Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - Видин

Страници: [1]
1
Значи тази жена е изключителен човек и голяма българка. Не мога да опиша колко много е направила и прави за България. На всичкото отгоре е млада, образована, умна и красива.

2
Состојбата е критична! Ројтерс вели дека 2 милиони Македонци сакаат да се прикључат кон таа група. Од Фејсбук изјавија дека ќе барат финансирање од Македонската и Бугарската валада за апгрејд на серверите на таа премногу популарна социјална мрежа. Никола Груевски изјави дека Фејсбук ќе ја добие целата подршка од "земјата на информатичари" - Македонија. Станишев се оправдува дека има премногу трошоци за таа година и мора да побара помош од Европската Унија.  ;D

Споко. Станишев е пътник. Бат' Бойко каза, че кинтите не са проблем ;)

3
Словенија, драги колега, е дел на вистинската Европа, не само член на една приглупа асоциација.
Словенија беше дел од Европа и кога никој не беше чул за ХеллАсс.
Ај поседи уште година или две, кога словенците и вам и на цигано атињаните ќе ви ја спуштат завесата, па тогаш ќе видите кој е Европа а кој е блиски исток.
Ќе се изненадите!
 :-*

Струва ми се, че темата беше за инвестиции, да?  А за това какво е Европа и кой къде е да вземем да не си обясняваме, кво мислиш? Но пък можеш да ни обясниш каква завеса са ни приготвили словенците? Много ли е страшна? Ще останем ли живи.... или да бегаме докато е време?

4
Предлози / Одг: Извинявам се, че подхващам
« на: Март 06, 2009, 12:15:29  »
"..Много ми е смешно как изкарваш нас, българите най-големите славяни от всички..."

Хммм, нещо започвам да си мисля, че все пак Коста има право да не е особен фен на начина ти на общуване и дискутиране. Например, в случая, нещо се опитваш (меко казано) да послъгваш, а? Това, че съм твърдял, че ние (евентуално) сме по-големи (или по-малки) славяни от некои други, съвсем НЕ означава, че точно ние сме "най-големите"! Означава нещо друго и сега ще ти го кажа в прав текст: всеки, който "умува" дали е "най-голем" или "най-чист" е обикновен комплексар.   

5
Предлози / Ооо, недей на Яна :):)
« на: Март 06, 2009, 12:00:23  »
Засега само с 2 думи - аргументите ти са несериозни. Никой от тези народи, които си изброил не е с чист славянски произход и освен това всеки от тези народи е много различен от останалите. Аз, лично съм живял дълго време в Украйна сред руснаци, украинци и местни етнически българи. Самите руснаци, като произход са дори по-малко славяни от нас, за украинците пък да не говорим. Чехи и сърби са съвсем отделен случай. Единствено поляците може да вземем като некакъв пример, но като се замисля пък те пък колко са смесени с немци, татари, скандинавци, литовци и т.н....не съм сигурен ....В нашия случай едно е хубаво това, че поради по-високото ни културно и политическо развитие през средновековието, ние разполагаме с много голема и достатъчно точна информация за това кои сме и какви сме. При другите славяни е малко или много "мътна Индия" и "тюрлю гювеч".
:D Прости ми, но аз мога да кажа абсолютно същото за твоите аргументи - несериозни са! Много ми е смешно как изкарваш нас, българите най-големите славяни от всички.  :D Това трябва да го разкажа на Яна - моята чешка приятелка. Ще умре от смях, да знаеш. ;)
Но, както и да е - това е тема за друга дискусия, на която мястото изобщо не е тук.

Има и по-големи смешници от мен - академици, професори, медиависти, византолози и т.н. Кажи й на Яна колко са смешни ;D  Много от тех са нейни сънародници.

6
Тие немат капацитет да мислат!
Словенците се далеку по паметни, по способни и по европски!
И вистински пријатели на Македонија.
А тие мислат дека има леб!
И нивното мислење го сметам за меродавно, а не на цигано атињаните!

Кой какъв капацитет за мислене има се определя по съвсем други методи, а вервай ми когато опре до бизнес всички ние сме смешници в сравнение с гърците (вкл. икономически дребосъци като Словения). Пак повтарям - личните предубеждения, чувства и предразсъдъци са несъвместими с бизнеса. Гърция е икономическа сила в региона и останалите нации немалко са спечелили от гръцкия бизнес. Ако си работил с гърци в каквато и да е област ще знаеш защо. Да, те имат национални особености и манталитет, некои от тех не особено приятни, но всеки ги има. В никакъв случай техните особености не са с нещо много по-лошо от френските или италианските. Големите икономики в региона са Румъния, Турция, Гърция и (вече, слава богу) България. Словения, въпреки чудесните си макроикономически параметри, не разполага с капацитет да играе некаква роля извън бивша Югославия. Техните корпорации са в най-добрия случай средни по големина и не могат да си позволят широкомащабни експанзии. Разбира се, Македония може, по политически причини, да ограничи присъствието и ефективността на гръцките активи на своя територия, но това ще бъде самоубиство за, и без това скромните,  икономически предимства на държавата. За финансовите рейтинги пък да не споменавам....

Моят съвет е да НЕ намесвате политика в бизнеса! Много малко държави могат да си го позволят (супер силите само) и то с цената на  пропуснати ползи и икономически проблеми. Дори моят съвет е - учете се от гърците в това отношение - колкото и да са националисти и патриоти, когато им замирише на пари забравят всичко друго. Така постъпват успешните нации. Когато си богат е много по-лесно да си независим и да си националист. Но тогава пък вече си разбрал колко е глупаво и колко е относително всичко.

7
Предлози / Одг: Извинявам се, че подхващам
« на: Март 06, 2009, 08:14:51  »
Честно казано изобщо не ми се искаше да се връщаме към темата за конфликта ми с kbc. Дори много се радвам, че се погрижиха темата да бъде заключена, но както виждам вместо нея отвориха две други теми. Затова ще кажа няколко думи.

Конфликтът ми с kbc e от друг форум - този на ВМРО-БНД. Не очаквах, че kbc ще тръгне да го развява по други форуми. Ако се интересувате как и какво е станало - моля, заповядайте на http://vmro.bg/forum/.
Защо дойдох на този форум, всявайки смут с нашия конфликт. Ще си призная съвсем честно, имах желание да проверя доколко този форум е демократичен и доколко се уважава чуждото мнение.
Вярно е, че понякога дебатите са доста разгорещени, но все пак всичко трябва да е в рамките на добрия тон, нали? Смятам, че не наруших тези принципи и въпреки това очаквах БАН по поръка на kbc. Но, наистина адмиснистратори и модератори ме изненадаха приятно. Простете, че се усъмних в демократичността ви!

Видин, ти захващаш интересна тема - дали наистина прабългарите са се изпарили, дали ние нищо не носим от тях и дали сме само славяни. Знам, че това е друга тема, но позволи ми да ти кажа моето мнение:
1. Едва ли българите на Аспарух са се изпарили в небитието. За твърде дълъг период тяхна династия е сластвала в средновековната ни държава.
2. В нашия етногенезис са участвали и други народи. Какви са процентните съотношения - много е трудно да се определи. Още по-трудно е да се определи процентно съотношение славяни/прабългари. Лично за себе си, аз го определям като 50 на 50, за да е по-справедливо.
3. Много е трудно точно ние да бъдем определени като изцяло славянски народ. Общувам с други славянски народи - чехи, поляци, руснаци, хървати и сърби. Като ги сравнявам тях едни с други и после с нас, българите, уверявам те ние трудно можем да минем за славянски народ.
Между другото, обсъждали сме въпроса с моя приятелка чехкиня. Тя има интересно виждане за нещата. Но, май не е добра идея да споделя какво кава тя. Все пак, тук форумът е македонски.

О.к. спираме дискусията или си избери друго место за да го обсъдим сериозно. Засега само с 2 думи - аргументите ти са несериозни. Никой от тези народи, които си изброил не е с чист славянски произход и освен това всеки от тези народи е много различен от останалите. Аз, лично съм живял дълго време в Украйна сред руснаци, украинци и местни етнически българи. Самите руснаци, като произход са дори по-малко славяни от нас, за украинците пък да не говорим. Чехи и сърби са съвсем отделен случай. Единствено поляците може да вземем като некакъв пример, но като се замисля пък те пък колко са смесени с немци, татари, скандинавци, литовци и т.н....не съм сигурен ....В нашия случай едно е хубаво това, че поради по-високото ни културно и политическо развитие през средновековието, ние разполагаме с много голема и достатъчно точна информация за това кои сме и какви сме. При другите славяни е малко или много "мътна Индия" и "тюрлю гювеч".

8
Предлози / Одг: Извинявам се, че подхващам
« на: Март 05, 2009, 08:41:53  »
Това, че днес въобще ни има и освен това не носим имена като "Пападопуло" или "Мустафа" се дължи безспорно на един интересен и велик народ, който е отдавна изчезнал и който учените наричат "прабългари" не поради друга причина, а за да подчертаят разликата м/у този изключително древен народ и нашия народ, който се е формирал не по-рано от 8-9 век и носи същото име както този древен изчезнал народ. В този смисъл и по тази причина, елементарното чувство за отговорност, патриотизъм и дълг изискват от нас да се отнасяме към древните българи (прабългари) с необходимото уважение и най-вече изключителна признателност. Признателност за това, че им дължим най-важното - името, присъствието, държавността, традициите и историческото ни средновековно величие.

Много добре си го написал !  ;)
Имам само една забележка - "великият народ" не е "изчезнал", а по някакъв начин живее чрез нас !
Естествено, никой средновековен или древен народ не се е запазил до днес в същия вид (което може да се смята за своеобразно "изчезване") !

Виж, за съжаление народите, също както и хората, а както и всичко останало на този свет не са вечни. Диалектика. Или както е казал Хегел  "всяко нещо, което съществува е достойно да умре". Е, сега - некои умират рано, а други са по-късметлии :) Надявам се и искам прабългарите да живеят в нас по същия начин както и славяните, но очевидните факти и документи говорят друго. Да, те наистина живеят в нас, но като дух, като спомен и като завет, но не като биология. Както са казали не малко от големите имена в историографията - българските славяни са имали най-големото щастие в ранното средновековие - да имат МАЯ, която да ги направи народ, да им даде държава и гордо име и да ги научи да постигат успехи (не на последно место ВОЕННИ успехи!!). И тази мая са били, естествено, прабългарите. И не виждам защо би требвало да имаме комплекси, че немаме много от техната кръв, при условие, че точно по същото историческо време същата е била съдбата и на най-великите народи в Европа - руснаци и французи. Точно по наш образец и техните народи са имали по същото време (почти) идентична МАЯ :) .

9
Предлози / Извинявам се, че подхващам
« на: Март 05, 2009, 08:17:23  »
Но конфликтът м/у Караман и KBC ми изправи косата. Може ли само неколко "съображения"?:

1. Абсолютно е необходимо всеки от нас да запази добрият тон и да се опита (поне) да се отнася възпитано към другите и най-важното с УВАЖЕНИЕ, независимо дали споделя или не споделя мнението на опонента;
2. Днес, повтарям ДНЕС, след 1300 г. и кусур обща и драматична история ние всички сме българи без значение на племенен или етнически произход. Преобладаващото мнение е, че произходът ни е твърдо славянски и нека не навлизаме в дискусии дали това е верно по дилетантски и обиден начин! (немам нищо против да го обсъдим на подходящо место и по подходящ начин, но БЕЗ обиди и квалификации!);
3. Това, че днес въобще ни има и освен това не носим имена като "Пападопуло" или "Мустафа" се дължи безспорно на един интересен и велик народ, който е отдавна изчезнал и който учените наричат "прабългари" не поради друга причина, а за да подчертаят разликата м/у този изключително древен народ и нашия народ, който се е формирал не по-рано от 8-9 век и носи същото име както този древен изчезнал народ. В този смисъл и по тази причина, елементарното чувство за отговорност, патриотизъм и дълг изискват от нас да се отнасяме към древните българи (прабългари) с необходимото уважение и най-вече изключителна признателност. Признателност за това, че им дължим най-важното - името, присъствието, държавността, традициите и историческото ни средновековно величие.

10
Пак, денешен Вечер, за планот на Словенски Телеком да го купи Космофон од грците.
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=3C700DF1E2AF404BAFFEC55431D99ACE

Изгледа грците осечаат дека нема останато многу леб за нив во Македонија. Прво турците па сега и словенците.
Кутрите `елини` многу се беа израдувале на почетокот!

"Лебот" нема националност. Ако наистина мислят, че нема "леб" при вас, по-скоро е за жалене!

11
Фолклор / Одг: Фолклор
« на: Март 04, 2009, 03:23:07  »

                    
      
Сверняшки костюм
Северняшки костюм -съдържа кърлянка,престилка,риза-бърчанка,мънистен косичник,колан с метална пластина и пафти.
        
         
Добруджански костюм
Ръчно бродирана престилка,дантела,сукман в лилаво,зелено,оранжево,червена цикламена разцветка с малки растителни елементи пръснати по него.Ризата може да бъде ръчна или машинна бродерия+ръчна бродерия дантела и копринена кърпа с ресни.

На снимката от десно носията е добруджанска!

12
Нека ни е со здравје.
Пожелувам и овде да не се ископираат проблемите од форумот на ВРМО-БНД, каде што ме прогласија за македонист.
Нека овој форум биде конструктивен и бугарски, без кавги и делби.
И се надевам дека Караман и бец нема да дојдат тука да сејат отров, омраза и Аспарухов фанатизам!
Поздрав на сите нас,
Коста!

Здравей Коста. Имаш ли нещо общо с "Коста" от форума в dir.bg? Какво е станало м/у теб и Караман, толкова ли е страшно?

13
Средновековна историја / Здравейте
« на: Март 03, 2009, 01:31:18  »
Здравейте,

Има ли некой информация дали крепостта "Баба Вида" в днешния си вид е построена от цар Самуил или от друг български владетел преди Самуил?

Страници: [1]