Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - опълченец

Страници: [1] 2
1
Актуелни теми од медиумите / Доживяхме братя.
« на: Ноември 22, 2017, 07:25:40  »
Правителствата на Македония и България ще обсъдят теми от взаимен интерес.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/11/03/3071481_borisov_i_zaev_shte_se_sreshtnat_za_treti_put_na/


2
Хумор / Честита Ни новата 2016 година
« на: Јануари 01, 2016, 10:51:25  »
Ние сме днес със Вас в едно. Налейте си от старото вино за миналите дни! Налейте си и чашите не бройте! Догоре ги пълнете! Да пием заедно, другари мой, за миналите дни! Живи и здрави, до година до амина!


http://vbox7.com/play:9ef83114

3
Ново признание за България! Първо място за хор „Космически гласове“ в световен конкурс

Ново признание за България! Страната ни спечели заслужено нова голяма награда, благодарение на хор „Космически гласове“ с главен художествен ръководител Ваня Монева, който грабна първото място в отворената категория на хоровия международен конкурс „Нека пеят народите“ на Евросъюза за радио и телевизия. За първи път конкурсът е проведен от Би Би Си в Лондон през 1961 г. като състезание за хорови състави от Великобритания, а впоследствие става международен. Германският град Мюнхен беше домакин на 44-то издание на музикалния форум. В музикалната надпревара взеха участие представители на 9 хорови състава от Дания, Австрия, Швеция, Латвия, Великобритания, България, Румъния, САЩ и домакинът Германия. Неговият финал бе излъчен пряко по всички радиостанции, които членуват в Еврорадио. У нас концертът, след който триумфираха представителките на България, беше излъчен по програма „Христо Ботев“. Първата награда от Мюнхен е поредният заслужен подарък за българските „космически момичета“, които миналата година отбелязаха юбилей – 20 години от основаването на хора. Веднага след победата диригентът Ваня Монева, която получи по-рано тази година приза „Музикант на годината“ заяви, че е изключително щастлива, тъй като за нея и хорът е било чест да са избрани сред много и все прекрасни хорове от целия свят и да победят на финала. За Ваня Монева, която е основател на „Космически гласове“ в Мюнхен хорът ни се е отличавал с професионализъм, харизма и характер. И наистина, има ли нещо по-хубаво от това роден вокален женски хор да грабне за първи път първа награда в толкова престижен форум! Поглеждайки назад във времето роден музикален хоров състав не е триумфирал на престижен конкурс като „Нека пеят народите„. Ваня Монева си пожела с тази награда, която е и за България, хорът й „Космически гласове“ да е „добър пролазник“, за да може след него и други родни хорове да печелят подобни награди!

http://delo.bg/art/novo-priznanie-za-balgariya-hor-kosmitcheski-glasove-se-klasira-na-parvo-myasto-v-svetoven-konkurs/

4
Честит празник братя Българи!
Трети март е светлата дата, която от 1888 година се празнува като Ден на Освобождението на България. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. С решение на Парламента от 5 март 1990 година датата е обявена за национален празник.

5
Българите герои са хиляди! Всеки който отстоява Българския дух със собствени сили е вече герой. Но има и такива българи, които ще останат завинаги в сърцата и душите на хората!

http://www.bulgarianhistory.org/5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80/

6
Предлагам при съставянето на мнение, да има опция (в допълнителните опции долу вляво) директен линк към- http://postimage.org/

1. Много лесно се използва
2. Не товари форума

7
Военният парад на 6 май

Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чеда, заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие военния парад на представителните части на Българската армия по повод 6 май, а след това произнесе слово. "Днес празнуваме тържествено Деня на храбростта и празника на Българската армия. Събрали сме се, за да отдадем всенародна почит на нашите храбри воини. На този светъл християнски празник се прекланяме пред храбростта, саможертвата, мъката на нашите сънародници, които влизаха в люти битки, отвоюваха и бранеха българската земя. Хиляди са имената на смелите воини и военачалници, записани в пантеона на българската слава. Независимо къде е воювал, българският войник не е имал нито задачата, нито желанието да завладява земята на други народи. Където и да е воювал, нито едно от българските бойни знамена никога не е било пленено", каза Росен Плевнелиев.

http://www.sofiautre.bg/gallery/2013/05/06/984-voenniat_parad_na_6_may

8
Негушкото въстание

След избухването на Гръцкото въстание през февруари 1822 година в богатия македонски град Негуш също избухва въстание под ръководството на Ангел Гацо от воденското село Саракиново, Анастасиос Каратасос от берското село Доврас и негушанина Логотет Заферакис Теодосиу. Градът и около 100 околни християнски гръцки и български села за кратко са освободени от османска власт. Въстаниците разбиват 4000 турска армия под командването на Кехая бей, атакуват Бер, но са отблъснати. На 18 април Мехмед Емин паша, известен като Абу Лабуд, с 20 000 души редовна войска и башибозук завзема града и извършва страшно клане, при което всичките няколко хиляди мъже в града са избити, а жените и децата, отведени като роби в Анадола. Защитниците на църквата „Свети Николай“ се взривяват в нея, а тридесет негушанки доброволно се удавят, заедно с децата си във водопада на река Арапица, за да не бъдат продадени в робство. Стените на града са разрушени и той е изоставен. В 1955 година на Негуш заедно с Месолонги, Сули и Аркади, е дадено почетното прозвище „град герой“.

Възстановяване
След въстанието постепенно част от успелите да се спасят жители на Негуш се връщат заедно с много български и влашки селяни от околните села, но едва около 1860 година градът е напълно възстановен със стария си българо-гръцки колорит - населен от гърчеещи се българи и власи. В 1892 година през Негуш минава железопътната линия от Солун към Бер. Градът преживява голям икономически разцвет и в него се основават едни от най-големите тъкачни фабрики в Османската империя, изнасящи платове дори за Европа.
В 1856-1857 година Панайотис Арвантинос пише за Негуш:
„   Негуш - нов град в Македония с население 2000 християнски домакинства от български род, под административното ведомство на Солун.   “
А. Синве („Les Grecs de l’Empire Ottoman. Etude Statistique et Ethnographique“) в 1878 година пише, че в Науса (Naussa), Берска епархия, живеят 5000 гърци.[5] В 1900 година според Васил Кънчов в Нѣгушъ (Няхуста, Агустосъ) живеят 1 500 българи християни, 800 турци, 3 500 гърци и 300 власи, като българското и влашкото население постоянно се погърчва.
По данни на секретаря на екзархията Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година в Негуш живеят 1 500 българи патриаршисти .В 1906 година според Патриаршеската статистика в града освен другите има 50 патриаршистки семейства власи.
Изследователят на аромъните Густав Вайганд пише за Негуш, че
„   въпреки че е български град е на път да бъде гърцизиран, защото голяма част от жителите говорят в семейството си гръцки.   “
След 1904 година Негуш се превръща в основна база на гръцките андартски чети, нападащи разположените на север български екзархийски села и сражаващи се с четите на Апостол войвода. Градът е родно място на андартския войвода Антониос Мингас, обесен заедно с Телос Агапинос от Апостол войвода край воденското село Техово.
В 1910 година в Негуш (Νάουσα) има 6 000 жители патриаршисти и 1 000 мюсюлмани. При преброяването в 1912 година градът е отбелязан с няколко езика и религии: език български и религия християнска, език турски и религия мюсюлманска, влашки език и християнска религия и гръцки език и гръцка религия.

9
Пловдив отбеляза 135 години от Освобождението си пред паметника на генерал Бураго

Пловдив отбеляза 135 години от Освобождението си пред паметника на генерал Бураго в Дондуковата градина, предаде репортер на Радио “Фокус”-Пловдив. Събитието бе отбелязано с едноминутно мълчание в памет и преклонение пред подвига на руските войски. Венци и цветя пред паметника на капитан Александър Бураго бяха положени от представителите на местната и държавната власт в Пловдив, почетните консули на Русия и Украйна, политически партии и граждани. В тържествената церемония участваха представителен взвод, военен духов оркестър и представители на комитет “Родолюбие”. Слово произнесе директорът на Народна библиотека “Иван Вазов” Димитър Минев. В началото на тържественото слово той отбеляза, че този ден слага началото на най-новото възраждане на Пловдив и превръщането му отново в политически, търговски и културен център на България и Балканите, на достойното му завръщане на картата на Европа. Всичко това е свързано с героизъм на един млад и смел драгунски капитан Александър Петрович Бураго, отбеляза Минев и припомни събитията от 1878 година. В редиците на турския гарнизон плъзва слух, че силна руска армия е пред стените и се готви да нападне града. Защитниците са обхванати от паника и решават да запалят Пловдив, след което да отстъпят. Турците нямат ориентация за това колко са руските войски, които се мъчат да влязат в Пловдив, както и откъде ще влязат. От една страна те са спокойни заради огромната близо 20-хилядна армия, с която разполагат, но от друга страхът им от пленничество и пълен разгром диктува техните действия. Подкрепа им оказват и турските войски, известни като башибозук. Капитан Бураго явно е бил много находчив млад офицер и преминава реката и влиза от запад в Пловдив и на границата на града с много шумотевица успява да заблуди турските охранителни постове, че влиза голяма руска войска. 60 -70 души, стреляйки безразборно, успяват да заблудят турците, че влиза целият отряд на генерал Гурко. Това дава възможност на капитан Бураго да стигне до центъра на града и продължавайки да стреля и да създава паника с помощ на местното население християни, които са организирали своите постове окончателно заблуждават турците, че в Пловдив е влязла вече руската войска.Появата им предизвиква пълна деморализация на османския гарнизон и той се изтегля. Някои пловдивски дюкяни и къщи са запалени, но не стига до поголовен пожар какъвто са целели да предизвикат турците. Младият руски офицер решава изхода на една от последни важни битки в Руско-турската освободителна война и спасява града ни от унищожение, каза Минев.
Пред журналисти след церемонията кметът Иван Тотев каза, че има подготвен проект за реконструкция на Дондуковата градина, който е част от проектно предложение по Оперативна програма „Регионално развитие” по програмата за зелена градска среда.
Хората имат достатъчно много притеснения в момента и с оглед на ситуацията, в която живеем, мисля, че не количеството е важно, а качеството, каза в коментар по повод малкото граждани, дошли на честването Петко Георгиев от Народна библиотека “Иван Вазов”, член на комитет “Родолюбие”. Според него кореняци пловдивчани знаят за личността на капитан Бураго и паметника му, издигнат в Дондуковата градина.

http://www.focus-news.net/?id=n1738515

10
Как предците ни са празнували Коледа

Днес Коледа е един изцяло комерсиализиран празник. Сигурен съм, че повечето деца, които цяла година са послушни, за да им донесе белобрадият старец подаръци, не са запознати от родителите си, че всъщност празнуват раждането на Божия Син Исус. Не че не ми харесват елхичките, гирляндите, ботушчетата, подаръчетата, шоколадовите дядо мразовци и коледните песнички. Дори напротив, много ми е романтично всичко това.

Произходът на името на празника

Името на празника Коледа вероятно идва от древните римски празници, наречени „календи“ (оттук произлиза и думата „календар“). Така се казвал първият ден на всеки месец. Особено тържествено се чествали януарските календи, защото тогава били избирани новите консули. Оттам балканските народи заели думата, за да обозначат празника на зимното слънцестоене (когато денят отново започвал да расте). Към IV – V век християнската църква въвела празника Рождество Христово и го свързала с езическите чествания на слънцето. Според някои възрастни, името „Коледа“ идва от традицията да се колят животни преди празничните дни. Затова лично аз предпочитам да наричам празника „Рождество“, когато поздравявам някого. В съседните на България Македония и Сърбия наричат празника просто „Божич“. Но затова ще спомена по-надолу в текста.

Символът на коледното дърво

Още в дълбока древност иглолистното дърво, понеже е вечнозелено, било много почитано. Предците ни са го използвали като символ на вечния живот и на безсмъртния дух. Украсяваме елха в дома си не само заради уюта, който създава. Свещичките и блестящите топки символизират слънцето, луната, звездите и човешките души. Звездата на върха пък е символ на Витлеемската звезда , която в библейската история упътва мъдреците към мястото, на което е роден Исус.

Само преди век и половина българите, а и другите балкански народи, не сме кичели елхи. Хората занасяли в дома си пън от буково, дъбово или крушово дърво. Пробивали дупка в него, а в нея наливали олио и поръсвали тамян. След това увивали дървото в бяло платно и в този вид бъдникът дочаквал празничната вечер. На Бъдни вечер се извършвало „прекаждане“. Най-възрастният в семейството обикалял с бъдника три пъти наредената трапеза, а после минавал с него из всички стаи, хамбари и обори, за да „прекади“ и тях. След това поставяли бъдника в огнището и стоели будни, докато дънерът изгори докрай. Затова и го наричали така – бъдник – символ на възраждането. Той се тълкува като дървото, което се извисява до небето и спуска клони до земята, за да слезе по него Младият Бог, наричан още Божич.

Откъде идва белобрадият старец?

Образът на днешния Дядо Коледа всъщност е възникнал от рекламна кампания на Кока-Кола. Изграден е върху образа на Св. Николай Чудотворец, покровител на моряците и затворниците.

Някога той е пристигал по нашите земи направо от небето, а не от Лапландия или от Северния полюс, както днес. Тогава той е бил наричан Дядо Божич или Дядо Бъдник. Появата му в нощта на Рождество символизирала Младия Бог, новото слънце, възраждането на живота. Влизал е в домовете на нашите предци не през комините на къщите, а по бъдника, за да подари на семейството здраве, късмет и плодородие.

Руският Дядо Мраз пък бил юначен ковач. Той сковавал водите в „железни“ студове. Къщата му била от лед и давал прекрасни дарове на всеки свой гост.

Наричан е още: Синте Клаас ( на холандски, буквално „Свети Николай“); Кертсман (отново на холандски); Санта Клаус (на немски, използва се също в английския, както и в още много други езици, включително в славянските чешки и словашки езици); Вайнахтсман (също на немски, букв. „Коледният мъж“); Пер Ноел (на френски);  Фадър Фрост (на английски, буквално „Татко Мраз“); Фадър Кристмас (пак на английски, буквално „Татко Коледа“); Агиос Василиос (на гръцки, букв. „Свети Василий“);  на румънски - Мош Крачун или Мос Николае; Божичек (словенски); Деда Мраз (сръбски);  Дземер Папик (на арменски, буквално „Дядо Зима“); Папа Ноел (на кастилски и на галисийски), Паре Ноел (каталонски); Папаи Ноел (португалски); Бабо Натале (италиански, букв. „Татко Коледа“); Юлеманден (датски); Юленисен (норвежки); Юлтомтен (шведски); Салатетис (латвийски); Каледу Санелис (литовски); Свйети Миколай (полски, букв. „Свети Николай“); Микулаш (на унгарски, буквално го наричат просто „Николай“); Йолопукки (фински); Ноел Баба (турски).

Трапезата на Бъдни вечер

Рождество Христово е семеен празник. „Пред Божич, зад Божич, къде да си – дома да си!“ - това съветва българска пословица. В миналото бъднивечерската трапеза се нареждала върху слама на пода, за да напомня за раждането на Исус в обора. Някои семейства по селата дори и до ден днешен спазват тази традиция! А традиционните постни ястия се поставят на трапезата и до днес. На масата трябва да има девет от следните ястия: пита (боговица), сварено жито, варен фасул, сарми, туршия, лук, мед или меденки, орехи или други ядки, зелник, тиквеник, кравайчета, баница, ошав, ябълки, круши.

Най-важна на трапезата е боговицата. Тя била замесвана с „мълчана“ вода. Най-малката девойка или невяста в къщата носела тази вода от селската чешма, без да продума нито дума по пътя. Най-възрастният в семейството я разчупва. Първото парче е за Св. Богородица, вторият къс е за полазника (първият човек, който ще посети дома след настъпването на новата година), а чак след това се раздават парчетата и на останалите. В боговицата се слага и паричка. Според поверието, на който се падне тя, той ще има късмет. Някога момичетата и момчетата скривали първото късче от своето парче от боговицата под възглавниците си, за да видят насън за кого ще се оженят или омъжат. Ако някое дете кихнело на масата на бъдни вечер, стопанинът му обещавал да му подари агънце. Съществува пословица: „Нима си кихнал на Бъдни вечер, та да ти го харижа?“

Коледарите

У нас имаме и коледен обичай, който не се е възродил из цялата страна след годините на тоталитарна власт, но на много места все пак обичаят се практикува и до днес. Големи коледари (ергени) и коледарчета (деца) обикаляли къщите из селото и пеели песни във възхвала на Младенеца и неговото раждане. Стопаните на къщите пък ги посрещали с бъклица вино и им давали кравайчета, които редели на пригодени за това прътове, които коледарите носели със себе си. Кръглата форма на кравайчетата също символизира възраждането на младото слънце.

Водачът на коледарската дружина се наричал „станеник“. Той трябвало да бъде запознат с всички ритуали и песни, особено коледарската благословия, наричана „блаженка“: „Той ни дари с добра дарба, добра дарба, вит-превит кравай, на кравая сребро и злато, сребро и злато, кръст дукато; кой зарадва коледарци, него Господ да зарадва! Речете, дружина, амин!... Колкото звезди на небето, толкоз здраве и на тази къща!“ Всички коледари били празнично облечени. Обикаляли домовете само нощем, защото слънцето не трябвало да ги завари по пътищата.

Кога точно се е родил Исус?


Древните астролози предсказвали, че Месията (спасителят на човешкия род) ще се появи, когато Сатурн и Юпитер се срещнат. Тази среща изглеждала от земята като огромна нова звезда. Средновековните астрономи изчислили, че Исус се е родил 7г. пр. н.е. Според азиатски хроники пък това се случило през 5г. пр. н.е. – появила се нова звезда, която 70 дни греела от небето. Има, разбира се, и много други тези и хипотези за датата, на която се е родил Божият Син.

През 525г. Дионисий Тракиецът (роден в Силистра) изчислил всеобщо приетата дата на Христовото Рождение – 25-ти декември 5508г. от Сътворението на света (или откогато започва новото летоброене).

Историята, описана в Библията

„... и роди (Мария) своя Син първенец, пови Го и Го положи в ясли, защото нямаше за тях място в странноприемницата. В тая същата страна имаше пастири, които нощуваха на полето и пазеха нощна стража при стадото си. И ето, яви се пред тях Ангел Господен, и слава Господня ги осия; и се изплашиха твърде много. И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ; и ето ви белег: ще намерите Младенеца повит, лежащ в ясли. И внезапно се яви с Ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение! Когато Ангелите си отидоха от тях на небето, пастирите си рекоха един другиму: да идем до Витлеем и да видим случилото се там, за което ни възвести Господ. И дойдоха бързешком, и намериха Мариам и Йосифа, и младенеца да лежи в яслите. (Евангелие от Лука, глава 2, стихове 7-16)

А когато се роди Исус във Витлеем Иудейски в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток дойдоха в Иерусалим и казваха: да е родилият се Цар Иудейски? Защото видяхме звездата му на изток и дойдохме да Му се поклоним... И ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и се спря над мястото, където беше Младенецът. И като видяха звездата, те се зарадваха с твърде голяма радост. И като влязоха в къщата, намериха Младенеца с майка Му Мария и паднаха, та Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, принесоха Му дарове...“ (Евангелие от Матея, глава 1, стихове 1-2, 9-11)

http://www.actualno.com/columnist/article/id/278/author_id/29

11
Фолклор / Коледа
« на: Декември 24, 2012, 10:38:10  »
Весела Коледа!!!
Нека всички Българи по света, са весели и щастливи в тези празнични дни.


http://picbg.net/pic.php?u=26825oChI9&i=682760


12
Фолклор / За ракията по нашите земи
« на: Април 22, 2012, 02:40:35  »
Аз определено съм винар. Но в бита на Българина не на по-задно место стои и друга напитка. Това е ракията. Ще предложа на Вашето внимание презентация на тази напитка.
Започвам с, троянската сливова.
Началото на производството на Троянска сливова ракия датира от средата на XIX в Троянския манастир. Качествата на тази спиртна напитка са оценени с бронзов медал на Световното изложение в Анверс, Белгия през 1894 година, както и с няколко златни медала след това.

13
Фолклор / Великден
« на: Април 15, 2012, 10:35:16  »
Христос Воскресе! Нека светлината на Неговото воскресение озари живота Ни! С радост да празнуваме Неговото Возкресение и Нашето спасение!

14
Няма повод ,просто докато търсих музика за 4 годишния си внук попаднах на това. Българско сърце не може да не трепне!
http://vbox7.com/play:ebf8d030

15
Фолклор / За виното по нашите земи
« на: Јануари 12, 2012, 02:15:39  »
Идеята ми е да разкажа нещо за македонските вина. Преди време бях служебно в Скопие. Домакинът ни заведе на вечеря в ресторант в центъра на града. Представителна двуетажна сграда, подобна на манастир, с чардаци и приятен вътрешен двор и градина – “Sofra”. Виното, което ни препоръчаха беше Alexandria Riesling 2006, бяло сухо вино на винарска изба Тиквеш АД, Кавадарци, Република Македония. На цялата компания много ни хареса, за това на тръгване си купих от това вино за България. Други вина от тази изба намерих и в България. Червено вино Alexandria Cuvee 2006 – купажно сухо червено вино от сортовете Каберне совиньон, Мерло и Вранец. Виното е с приятен рубинен цвят с комплексни аромати на червени и черни плодове – череши, сливи, малини с нотки на сушен тютюн и черен пипер. Плълното тяло и силният, дълъг финал определят комплексността на виното. Бяло вино Alexandria Cuvee 2008 – купажно сухо бяло вино от сортовете Шардоне и Ризлинг. Виното е с приятен златист цвят със зеленикави отенъци; със свежи и интензивни аромати на банан, круша или праскова, както и нотки на ябълка, портокал и лимон с добре балансирана киселинност и дълг финал.

Страници: [1] 2