Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - Anton

Страници: [1]
1
http://www.focus-news.net/?id=n1541118
„Утрински весник”: Божидар Димитров похвали Македония за издигането на паметник на български цар
01 юли 2011 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония
Скопие. Българският историк Божидар Димитров похвали Македония за издигане на паметник на български цар, пише днес македонският ”Утрински весник”.
„Сърцето ми се преизпълва с радост и гордост, че в центъра на Скопие е вдигнат паметник на един велик български цар, на един достоен български владетел”, заяви директорът на НИМ . Изданието коментира, че Димитров е „противоречив бивш министър, известен по антимакедонските си позиции”.
„Пожелавам им да продължат в същия дух и дано не бъдат разкрити, че всъщност те са тайни българи, които, под предлог, че вдигат паметници на македонски национални герои, вдигат паметници на българи”, каза Божидар Димитров.

2
КОМЕНТАР  НА   АНКЕТАТА:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=57961059

Andrej_LJ
Registered User
 

Join Date: Feb 2010
Location: Ljubljana-Sofia-Skopje
Posts: 50

Ами хубаво, тогава до преди година част от българите са били крадливи комунисти, а сега са простаци. Стига с тези наивни глупости. Предните коментари само показват колко много непознавате македонската политическа сцена.

При нас има две вечни партии:
СДСМ (аналог на БСП и про-сръбска партия). Нейнете челници са от бившите привилегирани комунистически фамилии, верни на Белград и членове на тайните служби, чийто укази са/все още изпълняват. Цялата интелигенция в Македония е част от СДСМ, защото в миналото не си можал да напредваш ако не си про-сръбски ориентиран и то в големи количества.

ВМРО-ДПМНЕ (бившата про-българска партия, сега уж македонска, но всъшност идиотска), чийто създател и идол бе Любчо Георгиевски. След загубата на изборите 2002, Георгиевски решава да се оттегли и тогава идва Никола Груевски, които изцяло реформира партията и кадрите, изгонвайки про-български настроеното водство и започва политиката на тази безумна македонизация чрез антиквизация и де-славянизация на македонците. Но, никому това не беше ясно когато гласувахме за тях преди години. Огромна част от македонците (правите македонци-които са про-български настроени), са хем сентиментално повързани със името и партията ВМРО, хем им е писнало от комунистическата власт на СДСМ, бяхя гласували за ВМРО и оттам идва великата победа на партията.

Всъшност ако сте гледали интервюто на Георгиевски, щеше всичко да ви е ясно. Македония си е Македония и така ще остане-независима държава, такова е желанието на македонците. Лошото е че тези македонци крадат чужда история и са про-сръбски ориентирани и мразещи България (всичко това е успех на сръбската дълготрайна работа и тежка репресия и бездействието на българската страна). Целтта на ВМРО (но не сегашното, а истинското на Георгиевски) бе Македония и България да станат нещо като Гърция и Кипър, обща история с много неща които ни сврзват и малко които ни делят, както и показването на истинското лице на България и българите у нас.

Така че пак ще повторя не се сърдете на македонците, те не са истинският неприятел и виновник, виновен е двоецът Белград-Атина, които винаги е бил сдружно анти добрите отношения помежду БГ и МК. Да не говорим как им настръхва косата при мисълтта Голяма България.

3
http://www.time.mk/read/NONE/8b10c30202/index.html

Балкан  | 02.06.2010
Македонците им се најлоши соседи на Бугарите
 
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Анкета спроведена меѓу бугарските граѓани покажува дека тие се најнезадоволни од односите со своите соседи Македонци. Највисоко се рангирани односите со северниот сосед Романија

Бугарските граѓани им дале најслаба оценка на односите на нивната земја со Македонија, покажуваат резултатите од анкетата спроведена од софиската агенција НЦИОМ врз репрезентативен примерок од илјада испитаници.

Билатералните односи со Македонија, според анкетираните бугарски граѓани добиле оценка од 3,2, на скалата од 1 до 5. „Од една страна, Бугарите традиционално на Македонците гледаат како на најблиски на етнокултурен план, но од друга страна, јазикот на омразата во македонските медиуми кон Бугарија, крадењето на бугарската историја, како и случаите како оној со Спаска Митрова, создаваат впечаток за не многу добрососедско поведение“, коментираат бугарските социолози за агенцијата БТА. Уште полоша оценка за односите со Македонија, од 2,6 дале испитаните граѓани на главниот град Софија.

Далеку подобро, бугарските граѓани ги оцениле односите со Србија и Грција, а најдобра оценка добиле Турција и Романија. Просечната оценка од 3,9 за Романија, бугарските социолози ја толкуваат како одраз на истовремениот влез на двете земји во ЕУ и големиот прилив на романски туристи на црноморското крајбрежје.

автор:БГ/бта


4
http://www.focus-news.net/?id=n1401930

Дипломати и приятели на България в Скопие почетоха паметта на полк. Борис Дрангов

01 юни 2010 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Посолството на Р България в Скопие, съвместно с Българския културно-информационен център отбеляза годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов, съобщиха от българската дипломатическа мисия. Слово за героизма на полк. Дрангов произнесе Панде Ефтимов, който подчерта, че Борис Дрангов е легендарна личност в българската военна история и заслужава паметта му да бъде почитана от българския народ.

Временно управляващият посолството Ангел Ангелов подчерта, че делото и личността на полк. Дрангов остана незаличима следа в колективното съзнание на българския народ.

От името на семейството към присъстващите се обърна Райна Дрангова, потомка на полк. Дрангов и благодари, че Посолството поддържа традицията да организира поклонение в памет на българския военачалник.

На гроба на българския офицер бяха положени цветя от името на Посолството, на КИЦ в Скопие и от името на близките му.
Събитието бе почетено от български дипломати и от приятели на България.
Страници: [1]