Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - Urban

Страници: [1]
1
Емиграција / Diaspora / Българите в Румъния
« на: Март 21, 2011, 07:52:43  »
Българи на гости на сънародници в Румъния

Quote:
Представители на фондация „Бъдеще 2008” от Силистра посетиха за пореден път наши сънародници в Румъния, съобщи председателят на организацията Ивайло Ангелов. Те са гостували на българската общност в Търговище, по повод Тодоровден.

Празникът е бил организиран от председателя на Асоциацията на българите в града /около 3000 на брой/ „Заедно” Васил Костаке. Там живеят около 3000 потомствени българи. Раздадени са им дискове-самоучители по български език.

На празника са присъствали и представители на Агенцията за българите в чужбина, на българското посолство в Букурещ, както и българският депутат в румънския парламент Николай Миркович. Той се е ангажирал да съдейства за отпускане на средства за изучаване на български език в Търговище.

http://http://dariknews.bg/view_arti...icle_id=686440

2
Божидар Димитров: При разкопки на остров Свети Иван е открит мраморен реликварий, вероятно с мощи на Свети Йоан Предтеча
28 юли 2010 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Начало / Култура
Созопол. На остров Свети Иван, където работи в момента археологът проф. Казимир Попконстантинов, при разкопки в църквата „Свети Иоан Предтеча” е открит изящен мраморен реликварий, вграден в центъра на олтара на църквата. Реликвиарият е запечатан и днес ще бъде изваден и пренесен в музея на Созопол. Той ще бъде отворен в присъствието на журналисти след няколко дни, след като се създадат необходимите условия и се извършат необходимите религиозни церемонни. Това каза пред Агенция “Фокус” историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, а в момента – министър без портфейл с ресор българите зад граница. По думите му - още от сега може да се каже, че най-вероятно в реликвария са мощи на Свети Йоан Предтеча – светеца, който е предсказал появата на Исус Христос, и който го е кръстил във водите на река Йордан.
„Предположението идва от факта, че манастирът „Свети Йоан Предтеча” е един от най-големите средновековни манастири в българските земи и в зависимост от принадлежността на Созопол към България или Византия, съответно е имал царски и императорски статут. Много от игумените му са ставали патриарси на Вселенската патриаршия. Други - висши дипломати на България. В скриптория на манастира са се преписвали книги за църкви и манастири за целия Балкански полуостров, включително и за манастирите в Света гора. Манастирът е бил разрушен в 1629 година след едно нападение на пирати – казаци и никога повече не е възобновяван”, каза още историкът Божидар Димитров.http://www.focus-news.net/?id=n1424374

Страници: [1]