Бугарски Културен Клуб

Општа дискусија => Актуелни теми од медиумите => Тема започната од: ohrid1941 на Март 10, 2009, 06:25:37

Наслов: Јован Донев за географскиот поим "Македонија"
Поставена од: ohrid1941 на Март 10, 2009, 06:25:37
Јован Донев за географскиот поим "Македонија" (http://www.youtube.com/watch?v=vBFuY5wzjpo)

Географскиот поим Македонија постоел и пред да постои античка македонска држава, и после тоа. Ние не сме македонци затоа што сме живееле на територија на античка Македонија, туку затоа што сме живееле на географска Македонија. Ние, ако зборувам сега повторно за нас самите, ние името не сме го добиле од нас самите, тоа е име што ни го дадоа соседите, тоа ни го даде прво Грција името македонци, па после тоа нели и Европјаните почнаа да не нарекуваат македонци, зошто живееме на просторите на географска Македонија, што не е исто, заедничко, со античка Македонија. Значи ако ние сакаме можеме да го решиме тоа прашање.
Наслов: Одг: Јован Донев за географскиот поим "Македонија"
Поставена од: lady на Март 10, 2009, 06:32:23
          Ова негова изјава е поодамна или ја има пак повторено, јас одамна ја имам чуено гледано на телевизија, но не му обрна внимание јавноста, а на паметните малку им треба за да сфатат што кажува....