Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - Competent

Страници: [1] 2 3 ... 22
1
БККС: Президентът Георге Иванов никога не ни е посещавал, нито се е срещал с нас
http://nakratko.bg/category/30/8223/
2
Премиерът Марин Райков се срещна с представители на Българския културен клуб “Скопие”
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=2162&g=&vis=000168Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков се срещна в сряда с представители на  Българския културен клуб “Скопие”. По време на разговора бяха  обсъдени теми, свързани със състоянието на човешките права в Република Македония, медийната среда в контекста на темата за добросъседството, както и присъединяването на страната към ЕС.

И пред представителите на македонските българи премиерът сподели позицията си по повод излезлия доклад на Комисията по външни работи на Европейския парламент относно Република Македония. Според г-н Райков най-важното е, че Европейския парламент призовава за историческо помирение между съответните групи население в републиката, включително и спрямо гражданите с българско самосъзнание, а те не са малко. „В този европейски доклад отново се подчертава значението на добросъседството като критерий с оглед отварянето на вратите пред преговорния процес пред Скопие“, заяви министър-председателят.

3
140 години безсмъртие за Апостола
http://news.bgnes.com/view/1067133
http://video.bgnes.com/view/39452

Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер. Когато се намираме в най-критическо положение, то той и тогава си е такъв весел, както и когато се намираме в най-доброто... Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три дни, а той пее и все весел. Вечер, дордето си легнем - той пее, сутрин, щом отворим очи, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяние, той ще те развесели и ще те накара да забравиш всички тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с такива личности.

Христо Ботев

4
В. Рашидов: Новото лого е примитивно и кичозно
http://tv7.bg/dobro-utro/news/9630202.html


Цитат
Новото туристическо лого на България предизвика реакция на крайно отрицание в обществото. От една страна, са спорните му естетически качества, от друга е стойността на проекта – умопомрачителните 1,4 млн. лв, от държавата.  

5
Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука
http://www.duma.bg/node/38448


"Българският отговор на македонското оруелианство трябва да прозвучи най-сетне категорично!"


Интересно чете ли вестника на собствената си партия евродепутатът (пардон - европарашутистът) Вигенин?  :-X

6
Почина Филимена - вдовицата на Венко Марковски 
http://www.blitz.bg/news/article/152420


Цитат
Вдовицата на големия български поет Венко Марковски – Филимена Марковска, е починала на 92-годишна възраст.

"Аз не да мечтая, аз се боря! Домът на поета не е музей, защото аз искам тук да идват поети, да четат техни стихове, както сега аз чета", сподели преди време тя. До последните си дни тя продължавада изследва творчеството на съпруга си, дори да пише на компютър.

Наи-много се ядосваше, когато чуе някой да нарича Венко противоречива личност. "Той никога не е бил противоречив. Противоречива беше властта. Него цял живот го държаха на закачалката. Когато им трябваше, го сваляха оттам. Друг път им бе по-удобно да го закачат", казваше г-жа Марковски. Тя все пак дожива да види след повече от три десетилетия чакане отпечатана прочутата "Кръвта вода не става" на мъжа на, когото посвети живота си - Венко Марковски.

Нейни внуци, синове на загиналия й в катастрофа син Миле, са известните Игор и Вени Марковски.

7
Бугарски висок функционер го познава македонскиот јазик, државата му „завери“
http://www.libertas.mk/vest/28133/Bugarski-visok-funkcioner-go-poznava-makedonskiot-jazik-drzhavata-mu-zaveriСо решение на бугарското Собрание, на функцијата заменик-шеф на Комисијата за финансиски надзор е назначен Николај Попов, кој во биографијата навел дека го познава македонскиот јазик.

Бугарски медиуми се гневни на одлуката на Народното собрание и чинот го сметаат за еднаков на предавство.

Познавањето на македонскиот јазик е јасно наведено и во билтенот на финансиската комисија, кој претпладнево итно е тргнат од интернет. Во него на третата страница било објавено решението на Народното собрание, бугарскиот парламент, за назначување на Попов, под кое стои и потписот на Цецка Чачева, претседателката на Собранието, и на Диана Ковачева, министерка за правда. Со државен печат е одобрена биографијата на познавачот на македонскиот јазик.

Николај Попов, родум од Благоевградско, е жител на Софија, па партијата ВМРО-БНД иронизира и прашува каде го изучувал овој светски познат „предмет“ , оти ниту една гимназија во Софија не нуди настава за македонски јазик.


10
Борисов към Македония: За нашата добрина ни изкарахте хитлеристи!
"В Кирил и Методий ли се мешаме? Не се мешаме никъде"

http://www.dnes.bg/balkani/2012/06/08/borisov-kym-makedoniia-za-nashata-dobrina-ni-izkarahte-hitleristi.160867#13444369504931&if_height=394Цитат
Премиерът Бойко Борисов сложи на място журналисти от Македония, според които България "се меша" в спора за името между Македония и Гърция и които го попитаха дали страната ни е антилобист на пътя на Македония към НАТО и ЕС.

Повод стана заявеното от Борисов по-рано, че България не може да приеме име на Македония, съдържащо географско понятие, като например Северна Македония, тъй като може да има проблеми след това с териториални претенции.

"Когато има думичката "Северна" Македония и като знаем как обичат да коментират подобни теми, впоследствие могат да кажат, че Благоевград е техен. Аз не се меся в работата на други държави. Как ще се казва Македония, това си е тяхно суверенно право, заяви Борисов.

На последвалия въпрос на македонски журналист обаче защо България се намесва в спора за името между Гърция и Македония, Борисов отговори:

"Ние не се "мешаме" в никой спор. Ние се "мешаме", само когато слагате хитлеристко знаме и правите такива филми. Тогава "се мешаме", каза премиерът Борисов. Той има предвид филма "Трето полувреме", с който се внушава, че българите са наследници на кръвожадни фашисти и в който знамето със свастиката и българският национален трибагреник са наредени един до друг.

"България никога не е имала на знамето си пречупен кръст. България никога не е правила нещо срещу Македония - ние първи ви признахме, ние сме били винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите – и сега изведнъж какво - хитлеристки филм за България. И до този момент ние си мълчим – в кое се "мешаме", попита премиерът.

"В цар Самуил ли се мешаме, в Кирил и Методий ли се мешаме, като гоните нашите посланици от паметниците ли се мешаме? Не се мешаме никъде", каза премиерът.

"Искаме да сме братя, да се уважаваме и да се почитаме с Македония. Да правим пътища, да правим жп линии и да си развиваме инфраструктурата", каза Борисов.

Последва обаче друг въпрос на македонски журналист защо България празнува едни и същи празници с тях.

"Не знам защо вместо да си гледате европейската интеграция непрекъснато се задават такива въпроси. Може да празнуваме всякакви празници – те са си наши. Ние сме съседи, но хитлеристи не сме. Ние сме си спасили българските евреи, за което и цар Борис си е понесъл личната жертва. Откъде накъде - непрекъснато ще ни вкарвате в тази тема.

Продължавате да чоплите в тази посока. За нашата добрина, за нашето добросъседство, за нашата подкрепа – ни изкарахте хитлеристи. Не е така. Оставете историците да се занимават с историята, вие се занимавайте с финансовата дисциплина, с инфраструктурата, с екологията, с пътищата. Дай с това да се занимаваме премиерите, а историците да ходят и да се разправят по другите теми; да се "мешат", както вие казвате", посочи Борисов.

Запитан от македонски журналисти кога ще посети Македония, Борисов отговори: "Когато ме поканят".

Той обясни, че македонският премиер беше на посещение у нас, другата седмица ще пристигне премиерът на Косово Хашим Тачи, преди това на посещение са били сръбският президент Борис Тадич и хърватският премиер Ядранка Косор.

"Моля ви се, спрете да създавате такива интриги. Имаме да решаваме важни задачи на Балканите", заключи Борисов.

По-рано днес медиите в Македония извадиха гръмки заглавия по повод заявеното от премиера, че за България е неприемливо име на Македония, което да съдържа географско определение.

Борисов изплашен македонците да не окупират България!

Борисов изплашен – македонците ще поискат Благоевград!


Това гласят заглавия на македонския "Денешен весник" и на македонската телевизия 24 Вести.

И България има своя визия за това как трябва да бъде разрешен спорът за името между Македония и Гърция, отбелязва пък многозначително на сайта си македонският вестник "Дневник".

11
Пламен Петков е героят, който загина в Англия, но спаси 5-годишно дете от удавяне
http://www.blitz.bg/news/article/140934


Цитат
Действително българин е спасил петгодишното момиче, като намери смъртта си в морето край английското графство Западен Съсекс, както съобщи първо БЛИЦ. Това е 32-годишният Пламен Петков, жител на Сътън, графство Съри, съобщиха днес британски медии.

Героят успял да предаде момичето на жена, която доставила детето на брега в безопасност. Но доброволният спасител Петков не успял да се добере до брега и бил изваден безжизнен от водата от други свидетели на драмата. Въпреки продължителните усилия на граждани и медици младият мъж не бил върнат към живот.

Днес в болницата "Свети Ричард" в град Чичестър, Западен Съсекс, се състояла аутопсията, която потвърди, че причината за смъртта е удавяне, обявиха от местната полиция.

В първоначалните съобщения за трагичния инцидент британските медиите не уточняваха името на българина, а в България медиите снощи твърдяха, че спасителят е англичанин. През целия ден вчера от нашето външно министерство също не дадоха информация по случая.

12
Позор - мутресата Цеца пее в София
http://cite.actualno.com/news_387550.html


Цитат
Софийският концерт на сръбската чалга-певица Цеца Величкович - Ражнятович и голямото внимание на ефирните телевизии към тази дама не ме изненада, защото България отдавна е в плен на чалгата, а и самият министър-председател е сред почитателите на сръбския турбофолк.

Учудващо е обаче как медиите старателно спестяват криминалната биография на Цеца Величкович и най-вече истината за покойния й съпруг Желко Ражнятович-Аркан, коментира пред БГНЕС ситуацията около концерта на Величкович анализаторът Велизар Енчев.

http://news.bgnes.com/view/1007461

И Цеца Величкович пя в зала "Армеец"
http://video.bgnes.com/view/35093


Цитат
Тя се смята и за близка на сегашния сръбски вътрешен министър Ивица Дачич - бивш говорител на сръбския диктатор Слободан Милошевич.

13
Милошевич имал агенти в България
http://world.actualno.com/news_387002.html


14
Проф. Ахмед Гюншен: Помаците са потомци на хуни, авари, кумани и печенези, следователно - турци
http://www.otzvuk.net/news/prof-ahmed-gyunshen-pomatsite-sa-potomtsi-na-huni-avari-kumaТурският учен проф. д-р Ахмед Гюншен скандализира присъстващите на международна научна конференция в Смолян в събота с изявлението, че помаците са турци. Още в началото на своя доклад той каза: “Корените на помаците е въпрос, който от стотици години създава политически и научни бури”. И със своето становище в Смолян именно той предизвика буря. Турски общности като хуни, авари, прабългари, печенези, кумани и др., дошли на Балканите преди османските турци, и когато са загубили своето политическо господство, са загубили и своя език. Това са предци на днешните общности като помаци, торбеши, горани и др. Тези турски общности не са се изпарили, заяви Гюншен.
 
Професорът каза още, че най-спокойният период на Балканите е времето на Османската империя от 14 до началото на 20 век. И цитира българската историчка Мария Тодорова, която написала: “Не е необходимо да се търси наследството на османците на Балканите. Балканите са си наследство на османците”.
 
“Помаците принадлежат към турската история и култура. Спрямо тях са се водили асимилационни политики, които продължават и до днес. Затова ние сме длъжни да им помогнем”.
 
Най-важното според него, когато се изследва етническият корен на помаците, е да се изследват разбиранията им за раждане, смърт, женитба, за техните традиции. И тогава се виждало общото с турците. “Така се доказва, че определянето им като мюсюлмани – българи, македонци, гърци или сърби, е несъстоятелно”. Това изявление на госта докладчик взриви залата в хотел “Кипарис Алфа”, която бе претъпкана до предела й. Чуха се викове: “Турска пропаганда!”. Модераторът Аспарух Панов едва успяваше да успокои присъстващите да се въздържат.
 
Тезата за насилствено налагане на исляма е погрешна, каза още проф. Гюншен. “Ако османските турци бяха асимилирали различните общности на Балканите, те как щяха да си запазят своята идентичност и да имат свои нации. Това е, защото Османската държава е позволявала на тези държави да имат свобода на религията, езика. Истината не може да се крие дълго време. 52 държави бяха в Османската империя между 400 и 600 години. Те днес са свободни и успяха да запазят своята религия, култура и традиции”, подчерта проф. Ахмед Гюншен от Балканския изследователски институт в Одрин. В заключение той каза, че отношенията между държавите на Балканите трябва да са пример за мир.
 
Пръв на турския учен опонира акад. Георги Марков, който нарече изложението на проф. Гюншен “доклад за неоосманизма”. И посъветва да не се търсят помашки турци в България и на Балканите, за да имаме добро съседство. “Дайте да ползваме поуките от историята”, призова той. Не можем да прехвърляме османското върху турското, репликира професора от Одрин и доц. Михаил Иванов. “Погрешно е да се търси произход по кръв. В противен случай вярващите ще стигнат до Адам, а атеистите – до човекоподобните маймуни. Тогава тях трябва да попитаме какви сме?” – добави съветник на президента Желев по етническите и демографските въпроси.
 
56% от мюсюлманите в България смятат, че духовенството трябва да получава образование в България вместо в Турция и Саудитска Арабия. Българската държава обаче не е дала една стотинка за мюсюлманско духовно образование. Държавата ни е в дълг на мюсюлманите, подчерта доц. Михаил Иванов. “Аз казвам, че помаците трябва да бъдат оставени на свобода – те да намерят своята идентичност, своята свобода, за да станат ценни българи. Една демократична държава има граждани, а не етноси”, каза депутатът от ДПС Ариф Агуш.
 
Според Стоян Райчевски не е съвсем ясно какъв е форумът – езиковедски, религиозен, географски, етнически или етичен.
 
Ахмед Гюншен според доц. д-р Евгени Сачев се е опитал да провокира османски политически скандал и се противопостави на употребата на понятието “помаци”.
 
Проф. Евгения Иванова пък зададе на проф. Гюншен въпроса: “След като смята всички мюсюлмани на Балканите за турци, и албанците ли са турци?”, но не получи отговор.
 
Малко преди всички, които се противопоставиха на турския учен, думата взе областния управител Стефан Стайков. Той заговори за добросъседството, което сме наследили от години в нашите взаимоотношения. Даде примери със своето семейство и комшиите им през детството му. Неговите думи сякаш успохоиха духовете в залата и след това дискусията продължи в нормален тон.
 
След всички критики, които получи, проф. Гюншен даде назад. “Аз нямам никакви предразсъдъци спрямо помаците. Ние и вчера, и днес живеем заедно. Откъде да знам – може и аз да имам помашка жилка, защото съм син на изселници. Аз съм академик, научен труженик, последовател на Кемал Ататюрк, не съм радетел на някаква новоосманска политика, каквито коментари имаше по мой адрес”, обясни той. Най-важно по думите му е тази общност да се самоопредели.
 
Основния доклад по време на международната конференция изнесе проф. Евгения Иванова (Нов български университет). Форумът бе озаглавен “Помаците: версии за произход и съвременна идентичност”. Организираха го Нов български университет, Институт за изследване на близкото минало и фондация за свободата “Фридрих Науман”. Темата на Евгения Иванова бе “Идентичност и идентичности на помаците в България”. “Колебливата” идентичност на помаците е била досега обект на множество интерпретации, каза тя. Малцинственият им статут създава тяхното разнообразно, колебаещо се самоопределение. По думите на Евгения Иванова самоопределянето на общността е различна в различните територии.
 
Според направените от нея изследвания на терен идентификацията “българи” преобладава в Кърджалийско и североизточната част на Смолянско. Като “турци” се самоопределят преди всичко в най-западната част на Родопите и в Пиринско (Гоце Делчев и Якоруда). “Другите” са във всички региони, като най-силно е присъствието им в преходните зони между Западните и Централните Родопи (Велинград, Гърмен, Сатовча, Доспат, Девин), както и в Мадан и Рудозем. Би могло да се каже, че самоопределението варира от изток на запад. Самоопределението “българи” според нея може да е т. н. “фасадна” идентичност, която се “употребява” след временно или постоянно откъсване от общността – заминаване от село в град или в чужбина. “Честа практика е, младите помаци, преселени в града или в чужбина, когато се завърнат в селата си да обличат с традиционно облекло и да “забравят” българската си принадлежност, за да си я възвърнат в колата или в автобуса по обратния път. Променливостта засяга и именната система. Нещо повече – публична тайна са двойните паспорти: с мюсюлманско име за “вкъщи” и с българско – за "навън”. Интересен детайл е, че сред всички населени места в общините Мадан и Рудозем най-отчетливо наричат себе си българи мюсюлмани.
 
Част от общността, самоопределила се като “българи”, е приела християнството за своя религия, за да заличи разликата по вяра с етническите българи-християни. Но са останали маргинализирани, неприети от тях и фактически разликата не е заличена, каза Иванова.
 
Доц. д-р Соня Хинкова (НБУ) е на мнение, че помашката идентичност не е колеблива, а множествена. Тя постави акцент на привнесената идентичност. Фактори, които внасят идентичност според нея са учещите в Турция и Саудитска Арабия имами, които след завръщането си оттам започват да проповядват различен от традиционния ислям; конфликтната теза за ислямската проблематика; влияние на самата Турция, която е с много добри икономически показатели в днешната икономическа криза. Според нея има потребност от различие в глобализацията, защото различието създава самочувствие.
 
Д-р Георги Зеленгора накара множеството да настръхне, когато каза, че е проследил идентичността на помаците в Турция и че това ядро отсъства в българската помакология. Всъщност той е правил теренни изследвания в Турция в продължение на 3 г. Установил, че помаците там са двойно повече отколкото в България – продукт на различни изселнически вълни. Че названието “помак” е единствената свързваща нишка между тях. И понеже получи толкова много критики за думата “помакология” в края на дискусията, той помоли присъстващите да приемат, че това си е негов термин.
 
Доц. Елена Каневска от филиала на Пловдивския университет в Смолян представи своето изследване за “помашкия” говор в няколко населени места от Северна Гърция като родопски диалект. Доц. д-р Ирена Бокова (НБУ) говори за вменяваните и налагани идентичности на българите мюсюлмани. Докладът на доц. д-р Реджеп Шкриел за торбешите и гораните. Шкриел представлява Националния съвет на бошнаците в Нови пазар, Сърбия. Докато вървяха докладите в хотел “Кипарис Алфа” обаче, някой бе срязал двете задни гуми на автомобила му.
 
Разработката на доц. д-р Михаил Груев бе за етапите, през които е преминало "приобщаване"-то на мюсюлманските общности. Михаил Иванов изнесе данни от времето, когато е бил съветник на президента Желю Желев. Оказа се, че МВР и специалните служби са правили свои преброявания на населението, чиито данни драстично се различават от тези на статистиката. Примерно по данни на спецслужбите през 1989 г. помаците в България са 268 900, а статистиката е преброила 136 134 (като е скрила данните).
 
Пред журналисти Михаил Иванов каза, че в Родопите има напрежение, което се поддържа. Изследвания по въпросите с тази общност помагат дотолкова, че да се каже научната истина, за да може всеки, който иска, да излезе на площада и да каже какъв е, смята Иванов. Ние не се занимаваме със социално инженерство, а с изследване на процесите, подчерта той.Докладът на проф. д-р Ахмед Гюншен на английски език (пълен текст)
http://www.otzvuk.net/static/files/1259565634_Binder1.pdf

15
Записки по българските въстания

„Записки по българските въстания“ е български игрален филм (драма, исторически) от 1976 година, по сценарий и режисура на Георги Бранев и Веселин Бранев. Оператори са Атанас Тасев и Стоян Злъчкин. Създаден е по книгата Записки по българските въстания на Захарий Стоянов. Музиката във филма е композирана от Красимир Кюркчийски.

Епизод 1
http://www.youtube.com/watch?v=9RMCB5XDrf8

Епизод 2
http://www.youtube.com/watch?v=kdeCoqqTYj4

Епизод 3
http://www.youtube.com/watch?v=Kl0e2-_SXac

Епизод 4
http://www.youtube.com/watch?v=E0IADniiaUA

Епизод 5
http://www.youtube.com/watch?v=pP1XiukFR-s

Епизод 6
http://www.youtube.com/watch?v=bq0yvGuzJ4Q

Епизод 7
http://www.youtube.com/watch?v=nhJ1Qc5SSPQ

Епизод 8
http://www.youtube.com/watch?v=FOVXokwi3IU

Епизод 9
http://www.youtube.com/watch?v=GMyPQhwxh50

Епизод 10
http://www.youtube.com/watch?v=eshiQeeVGyU

Епизод 11
http://www.youtube.com/watch?v=yIOUdCkGiGQ

Епизод 12
http://www.youtube.com/watch?v=0DrphzNkBNE

Епизод 13
http://www.youtube.com/watch?v=AlrymBvA_eo


Страници: [1] 2 3 ... 22