Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - ppan

Страници: [1] 2 3
1


Така трябва! Интересите се бранят пред знамето на Отечеството!  :)

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=2DA7A0C6025B784F80D40BA83F381DF5

2
Пл. Павлов: В Македония има не “малцинство”, а българско мнозинство!Неискреността, фалшът и черната неблагодарност към България и българския народ в Македония от управниците са грозни и недостойни. За анализиране на политическото поведение на скопския режим към България по-скоро трябва психоаналитик, казва за Frognews.bg историкът.

интервю на Ана Кочева

- Пламене, ти си човек, който наблюдава отблизо процесите в Македония - и като историк, и като човек, пристрастен към темата. Чудо за три дни ли е този път или уж частният случай има по-дълбок подтекст?

- Уви, не бих искал да съм скептик, но не и този път, не и при тези ужасяващи обстоятелства... Дано не съм прав, но пътят към нормализацията в Република Македония, най-вече в столицата Скопие и нейната албанизирана и албанизираща се околност, този път като че ли е без изход. Разбира се, все още тече разследване, събират се доказателства и т.н., но определението “криминален инцидент” поне за мен е пълен нонсенс. Дори край Скопие да се е появил някакъв “македонски Чикатило”, което е практически неправдоподобно, кой ще изтрие омразата - не от графитите върху кофите за смет и стените, а от съзнанието на хората? А и кой криминален престъпник, пък бил той и откровен психопат и сериен убиец, ще се занимава с показни разстрели на младежи, на деца... В твоя въпрос е загатнат и самият отговор – нещата нямат характер на махленска свада (момчета да се замерят с камъни, да се бият, да си разменят юмруци и ругатни), нито на обичайното и вече клиширано “етническо противопоставяне”. Не, тук имаме демонстрация на тотална, човеконенавистна непоносимост, каквато се култивира сред широките слоеве на населението в Македония не от вчера. Както казваш и ти, очевидно контекстът е много по-дълбок.

- Ходиш отвреме навреме оттатък Вардара? С каква скорост се променя демографията на Македония?

- Променя се и това се вижда с просто око. В западната част на Македония от векове живеят албанци, но пълзящата демографска експанзия не само към Скопие, но и към Куманово (значи и към границата с България), към Охрид, а и в други посоки набира скорост. Това обаче се дължи не само на високата раждаемост, но и на миграцията на албанско население от Косово, в някои случаи от самата Албания, а и откъм сръбската територия - Прешево, Буяновац и Медведжа. Това не е еднократно “велико преселение”, а дългогодишен процес, започнал още от времето на Титова Югославия (най-често по икономически причини), ускорен от Косовската криза в края на ХХ в., продължаващ и през следващите години...

http://frognews.bg/news_44500/Pl_Pavlov_V_Makedoniia_ima_ne_maltsinstvo_a_balgarsko_mnozinstvo!/

3
Ситуацията в Македония–началото на краяВисокопоставен македонски политик беше предупредил преди години, че не е изключено един ден югозападна съседка на България да се окаже Конфедерация с изразителен албански компонент.
Ситуацијата во Македонија главна балканска вест – това пише днес македонският Дневник он лайн, без да изневери на македонската грандомания във всяко едно отношение македонците да са все първи и най-важни. Този път обаче новините от Македония наистина са с приоритет, и то не просто в балкански план. Този път не събуждат обичайния присмех заради някое поредно македонско изхвърляне, измисляне на филмов сценарий, поставяне на паметник или заиграване с чужда история. Този път историята не само че е собственомакедонска, но е много тънка и взривоопасна. И напомня на римейк от събитията през 2001 година, само че не безобиден, а напълно в духа на печално известната по нашите ширини „Македонска кървава сватба” („Македонската кървава сватба” е пиеса  от 1900 г. на българския драматург Войдан Чернодрински. По пиесата маестро Георги Атанасов създава по-късно операта „Цвета” - б. ред.)...

http://frognews.bg/news_44412/Situatsiiata_v_Makedoniia%E2%80%93nachaloto_na_kraia/

4
Изложба за братя Миладинови в Националната библиотекаИзложба в памет на 150-годишнината от смъртта на братя Димитър и Константин Миладинови бе открита в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Експозицията, която е посветена на видните борци за независима българска църква и училище е осъществена със съдействието на потомката на родените в Струга братя Елисавета Миладинова.

На изложбата могат да бъдат видени, както произведения на братя Миладинови, сред които и емблематичния сборник "Български народни песни", така и 12 постера, разказващи за живота и дейността на възрожденците. За момента изложбата ще остане в Националната библиотека, а след това ще посети Народно читалище "Кузман Шапкарев", както и две училища в София, носещи името на братя Миладинови. Възможно е и представяне на изложбата в българския културен център в Истанбул, чието откриване предстои.
http://novinar.bg/news/izlozhba-za-bratia-miladinovi-v-natcionalnata-biblioteka_Mzg4Mjs0MQ==.html#

5
Пукнаа лентите или зборовите на Георгиевски во Канал 5?!Емисијата на Роберт Поповски Х/О синоќа не се емитуваше во редовниот термин од 23.30 часот на Канал 5 телевизија, што отвори дилема дали се работи за цензура, имајќи предвид дека гостин во емисијата, која била снимена претпладнето, бил новоизбраниот претседател на ВМРО - НП Љубчо Георгиевски.
Од кабинетот на Георгиевски отворено се сомневаат во официјалното образложение на телевизијата дека од технички причини интервјуот не може да оди во етер и покрај најавите...

http://www.plusinfo.mk/vest/35002/Puknaa-lentite-ili-zborovite-na-Georgievski-vo-Kanal-5-

Македонската демокрация в действие!

6
Евгени Кирилов предлага да се създаде съвместна експертна комисия по история и образование между България и МакедонияБрюксел. Комисията по външни работи на Европейския парламент одобри поправка на българския евродепутат от групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов към доклада за напредъка на Македония за 2011 г., съобщиха от пресофиса на евродепутата. Чрез нея Европейският парламент призовава Македония да създаде експертна комисия по история и образование с България, която да допринесе за обективната интерпретация на историята, да засили сътрудничеството на академичните среди и да допринесе за създаване на позитивни нагласи на младото поколение към своите съседи.
Българските евродепутати от всички политически групи се обединиха около националната позиция и гласуваха еднакво, въпреки различията на своите политически групи, относно някои текстове в доклада.

http://www.focus-news.net/?id=n1613339

7
Молбите за BG гражданство в интернетХората с български корен вече ще могат да кандидатстват за българско гражданство и в интернет. Техническите възможности са осигурени, а в момента експертите на Агенцията за българите в чужбина преминават съответната подготовка. Според шефа й Росен Иванов преди това обаче трябва да бъде приет новият Закон за българите и българските общности зад граница, за да се уточни по какъв начин ще се доказва българският произход. В момента проектът се съгласува между отделните ведомства.

Освен това агенцията планира да поддържа два сайта за нашите сънародници. Единият ще съдържа административните новини, а другият ще информира хората какво ги очаква в България и какви условия за живот ще имат тук.

В момента в агенцията тече и конкурсът за „Българка на годината“ През февруари ще стане ясно коя ще е новата носителка на престижната награда. Тя се дава за големи заслуги към българската общност зад граница. Досега носителки на наградата бяха Спаска Митрева от Скопие, Костадинка Кунева от Атина и Калинка Кюпер от Есен.

http://www.monitor.bg/article?id=323105

8
Всяка година в Калофер на Йордановден или Богоявление десетки мъже се хвърлят в студените води на Тунджа. Не само, за да извадят кръста, както повелява традицията, но и за да се включат в уникалното мъжко хоро, което се случва единствено там.

http://www.dnevnik.bg/bigpicture/2010/01/06/838341_iordanovden_v_kalofer/

9
Отвъд океана бранят българското национално самосъзнаниеОтвъд океана бранят българското национално самосъзнание
Най-старата организация на българската емиграция отвъд океана –Македонската патриотична организация (МПО) – навлиза в 90-тата си годишнина.

Неотдавна МПО проведе редовния си годишен конгрес в Саамил Крик, САЩ, където славните традиции и патриотичната линия в организацията взеха превес над войнстващия македонизъм, който през последните години упорито се стреми да ерозира националното самосъзнание на българските емигранти от Македония. Освен на чуждата духовна агресия, МПО е традиционен опонент и на нихилизма в управлението на самата България през различни исторически периоди, особено след Втората световна война. В навечерието на конгреса, Лари Королов от Торонто (един от малцината членове на ръководството на МПО, който все още знае български език) се обърна от страниците на вестник "Македонска трибуна" към по-младите поколения американци и канадчани с български корен...

http://frognews.bg/news_41631/Otvad_okeana_braniat_balgarskoto_natsionalno_samosaznanie/http://i.frognews.bg/images/Ani_Kocheva/mak.jpg

10
Премиера на романа на Младен Сърбиновски „Шашма”
Петък, 16-ти декември. Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – възможно най-
подходящия дом на писаното слово. Денят е обещаващ. Предстои едно голямо културно събитие в
отминаващата вече 2011 г. Има много премиери на книги, но такава отдавна не е имало. В
навечерието на Коледа българската публика има страхотен подарък в лицето на тази книга. Едно добро четиво. Висока литература.
....
При представянето на „Шашма” Сърбиновски използва интересна метафора, за да опише
принципа, по който работи македонизмът. "Сега все още е топло, нищо че започва вече зимата. И
заради това все още в дворовете на къщите има цветя, те са толкова ярки, толкова красиви. И за да
останат по-дълго време да красят дворовете, нашите добри майки са измислили една тактика. През
нощта им слагат чували или найлон, за да ги предпазят от студа. Когато се съмне на сутринта,
махат чувалите и цветята отново се показват. Тази есен, когато отидох да посетя къщата на
родителите ми, виждам на двора някакви призраци, но после се сетих, че майка ми е поставила
чували на цветята и не трябва да се плаша. Защо ви казвам това? Защото на този принцип работи
всяка власт в света, особено нашият македонизъм в Македония. За да унищожи някого, да го
превърне в дявол, той първо му слага чувал на главата, прави го страшилище, за да бягат от него."
И по човешки споделя впечатленията си от деня, посветен на него и новият му роман:
„Хубаво е това чувство. Една тиха радост. Да я усещаш като лична победа и победа на
Славейковата България... Почувствах се като гръмоотвод, който събира енергия, водопад от
емоции Това показва, че моите книги освен травматичност имат и пречистващ характер. По този
начин аз се чувствам приятно изненадан, че имам много читатели в България. И в навечерието на
тези Божи празници те ще прекарат с моите книги. Това малко ли е за един автор?”

http://www.uni-vt.bg/1/?page=6043&zid=126

11
Здравей, уважаеми читателю!
           
В ръцете си държиш първия брой на един различен вестник - Охридска България. Вестник, който няма да се бори за „място на пазара” и няма да носи печалба на тези, които го издават. Едничката цел, заради която създадохме този вестник е да отворим душите и сърцата на българите за събития от далечното и близко минало.
Ще говорим по една тема, за която всеки българин има място в сърцето си, това е идеята за обединението на България и Македония. Идея, за която всички горещо мечтаем.Друга важна национална тема е, че в Беломорска Тракия (дн. Гърция) живеят десетки хиляди наши сънародници, подложени на асимилация. Ние искаме да говорим по значими за нацията въпроси, скъпи читателю. Искаме да кажем нещата такива, каквито са. Искаме да кажем, че държавата ни няма ясно изградена политика спрямо значителното българско население в Молдова и Украйна, няма политика по неговото привличане и заселване у нас. Искаме да кажем, че България е била пет века под турско робство, а не под османско владичество или турско присъствие и пр. абсурдни термини.     
           
Ще говорим на висок глас, че освен в Македония, българи живеят и в Албания, и в Румъния, че всички наши съседки провеждат асимилаторска политика спрямо тези наши сънародници. Не сме съгласни и с егоистичното твърдение на някои тесногръди общественици, че първо трябва да се погрижим за българите в България и след това да мислим за българите зад граница. Не сме съгласни, защото докато се опитваме да  „оправим” себе си, и тях, и нас няма да ги има. Също така, искаме да говорим за това, че в Родопите все повече навлиза радикален ислям и българите мюсюлмани са подложени на турцизация.
           
Едничкото наше оръжие е знанието. Знанието, завещано ни от дедите, че в днешна Р. Македония живеят над милион и триста хиляди българи, че в Родопите живеят българи с мюсюлманско вероизповедание, а не турци, че Западните покрайнини са българска земя, не само защото така пише в учебника по история, а защото там и най- малкото дете знае, че е българче. Знанието, уважаеми читателю, е велика сила.

На добър час! Да живее Обединението!

http://ohridskabulgaria.blogspot.com/

12
Мерсия Макдермот изправила Стефан Пъпешков пред Сената на САЩ да защитава България20 г. нашенецът се борил за истината и променил 11 пъти „Енциклопедия Британика”
11 ПЪТИ ЗА БЛИЗО 20 Г. АМЕРИКАНЦИТЕ ПРОМЕНЯЛИ СЪДЪРЖАНИЕТО НА „ЕНЦИКЛОПЕДИЯ БРИТАНИКА” заради българина Стефан Пъпешков. Благодарение на него издателите на най-голямото списание в света „Рийдър Дайджест” били принудени да изтеглят целия тираж на брой 10 от октомври 1983 г., за да коригират факти, свързани с българската история. Сега Стефан Пъпешков се е посветил на поредната си кауза за родината – да промени написаното за Кирил и Методий в алманаха на Конгресната библиотека на САЩ. „Алманахът е това издание, от което целият свят черпи информация. Там е записано, че двамата свети равноапостоли са гръцки монаси и няма нито дума за това, че са свързани с България. Затова съм решил да предизвикам още едно изслушване в Сената, да докажа, че те са българи, както е записано в трите жития на св. Кирил, които съществуват”, категоричен е г-н Пъпешков...
http://www.borbabg.com/?action=news&news=16296

13
Красимир Каракачанов до Канал 5: Моята кауза е историческата истина за Македония, вашата – сърбокомунистическата лъжа за МакедонияПредседателят на ВМРО Красимир Каракачанов изпрати отговор до журналистите от телевизия "Канал 5" в Скопие по повод вчерашния им материал.

До Телевизия „Канал 5”

Уважаеми „колеги” от Канал 5,

Казвам „колеги”, защото съм написал повече от 1000 статии в български и световни вестници, включително и македонски, но и като колеги, които служат на една кауза. Но моята кауза е историческата истина за Македония, а вашата – сърбокомунистическата лъжа за Македония.
Виждам, че и аз, и вие не се уморяваме да го правим. Както казваше големият водач на ВМРО Тодор Александров, „Един ден истината и справедливостта побеждава, но побеждава по-бързо, ако за истината и справедливостта се води борба”. Така че, каквото и да говорите за мен, аз продължавам борбата. Не моята борба, а борбата, която водиха поколения честни македонци като Кузман Шапкарев, Григор Пърличев, Джинот, Даме Груев, Гоце Делчев, Яне Сандански, Гьорче Петров (също като мен работил за българското разузнаване), Тодор Александров, Иван Михайлов и хиляди, хиляди други. А тяхната борба бе борба за съхранението и победата на българщината в Македония.
Вие за какво се борите? За сръбските лъжи на Цвиич и Новакович или за глупостта, наречена „антична нация”, на която ви се смее целият свят!
Истината не може да бъде скрита и един ден вашите деца и внуци ще ви проклинат, че докато се занимавахте с лъжливи каузи, Македония стана албанска провинция.
Относно филма „Трето полувреме” – това е поредният опит, насаждайки омраза към българския народ, да се легитимирате като нещо отделно и различно.
До 1941 г. името Македония бе забранено във Вардарската бановина, а българите „окупатори” кръщават скопския отбор с това име. „Фашистка България” инвестира само за 3 години милиарди левове, за да строи училища, пътища, железопътни линии, внася храна за населението и т.н. Защо не кажете истината за сръбското управление в Македония от 1918 до 1941 г.? Кажете това, кажежете и за „бугарската окупация” и оставете хората сами за направят сравнение.
Проверете и ще видите, че 90 % от войниците и полицаите „окупатори” на Македония през 1941 - 1944 г., от околийските управители, областни управители, кметове, чиновници и т.н. са от Македония – тоест това са вашите дядовци, които сега се обръщат в гробовете си заради вас.
Темата е дълга и ако искате една истинска дискусия по нея, можете да организирате явен дебат във вашия ефир. Аз не се притеснявам да дойда и в Скопие, както съм го правил хиляди пъти.
Когато говорите за моята работа за българските служби за сигурност, от което аз не се срамувам, редно е да споменете, че през цялото това време аз съм работил за това България да признае първа независимостта на Македония, да подпомага финансово Македония, когато тя бе под гръцко ембарго, да доставя оръжие по време на войната срещу сепаратистите и да утвърждава македонската държавна независимост. В същото това време много от т.нар. сега антични македонски патриоти се продаваха за паница боб на чужди държави, които искаха да поделят Македония. Мога да ви уверя, че българските служби за сигурност направих много повече за оцеляването на Македония и нейната независимост, отколкото учениците на УДБА в Скопие.
Мога да коментирам и тези теми по вашия тв ефир.
Така че, уважаеми „колеги“, журналистиката е професия, която представя фактите за информация на обществото. Това, което правите вие е една гола пропагандна лъжа. Но като добри ученици на Гьобелс мислите, че повтаряйки една лъжа 1000 пъти, тя ще стане истина. Нищо подобно. Спомнете си съдбата на Гьобелс и неговия Райх. Дано не станете причина такава да е събдата и на Македония.
http://www.focus-news.net/?id=f19909

14
Академик Георги Марков: Во Македонија историјата е слугинка на политикатаГеорги Марков, директорот на Институтот за историски истражувања при Бугарската академија на науките, во изјава за новинската агенција „Фокус“ ги коментира низата написи на академик Блаже Ристовски објавени во „Вечер“ во врска со книгата „Македонската преродба во 19 век“.

http://www.plusinfo.mk/vest/25354/Akademik-Georgi-Markov-Vo-Makedonija-istorijata-e-sluginka-na-politikata

15
Голяма енциклопедия България
"Голяма енциклопедия България" е първата съвременна енциклопедия, издавана у нас след 1989 г. Създадена е от авторски екип на Научноинформационен център „Българска енциклопедия” към БАН и Книгоиздателска къща „Труд”.

Съдържа 12 луксозни тома, подредени по азбучен ред.
Търсете от 10 ноември с „Труд” и „24 часа” през седмица в четвъртък.

Специална цена на том 1 – 5,90 лв.
Цена на том 2 до том 12 – 19,90 лв.

http://www.vgb.bg/encbulgaria/Страници: [1] 2 3