер Ивица Дачич е и вътрешен министър на Сърбия), двамата облечени с фланелки на СПС цял ден са лепили афиши на социалистите и пияни са вилнели из града придружавани от цигански оркестър заканвайки се на дежурните  полицаи в Босилеград, че „ще ги уволнят след изборите на 6 май”.
Едва след намесата на журналисти на Б92, и радио Свободна Европа, двамата побойници са арестувани и откарани в областния затвор във Враня.

  Председател
Иван Николов


Събитието - http://www.okradio.rs/vesti/lokalne/tukli-u-majicama-sps-a_16703.html

3
"19 международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2012г.” приключи.
Организатор на Фестивала е Културно-информационният център в Босилеград!!
Участваха 738 деца от Сърбия, България, Македония и Молдова.
Фестивалът официално бе открит от вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова, придружавана от представители на българското посолство в Белград и Генералното консулство на Р България в Ниш.

Победителят е 8 годишният Милован Станчев от Босилеград.

Трето място си разделиха Александър Миленов на 8, и Анастасия Василова на 10 години и двете от Босилеград.

Наградата за най-оригинално яйце бе присъдена на Андриан Пшеница от Молдова.

За най-хубаво боядисано яйце бе награден Неманя Живич от Ниш.

Бяха присъдени две специални награди на Моника Петреска от Битола, Република Македония както и на Олимпийския клуб Босилеград за интересно украсени яйца.
///
На участниците и екипа  на фестивала бяха раздадени 900 фланелки с различни цветове и надпис „19 международен детски великденски фестивал – Босилеград 2012” с емблемата на София. Бяха разделени 147 ученически раници и други награди във вид на ученически пособия, играчки и лакомства.
Децата участници на фестивала бяха настанени в Босилеградските семейства които по този начин дадоха значителен принос за провеждането на фестивала. Община Босилеград и Общинския културен център също участваха в организацията на фестивала.
На гала концерта в неделя вечерта участваха три музикални състава: „6А-6А”, DI4O I V.O.XXQ и ART LIBITUM всички от София и направиха неповторимо шоу.
На финала в понеделник кукерска група от квартал Бела вода – Пернишко събудиха гражданите на Босилеград и ги подканиха на финалните борби.
Между борбите фокусникът Маг Жиров забавляваше всички.
///
На фестивала бе обявена дарителска акция за набиране на средства за възстановяване на Спасопреображенския събор” – храм на българите в Украйна, град Болград който пострада в пожар през януари тази година.

Мой снимки от събитието:Вицепрезидент Маргарита Попова открива Великденския фестивал


Г-жа Попова сред участниците във Великденския фестивал

Страници: [1]