Бугарски Културен Клуб

Општа дискусија => Актуелни теми од медиумите => Тема започната од: disidente на Август 30, 2009, 10:38:02

Наслов: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Август 30, 2009, 10:38:02
Размисла со повод: Во Македонија царува вистината на Лагата

http://forum.com.mk/_tools/article/7787/view


Уште на самиот почеток на нашево талкање по беспаќата на пост-комунизмот, таму некаде на крајот на 80-тите години напишав дека е во тек заговор во кој се убива вистината за да се надомести со лага
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Октомври 28, 2009, 02:58:17
THE BANANA REPUBLIC

http://www.youtube.com/watch?v=x304JNlww3s
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Апостол на Октомври 28, 2009, 03:22:42
Од поголем  број   постари  луге во  РМ  сум  чул. „  Комунистите ( југословените  и нивните  слуги , домашни  издајници) 1943-1945   година    со  лаги  ја  зедоа  власта   и  го поробија   народот  и  до  денес  со  лаги  ја  држат  власта  а  народот  го  држат во ропство„.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Илинден на Октомври 28, 2009, 03:59:35
Во Македонија царува вистината на Лагата

A, вистината кажува дека Александар ослободителот ја ослободил Персија од персијците, Индија од индијците... и го раширил македонското племе дури до Жолтото море :D

http://www.youtube.com/watch?v=7PW2_7u2rA8
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Корени на Октомври 28, 2009, 04:10:46
http://www.youtube.com/watch?v=7PW2_7u2rA8
:D :D :D :D

http://www.youtube.com/watch?v=NGs6TXo_1rQ

http://www.youtube.com/watch?v=pVzPSwV_4K8

http://www.youtube.com/watch?v=O_zBuFs9o8g
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Апостол на Октомври 28, 2009, 06:21:44
А  југословените  ја  ослободиле  Македонија  од  Македонците,исто  како   Александар  Персија  од  Персијците.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Октомври 28, 2009, 06:35:36
СО АРГУМЕНТИ ПРОТИВ ГРЧКАТА ПОЛИТИКА   ;D

ИСТОРИЧАРОТ ПЕТАР ПОПОВСКИ ВО ОДБРАНА НА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ

http://sitel.com.mk/?ItemID=EE9E0C902ADA054E91E34A17C75D0AE6

Предците на Грците ја препишувале македонската историја. Со аргументирани документи историчарот Петар Поповски ја докажува цврстата врска помеѓу древните и современите Македонци. ( !!!??? )

Како и голема кражба на древномакедонската историја, култура и цивилизација од страна на грчката историографија. Ова пракса јужниот сосед ја стекнал од Хелените. Тие биле пирати и немале развиена култура, докажуваат голем број свески научници вели Поповски.

Венетите на кои се потомци македонците го населеле  азискиот и европскиот континент.Топонимите се доказ за  тоа. Коренот на зборот е искористен за Венеција, Виена и 17 градови во Велика Британија.

Со делото “Украдена историја”, Поповски вели ќе  се отрезни Грција за тоа со чија историја се возвишува.

Вероника Камчевска
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Октомври 29, 2009, 12:09:38
Лажни надежи за должината на преговорите

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=BAD02287BA7C774C99A97685853A5C8A

Да не се даваат лажни надежи за времето на траење на преговорите за членство во ЕУ, порача вчера евроамбасадорот во Македонија, Ерван Фуере, на конференцијата насловена: „Лисабон - Скопје - Атина“ на која се дискутираше на темите за тоа каде е земјата и што ја очекува на патот кон ЕУ и за платформата за претпристапните преговори.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Октомври 30, 2009, 12:50:20
Как ли щеше да се казва Виена, ако не бяха македонците?  ;D  ;D  ;D

http://www.dnes.bg/world/2009/10/30/veneciia-i-viena-bili-makedonski-imena.79991

Гениалните открития на македонските историци нямат край.
В нов епохален труд, събран в книгата “Открадната история”, авторът Петар Поповски откри, че “Венеция” и “Виена” са... македонски имена.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Ноември 08, 2009, 11:25:11
Да хапнеш капиталистическа салата при Гоце и Тито

Гоце Делчев, Тито, Сталин, Рузвелт, Чърчил, Кенеди, Че Гевара...

На пръв поглед абсолютно нищо не може да събере на едно място всички изброени личности. Оказва се обаче, че може. Достатъчно е човек да посети ресторант “Кай маршалот” (“При маршала”) в центъра на Скопие...

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=274559
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Апостол на Ноември 08, 2009, 03:56:33
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=115961
И  Власите  го  кренаа  гласот  против  царството  на  Лагата.

Власите бараат нова енциклопедија
Пеце Стефановски  Коментари (4)     
 
 
07.11.2009 14:52 
 
 
 
Заедницата на Власите и Демократскиот сојуз на Власите го поздравуваат разрешувањето на редакцискиот одбор и на главниот редактор на Македонската енциклопедија од страна на МАНУ.

Тие очекуваат да се извршат темелни корекции во повеќе спорни одредници посветени на историјата и идентитетот на Власите и маргинализирањето на значајни личности. Заради тоа, се залагаат за изработка на нова енциклопедија, а веќе еден месец работи координативно тело од доктори на науки, историчари и филозофи, кои се спремни да придонесат за надминување на влашкото обезличување во спорната енциклопедија,особено во одредниците за Власите на Балканот и во Македонија...........
.........

Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Корени на Ноември 10, 2009, 10:30:30
И създаде Господ македоноида... http://svobodnaplaneta.com/story/4202
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Ноември 12, 2009, 12:44:16
Жртвите од Првата светска војна се' уште чекаат споменик

- Најдобро решение е да се подигне споменик на незнаениот јунак на скопското Кале. Тоа е потребно за да можеме пред тој споменик симболично да им се поклониме на околу 230 илјади македонски војници од вардарскиот, егејскиот и пиринскиот дел, кои учествуваа во оваа војна и од кои загинаа нив 20 илјади, а 50 илјади беа ранети - истакна Стојаноски.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=432AF58C62E207439A26033EB8CF97F0

Споменици има , само што државата не дозволува истите да се возобноват , за да не излезе вистината на виделина !
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Ноември 16, 2009, 12:56:43
Самите дозволуваме да ни биде понижено достоинството

Цитат
Го гледам обединувањето на регионалните телевизии во еден „Неојугословенски“, а некогаш и „ Македонобулгарски сојуз на кичот“. Разни понижувачки манифестации го пустошат етерот. Тоа се одблесоци и имитација на она што го проповедаат диктаторите на забава „од горе“. За да не сме ни во глупоста уникални, плаќаме авторски права и лиценци за да имитираме, копираме - за да бидеме епигони - вели Трајковски

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=111491016582&id=9&setIzdanie=21837

Целиот респект кон големиот музичар, но да бараш „ Македонобулгарски сојуз на кичот“ во оваа наполно србизирана енклава е како да бараш игла во копа сено ! Препорачувам , негови приятели кои го посетуват сайтот на КЛУБОТ, да го замолат истото да го прави и самиот, за да може духовно да се воздигне !
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Ноември 17, 2009, 09:16:18
Концерт на „Танец“ во чест на Крсте Мисирков

Со Концертот на националниот ансамбл „Танец“ вчера вечер во Македонската опера и балет, во организација на Фондацијата Рамковски, почна одбележувањето на 135 годишнината од раѓањето на големиот Крсте Мисирков, основоположникот на македонскиот јазик и култура и втемелувачот на македонската држава.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=116409

Досега знаевме дека Крсте Мисирков е "основоположникот на македонскиот јазик и култура" а од сега ке знаеме, благодарейки на Фондацијата Рамковски, дека Мисирков е и "втемелувачот на македонската држава" ! Им благодариме за ХУМОРИСТИЧНИТЕ прояви на Рамковски и Со. и топло им препорачуваме да го прочитат ДНЕВНИКОТ на Крсте Мисирков, кой е издаден и во Македония !

Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Ноември 23, 2009, 01:11:54
ЗАР БЕЗ ЕТНОГЕНЕЗА МАКЕДОНЦИТЕ НЕ ЗНААТ ШТО СЕ

Цитат
- Кога ќе се разгледа што се' се случувало со етнологијата по Втората светска војна, статусот на ова наука во Македонија е навистина загрижувачки. Пред три години поминав сериозно време во Државниот архив прегледувајќи ја документацијата на Филозофскиот факултет, барајќи што се случувало со отворената група по етнологија во 1947 година. Делегација од амбициозни млади политичари тогаш отишла во Белград, и го убедиле младиот истакнат етнолог од Македонија Бранислав Русиќ, да се врати во земјава и да ја отвори групата, но одеднаш, политиката се свртела.

http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID=8F132995E2DB8245B69EF7CAEA4FC971
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Декември 04, 2009, 12:12:37
Само Македонија не ја знае својата позиција

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=32AB71DD8CB16243883CF7899160B1AB

Европскиот совет да го нотира напредокот на Македонија во евроинтеграцискиот процес, а датумот за почнување на преговорите да се одложи за понатаму. Со такви очекувања вчера настапија функционери од ВМРО-ДПМНЕ, ден по првата средба на премиерот Никола Груевски со претседателот на Европската комисија, Жозе Мануел Баросо, а спроти одлуката на европските лидери за препораката од ЕК земјава да ги отвори пристапните преговори со Унијата.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Декември 04, 2009, 01:02:25
Безвизен режим за турбофолк-политика

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=BCA4311ECD4F794D827069AC876C36C0

Цитат
Укинувањето на визите истовремено е и најголемиот данајски подарок за Груевски и неговата недемократска власт. Тие се свесни за тоа. Кога младите луѓе (особено младите конзервативци) ќе се го вкусат духот на слободното движење, слободното размислување и културната шок-терапија на Европа, ќе сфатат во каква држава живееме и на колку ниско дереџе сме паднале.

Цитат
Затоа, крајно гротескно е сознанието дека на Груевски, всушност, не му одговара нашите млади да патуваат низ Европа, бидејќи на враќање кон татковината ќе се соочат со суровата реалност. Уште на слетување ќе ги дочека најлошиот аеродром во Европа, грандиозно наречен „Александар Велики“. Ќе ја видат очајната состојба на нашите патишта и ќе налетаат на турбо-фолк кафулињата и дискотеките стратешки распослани во строгиот центар на градот.

 
Цитат
Токму затоа велам, на оваа власт не и одговара визното ослободување, бидејќи тоа е почеток на ослободување на умот на нашите граѓани. Од друга страна, „кошмаризацијата“ на кошмарот ќе ги пресретне повеќето од нашите граѓани уште на самиот почеток од замисленото патување во Европа. Имам ли доволно пари? Да не ме вратат на граница? Да не ми бараат дополнителни гаранции? А како тоа не можам да работам во Европа без посебна дозвола?
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јануари 06, 2010, 07:37:08
ВЛАДАТА СЕ ОТКАЖУВА ОД ДЕЛ ОД ФИГУРИТЕ
Во музејот нема восок за Михајлов

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1910&ArticleID=130627

Игор Чавески

Владата сериозно размислува да се повлече од намерата во историскиот музеј на ВМРО да бидат сместени восочните фигури на Мара Бунева и на Ванчо Михајлов, дознава „Време“ од извори вклучени во изработката на фигурите. Поради стравот дека експонирањето на овие личности, кои во македонската историја се оценети како контроверзни, ќе добие негативен публицитет во јавноста, Владата се наоѓа пред сериозна дилема за изборот на фигури кои треба да се најдат во музејскиот комплекс што се гради на кејот на Вардар. Во комплексот наречен „Македонска борба“, во кој ќе бидат сместени музејот на жртвите од комунизмот и музеј на ВМРО, ќе бидат сместени 105 восочни фигури на историски личности во периодот од Кресненското и Разловечкото востание се до 50-тите години на 20 век. Покрај фигурите на македонските револуционери Гоце Делчев, Ѓорче Петров, Даме Груев и Јане Сандански, ќе бидат сместени и фигури на личности кои имале негативна улога во македонската историја, како Борис Сарафов и Тодор Александров, но и на многу други. Сојузот на борци жестоко се противи во музејот да се најадат личности кои ја негирале македонската нација, како што е Ванчо Михајлов. Според борците, експонирањето на овие личности несомнено води кон тивка бугаризација на државата. - Сметаме дека во време на економска криза не треба да се градат музеи. Посебно се противиме во таков музеј да се најде една Мара Бунева, која важи за злосторник и која со своите дела и правела услуга на Бугарија, а не на Македонија - вели Благоја Чоновски од прилепската организација на Сојузот на борците. Свое место во музејот, како што неофицијално дознаваме, ќе се најдат и фигурите на Крсте Мисирков, Методија Андонов-Ченто, Александар Протоѓеров, Петар Поп Арсов, Димо Хаџи-Димов, Христо Татарчев и на Павел Шатев. Покрај нив, ќе има фигури на личности што не се од Македонија, но оставиле белег врз македонската историја. Такви биле српскиот крал Александар Караѓорѓевиќ, Михајло Ковачевиќ и Велимир Прелиќ, кои биле убиени од Македонци. Од Министерството за култура не откриваат кои се личности ќе се најдат во музејот, но велат дека намерата е комплексот да има образовна и едукативна мисија бидејќи во него ќе има и архивски материјали и книги од историјата на нашата земја. - Првите 40 восочни фигури се веќе готови, а во тек е изработката и на другите 65. Покрај историските поставки, во музејот ќе има восочни фигури на сите што оставиле трага во историјата на македонското револуционерно движење - велат од Министерството. Како што дознаваме, поголем дел од восочните фигури, кои се изработуваат во Киевскиот музеј во Украина, се веќе пристигнати во Скопје и се доработуваат во фирмата „Специјална опрема“. Се очекува целиот музејски комплекс кој ќе биде на површина од 2.500 квадратни метри да биде завршен до средината на годинава. Тогаш треба да дојдат специјално обучени луѓе од Украина за да ги одредат специфичните услови под кои треба да се чуваат фигурите.

Да се вратат моштите на Христо Татарчев

Владата да ги врати во Македонија моштите на првиот претседател на ВМРО Христо Татарчев од Торино, Италија, побара вчера ВМРО-народна партија.
- На денот кога се навршуваат 58 години од смртта на првиот претседател на ВМРО, сакаме да му оддадеме почит, а воедно и да ја потсетиме Владата на нашата иницијатива - изјави вчера Марјан Додовски, претседател на партијата.

КОЙ ТОА РЕЧЕ ДЕКА ДПМНЕ е ВМРО , а ???

Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јануари 13, 2010, 10:11:41
Фридом хаус: Македонија е делумно слободна земја

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=118618

Љубиша Николовски   

13.01.2010 18:05

Македонија е „Делумно слободна земја“ оценува „Фридом хаус“, меѓународната организација за заштита на правата на човекот. Таа и ја дава оценката ’три‘ за степенот на политички права и за човековите слободи.


Во категоријата делумно слободни земји спаѓаат оние кај кои постои лимитиран респект кон политичките права и човековите слободи.

Ваквите земји страдаат од корупција, недостиг од владеење на правото, етнички и религиски караници, и земји кај кои една партија има доминантна улога во општеството и покрај фасадата за плурализам.

Mакедонија во 2009 забележала тренд на подобрување на состојбата во политичките и човековите права за што придонеле коректно спроведените претседателски и локални избори.

Тие од надворешните набљудувачи се оценети како фер и како резултат на имплементација на реформите препорачани по забелешките за парламентарните избори 2008, кои пак беа оценети како најлоши од осамостојувањето.

Инаку, генерално „Фридом хаус“ констатира континуирана ерозија на човековите права и слободи ширум светот.

Но, како што пишува во својот извештај, има и светли точки. Од 194 земји испитаници, кај 16 се забележани позитивни поместувања.

Напредок има кај балканските земји. Црна Гора се придвижи во категоријата „слободни земји“, а Косово мрдна во „делумно слободни земји“. Покачување на рејтингот има и кај Хрватска и Србија.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јануари 17, 2010, 10:55:43
Се држи ли Музејот на ВМРО во тајност?

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=118769

На тема контроверзниот Музеј на восочни фигури, еден од четворицата во работната група за музејот Никола Жежов зборува во интервју за А1.

Власта не е транспарентна, не покажува што има во сандаците, само се шпекулира, јас побарав од вас планот од музејот да го види јавноста. Зошто не ми ги дадовте плановите?


- Тоа не е некаква конспирација или некаков превез на таинственост, туку повеќе е од причина што тој план се уште се надополнува, се додаваат некои работи и се доработува. Тоа е главната причина.

Прави ли криминал некаков ВМРО со тоа што се во тајност плановите?

- Видете, тие идејни скици не ги прави ВМРО-ДПМНЕ туку ги прави една работна група од универзитетски професори.

Значи, не прави ни Владата ни ВМРО криминал. Ја претставувате ли вие Македонија, на пример, како дел од Бугарија?

- Не.

Дали е ова приватен музеј на ВМРО?

- Апсолутно не.

Тогаш треба да ги видиме плановите.

- Плановите ќе ги видите кога ќе бидат довршени и подготвени да ги види јавноста.

Нема дебата што мисли јавноста, едноставно вие го правите музејот и не дозволувате никој да се меша со тоа, во полемика или било што?

- Не е така. Речиси 3 години откако е почнат проектот се полемизира околу тој музеј, во голем дел од печатените и електронските медиуми ние како работна група излеговме отворено со ставови и ги истакнавме сите работи.

Вие сте прва рака, за жал, но од втора рака сите ние дознаваме за работите. Вие како историчар сигурно сте копале по архивите, сигурно никој не ви раскажувал за историјата. Тоа е втора рака, кога некој ви прераскажува.

Академиците од МАНУ знаат историја?

- Да, тие што се историчари.

Зошто нема во работната група ниту еден академик?

- Тоа прашање ви е поставено на погрешна адреса.

Би требало сакате да кажете? Направиле грешка?

- Не би рекол дека направиле грешка. Во таа работна група треба да има ограничен број на луѓе коишто би работеле на тоа.

Но треба ли да има академик?

- Ако си решат соодветните органи. Зошто да не.

Целото интервју со Никола Жежов погледнете го во видеото.

Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: ema на Јануари 18, 2010, 04:15:40


Митко Йованов: В Македония трябва да съберем смелост и да престанем да гледаме негативно на България


http://www.focus-news.net/?id=f13747

------------------

Пътят към истината понякога е много труден.
Дори за най-добронамерени и добре образовани хора, които знаят значителна част от нея.

Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: deko на Јануари 18, 2010, 11:22:47
http://www.focus-news.net/?id=f13747
  Многу реално е казал е магистарот Йованов, но аз щте си дадам правото добронамерно да го корегирам и да додадам ,, В Македония трябва да съберем смелост и да престанем да гледаме негативно на България и  БЪЛГАРИТЕ,,Защото в Македония ако се казваш че си с българско съмочуствие или пак си македонски българин в сщиот миг те смятат че си многу полош и от самиот дявол и трябва да бъдеш подготвен да слушаш разни обиди и хулена на сметка на сопствената личност.Трябва ясно да се ка каже на всичките българи по света а наимногу на те в България че наи-трудно на-мъчно е наи-дискриминирачки е да се бъде българин в Македония а това не веднаж го показала историята от началото на 20век  насам.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јануари 19, 2010, 09:12:37
ОД ДИСТАНЦА: Злосторниците надвор од музеите!

http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID=65C8BF00E1A4F4469FB16825B382C044

ВАСИЛ МИЦКОВСКИ

Историчарката Виолета Ачковска ни навести дека Лазо Колишевски ќе биде претставен во музејот на хоророт, т.е. во Музејот на ВМРО итн., како послушник на Белград. Се обидувам да ја доловам таа музејска поставка во восочна форма. Колишевски разговара на телефон, најверојатно со Тито, а на листот хартија, со рака ја забележува пораката од Белград: „Да се уапсат македонските патриоти!“. Така, кога еден ден децата ќе го посетуваат овој музеј на хоророт, веднаш ќе им стане јасно дека Лазо Колишевски бил една многу негативна личност во македонската историја.

Ачковска, која учествуваше во дебатната емисија на А2 со смешен наслов – „Дали музејот на хоророт ќе придонесе за нови поделби“, не кажа како ќе биде претставен Ванчо Михајлов. Затоа, си земам слобода да шпекулирам како Ванчо Михајлов ќе изгледа во музејот на хоророт:

1. Ванчо Михајлов претставен како лидер на ВМРО;

2. Ванчо Михајлов претставен како ја пишува „Македонија – Швајцарија на Балканите“;

3. Ванчо Михајлов ја става на хартија својата славна мисла : „Јас сум Бугарин од Македонија“ или, пак, „Македонците се Бугари“ (заради автентичност, овие реченици можат да бидат напишани и двојазично, односно и на бугарски);

4. Ванчо Михајлов претставен како издава наредба за ликвидација на Македонец кој бил против организацијата или бил во служба на српските окупациски власти;

5. Ванчо Михајлов претставен како издава наредба да се убие кралот Александар Втори Караѓорѓевиќ;

6. Ванчо Михајлов претставен како седи со усташкиот поглавник Анте Павелиќ во Загреб, пијат токајско вино, цртаат нови граници на Балканот и даваат наредби за ликвидација на Срби, Евреи, Роми, на Хрвати-антифашисти...;

7. Ванчо Михалов претставен во седиштето на тајната служба на нацистичка Германија како разговара со водачот на СС единиците Хајнрих Химлер, кој му нуди да биде гувернатор во Македонија под германска команда.

Што (би) избрала Ачковска не знам, ама е извесно дека лудилото ќе се инсталира во музејот. Поточно, тоа ќе биде завршниот чин од лудилото кое започна во 1990 година и трае до денес. Поставувањето на восочна фигура на Ванчо Михајлов во музејот на хоророт ќе биде срамен ден за македонската држава и за македонската нација. Тоа ќе биде срамен ден за актуелната власт, за политичките елити, за универзитетската, научната и за вкупната македонска јавност. Тој акт ќе биде запаметен како злосторнички чин, бидејќи на тој начин ќе се фрли дамка врз Македонците како слободољубив и како напреден народ. Затоа, восочниот Ванчо Михајлов, по никоја цена не смее да влезе во музејот на хоророт кој е финансиран со државни пари. За да се спречи тоа, македонската јавност има малку време за да се мобилизира и да дејствува. Оттука, одбраната на достоинството на Македонецот треба да почне пред да се отвори музејот на хоророт.

АНТИИСТОРИЈА Но, зошто олку вехементност во еден колумнистички дискурс? Зар неколку килограми восок можат да и' направат штета на Македонија? Зар, мојата омраза спрема Ванчо Михајлов не е доказ за индоктринацијата што влече корени од времето на комунизмот? Зар уште треба да ги делиме историските личности на позитивни и на негативни? Зар, мојата маленкост не може да разбере дека во едно плурално општество не постојат веќе табу теми, проскрибирани личности или апсолутни вистини диригирани од една поразена идеологија? Зар не треба, во согласност со коњуктурната фраза, историјата да им ја препуштиме на историчарите?

Мојата заложба да се пресметаме со ликот и со делото на Ванчо Михајлов не е заради желбата нашата историска наука да има здрави ставови или, пак, да се покажеме дека како нација имаме јасна историска свест. Овие работи се важни, но не се примарни во моментов. Ние треба да расчистиме со Ванчо Михајлов за да демонстрираме дека сме созреани како нација и дека сакаме да ги споделуваме европските вредности. Или, уште појасно – ако сакаме да бидеме дел од Европа, ние, едноставно, треба да го заборавиме Ванчо Михајлов, наместо да го сместуваме во музеј кој се гради со државни пари.

Челницитге на ВМРО-ДПМНЕ, прво Љупчо Георгиевски, а сега и Никола Груевски, заедно со историчарите од типот на Ачовска, не можат да разберат дека по Втората светска војна, сите европски држави морале да се соочаат со она што се нарекува антиисторија. Што значи антиисторија? Тоа е периодот од историјата на 20 век кога некои држави имале нацистички или фашистички режими, други биле нивни сојузници, или, пак, одредени личности во окупираните држави биле во служба на нацизмот и на фашизмот. Со други зборови, секој оној што заземал високи позиции за време на нацизмот и на фашизмот, е третиран како злосторник против човештвото. Таквите личности, без оглед дали биле осудени или поминале без казна, светот по Втората светска војна ги претставува крајно негативно или, во крајна инстанца, ги премолчува како срамен дел од својата историја.

ПРЕДАВНИЦИ Ќе наведам три примери зашто овие злосторници никој не се обидува да ги претстави како контроверзни личности или како „неразделен дел“ од сопствената историја. Пред четврт век, светот беше констерниран по откритието за нацистичкото минато на тогашниот австриски претседател и поранешен генерален секретар на ОН Курт Валдхајм. Речеси сите државници ги прекинаа релациите со него. Тој беше најизолираниот претседател по Втората светска војна. Зошто? Затоа што како официр на Вермахтот, Валдхајм учествувал во неколку казнени операции на Балканот, посебно во операцијата на Козара, кога биле убиени над 60.000 цивили, од кои 20.000 биле деца.

Маршалот Петен беше славното име на француската армија. Тој беше херојот од Првата светска војна. Почитуван и обужуван меѓу двете светски војни. Меѓутоа, во 1940 година, Петен станува претседател на француската марионетска држава, окупирана од нацистичка Германија. Големиот херој станува најголемиот предавник во француската историја. Петен не бил стрелан само поради староста. Кој нормален човек или историчар во Франција би се осмелил да ја отвори контроверзата - дали Петен, со оглед на реалностите во 1940 година, можеби, постапил рационално. Тој е злосторник и предавник! Нема и не смее да има дискусии за Петен!

Кнут Хамсунг е еден од најголемите писатали на 20 век. Но, кога Германија ја окупирала Норвешка, веќе остарениот Хамсунг изјавува; „Тоа е победа на германскиот идеализам врз англискиот материјализам“. Подоцна, Хамсунг му ја подарува Нобеловата награда за литература на Гебелс. По војната, Норвежаните не го судат поради староста и сенилноста. Но, Норвежаните, кои биле горди на својот најголем литерат, се откажале од неговите книги. Речиси сите негови книги му биле вратени по пошта. Тоа е казната за предавникот.

Ванчо Михајлов, како човек роден во Македонија, во текот на Втората светска војна, имал најтесни релации со нацистите и со фашистите и стигнал најдалеку во контаките со злосторниците. Всушност, Михајлов и самиот бил злосторник! Фактот дека соработувал со Павелиќ, водачот на една од најкрвавите и назлосторничките фашистички творби, а и фактот што бил примен од злогласниот Химлер, се доволни, овој мрачен лик да влезе во антиисторијата на Бугарија (тој се сметал себеси за Бугарин), а посредно и во онаа на Македонија (поради местото на раѓање).

Друга работа ќе била доколку Михајлов, на пример, не завршил како злосторник, односно се деполитизирал пред 1941 година. Тогаш, ќе беа легитимни барањата на Љупчо Георгиевски и на историчарите кои се ставија во служба на ВМРО-ДПМНЕ, да расправаме за оваа историска фигура Но, како осведочен злосторник, прво, против човештвото и второ, против Македонците, за Михајлов може да се говори само негативно или, како што реков претходно, најдобро е воопшто и да не се споменува.

КРЕАТУРА ВМРО-ДПМНЕ многу авансираше во оваа мрачна креатура и затоа е тешко да расчистиме со него еднаш - засекогаш. ВМРО-ДПМНЕ се легитимира како наследник на историското ВМРО, а Ванчо Мијахлов е „легендата“ на организацијата од дваесетиттте и од триесетитте години на миниот век. Како да и' се објасни на македонската јавност, а особено на помладите генерации, кои се воспитуваат дека кодот на ВМРО е вграден во секој Македонец, дека челникот на историското ВМРО, освен што бил бугарска инсталација во македонското ткиво, освен што ги тероризирал Македонците во Бугарија, освен што бил инструмент на туѓи интереси и иредентизми, тој бил и злосторник против човештвото, односно, слуга на фашизмот и на нацизмот.

Ако „падне“ Ванчо Михајлов, се урива музејот на хоророт, а се девастира и вмровската идеологија. Така, лагите за континуитетот на националната борба, за идеалите и за идеологијата на македонската десница, се покажуваат како најгрозоморната измама во поновата историја.

Гледано реално, ние имаме три солуции. Прво, музејот на хоророт и на срамот да не се отвори воопшто. Второ, да се употребат багерите, бидејќи музејот на хоророт е дивоградба на искроволчениот политички ум. Трето, музејот на хоророт да се сочува како потврда за идните генерации за тие да можат да видат каде не' доведе популизмот и вмровизацијата на Македонија.

Оваа држава настанала во антифашистичката борба. Таа не заслужува ваков срам и ваква бламажа. Оттука, очекувам од големата тројка, односно, од владите на Велика Британија, Русија и на САД, предводниците на антифашистичката коалиција, да упатат остар демарш до Владата на Македонија. Пораката би била – На злосторниците не им е местото во музеи! Или, немојте да ги рехабилитирате злосторниците!

Дали заради сопствената ОГРАНИЧЕНОСТ, или заради идеолошката им матрица, КОПИЛИНЬАТА на Тито, не можат и не сакаат да разберат оти во ДЕМОКРАТСКО Општество не можат на СИТЕ да им наметнуваат идеолошки матрици од типот ЗЛОСТОРНИК или ЗЛОСТОРНИЦИ. Додека за нив, такви какви што ги скроил ГОСПОД, некои личности се злосторници, за други СЕ ХЕРОИ и ИДОЛИ ! Таквите нека разберат дека ние се ПОКЛОНУВАМЕ и ке го правиме тоа СЕКОГАШ пред ВЕЛИЧИНИТЕ, какви несомнено се МАРА БУНЕВА, ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ и ВАНЧО МИХАЙЛОВ ! Толку и ТОЧКА !!!
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Daskal на Јануари 19, 2010, 09:26:48
Ауу ВАСИЛ МИЦКОВСКИ му има застанато времето во 1975! Мислам дека трреба да отвориме тема најгнасен натпис во мк преса! Таман е муабето, само мутирана креатура на тито и србо-комунист може да напише таков текст!  >:(
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јануари 21, 2010, 09:06:19
Бугарската академија на науки со нова теза дека Македонците се Бугари

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=57016

Бугарската академија на науки со нова теза дека Македонците се Бугари. Овој пат, на мета е македонското малцинство во Албанија. Бугарскиот академик Веселка Тончева, во својата книга Бугарите од Голо Брдо, тврди дека Македонците кои живеат во оваа област во Албанија, всушност се Бугари. Нејзиното тврдење го објаснува на следниот начин:
Во 1912-1913 година Бугарите од Голо Брдо претставуваат најзападен дел на Бугарија. Нивниот говор припаѓа на западномакедонскиот бугарски говор. По прогласувањето на независна Албанија областа е разделена помеѓу Албанија и денешна Македонија. Целосно е јасно дека тие луѓе имаат бугарски идентитет, говорат свој дијалект кој го сметаат за бугарски јазик. Традицијата и културата им се целосно идентични со оние на етничата територија на денешна Бугарија.
Според Тончева, Бугарија ја изгубила врската со своето малцинство, по катастрофалната за неа втора светска војна и воспоставувањето на тоталитарниот режим на Енвер Хоџа. Контактот но нив повторно бил востпоставен со демоктратските промени во деведесетите години. Пред само два месеца, бугарската академија на науки тврдеше дека Охридската архиепископија е создадена од бугарскиот двор, и дека Македонската православна црква ја присвојувала и ја крадела историјата и културата на бугарскиот народ и црква.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јануари 23, 2010, 01:54:09
ФАКТИ  (  ;D  ;D  ;D )

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=123101026388&id=13&prilog=0&setIzdanie=21891

Цитат
Секојдневно сме бомбардирани од контроверзни информации за проблемот со името, кој ни го наметна нашиот јужен сосед и кој ни тежи толку многу на сите
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 23, 2010, 03:20:14
Во секој случај се во право за еден факт - „Целиот проблем за името на нашата држава, всушност, е обид на уништување на македонскиот идентитет.“
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: PANKOVSKY на Јануари 23, 2010, 03:38:10
Во секој случај се во право за еден факт - „Целиот проблем за името на нашата држава, всушност, е обид на уништување на македонскиот идентитет.“
....кој всушност го нема  ;D
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Апостол на Јануари 23, 2010, 07:10:30
Албанците,Бугарите,  Власите,  Турците, Ромите  и  други во  помал број   се  МАКЕДОНСКИ  НАРОД,
исто  како  тоа  Гермаците, Французите, Италианите  и  Ароманите  се  ШВАЈЦАРСКИ   НАРОД.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 24, 2010, 12:31:57
Pankovsky, да, прашање е дали можеш да уништуваш нешто кое не постои? :-)
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: PANKOVSKY на Јануари 24, 2010, 12:41:35
Pankovsky, да, прашање е дали можеш да уништуваш нешто кое не постои? :-)
Ама зош мислиш ми йет толку познато тава? :)
Во комунистишско време не учеа ка секой еден момент некой од западо ни го заплашевет "нашето ВИСОКОРАЗВИТО КОМУНИСТИЧЕСКО общество"  ;D
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 24, 2010, 12:43:20
хаха :-)
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Февруари 01, 2010, 12:28:14
ФРАНКОФОНСКИ ТУРИСТИЧКИ ВОДИЧ
„Малечкиот итрец“ од Македонија


http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=F06C419895E6F84BBC94590B3ABDD3E6

Цитат
Локалното население има и слаби точки во кои не треба многу да се чепка, како на пример историјата, па на туристот му се советува да се држи настрана

Добре дојдовте во Македонија! Малечка, мирољубива земја, со прекрасна дива природа, со величествени планини, со храна што го задржала вистинскиот вкус, многубројни цркви и археолошки вредности...
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Февруари 07, 2010, 12:40:08
Младежката организация на ВМРО-ДПМНЕ организира регионален форум на десницата в Скопие

07 февруари 2010 | 00:06 | Агенция "Фокус"

Скопие. В Скопие на 6 и 7 февруари се провежда регионална конференция на тема „Регионалното сътрудничество на дясно ориентираните политически младежки организации: Консервативните ценности – атрактивни за младежта на 21 век”, съобщават медиите. Организатор е Съюзът на младите сили на ВМРО-ДПМНЕ в сътрудничество с Националния демократичен институт, фондация „Конрад Аденауер” и канцеларията за международно сътрудничество на Консервативната партия във Великобритания. В конференцията участват представители на дясноориентирани младежки организации от България, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния, Словения, Словакия, Хърватия и Черна гора.

ЛАЖАТ ! КАКВА ДЕСНИЦА , ВО МАКЕДОНИЯ НЕМА ТАКВО НЕШТО ! ЗА ПОТВРДА : НЕКА КАЖАТ ВО КОЙ ГРАД БАРЕМ ЕДНА УЛИЦА ИМА СО ИМЕ НА НЕКОЙ ОД ДЕСНИЦАТА ? НЕМА ! НО ЗАТОА ПАК ИМА БУЛЕВАРИ : СРБИЯ , ВОЙВОДИНА , ЮГОСЛАВИЯ !!!
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Март 03, 2010, 12:27:47
Зошто не можеме да ја победиме Грција

Цитат
Доколку се земат согледувањата на овој поранешен пратеник од редовите на германските социјалдемократи како реални, произлегува дека двете највлијателни држави-членки на ЕУ не ја поддржуваат Македонија во спорот за името или, во најмала рака, се рамнодушни.

Тогаш, кој не' поддржува? И со какви дипломатски капацитети се бори Македонија со Грција.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=7D3883D74D17614082E5E3C57C5F86CD
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Март 11, 2010, 01:38:57
Македонците се проблемот, не името: и Србија во орото

Цитат
8. Во последно време, само Србите беа коректни и не се експонираа. Политиката на Тадиќ импонираше со својата конструктивност иако ние го признавме Косово во најнекоректен момент за нив и, сосема непотребно, не ги поддржавме во ООН, за постапката пред судот во Хаг.

Цитат
Ние веќе прифативме дека нашите малцинства се делови од соседните народи. Спорно би било уште само чиј дел сме ние? Околу тоа ќе почнат и новите, пострашни судири во регионот: ниту нé има доволно, ниту имаме доволно територија, за да ги задоволиме сите апетити.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=310101524593&id=13&prilog=0&setIzdanie=21931

КОГА "ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ" И БИВШИТЕ АМБАСАДОРИ РАЗМИСЛУВААТ ВАКА ВО НАШАТА ДРЖАВА , ТОГАШ КАКО ЛИ РАЗМИСЛУВААТ " ПРОСТАЦИТЕ" !?  ;)
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Daskal на Март 11, 2010, 04:18:23
Вистинското прашање е од какво србо-комунистите во РМ, се толку осоколени та почнаа и толку јавно да се експонираат. Не дека незнам ама ајде  ;) .
Секако ако продолжат така ке се удват во сопствениот и србски измет!
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Март 15, 2010, 01:37:54
Подадената рака - завршува во стисок или без прсти

 (http://www.picvalley.net/u/1912/15860736632954550971268654508VMN7knjlMWXexZV0PAQV.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1912/15860736632954550971268654508VMN7knjlMWXexZV0PAQV.JPG)

Цитат
Како ќе се третира овој настан во идните добрососедски односи меѓу двете држави? И дали Бугарија ќе ја премолчи својата вина како окупаторска земја во тој период препуштајќи го товарот за незаштитата на Евреите во Македонија на тогашната непостојана македонска држава?

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=315101021119&id=9&setIzdanie=21934

ИЗМИЕНИТЕ МОЗОЦИ КОИ ПИШУВААТ ТЕКСТОВИ ПОД КОИ ДУРИ И НЕ СЕ ПОТПИШУВААТ , ПРВИН НЕКА СИ РАЗЯСНАТ КАКО ТОА "ОКУПАТОРСКИТЕ ВОЙСКИ" ВО 1941 г. БЕА ПРЕЧЕКАНИ ПО СИТЕ ОБИЧАИ , СО ЛЕБ И СОЛ , СО БУКЕТИ ЦВЕКЕ , СО НАРОДНИ ВЕСЕЛБИ... КАКО ОСЛОБОДИТЕЛИ , А НЕ КАКО "ОКУПАТОРИ" !?
ИСТАТА ТАА ВОЙСКА ИМ ГИ ОБНОВИ УЧИЛИШТАТА И ЦРКВИТЕ , ПАТИШТАТА И ЖЕЛЕЗНИЧКИТЕ ЛИНИИ !
ИМ ГИ ВРАТИ ПОСРБЕНИТЕ ИМ ПРЕЗИМИНЬА , КОИ ПОСЛЕ "ОСЛОБОДУВАНЬЕТО" (ОД КОГО ?) КОМУНИСТИЧКИТЕ СЛУГИ НА БЕЛГРАД , НЕМОЖЕЙКИ ДА ГИ НАПРАВАТ ПОВТОРНО СРПСКИ , ГИ НАПРАВИЯ "ПОЛСКИ" (...СКИ !) !  ;D
АБЕ , СРБОМАНСКА РАБОТА !  ;D
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: deko на Март 16, 2010, 11:00:46
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=315101021119&id=9&setIzdanie=2193
 Ами те които са писали тези глупости напълно се луди, какви бе окупатори а на кого окупатори на йужна бановина Македония, ами имаше ли тогава независима држава Македония, а имаше ли изопщо националност македонец.Разбира се до 1946 никога не е сществувала националност македонец.Е братя ,,македонци,, не разбрахте евтината измама на сръбите те ви измислиха в 1946 година ,,македонска нация,, за без никаков проблем да владеат с вас и да ве управляват, да ве сръбизират и асимилират.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Март 17, 2010, 03:04:51
Грците не потекнуваат од Грци

Сегашните Грци не се ништро друго освен мешавина од племиња, кои периодично преминувале во земјата како агресори или како бегалци и емигранти, пишува денеска во својот напис германскиот весник „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

- Грците не потекнуваат од Грци, смета германскиот новинар Андреас Килб.

Според атинскиот весник „Та неа“, уредникот на културната рубрика на германскиот весник „без многу зборови“ тврдел дека денешните Грци не се ништо друго освен она што го оставиле по себе Словените во 600-та година по н.е., француските крстоносци, Бугарите, Србите, Каталонците, Османлиите и албанските племиња.

Еден на секои четири од денешните Грци потекнува од бегалци, уште толку од нив имаат словенски или албански корени, но сите се единствени пред заедничкиот непријател, пишува „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

Написот е објавен откако неодамна германскиот весник „Билд“ напиша во своето издание со големи букви „Продадете ги островите, банкротирани Грци! Продадете го и Акропол“.


http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=103&eventId=58592

ШТО ТОА СРБИТЕ ОСТАВИЛЕ И КОГА , ЗА ДА ПОМОГНАТ ДЕНЕС ДА ГИ ИМА И ГРЦИТЕ КАКО НАРОД ?  ;D  ;D  ;D
НЕКОЙ ДА МИ ПОМОГНЕ ДА ГО ОСОЗНААМ ТОА !  ;D
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: александър на Март 17, 2010, 04:57:04
Грците не потекнуваат од Грци

Сегашните Грци не се ништро друго освен мешавина од племиња, кои периодично преминувале во земјата како агресори или како бегалци и емигранти, пишува денеска во својот напис германскиот весник „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

- Грците не потекнуваат од Грци, смета германскиот новинар Андреас Килб.

Според атинскиот весник „Та неа“, уредникот на културната рубрика на германскиот весник „без многу зборови“ тврдел дека денешните Грци не се ништо друго освен она што го оставиле по себе Словените во 600-та година по н.е., француските крстоносци, Бугарите, Србите, Каталонците, Османлиите и албанските племиња.

Еден на секои четири од денешните Грци потекнува од бегалци, уште толку од нив имаат словенски или албански корени, но сите се единствени пред заедничкиот непријател, пишува „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

Написот е објавен откако неодамна германскиот весник „Билд“ напиша во своето издание со големи букви „Продадете ги островите, банкротирани Грци! Продадете го и Акропол“.


http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=103&eventId=58592

ШТО ТОА СРБИТЕ ОСТАВИЛЕ И КОГА , ЗА ДА ПОМОГНАТ ДЕНЕС ДА ГИ ИМА И ГРЦИТЕ КАКО НАРОД ?  ;D  ;D  ;D
НЕКОЙ ДА МИ ПОМОГНЕ ДА ГО ОСОЗНААМ ТОА !  ;D
Абе ,то и това със словените няма нищо общо с истината ,ама никой не се възмущава.(https://forum.tisitova.com/images/smilies/neznam.gif)(https://forum.tisitova.com/images/smilies/neznam.gif)(https://forum.tisitova.com/images/smilies/neznam.gif)
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Март 25, 2010, 06:17:53
Промовиран најновиот препев на „Сердарот“

Најновиот препев на поемата „Сердарот“ од Григор Прличев, беше промовиран денеска, по повод 150 годишнината од атинска победа
Препевот на поемата е на Ѓеорги Сталев. Промоцијата што се одржа во просториите на Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) ја отвори Јане Чаловски, а кратка музичка изведба имаше соло пијанистката Јасминка Чакар. Свое излагање на промоцијата имаа претседателот на „Галикул“, поетот Тодор Чаловски и писателот Раде Силјан, претседател на Друштвото на писателите на Македонија.
„Григор Прличев и неговото дело се најсветлата точка во македонската поезија“, истакна претседателот на ДПМ, Раде Силјан.
Делови од најновиот препев на авторот Ѓеорги Сталев со поетско читање презентираа Билјана Беличанец-Алексиќ и Симон Беличанец. „Сердарот“ е најпознатото дело на македонскиот поет и преродбеник Григор Прличев напишано во 1860 година. Поради силниот впечаток што ја оставила оваа поема, Прличев бил наречен „Втор Хомер“. Наградата не останала долго во негови раце, затоа што одбил да се изјасни како Грк, и да ја прифати стипендијата за студии во Берлин или Оксфорд.

http://www.forum.com.mk/20017

ФАЛСИФИКАТОТ ПРОДОЛЖУВА !
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 08, 2010, 02:34:02
Црвенковски: Подготвен сум да се расчистат криминалните приватизации

Застарување на кривичните дела поврзани со приватизацијата во Македонија не смее да има и затоа СДСМ предлага измени во Уставот со кој тоа ќе се оневозможи.

„Ние од СДСМ сме целосно подготвени за расчистување на работите и тоа до крај. Секој што згрешил нека одговара, исклучоци не смее да има, заштитени уште помалку. За таков пристап ја сум целосно подготвен, се надевам и Никола Груевски“, вели Бранко Црвенковски.

Ова е ставот на претседателот на СДСМ Бранко Црвенковски во однос на Уставните измени кои ги иницира владејачката ВМРО-ДПМНЕ.

Со ова смета Црвенковски ќе престанат меѓусебните партиски обвинувања, а ќе профункционираат судовите и обвинителствата.

Реакција на ВМРО-ДПМНЕ

„Во основите на нашиот Устав, постои забрана за ретроактивно значење на законите кои се на штета на странките во процесот. Предложените измени на Бранко Црвенковски се невозможни бидејќи тој всушност предлага ретроактивност на законите, што самото по себе е апсурд. Тој сака да се амнестира себе си и своите транзициски паташи за се што направил во криминалната приватизација“, изјави Александар Бичиклиски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ.


http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=121808

ИМА ЛИ СЕУШТЕ ВЕРУВАШТИ ВО ОВАА ЛУДНИЦА !?  ???  ???  ???
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 08, 2010, 09:24:22
Функционерите го кријат имотот

Цитат
Анкетните листови на 16 функционери се на претрес во Управата за јавни приходи. Пратеници, министри, директори, судии осомничени се дека го кријат својот имот. УЈП ќе проверува колку навистина се богати.
Антикорупциската комисија бара УЈП да им ја провери имотната состојба. Најмалку три месеци ќе биде потребно за да се соберат податоците од повеќе институции. Се споредува имотот во анкетниот лист и во катастарот, се бараат податоци од МВР за сопственост на возила, во Централниот депозитар за акции и обврзници.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=59172
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 13, 2010, 02:06:55
КОЈ ПОВЕЌЕ САКА ДА РАСЧИСТИ СО ПРИВАТИЗАЦИЈАТА?
Заедно во лов на транзициски профитери!


Цитат
Барањето за промена на Уставот за да се овозможи ревизија на приватизацијата е блеф на политичките партии кои сакаат да соберат политички поени, а не реално барање засновано на правна логика, децидни се правните стручњаци.
Оваа идеја ја предложи лидерот на СДСМ, Бранко Црвенковски, на минатонеделната лидерска средба, а во неделата ја прифати и владејачката ВМРО-ДПМНЕ. Црвенковски вчера во писмо упатено до премиерот Никола Груевски изрази задоволство од јавноискажаниот став на ВМРО-ДПМНЕ дека го прифаќа уставниот амандман предложен од страна на СДСМ.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=10&tabid=1&EditionID=1994&ArticleID=138424

КОГА КОНЬСКА ЗАПРЕГА КЕ ПОМИНЕ ПРЕКУ КРАВЯ ЛЕПЕШКА , СЕ ДОБИВАТ ДВЕ ПОЛОВИНКИ : ЛЕВАТА Е НА "ЛЕВИТЕ" , А ДЕСНАТА НА "ДЕСНИТЕ" ! МЕГЮ НИВ РАЗЛИКА НЕМА ! И ДВЕТЕ СЕ ИЗЛЕЗЕНИ ОД ИСТО ТЕЛО , А И ДВЕТЕ ИСТО И СМРДАТ !!!
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 14, 2010, 02:32:34
Бугарскиот евро - пратеник Кирилов - Скопје само симулира желба за влез во ЕУ!

София, 13. април (ИНПРЕС)

Врхушката во Македония я изгради кариерата во Титова Югославия врз чиста антибългарски основа, вели во интервю за електронското издание за Frognewдз.bg българскиот претставник во Европскиот парламент, пратеникот Евгений Кирилов.

Кирилов, кой во  Европскиот парламент, сака да информира за случайот на Спаска Митрова, я коментира судската одлука од Гевгелия.

И яс, а и нашите власти во лицето на Министерството за надворешни работи, оценивме  дека станува збор за еден исклучително разочарувачки пример за тоа како необективно може да се действува во ситуация во коя станува збор за защита на човекови права, вели Кирилов.

Кирилов, овой случай го става во контекст на македонското евро интегриранье.

Сето ова, според мене, се действия на луге кои всушност не се особено заинтересирани за брз процес на интеграция на Македония во ЕУ. Едноставно се зборува од една страна, дека тоа треба да се случи, дека божем има голема желба и политичка воля, но во исто време таму сеуще надува врхушката, коя има изградено кариера во оние времиня на Титова Югославия врз чиста антибългарска основа, вели българскиот евро - пратеник.

Кирилов, прецизира за що ке разговара со еврокомесарот Стефан Филе.

Обиективно ке говорам како помина целата агония со една майка, коя е и българска државянка.  Потоа за начинот на кой е спроведена истрагата од обвинителството, ке зборуваме за самата пресуда и за начинот на кой Спаска Митрова е третирана и сега за да дадеме пример за едно навистина драстично кршенье на човекови права во држава коя се наогя во Европа и коя сака да пристапи во ЕУ. Судството треба да се  доведе до една обиективна оценка за тоа колку се почитуваат критериумите од Копенхаген, вели Кирилов.

Кирилов ги коментира и баранята на ОМО - Илинден.

Ако станува збор за оценка на ЕК, мислам дека ова прашанье беше доволно долго држано на сцена, имаше конкретни активности со него, но повеке не е на дневен ред. Во Европа многу ясно сфатия дека се злоупотребува со тема коя нема реалниа подлога, ке рече Кирилов.

Българскиот евро пратеник я оправдува потребата од нов договор за добрососедство со Македония.

Ако овой договор биде потпишан, той безусловно ке биде еден чекор напред. Слични договори за добрососедство се чекори за подобруванье на односите, но, се разбира, многу важен ке биде односот на Македония. Сепак, треба да се разговара од обиективни и реални позиции, бидейки во секой случай проблеми помегю нас постоят, а не гледам засега особено желба од страна на нашите соседи да ги надминат, вели Кирилов.

Кирилов не одговори децидно на новонарското прашанье - дали ке се  инсистира како клаузула на евентуалниот договор да биде ставено признаваньето на  македонската нация и македонски язик.

Не знаеме, можеме само да претпоставуваме що ке бараат. Во секой случай, ако има искрена желба за еден таков договор, нема нищо лошо да се одржат разговори, но да не се тоа само симулирани активности, додава Кирилов. (Край)

http://inpress.com.mk/?ItemID=2284B76868C698488B195A4D916DE89A
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: deko на Април 14, 2010, 05:51:46
 Голяма благодарност от нас македонските българи към господин Е.Кирилов.Той наистина много добре разбира в каква трудно положение е македонскоит българин.Искрено се надяваме че той ще претсавля един много добар пример за всички българи как трябва да си помагаме и да не позволяваме една искуствена нация да си поиграва с нас.Нека Бог му даде здраве и живот
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Urban на Април 14, 2010, 06:33:29
Да браво. Трябва за абсолютно всеки проблем за българите в Македония, България да бие владата в Скопие през ръцете и това трябваше да се случи много по-рано. Да се надяваме, че за напред България ще брани сънародниците си в чужбина много повече, както трябва и да бъде.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Urban на Април 15, 2010, 04:37:59
Novinite, 15.10.2010
Crvenkovski Urges Bulgaria to Recognize 'Macedonian Nation' (http://www.novinite.com/view_news.php?id=115280)

Former Prime Minister and President of FYROM, Branko Crvenkovski, has urged Bulgaria to recognize the existence of a “Macedonian nation.”

Crvenkovski, who is the Chair of the Macedonian Social-Democratic Union, and was President of Macedonia in 2005-2009, met Thursday with the acting Bulgarian President Georgi Parvanov, and with the leader of the Bulgarian Socialist Party and ex PM, Sergey Stanishev.

“The fact that the Bulgarians are not ready to recognize the independence of the Macedonian nation, the feeling of national identity of Macedonians, is what makes Macedonians have reservations against the Bulgarians,” declared Crvenkovski after his meeting with Stanishev.

“This problem has to be decided on the part of Bulgaria. I claim that, once this has been done, the Macedonians will have no reservations with respect to Bulgaria,” he elaborated apparently referring to the widespread notion among the majority of the Bulgarians who see Macedonia and its population as part of the Bulgarian nation, at least historically, and view the Macedonian language as a dialect of the Bulgarian language.

Crvenkovski denied the claims that he ever spoke against Bulgaria during his time as a major Macedonian state leader.

“I insist that nowhere in Macedonia have there been any claims that Bulgaria is not a friend of our country,” said the head of the Macedonian Social-Democratic Union.

He pointed out that Macedonia would never forget that Bulgaria was the first sovereign state to recognize its independence from Yugoslavia in 1991, or that Bulgaria recognizes Macedonia’s constitutional name (i.e. the Republic of Macedonia rather than FYROM – in contrast to countries such as Greece who insist that Macedonia should change its name in order to avoid any references to territorial claims).

Crvenkovski explained the large number of Macedonians who are applying for Bulgarian passports with Bulgaria’s EU accession, and went as far as suggesting that if Macedonia joined the EU, there would be people from neighboring states who would apply for Macedonian citizenship the very same way.

The leader of the major Macedonian opposition party said his formation backed the signing of a “Friendship Treaty” between Bulgaria and Macedonia but stressed that the fate of the treaty is in the hands of the Macedonian government of the VMRO-DPMNE party.

It recently emerged that the Bulgarian government suggested to Macedonia such a treaty in 2008 but it has not been signed or rejected yet. The Bulgarian side is said to have designed the treaty in order to tackle the use of "hate language" against Bulgaria in Macedonian media.

Crvenkovski did slam the government of Macedonian PM Nikola Gruevski for lacking a grand strategy and for having bad economic policies in times of crisis. He also said that Gruevski has to find a way out of the name dispute with Greece in order to open the way for Macedonia’s integration in NATO and the EU.

Both Crvenkovski and Stanishev expressed their satisfaction with the relations between Bulgaria and Macedonia back in the time when their respective leftist parties were in power.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Daskal на Април 15, 2010, 06:21:51
во насока на претходниот пост

Цренковски и Прванов разменија мислења за повеќе прашања

Скопје, 15. април (ИНПРЕС)

Поранешниот претседател на Република Македонија, Бранко Црвенковски денеска, во Софија, на почетокот на својата работна посета, оствари средба со Претседателот на Република Бугарија, Георги Парванов.

Како што информираа од Кабинетот на Црвенкоски, на средбата, претседателот Парванов изразил огромно задоволство од досегашната искрена соработка со претседателот Црвенковски, истакнувајќи дека изградената цврста меѓусебна доверба, разбирање и взаемно почитување, била и останала добра основа за понатмошно унапредување и развивање на добрососедските односи помеѓу Република Македонија и Република Бугарија.

-Разменувајќи информации за процесот на евро-атлантско интегрирање,  претседателот Парванов истакна дека Република Бугарија и понатаму доследно ќе ја поддржува Република Македонија на патот на интегрирање во Европската Унија и НАТО Алијансата. Во таа смисла, бугарскиот претседател истакна дека е значајно да се реши спорот помеѓу Република Македонија и Република Грција. Тој нагласи дека определбата на Република Бугарија е да не се вклучува во спорот на било каков начин, додавајќи дека позицијата на неговата земја по однос на ова прашање е јасна со самото признавање на уставното име на Република Македонија- се вели о сообштението од Кабинетот на Црвенковски.

На средбата се разгледала и можноста за потпишување на Спогодбата за пријателство и добрососедски односи, а била  отворена и темата за енергетската политика во двете држави и регионот, област за која двајцата претседатели разменуваат мислења во континуитет. (Крај)

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=E83C988B33857940A09C650D792700DE
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: ppan на Април 16, 2010, 08:58:33
Мисля, че македонските(християнски) политици нещо ги притеснява. Може би последните събития с албанските им колеги, или задънената улица в спора с Гърция за името. Та Цървенковски и той набързо притупа в София да даде указания на вероподобните си комунисти за признаване на езика и идентитета.  ::)
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 26, 2010, 12:46:56
Може ли во 21-от век да се разговара за идентитет?!

http://www.forum.com.mk/21799

МОЖЕ, МОЖЕ ! ВО ЗЕМЯ ВО КОЯ ЦАРУВА ВИСТИНАТА НА ЛАГАТА !
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 27, 2010, 11:37:04
Криенка-миженка со писмото на Филе

Цитат
Евроамбасадорот Ерван Фуере на 31 март лично го испорачал писмото од еврокомесарот за проширување, Штефан Филе, до кабинетот на премиерот Никола Груевски, објави вчера лично Фуере на прес-конференција. Истовремено тој побарал премиерот да го проследи писмото до сите засегнати и заинтересирани страни.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E7C55C34DE32F647BB0A892B6F1ADCB3
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Мај 08, 2010, 01:41:30
МАКЕДОНСКО-БУГАРСКИ ОДНОСИ
Да се надминат предрасудите


Цитат
Кога бугарските официјални претставници ќе се ослободат од „македонскиот мит“ и Македонците ќе ја „надвладеат резервираноста“ кон Бугарите, тогаш социеталната безбедносна дилема ќе биде целосно надмината

Актуализирањето на Договорот за добрососедство и пријателство меѓу Македонија и Бугарија, предложен од бугарската влада уште во декември 2008 година, повторно ги бранува односите меѓу двете земји

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=BF7306D5F98B5346B303AF5D843B0802

КОГА ВАКВИ ХЕРМАФРОДИТИ ПРЕДАВААТ НА РАЗНОРАЗНИ "ЕВРОПСКИ" УНИВЕРЗИТЕТИ, МОЖЕТЕ ДА СИ ЗАМИСЛИТЕ КАКВИ ИМ СЕ РОЖБИТЕ т.е. СТУДЕНТИТЕ !?
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Мај 20, 2010, 10:03:54
„Зборник - Историја бр.3“ по цели девет години

Цитат
Новото издание на музејската публикација „Зборник - Историја бр.3“ кое е предвидено да излегува еднаш во годината, беше промовирано денеска во Музејот на Македонија.
Претседателот на проектот, Драган Георгиев, како и членовите на редакцијата беа среќни што конечно овој Зборник излегува по трет пат во Македонија, и изјавија дека се задоволни од финалниот продукт.

http://www.forum.com.mk/23200
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Anton на Мај 28, 2010, 11:08:31
http://focus-news.net/?id=n1398919

93 години от гибелта на полковник Борис Дрангов  
26 май 2010 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Начало / Страната
София. На 26 май се навършват 93 години от героичната смърт на командира на 9-ти пехотен Пловдивски полк полковник Борис Дрангов, близо до кота 1050 в Завоя на река Черна.
На името на полковник Борис Дрангов са наречени три села в границите на днешна България – Дрангово, Петричко, Дрангово, Кърджалийско и Дрангово Пловдивско.
Десетки улици в най-различни градове, пръснати по цялата страна, също носят името „Полковник Борис Дрангов”.
Дрангови са скалите на Беласица, където войнишки нож е изписал през пролетта на 1916 г. „Аз служих при Дрангов!”
С Дрангов е свързано най-страшното войнишко признание „Има Дрангов – има хляб!”
Дрангови са 432 градски комитета, създадени в България между двете световни войни. Унижената, но непобедена България е имала нужда от образи, от герои, които да обединяват, а не да разделят. Защото войници и школници на Дрангов са министри, общественици, журналисти, генерали, лекари и писатели. Сред Дранговите възпитаници ще намерим имената на Чудомир, Андро Лулчев, Стойчо Мушанов, на археолога Владимир Сис, на литературния критик Йордан Бадев, убит без съд и присъда след 9 септември 1944 г., както и на левия журналист и комунистически деятел Крум Кюлявков, тук са Тодор Кожухаров, известен като Щабскапитан Копейкин, Ангел Букурещлиев, Теодосий Даскалов, Христо Минков, Иван Стойчев, Дионисий Поппанев...
Сред Дранговите приятели, близки колеги и съмишленици ще открием Йордан Йовков, Андрей Протич, Елин Пелин, генерал Никола Жеков, генерал Александър Протогеров, генерал Климент Бояджиев, Христо Силянов... Елитът на България между двете световни войни. Легендите и разказите за Дрангов живеят почти век след смъртта му.
Дрангов е погребан в родното му Скопие. Старите скопяни твърдят, че Скопие помни две погребения. Дранговото и това на Велимир Прелич, сръбския сатрап, зарекъл се да разплаче дете в майка, затова че е българче. Прелич го изпратили, за да са сигурни, че си е отишъл. Дрангов, защото всички го обичали...
През 1917 г. Борис Дрангов е погребан в двора на скопската църква „Св. Димитър”. Църквата най-тясно свързана с борбата за българската екзархия и самостоятелността на българската църква. След установяването на сръбския режим в Македония, костите на полковник Дрангов са изровени и пренесени в скопското гробище Бутел.  През 1991 г. урна с пръст от двора на „Св. Димитър” бе погребана на Военния мемориал-костница в София.
При тези над 7 444 български офицери, загинали за свободата и обединението на България, начело на своите войници.
Същата тази България, пред която Дрангов така благоговееше...
Днес Агенция „Фокус” заедно с електронното издание-албум „Изгубена България” ( www.lostbulgaria.com) на художника Пейо Колев, представя подбрана галерия от личния албум на полковник Борис Дрангов, предоставен от госпожа Райна Дрангова.

Още снимки на www.boiniznamena.com
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јуни 04, 2010, 12:55:16
Дали промена на името во Северна Македонија е решение?

Цитат
Што е национална припадност, и како се искажува? Се разбира, со името. И нема друг начин. А промена на името не е ништо друго туку промена и на идентитетот? Со промена на името во Северна Македонија, дали ние ќе бидеме истите ? Да, истите сме, но историски веќе нема да сме истите, се делиме. Ние во иднина ќе станеме Северни Македонци. И што е уште пожално, тоа самите сме го прифатиле, како наша национална припадност. Дали е овој предлог за нас прифатлив и кои ќе бидат последиците? Може да се претпостави. Ако денес за нашето име се расправаме со Грците, утре ќе се расправаме меѓу себе. Нешто што е многу полошо.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=3&tabid=1&EditionID=2037&ArticleID=142123

КОГА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ СЕ НА ОВА НИВО, ДНОТО Е НАЙ-ВИСОКАТА ТОЧКА НА ОПСТОЮВАНЬЕ !
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Urban на Јуни 04, 2010, 02:23:39
Заради една дума, пречат на развитието на държавата и хората в нея. Така или иначе хората в Македония се делят, а и сегашното име БЮРМ не е кой знае колко по-добро от това, което предлагат.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Daskal на Јуни 05, 2010, 05:56:35
Ќе пеат и ќе го бранат името

Под мотото „Уметниците со љубов за името“, на 8 јуни нa плоштадот „Македонија“ ќе се одржи концерт насловен „Македонија е нашето име“.

На концертот ќе настапат познати уметници и музичари од македонската естрада, меѓу кои Борис Трајанов, Славица Галиќ - Петровска, Драган Даутовски, Васил Атанасов, Ефтим Клетников, Андријана Јаневска, Влатко Илиевски, „Некст тајм“, КУД „Кочо Рацин“, КУД „Орце Николов“...

Цитат
Баритонот Борис Трајанов посочи дека уметниците и научниците, пред се', се индивидуалци со свои ставови за тоа што треба да се прави, но, како што потенцира, сите ги поврзува тоа што се чувствуваат како Македонци.

„Не треба да преговараме, туку да разговараме за името со Грција. Ако сметаат дека Македонија била грчка, дека народот што живеел во античко време бил грчки, тоа е нивно право, ние си знаеме што сме, но имаме една заедничка судбина и наместо да преговараме за тоа како да го смениме, треба да разговараме како тоа име да биде уште посветло и поблескаво насекаде низ светот“, појасни Трајанов.

овој Трајанов откако прее*а десетици милиони евра на ткн „Ден на дрвото“ со успешност на засадени садници под 1%, оти нели и пошумувањето е наука, сака и нас да не засади во грчко-србска саксија!
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Anton на Јуни 07, 2010, 08:59:07
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=67101017435&id=9&setIzdanie=22001

Забелешките исти, препораката под прашалник.    
   
Корупцијата, партизацијата во администрацијата, нереформираното судство и недостигот од политички дијалог лани беа услов за почнување на преговорите, а годинава се закана за повлекување на одлуката на ЕК   
   
   
На Македонија и се случува дежа ви со роковите, забелешките и со заканата за негативен есенски извештај од Брисел ако не се исполнат европските реформи. Токму лани во јуни државава имаше рок од два месеца за да се справи со корупцијата, партизацијата во администрацијата, да го подобри политичкиот дијалог и да го реформира судството за да добие препорака за почнување преговори од Европската комисија. Една година подоцна на маса се истите забелешки што треба да се поправат во истиот рок – два месеца.

Разликата е во тоа што лани Македонија веќе доби препорака за почнување на преговорите, но годинава се споменува можноста да биде повлечена ако македонските власти не ги поправат забелешките што ги донесе Кристијан Хедберг, раководителот надлежен за Македонија во Директоратот за проширување при Европската комисија. Лани забрзано се донесоа клучните закони што ги бараше Брисел како услов за позитивен извештај – Законот за Собрание, Законот за државна администрација, Законот за полиција и Законот за финансирање на политички партии. Тогаш се инсистираше Владата да ги исполни деветте одредници или бенчмаркови што ги постави Оли Рен, како тогашен еврокомесар за проширување. Сега Брисел забележува дека се забавени европските реформи, а главните забелешки се однесуваат на независноста на судството, борбата против корупцијата, јавната администрација и на политичкиот дијалог во Собранието. Со еден збор, Брисел и забележува на земјава за истите критики што може да се прочитаат во ланскиот извештај од Европската комисија. За разлика од Лидија Димова од Македонскиот центар за европско образование, која оцени дека е можно Европската комисија да ја повлече одлуката за почнување на преговорите, аналитичарот Жидас Даскаловски го вели токму спротивното.

- Извештајот на Европската комисија ќе ги констатира промените во однос на минатата година и колку и да имало мал напредок, односно во некои области назадување, многу малку е веројатно дека препораката за почнување преговори на некој начин ќе биде отповикана - оценува Даскаловски.


Повторно се сопнуваме


Во Брисел постои загриженост дека Македонија назадува во исполнувањето на политичките критериуми. Според Европската комисија, ваквите критериуми налагаат стабилност на институциите што гарантираат демократија, владеење на правото, човекови права и заштита на малцинствата. Во овој дел Брисел ја става под лупа регионалната соработка, но и добрососедските односи. Минатогодишната оценка на Брисел беше дека севкупно за политичкиот дијалог како клучен критериум беше постигнат добар напредок. Но годинава, според Европската комисија, реформите назадуваат во делот на политичкиот дијалог во Собранието, спроведувањето на рамковниот договор и јавната администрација, а нештата, според нив, не се сјајни и во односите меѓу коалициските партнери во Владата. Во делот на Собранието, во ланскиот извештај од Европската комисија стои дека зајакнатиот дух на консензус резултирал со донесување со широк консензус на неколку закони поврзани со европската интеграција. Брисел лани во извештајот напиша дека Законот за собрание создава законска обврска за координација меѓу претседателот на Собранието и политичките партии. Но една година подоцна од пратеничките координации кај Трајко Вељановски се повлекоа СДСМ, НСДП, ЛП, Нова алтернатива и Нова демократија. Опозициската СДСМ и партиите од нејзиниот фронт ја напуштија координацијата кај Вељановски со образложение дека владејачкото мнозинство не прифатило поединечно да се разгледуваат ревизорските извештаи. Нова демократија, пак, како причина за напуштање на координациите го наведе тоа што владејачкото мнозинство не сакало да расправа за имплементацијата на рамковниот договор, изучувањето на македонскиот јазик кај првачињата-Албанци, како ни дебата за личните документи. Забелешките во однос на последните избори се однесуваа на притисокот и на заплашувањето на граѓаните, особено на службениците во јавната администрација. „Некои препораки на ОБСЕ/ОДИХР не беа исполнети, на пример, неточните информации во гласачките списоци, особено со вклучувањето на голем број граѓани што живеат во странство создадоа простор за можни нерегуларности“, стои во извештајот од лани. И сега се повторува барањето од Брисел да се усвојат измените на изборниот законик и да се ажурира избирачкиот список.


Привремените вработувања - проблем


„Зголеменото привремено вработување лица што не потпаѓа под Законот за државни службеници, го нарушува вработувањето врз основа на заслуги. Многу од привремено вработените имаат пониско звање, немаат соодветен канцелариски простор и немаат јасен опис на работните места. Оваа практика се јавува кај органите на државната управа и во општините и е обесхрабрувачка за редовните државни службеници. И покрај обврската од етичкиот кодекс, ниту еден државен службеник не пријавил нелегален чин од страна на друг државен службеник за време на периодот опфатен во извештајот“. Ова се критиките за привремените вработувања од минатогодишниот извештај, кои Европската комисија ги става на маса и годинава. Брисел бара од македонските власти значително да ги ограничат договорите за привремени вработувања, а за соодветните работни места да се спроведат транспарентни постапки за вработување во согласност со Законот за државни службеници. И лани и годинава Европската комисија бара да се спроведува Законот за државни службеници. „Потребни се дополнителни напори за да се обезбеди целосно спроведување на Законот за државни службеници. Особено е потребно да се зајакне капацитетот на министерствата и на општините за оценување на вработените. Агенцијата за државни службеници извести дека од септември 2008 година имало 77 незаконски унапредувања, од кои 38 во Министерството за економија. Досега е поништена само една одлука, што предизвикува загриженост во однос на почитувањето на Законот за државни службеници“, стои во минатогодишниот извештај. Слично, според оценките на Брисел, Македонија не направила напредок од лани и во делот на борбата против корупцијата. „Постигнат е добар напредок во зајакнувањето и спроведувањето на антикорупциската рамка. Сепак, корупцијата е распространета и продолжува да претставува сериозен проблем во многу области. Потребни се континуирани напори, особено во поглед на спроведувањето на законската рамка“, оцени лани Брисел. Годинава ЕУ бара поголема соработка меѓу институциите за да се намали распространетоста на корупцијата.


Судството стои во место


Најголемиот број забелешки што Брисел ги упати кон Македонија се однесуваат на судството. Брисел забележува за мешањето на власта во работата на судството, за корупцијата во апелациските судови. Дали Македонија не ги исполни минатогодишните препораки од Европската комисија дека судството мора да стане независно и непристрасно? Министерот за правда Михаило Маневски, спротивно на Брисел, вели дека Македонија постигнала импресивни резултати во реформите на правосудниот систем.

Тој се повикува на последниот мајски извештај на двајцата експерти на ЕУ во кој пишува дека Македонија успешно ја спроведува стратегијата за реформи, во услови на ограничени човечки ресурси и на ограничени финансиски средства. 


- Со измените на Законот за парнична постапка се определуваат строги рокови за траење на судските постапки. Секој што ќе ги злоупотреби овие рокови ќе биде казнет со парична казна и до пет илјади евра - вели Маневски.

Маневски не е запознаен со критиките на Хедберг дека во апелациските судови во Македонија постои корупција.

- Не знам за кои конкретни случаи мисли, но можеби мисли за оние последните во Апелацискиот суд Скопје 1, за кои сé уште расправа Судскиот совет. За вакви работи секогаш се говори и секогаш ќе се говори. Затоа, пред советот е голем предизвик да ги открива тие случаи - смета Маневски.

По забелешките во последниот извештај на ЕК дека во судовите стојат многу нерешени предмети, Маневски најавува конкретни мерки за подобрување на ефикасноста на судовите.

- Години наназад судовите беа наплатни служби на услужните претпријатија. Затоа за еден месец на сила ќе стапат законските измени со кои предметите што се однесуваат на наплата на долгови на граѓаните и фирмите целосно се предаваат на нотарите и на извршителите - најавува Маневски.

Министерот за правда не се согласува и со забелешката на претседателот на Консултативниот совет на европските судии Алфредо Афонско дека македонските судии треба да бидат соодветно платени ако сакаат да бидат целосно независни од политиката.

- Платите на судиите се во сразмер со тоа што е нивна потреба и во склад со економската моќ на државата и тие не можат да се намалуваат. За 30-40 отсто се зголемени и платите на судските службеници. Го подготвуваме законот за судскиот буџетски совет со кој ќе се предвиди фиксен процент за финансирање на судството. Судовите однапред ќе знаат со колку средства ќе располагаат. Зависно од одлуката на Владата тоа ќе биде некаде 2 отсто од бруто-домашниот производ - вели Маневски.


Етничките смени - јаз


Во делот за образованието во извештајот на ЕК ни се забележува дека прашањето за воведување етнички смени во училиштата не разговарале членовите на Комитетот за односи меѓу заедниците. Иста ваква забелешка добивме и минатата година во ланскиот извештај на ЕК. Зошто две години по ред ни се забележува за третманот на меѓуетничките односи?

Сулејман Рушити, еден од досегашните министри за образование и наука, кој ги решаваше проблемите со тепачките меѓу учениците-Македонци и Албанци во струшките училишта „Ибрахим Темо“ и „Нико Нестор“, смета дека етничките смени се само уште еден начин да се креира јаз во меѓуетничките односи. Во времето кога тој министерувал било најдено решение, кое, како што тој вели не се почитувало, а тоа било да се доизградат објекти во кои ќе се учи, наместо да се воведат етнички смени.

- Во Комитетот за односи меѓу заедниците веќе за ништо не се разговара, оти се бојкотира од различни страни. Згора на тоа, Владата уште повеќе промовира проекти што внесуваат недоверба на меѓуетнички план.
Нетрпеливоста меѓу учениците станува актуелна пред избори, а тоа е доказ дека таа носи гласови – смета Рушити.

Според него, меѓуетничките односи ги влошуваат владините инвестиции во образованието.

- Гледаме селективен пристап во тоа, за кој универзитет колку пари се издвојуваат, гледаме во кои градови се градат и реновираат училишта, гледаме каде се градат училишни сали – додава тој.

Учење во етнички смени беше воведено уште пред десетина години во Кичево, потоа во Куманово, во Тетово, а подоцна и во струшките училишта. Проблемот со тепачките се решаваше и со учење на одделни катови во училишните згради. Кога се решаваа проблемите во струшките училишта, одлуки се носеа во присуство на европски претставници, на ОБСЕ, кои тогаш ги поддржаа одлуките за воведување етнички смени. Кога падна одлуката да се учи во етнички смени во „Нико Нестор“, тогашниот министер за образование и наука Перо Стојановски изјави дека тие не се воведуваат по прв пат, туку имало и во Куманово и во Тетово.

Иако пред очите на странските претставници се носеле вакви одлуки, истите тие сега ни забележуваат за прашањето со етничките смени. Пратеничката на СДСМ, Славица Грковска, смета дека ниту една сугестија од европските претставници Владата не ја сфаќа сериозно.

- Тоа се добронамерни сугестии што се во интерес на граѓаните на земјата. Таквата оценка води кон сегрегација, наместо кон интеграција. Образованието Македонија треба да го користи како интегративна можност, а ако продолжат поделбите не можеме да очекуваме општеството да не ни биде поделено по етничка и верска основа – смета Грковска.

 
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јуни 11, 2010, 02:22:48
За Александар и за македонската фаланга

Цитат
Деновиве се навршуваат 2.333 години од смртта на најголемиот војсководец на сите времиња, македонскиот генералисимус Александар Трети Македонски (356-323 г. пр.н.е.)
На 10 или на 13 јуни 2010 година се навршуваат 2.333 години од смртта на најголемиот војсководец на сите времиња, македонскиот генералисимус Александар Трети Македонски (356 - 323 г. пр. н.е.), најлегендарната личност на изминатите илјадалетија, и е присутен во литературите на повеќе од 80 народи на светот. Тој ни ја остави неуништливата филозофија на космополитизмот, т.е. на зближувањето на народите, митологиите, културите, религиите...

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=610101459571&id=13&prilog=0&setIzdanie=22005
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јуни 12, 2010, 10:17:37
20 ГОДИНИ МАНИПУЛАЦИИ СО МАКЕДОНСКИТЕ БУГАРИ :

Подемите и падовите на ВМРО-ДПМНЕ

 (http://www.picvalley.net/u/1770/70797979286439980912763305618ggVmvfPttP8s6Lefwr3.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1770/70797979286439980912763305618ggVmvfPttP8s6Lefwr3.JPG)

Цитат
Многу успеси и падови, надежи и разочарувања се врзани за дводецениската приказна на ВМРО-ДПМНЕ. Период во кој најголемата и највлијателна партија во десницата мина низ многубројни премрежиња и преживеа крупни трансформации. Настаните оставија длабоки траги не само во ВМРО-ДПМНЕ, туку имаа големо влијание и врз целата домашна политичка сцена.

Во 20-годишната сторија на ВМРО-ДПМНЕ се испреплетени и многу лични приказни. Испишани се имињата на многу способни, чесни поддржувачи и искрени патриоти. Но, околу неа се извртеа и многу новокомпонирани патриоти, преобразени комунисти, позери и блефери.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=D1FD6EBB0D589345ADD11F502A34E468
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јуни 15, 2010, 11:00:05
Ретуш на вистините за ВМРО-ДПМНЕ

Цитат
Гостивар - „Многу невистини се изнесуваат во пресрет на 20-годишниот јубилеј на ВМРО-ДПМНЕ околу тоа кои биле основачи на партијата. Недозволиво е историските настани да се изопачуваат, да се ретушираат, да се користат во дневната политика за да се добие некој политички поен или, пак, награда со добивање подобра функција“, со доза на резигнираност зборува за „Утрински весник“. Гојко Јаковлевски. Тој е еден од неколкутемина што најдиректно учествуваа во формирањето на ВМРО-ДПМНЕ. Гојко Јаковлески (75) од 1961 година живее во Берлин.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=C6553797EE5EBA469B319580DD429BB1

ОВИЕ НЕ МОЖАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ ЗА 20 ГОДИНИ, А НИЕ ЧЕКАМЕ ДА НИ ОБЯСНАТ ЗА СТО ПА И ПОВЕКЕ ГОДИНИ. А БРЕ УДБАШКА РАБОТА !
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јуни 17, 2010, 09:50:51
Струга одбележува 149. години од излегувањето на Зборникот на браќата Миладиновци

Струга, 17. јуни (ИНПРЕС)

Струга денеска ќе започне со одбележување на 149-годишнината од излегувањето на "Зборникот на народни песни" на Браќата Миладоновци во рамките на манифестацијата "Годината на есејот" која ја организира Медитеранската академија "Браќа Миладоновци".

Оваа година лауреат е познатиот црногорски писател и академик Сретен Перовиќ. Нему ќе му биде врачена наградата на посебна манифестација на која ќе се обратат градоначалникот на Струга Рамиз Мерко и академикот Луан Старова.

Свеченоста ќе се одржи во Центарот за култура "Браќа Миладиновци" во Струга. (Крај)


http://inpress.com.mk/?ItemID=EF3E7C542AB3B24B98153CAF2CC5431F
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Anton на Јуни 19, 2010, 08:06:12
http://utrinski.com.mk/?ItemID=EC4D65C44816B341B4B3A5EBCF98FAEB

Премиерот добил рок за реформитеЗа ЕУ било деморализирачки што се користи името како изговор за неостварувањето на реформите
Тамара Грнчароска


Груевски го уверувал еврокомесарот за проширување, Штефан Филе, дека до 20 јули Македонија ќе направи исчекор во клучните реформи на патот на земјата кон ЕУ, особено во делот на политичкиот дијалог и измената на собранискиот деловник. На долгата средба што ја имале Филе и Груевски во четвртокот во Брисел еврокомесарот го потсетил македонскиот премиер дека треба да се фокусира на реформите клучни за иднината на земјата, како што е судството, јавната администрација, борбата против корупцијата, политичкиот дијалог, информираше вчера евроамбасадорот во земјава Ерван Фуере.

„Премиерот даде уверувања дека до јули, до Советот за стабилизација и асоцијација ќе има зголемени напори за да се испорачаат некои од овие критични реформи, особено политичкиот дијалог, обезбедување дека проблемите во Собранието се решени и дека деловникот, конечно, е договорен еднаш засекогаш во духот на компромис“, информираше Фуере.

Високи извори од Делегацијата на ЕК во Македонија информираат дека доколку до 20 јули не се покаже придвижување во позитивна насока во реформите, Македонија нема да може да се надева на позитивен извештај од Комисијата наесен. Според нив, назадувањето, забавувањето или сличните зборови што се користат за она што се случува со македонските реформи се сериозни, но оти земјава од највисоко ниво дала ветување дека ќе ги исполни задачите до крајот на јули.

На средбата, како што се дознава, Филе го охрабрил Груевски да ги интензивира разговорите со Грција на билатерално ниво, со оцена дека изнаоѓањето решение за спорот ќе даде позитивен импулс на евроинтегрирањето на земјата. Придвижување на работите околу преговорите за името, според високи извори во делегацијата на ЕК во земјава, би можело да ја стави Македонија како точка на дневен ред на состанокот на министрите на ЕУ на 27 јули. Токму статус кво ситуацијата во преговорите меѓу Македонија и Грција, како што се дознава, е причината поради која Македонија ја немаше во заклучоците на Советот на ЕУ во четвртокот.

За Фуере, пак, неспоменувањето на Македонија во заклучоците на Советот на ЕУ не е нешто негативно, туку само резултатот на таков развој на настаните што не му овозможи на Советот да преземе какви било активности, што, од друга страна, претставува охрабрување до двете земји да продолжат со контактите.

Извори од Делегацијата се на став дека е многу деморализирачки тоа што спорот со името не се решава и што во земјава често се користи како параван за да се скријат слабостите и неисполнетите реформи. Како последен таков пример тие го наведуваат вицепремиерот за европски прашања, Васко Наумовски, и неговиот одговор на интерпелацијата во Собранието во понеделникот кога тој наместо да одговара за застојот во реформите, зборуваше за блокадата од Грција.  

Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Anton на Јуни 19, 2010, 10:06:11
http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/gruevski-se-shto-se-ochekuva-od-nas-za-reformite-vo-eu-ke-bide-zavrsheno

Груевски: Се што се очекува од нас за реформите во ЕУ ќе биде завршено  


19.06.2010 - 16:04 | Македонија
Македонија во наредните месеци ќе успее да ги спроведе реформите што од неа ги бара ЕУ и цврсто сум убеден оти се што се очекува од нас, и што е поставено како приоритет, од наша страна ќе биде завршено, порача денеска премиерот Никола Груевски. 

 
Таквите пораки и уверувања Груевски му ги пренел на последната средба на еврокомесарот Штефан Фуле, пред кој како што рече, дал детални објаснувања за сите завршени работи, за оние што се во тек и што дополнително треба да се завршат.

- Со Фуле мошне детално ги разгледавме сите постигнувања што досега ги направи Македонија, му дадодвме детални објаснувања за сите завршени работи, но и за реформите што сега се во тек  и за тие што треба да се завршат во иднина, со рокови  и со наши планови како тоа треба да се направи, во делот на судскиот систем, на администрацијата  и сите работи кои моментно се значајни за Македонија,  рече Груевски и додаде дека Владата е посветена на тоа прашање, а работите што треба да се направат се во тек и во завршница.

Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: MacedonBG на Јуни 20, 2010, 04:42:23
Българи от Македония искат психиатри от Борисов http://news.ibox.bg/news/id_841212013 (http://news.ibox.bg/news/id_841212013)
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Anton на Јуни 20, 2010, 07:26:35
http://sofiapartner.com/index.php?option=com_content&view=article&id=338:fyrom-mental-health-problems&catid=37:politics

Македонски Българи искат психична помощ за правителството на БЮРМ  
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Исперих на Јуни 21, 2010, 01:41:27
Българи от Македония искат психиатри от Борисов http://news.ibox.bg/news/id_841212013 (http://news.ibox.bg/news/id_841212013)
Цитат
Българите от Македония настояват да се промени македонската конституция, с което да се гарантират правата на българите там
Кои българи от Македония настояват за промени в македонската конституция и за какви точно промени настояват?
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: MacedonBG на Јуни 21, 2010, 09:27:46
Инициативния комитет на българите от Македония.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Anton на Јуни 23, 2010, 01:38:12
НОВИНАРОТ  ИГОР  ЧАВЕСКИ  МАНИПУЛИРА  И  ЛАЖЕ  ЗА  БАРАЊАТА НА  МАКЕДОНСКИТЕ   БУГАРИ-Ниту  едно  здружение  на  Македонските  Бугари  нема  побарано  вето  за  Македонија.....

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=2051&ArticleID=143158

ВО СОФИЈА СТАВЕНА НА ДНЕВЕН РЕД РЕЗОЛУЦИЈА НА „РАДКО“
Бугарското собрание со вето поради Спаска?  
Игор Чавески

Бугарскиот парламент закажал седница на која единствена точка на дневниот ред ќе биде резолуцијата на Здружението „Радко“, со која Бугарија ќе побара Европската унија да почнува преговори со Македонија, се додека не ги подобри односите со својот источен сосед. Доколку резолуцијата биде усвоена тоа ќе значи дека Бугарија поставува вето на почетокот на преговорите меѓу Унијата и Македонија. Членовите на здружението на Бугарите од Македонија „Радко“ тврдат дека по нивно барање претседателката на бугарското Народно собрание, Цецка Чачева, го ставила прашањето на дневен ред, а седницата на која ќе се расправа за нивната резолуција ќе се одржи до крајот на јули. Во „Радко“ тврдат дека нивните барања ги поддржуваат речиси сите поголеми партии. - Очекуваме сите наши барања да бидат прифатени. Со резолуцијата најдиректно ќе се побара Македонија да престане со дискриминирачкиот однос кон нејзините граѓани, кои се чувствуваат како Бугари, како во случајот со Спаска Митрова - велат од „Радко“. Здруженијата на Бугарите од Македонија минатата недела со протест низ улиците на Софија побараа Бугарија да постави вето за почеток на преговорите со Европската унија со Македонија. Тие сметаат дека со третманот што го имаат македонските граѓани што се изјаснуваат како Бугари, Македонија не заслужува да стане членка на Унијата. - Бугарија треба да има јасна и објективна политика за односот кон Македонија, со оглед на состојбите на Балканот и во Европа. Посебно внимание треба да се обрне кон заштита на каузата за Спаска Митрова - стои во предлог Резолуцијата. Во здружението „Радко“ се разочарани од третманот на властите на Митрова, на која според нив, и било одземено родителското право само затоа што се декларира како Бугарка. Тие тврдат дека најновата казна изречена од гевгелискиот суд според кој Митрова е осудена на девет месеци условен затвор е уште една потврда за тоа. Случајот со Митрова беше причина за заладување на односите меѓу Скопје и Софија бидејќи бугарските власти сметаат дека и се нарушени човековите права и дека за тоа треба да расправа Судот во Стразбур. Во „Радко“ напоменуваат дека не се против интеграцијата на Македонија во Европската унија, но бараат во неа да важат европските критериуми. Најдобар начин за тоа е, велат тие, Македонија да биде мултиетничка држава уредена по примерот на Швајцарија, во која во Уставот ќе бидат наведени и граѓаните, кои се чувствуваат како Бугари. Во здружението „Радко“ велат дека се уште не ја добиле отштетата од 5.000 евра што ја одреди Европскиот суд за човекови права во Стразбур затоа што македонските судови неколку пати го отфрлиле нивното барање да се регистрираат како партија. Македонските судови одбиваа да ја регистрираат партијата бидејќи одредби во нејзиниот статус биле спротивни на Уставот.
 
 
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Илийца на Јуни 23, 2010, 03:02:16
Българи от Македония искат психиатри от Борисов http://news.ibox.bg/news/id_841212013 (http://news.ibox.bg/news/id_841212013)
Цитат
Българите от Македония настояват да се промени македонската конституция, с което да се гарантират правата на българите там
Кои българи от Македония настояват за промени в македонската конституция и за какви точно промени настояват?

Тайна, майна! Удбашите също примират за разберат, за да започнат "отстрел" поединично.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јули 01, 2010, 11:29:53
Професорот Круме Кепески денеска постхумано ќе добие Орден за заслуги

Скопје, 1. јули (ИНПРЕС)

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов, на семејството на професорот Круме Кепески, денеска постхумано, ќе го предаде Орденот за заслуги за Македонија.

Кепески, Орденот го добива за неговиот придонес во создавањето на првата граматика на македонскиот јазик.

Круме Кепески е македонски педагог, лингвист, преведувач, собирач на македонски народни умотворби, граматичар. Автор е на првата Македонска граматика, објавена во 1946 година, коавтор на првата Ромска граматика, објавена во 1980 година, на збирката анегдоти, хуморески и легенди „Островот бил парче земја фрлен во вода“, објавена во 1993 година и на други дела.

Кепески и припаѓа на историски еминанетната генерација македонски интелектуалци и творци, којашто созреваше во годините непосредно пред Втората светска војна и којашто се вклучи многу активно во столетните стремежи на своите претходници, но и на своите современици.

Најважната улога на Граматиката на Круме Кепески е што ја развила свеста на Македонецот за сопствениот литературен јазик, а со тоа и за сопствената националност. Можеби затоа е поставеноста на јазикот на прво место при националната идентификација заедно со чувството за припадност кон македонското.

Таков израз на идентитетот побудила оваа прва граматика на македонскиот јазик. (Крај)


http://inpress.com.mk/?ItemID=E44F14BB25054F4683D53F3B7E0DDE9F
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јули 05, 2010, 12:04:51
Книжевните дела на Прличев, Абаџиев и Јаневски пред македонистите од светот

Охрид, 5. јули (ИНПРЕС)

Во рамките на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура денеска и утре се одржува 37. Научна конференција.

 (http://www.picvalley.net/u/1697/5592939374615161171278324182aNxAetmM4LNVMIYnroC9.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1697/5592939374615161171278324182aNxAetmM4LNVMIYnroC9.JPG)

Македонските и странските македонисти и слависти ги разменуваат своите истражувања во областа на јазикот и литературата, а помеѓу темите кои ќе бидат опфатени се „Македонскиот јазик во споредба со другите јазици" и „Истражувањата за македонскиот јазик надвор од границите на Република Македонија’.

Во рамките на овој голем собир  ќе се дискутира и за книжевните подвизи на  Григор Прличев, Ѓорѓи Абаџиев и Славко Јаневски. (Крај)

http://inpress.com.mk/?ItemID=5EB9500723A46A4E9B65853299EA99E9

ШТО ЛИ САМО КЕ КАЖАТ ЗА ПЪРЛИЧЕВ  ???  ???  ???
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: deko на Јули 05, 2010, 03:30:05
СЕ КЕ КАЖАТ ЗА ПРЛИЧЕВ САМО НЕ ВИСТИНАТА.НА ОВИЕ МАКЕДОНИСТИ ЛАГИТЕ СЕ ХРАНА ЗА НИВНИТЕ БЕДНИ ДУШИ.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јули 14, 2010, 07:40:53
Проекција на филмот за Блаже Коневски

14.07.2010 19:03

Цитат
Повеќе од 80 македонисти и слависти учесници на меѓународниот семинар за македонски јазик кој се одржа во Охрид, денеска ја посетија родната куќа на основоположникот на македонскиот литературен јазик Блаже Конески, во селото Небрегово.

Според професорот Каранфиловски над 4.000 учесници кои до сега поминале на овој семинар се најголемите амбасадори на македонската култура во светот. Бидејќи преку јазикот и литературата се врши најголемата афирмација на еден народ и земја.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=125337
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јули 16, 2010, 01:36:51
Со смешни историски лекции не се земаат пари од Европа

Цитат
Националниот развоен план што треба да ја води Владата за најдобро искористување на европските пари е повлечен на доработка, официјално поради светската економска криза, неофицијално поради смешно-трагичните историски лекции, како онаа за стечајот и ликвидацијата во шекспировска Англија, каде што на должниците им било сечено увото

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=716101022146&id=9&setIzdanie=22035
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јули 28, 2010, 11:27:05
Иванов: Спорот со Грција ги откажа инвестициите во Македонија

Цитат
Кочењето на интегративните процеси на Македонија во ЕУ и НАТО влијае врз безбедноста на Македонија, но и на целиот регион, вели претседателот на Република Македонија, Ѓорѓе Иванов
„Билатералниот проблем го блокира процесот на стабилизација на целиот регион, а блокирањето на членството во НАТО од страна на Грција придонесе за откажување на најавените инвестиции во Македонија“, изјавил македонскиот претседател Ѓорге Иванов, пренесува МИА.

http://www.forum.com.mk/26695

ОВА ЛИ Е ПРИЧИНАТА ШТО НЕ СМЕ НИ НА ЧЕКОР ДО ЕВРОПА  ???  ???  ???
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Daskal на Јули 28, 2010, 10:23:45
стари и активни удбашки структури
погледнете го видеото и иконографијата...

http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=25638
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Daskal на Јули 28, 2010, 11:33:37
ете ја екипата от горниот пост...

Почеток на кампањата „Никој нема право да преговара за моето име“


Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) и Австралиско-Македонскиот комитет за човекови права (АМКЧП) започнаа рекламна кампања во Република Македонија со апел да се стави крај на сите преговори со Грција во врска со името

Реклами ќе се објавуваат во сите водечки весници во Торонто, Канада и Мелбурн, Австралија, а во центарот на Скопје ќе се поставуваат и билборди. Кампањата започнува во среда со објава во скопските дневни весници Дневник и Утрински.
ММДЧП и АМКЧП бараат сите македонски организации во Република Македонија и во странство, да се придружат на барањето Македонија неодложно да ги прекине преговорите за името.
Македонското меѓународно движење за човекови права (MHRMI) активно работи на полето на човекови и национални права на Македонците и другите обесправени народи од 1986 година.
Основан во 1984 година, Австралиско-Македонскиот Комитет за Човекови Права (AMHRC) е невладина организација која се залага за информирање на влади, меѓународни институции и пошироката јавност / заедници за борбата против дискриминацијата и промовирање на основните човекови права. Нашиот стремеж е да се осигура дека македонските заедници како и другите исклучени групи низ целиот свет се признати, почитувани и уживат во правичен третман.

Измена на постот

се извинувам за грешка линкот ете го линкот кои треба да стои

http://forum.com.mk/#26741
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Илийца на Јули 29, 2010, 09:48:59
ете ја екипата от горниот пост...

Почеток на кампањата „Никој нема право да преговара за моето име“


Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) и Австралиско-Македонскиот комитет за човекови права (АМКЧП) започнаа рекламна кампања во Република Македонија со апел да се стави крај на сите преговори со Грција во врска со името

Реклами ќе се објавуваат во сите водечки весници во Торонто, Канада и Мелбурн, Австралија, а во центарот на Скопје ќе се поставуваат и билборди. Кампањата започнува во среда со објава во скопските дневни весници Дневник и Утрински.
ММДЧП и АМКЧП бараат сите македонски организации во Република Македонија и во странство, да се придружат на барањето Македонија неодложно да ги прекине преговорите за името.
Македонското меѓународно движење за човекови права (MHRMI) активно работи на полето на човекови и национални права на Македонците и другите обесправени народи од 1986 година.
Основан во 1984 година, Австралиско-Македонскиот Комитет за Човекови Права (AMHRC) е невладина организација која се залага за информирање на влади, меѓународни институции и пошироката јавност / заедници за борбата против дискриминацијата и промовирање на основните човекови права. Нашиот стремеж е да се осигура дека македонските заедници како и другите исклучени групи низ целиот свет се признати, почитувани и уживат во правичен третман.

http://bkks.org/forum/index.php?action=post;topic=775.75;num_replies=79

Такива са инструкциите от Белград. Изпълняват си ги  1:1.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Anton на Јули 29, 2010, 02:49:54
http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=25638

Дијаспората бара прекин на преговорите со Грција  
среда, 28 јули 2010, 15:59
Иселеници од Македонија се загрижени за судбината на своите сонародници во државава. Иако далеку од татковината, тие во Македонија ќе прават кампања со која ќе бараат од властите да ги прекинат преговорите со Грција. Продолжувањето на дијалогот меѓу Скопје и Атина според нив неминовно води до компромис низ кој македонската нација ќе остане без својот идентитет и јазик.

- „ЕУ и НАТО ги презедоа позициите на Грција. Мора да побараме друго чаре“, вели Славко Манговски, координатор на кампањата. И претседателот на Македонска Алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски смета дека никој нема мандат да преговара за името. „Премиерот и претседателот се должни да го бранат Уставот“, вели тој.

За иселениците кој ги уживаат благодетите на животот во земји членки на Европската Унија и на НАТО не било ништо страшно тоа што Македонија не станала дел од тоа друштво. Сме требале да се свртиме кон себеси и да ги искористиме сопствените ресурси. Тие биле подготвени да ни помогнат, ама во државава не владееле правна сигурност па било логично инвеститорите да ја прескокнуваат Македонија.

Според Манговски, „странските инвеститори не ги интересеира името, туку дали нивната инвестиција е сигурна во Македонија а кај нас две години се чека една дозвола, се водат бескрајно долги судски процеси“. Атанасоски тврди дека и самиот знае инвеститори што сакале да вложат во Македонија ама се повлекле.

Нема информации колку македонските иселеници ќе платат за да ги убедат властите и граѓаните да не се откажуваат од името и да им кажат крај на Нимиц и на Кофи Анан. Кампањата освен преку платени огласи во весниците ќе ја водат и преку десетина билборди кој ќе бидат поставени низ центарот на Скопје.

Среќко Поповски
 
Коментар:*

VIDI  KOMENTARI:
Објавено на 29.07.2010, од Никола Шуклев
Прекинот на преговорите единствено им одговара на Големосрбските интереси и повторното враќање на Македонија под Југословенско ( СРБСКО) робство.
More Dzord od Tasino Cesmice
Објавено на 28.07.2010, од Zanzibar
Ubavo ke bese oni da dojdat tuka da ziveat i da gi ostavat parite so gi zarabotele. Lesno im e od tamu da kazuvaat so da praime nie ovde i kako da ziveeme. Taka e najlesno. Najdobro e takvite "patrioti" da ne ostavat nam da si odlucuvame.

 
 

Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Daskal на Јули 29, 2010, 04:05:44
оваа е Богохулство пар екселанс.... >:(

Темелковски - И Македонците се деца на сонцето

(http://inpress.com.mk/WBStorage/Articles/BD3401B8992A164BAEBC59485AC51097.jpg)

Актерот Петар Темелковски на годинешното издание на фестивалот "Охридско лето" ќе се претстави со авторски проект, монодрамата "Деца на сонцето".

Претставата, која говори за Македонија во ранохристијанскиот период, ќе се игра во Центарот за култура Григор Прличев, со почеток во 21 часот.

Улица АРТ од Скопје во копродукција со Драмски театар вечерва ќе ја изведе  монодрамата "Децата на сонцето", авторски проект на актерот Петар Темелковски.

Ѓорѓи Јолески, селекторот на драмскиот дел на програмата на "Охридско лето" за оваа улога на истакнатиот македонски актер Петар Темелковски вели дека ја истакнува неговата индивидуалност и неприкосновеност во одбрана на се што е македонско.   Периодот од Христос наваму се обидов преку извадоци од Светото писмо да го пренесам на пошироката публика, која ќе има можност да ја погледне претставата, вели актерот Темелковски.

- Оваа монодрама “Децата на сонцето", доаѓа како втор дел на предходната монодрама, "Филип Втори". Првиот дел е грандиозно претставување на нашето кралство, во вториот дел, кој го опфаќа ранохристијанството, директна инспирација ми беа посланијата на Св. Апостол Павле-вели актерот.

Темелковски преку  Светото писмо вели дека Светиот апостол Павле за Македонија и Македонците во своето прво послание, потврдува дека на големиот простор на поранешна Македонија живее народ кој меѓу првите го славел Христос.

- Во посланијата на Свети Апостол Павле кога се обраќа на Македонците во Солун пишува: ”Вие мили браќа и мили сестри, немате повеќе потреба од поучување. Вие станавте образец низ целиот свет, како треба да се возљуби нашиот Господ Исус Христос- додава Темелковски.

Потврда дека Македонците се Деца на сонцето и светлината има и во самото Свето писмо. Најголемите наши дејци од било која област, секогаш говорат  дека не треба да го отфрламе нашето античко минато, објаснува  нашиот актерот.

Инаку, Петар Темелковски, еден од најнаградуваните актери во Македонија со престижните наградите "Војдан Чернидрински", "Ристо Шишков", "Ловоров венец" и "13-ти Ноември".

http://inpress.com.mk/?ItemID=F84B004534BC98499C18099E57ED6E46
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Daskal на Август 07, 2010, 12:27:42
блаже мазнио во патетична жалопојка за друг коминтерновски пропагатор

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=3C2B76C5F5D7AE4892ECAB67DBAB0CBF
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Daskal на Август 16, 2010, 11:30:16
како се калеше србо-македонизмот

http://makedonija.rastko.net/cms/files/books/4c2946e5bc923
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Competent на Август 17, 2010, 02:39:20
Од Википедија:

Обединета Македонија
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0
Цитат
Обединета Македонија е концепт за македонско национално единство во рамките на една држава и враќање на териториите на Македонија раздадени на соседните држави со Букурешкиот договор од 1913.

Тодор Живков
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2
Цитат
Тодор Живков (7 септември 1911 - 5 август 1998) бил бугарски комунистички диктатор кој спроведувал асимилациска политика кон Македонците од Пиринска Македонија и другите делови на Бугарија.

Историја на Пиринскиот дел на Македонија (1913 - 2005)
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BE%D1%82_%D0%B4%D0%B5%D0%BB_%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0_(1913_-_2005)
Цитат
Пиринска Македонија од секогаш била дел на Македонија и како таква дала многу македонски борци и херои меѓу кои најпознат е пиринскиот цар Јане Сандански (близок соработник на Гоце Делчев и најголем противник и борец против врховизмот и големобугаризмот) друг познат Македонски борец и деец од Пирин е Никола Вапцаров. На подрачјето на Пирин е дигнато познатото Кресненско Востание против турската власт во 1878/79 година со центар во Кресна, а исто е изведено и познатото грабнување на америкнаската мисионерка Мис Стон.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Daskal на Август 17, 2010, 11:34:06
„учебникот“ за 10 годишни деца

http://on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=3A90B0B80B9B8C43968EC57664C486FF
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Септември 07, 2010, 03:51:22
89-та годишна конвенција на МПО во Детроит

Детроит, 7. септември 2010 (ИНПРЕС)

На 89-тата конвенција на најстарата организација на македонската дијаспора во САД и во Канада, главен акцент беше ставен на размената на искуства и идеи за иднината.

Цитат
Најголемо внимание на собирот предизвика милијардерот со македонско потекло Мајкл Илич, кој е сопственик на спортските екипи од професионалните американски хокеарски и безбол лиги, Детроит ред вингс и Детроит ред тајгерс, како и на познатиот ланец на пицерии Литл сизарс. (Крај)

http://inpress.com.mk/?ItemID=5075490482F6444199D35D4F9C948F86
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Септември 07, 2010, 04:04:57
Convention - Bill Tosheff to address 89th Annual MPO Convention

http://www.macedonian.org/Convention/locationhighlights.asp
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Саше Иваноски на Февруари 10, 2011, 06:50:08
"VISTINATA Se za Makedonija- Zoran Todorovski"

Цитат
Дел од јавноста и некои Ваши колеги историчари Ве обвинуваат дека промовирате зборник за човек кој се чувствувал како Бугарин. Кој наш револуционерен деец му противречел на Александров по тоа прашање?
- Речиси никој. Уште робуваме на поделбата на леви и десни. Во етничка, во национална смисла сите биле со исти сознанија, со иста свест. Во таа смисла не можеме да правиме разлика меѓу левите и десните. Уште робуваме на такви ненаучни и селективни поделби и ставање на црни листи, со коишто нашите историчари прикриваат одделни негативни страни на личностите што ги проучувале, на своите херои, за да не се урнат нивните митови. Па затоа тие така реагираат на зборник на документи, којшто всушност не го виделе. Тоа само говори за нивната општа човечка култура, а да не говориме за академска и историска етичност. Сè уште робуваат на старите сознанија, на приказните, и им пречат документите. Речиси сите наши дејци, од левицата и десницата во етничка смисла биле исти, сите се декларирале за Бугари.

http://www.makedonija.com/dcforum/DCForumID28/1525.html
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Daskal на Февруари 10, 2011, 09:43:53
"VISTINATA Se za Makedonija- Zoran Todorovski"

Цитат
Дел од јавноста и некои Ваши колеги историчари Ве обвинуваат дека промовирате зборник за човек кој се чувствувал како Бугарин. Кој наш револуционерен деец му противречел на Александров по тоа прашање?
- Речиси никој. Уште робуваме на поделбата на леви и десни. Во етничка, во национална смисла сите биле со исти сознанија, со иста свест. Во таа смисла не можеме да правиме разлика меѓу левите и десните. Уште робуваме на такви ненаучни и селективни поделби и ставање на црни листи, со коишто нашите историчари прикриваат одделни негативни страни на личностите што ги проучувале, на своите херои, за да не се урнат нивните митови. Па затоа тие така реагираат на зборник на документи, којшто всушност не го виделе. Тоа само говори за нивната општа човечка култура, а да не говориме за академска и историска етичност. Сè уште робуваат на старите сознанија, на приказните, и им пречат документите. Речиси сите наши дејци, од левицата и десницата во етничка смисла биле исти, сите се декларирале за Бугари.

http://www.makedonija.com/dcforum/DCForumID28/1525.html

Промоцијата на книгата „Сè за Македонија” во ресторантот во кругот на Св. Пантелејмом во Нерези кај Скопје од тогашната и сегашна елита на ДПМНЕ е еден клучните моменти во поделбата со Народна на Љубчо. Старите ВМРО-ци масовно беа на промоцијата и разбира се, тоа се виде на парламентарните избори 2006, Народна беше поразана, а другите Горчев (сегашен кмет на ДПМНЕ во скопска Кисела Вода и запаленко по Лазар Колишевски според последното интервји кое го даде за скопската Sky телвизија) и партијата на Доста (сегашен директор во МКЦ Софиа) доживеа изборен дебакал. Другото е познато 98% од Централниот Комитет и Извршниот Комитет на Народна и другите беа на баци рака кај сегашниот македонски министер президент.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Февруари 11, 2011, 12:11:39
КАТАРЏИЕВ: Инаку, јас не спорам дека ние имаме многу заедничко во културното наследство, со оглед на тоа дека, официјално, христијанството е примено во рамките на бугарската држава. Оттаму и бугарското име на македонските Словени, со оглед на тоа што државата е таа што го наметнува името.

ФОРУМ: Оттаму на гробот на Цар Самоил стои бугарски цар?

КАТАРЏИЕВ: Не само во случајот со гробот на Самоил, туку и со Карпошовото востание, па се до најново време, нам постојано ни се лепи бугарското име. Меѓутоа, тоа не значи дека сме Бугари, оти низ вековите ние сме формирале етно-културен идентитет...

*

КАТАРЏИЕВ: Во идеологијата на Ванчо Михајлов и на оној дел на македонското национално движење коешто на чело со Тодор Александров се приближи кон Бугарија, македонскиот народ беше збирна именка. Таа се однесуваше на сите жители во Македонија -„Бугари“, Албанци, Власи, Турци...

*

КАТАРЏИЕВ: Постоеше апсолутно ембарго кон проучувањето на делото на ВМРО на Тодор Александров и на Ванчо Михајлов, тоа е точно. Но, треба да се разбере дека новите власти, што се инсталираа во Македонија во 1944 година, немаа никаква кадровска основа, никакво искуство во историографијата за да можат да направат дистинкција за тоа што е што - на пример, дали ВМРО на Гоце Делчев е различна од онаа на Александров и на Михајлов? Во претходна Кралска Југославија, беше создадена претстава дека ВМРО е исто што и Ванчо Михајлов. Тоа сфаќање беше доминантно во владејачките кругови се до 1964, кога се одржа едно советување во Клубот на пратениците. Говор одржа Мито Хаџивасилев Јасмин, кој рече дека е крајно време да се престане со прогонување на младинците кои на разни места пишуваат пароли: „Да живее ВМРО!". Постојат и други примери. Во 1944 година се говореше од страна на тогашните моќници дека Гоце Делчев и Илинден не треба да се слават бидејќи тој бил „Бугарин“, а Илинденското било „бугарско востание“.

ФОРУМ: Дали навистина Делчев се изјаснувал како Бугарин и зошто?

КАТАРЏИЕВ: Ваквите прашања стојат. Сите наши луѓе се именувале како „Бугари“...

*

КАТАРЏИЕВ: Што се однесува до „бугарштината“ на нашите дејци, мора да се знае тоа дека нашите луѓе поминаа низ бугарски образовни институции, низ школите на Егзархијата, која ја спорведуваше бугарската великодржавна политика. Целта на тие школи беше во Македонија да создаваат интелигенција со бугарска свест и таа даде свои резултати од гледна точка на бугарските интереси. Нашите луѓе апсолутно ја прифатија и бугарска култура и се запознаа и со политичкиот живот на Бугарија и со нејзиното револуционерно движење, кое го прифатија како искуство. Јас ќе ви кажам нешто за што знам дека денес ќе наиде на противење. Првото име на македонска ослободителна организација било „Б'лгаро-македоноодрински револуционерни комитети“. Тоа го објавив уште во 1965 година и оттогаш наваму овде тоа се оспорува, во Бугарија се прифаќа. Нема никаква валидна документација што би можела да го оспори тоа сознание. Меѓутоа, брзо се сфати дека бугарската основа - тоа можете да го најдете во делата на Христо Татарчев и на Ѓорче Петров - е тесна основа за мобилизација на сето население во Македонија, она кое имаше потреба од слобода и развој. Затоа доаѓа до промена на името во ТМОРО. Тоа е периодот кога се јавува т.н. македонски политички сепаратизам и тоа е почетокот на развојот на македонската национална свест. Тоа е резултат на еден тежок процес, кој трае од Илинденското востание до 1908 година, период на жестока битка на пропагандите. Тука се војните од 1912-1918 година и, најпосле, непосредно по Првата светска војна, значајна е декларацијата на претседателот на САД Вудро Вилсон за правата за самоопределување, потоа Декретот за мир, издаден по Октомвриската револуција, романтизмот што ги зафати војничките маси - сето тоа влијаеше за брза експлозија на националната самосвест кај Македонецот. Оттука, нема никаква основа тврдењето дека ние сме производ на Коминтерната и на Коста Новаковиќ. Впрочем, тоа може да се потврди и веќе од 1922 година, во активноста на македонските писатели и емиграција, како и појавувањето на дела на македонски. Потоа имаме дефинирање на употребата на поимот „македонски Словени“ од страна на Венизелос, употребата на терминот „македонски Словени“ во речникот на англиската дипмломатија, почнувајќи од 1925 година.

*

Македонската национална идея - започнала да се развива след 1903. Без коментар!
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 12, 2011, 09:45:44
Се разбраа ли Баросо и Груевски?

Цитат
Премиерот Груевски повторно се обиде да не направи при очи слепи, при уши - глуви, вели поранешниот премиер Владо Бучковски, коментирајќи го настојувањето на владините медиумски мегафони, најавеното засилено набљудување на реформските процеси во Македонија од страна на Брисел, да го претстават, како голема победа на Груевски.

„Тој констатираше дека имаме застој во реформите во четирите области, за кои не предупредија од Вашингтон. Брисел сфати дека ако се среќаваме еднаш годишно на ниво на Совет за стабилизација и асоцијација и Македонија повторно да излегува со бројки дека 78, 87, 97 проценти од тоа што било задача сме го исполниле, се гледа дека во реалноста не е така“, изјави Владо Бучковски.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=136627
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: ema на Април 15, 2011, 02:49:28

Проф. Светлозар Елдъров: Българската власт в Македония през 1941 г. заема стратегическо място в антибългарската пропаганда

"Установяването на българската военна, гражданска и църковна власт в Македония през пролетта на 1941 г. десетилетия наред беше представяно от югославската и гръцката историография в тенденциозна и невярна светлина. Многобройните студии, статии и монографии, както и още по-многобройните вестникарски публикации могат да се резюмират само с две думи – „фашистка окупация”. Това каза в интервю за Агенция “Фокус”историкът проф. Светлозар Елдъров, един от участниците в научната конференция, посветена на националното обединение на България 1941 – 1944 година.
„За историците и политиците от Скопие този въпрос и до днес заема стратегическо място в антибългарската пропаганда. Европейската перспектива пред Република Македония вместо да намали, още повече засилва политическата инструментализация на тази страница от историята, механично пришивана към историческата присъдата над фашизма. За съжаление подобен подход беше свойствен и за българската историография, както впрочем и за българската държавна политика в периода след Втората световна война. Комунистическата партия, похитила България на 9 септември 1944 г., носи цялата политическа и историческа отговорност за погазването на националните идеали, за отчуждаването на македонските българи, за физическото и моралното унищожаване на хората, свързани със старата власт, а следователно и с военновременната администрация в Македония”, каза проф. Светлозар Елдъров."


http://www.focus-news.net/?id=n1514265

Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јуни 27, 2011, 09:08:32
Дамјанов - Македонија го присвојува бугарското малцинство во Албанија

Цитат
Бугарската држава треба категорично да застане зад бугарското население во Албанија, за да почувствуваат тие заштита и мирно да се самоопределуваат како Бугари.

Ова го изјави во интервју за агенцијата "Фокус" инж. Делат Дамјановски, претседател на фондацијата "Сонародници" по повод претстојниот попис во Албанија. Во ноември во Албанија претстои попис на населението и за прв пат ќе ја има графата "националност", затоа е многу е важно како ќе се самоопредели тоа население.

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=608042B331A3B146916369B87A29B42A
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Саше Иваноски на Јануари 10, 2012, 01:57:47
МАКЕДОНИЈА ПРВА НА ЛИСТАТА НА МИЗЕРИЈАТА

http://globusmagazin.com.mk/?ItemID=80B8C450B845A5498E34D89EA924C89C

Лондонски Економист ја стави Македонија прва на листата на мизеријата, меѓу 99 анализирани земји. Власта може и натаму да се теши со анализите на јавното мислење од типот на последните, правени од Институтот Павел Шатев
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Јануари 25, 2012, 02:22:08
Лустрација само за функционерите и новинарите - за поповите и оџите не треба проверка

Цитат
Ќе се проверува дали кодошеле само функционерите и новинарите. За поранешните носители на јавни функции, поповите, оџите, невладините организации и фондациите - уставните судии се сомневаат дали треба да поднесуваат изјави за соработка со тајните служби.

Според судијката известител за законот Вера Маркова делови од законот веќе биле оспорени од Уставниот суд и дека со нив се нанела повреда на моралот и интегритетот на личноста. Според неа Законот треба да го опфаќа периодот од АСНОМ до 1991 а не до ден денешен.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=86123

АКО ГИ ПРОВЕРАТ ПОПОВИТЕ, ЕДЕН ЧИСТ НЕМА ДА ОСТАНЕ  ;)  ::)  8)
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Февруари 16, 2012, 12:15:22
Старделов ги открива „тајните“ на МАНУ

Издавачката куќа „Макавеј“ ја објави книгата со есеи, искажувања, беседи и експозеа со наслов „Слова“ на академик Георги Старделов,  поранешниот претседател на МАНУ.
Станува збор за обемна публикација од близу 400 страници во која познатиот македонски мислител и естетичар објавува над стотина текстови настанати во периодот од 2008 до 2011 година, во времето кога ја извршуваше функцијата претседател на Македонската академија на науките и уметностите. Во книгата посебно место заземаат четирите експозеа кои ги покриваат активностите на МАНУ во периодот на бурните реформски и турбулентни години на оваа највисока академска институција во земјата.
По повод излегување на книгата академикот Старделов, меѓу другото, истакнува:
-Некои од текстовите во оваа книга беа критикувани од одредени членови на Академијата, но тоа не ме расколеба да ги објавам. Сакам да останам доследен на моите ставови и уверенија, така како што сум ги искажал. Сите мои филозофски и естетички гледишта што сум ги зборувал и застапувал ме обврзуваат. Јас знам дека малата средина не поднесува голема искреност, но јас побрзо би се откажал од малата средина отколку од големата искреност.


http://www.plusinfo.mk/vest/33619/Stardelov-gi-otkriva-tajnite-na-MANU
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Февруари 27, 2012, 12:40:50
Одбележана осумгодишнината од смртта на Борис Трајковски

Цитат
Претседателот Борис Трајковски на денешен ден во 2004 година загина во авионска несреќа во близина на Мостар, Босна и Хрецеговина. Во несреќата, покрај Трајковски животот го загубија Димка Илкова-Бошковиќ, Ристо Блажевски и Анита Кришан Лозановска од Кабинетот на претседателот, Миле Крстевски од Министерство за надворешни работи, Борис Велинов и Аце Божиновски членови на обезбедувањето и пилотите Марко Марковски и Бранко Ивановски.

Владиниот „Кингер“ со кој претседателот Трајковски патуваше на Меѓународна конференција за инвестирање во Босна и Херцеговина, на 26 февруари 2004 година се урна во атарот на Матиќ Брдо кај селото Хусковиќи во близина на Мостар. Авионот требаше да слета на мостарскиот аеродром во осум часот по локално време. Остатоците беа пронајдени 24 часа по паѓањето на авионот.

http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=46640
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Март 23, 2012, 09:10:38
Расте рејтингот на Претседателот Иванов!

Цитат
Дури 72 % од граѓаните сметаат дека Иванов чесно ја врши својата функција.  55% од анкетираните имаат позитивно мислење за шефот на државата,   наспроти 30 % кои одговориле негативно.

“Многу е значајно тоа што за активностите и работењето на Претседателот има еден позитивне тренд. Второ, битно е што многу мал број од граѓаните не се информирани за неговата работа, дури и јас лично бев изненаден, тоа се само неколку проценти кои не се информирани, што не е случај со други анкети. Бројот на граѓаните со позитивни одговори е речиси двојно повисок од оние со негативни”,  вели професорот Димитар Мирчев. 

http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/raste-rejtingot-na-pretsedatelot-ivanov-0
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Anton на Март 26, 2012, 10:35:10
http://www.ohridsky.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2714:2012-03-25-16-12-10&catid=38:2011-04-02-23-33-42&Itemid=121
Цветанов: Јавноста добро знае дека полициските структури и српските инсталации беа згрижени во ДПМНЕ!
Недела, 25 Март 2012 18:10

Ване Цветанов од ВМРО-Народна партија, на прес-конференција на која го поддржа предлогот на власта за нов Закон за лустрација, побара од владејачката ВМРО-ДПМНЕ да не ги крие кодошите во сопствените редови, бидејки, како што рече, јавноста добро знае дека полициските структури и српските инсталации беа згрижени во партијата, која за возврат доби материјална подршка.

- Што можеме да очекуваме кога Цеца Ражнатовиќ се сликаше токму во штаб на ДПМНЕ и кога младите кадри се веселат и пијанчат на српска националистичка музика? Не е чесно кон дејците на ВМРО и жртвите на комунизмот токму нивните џелати повторно да им пресудуваат на наследниците на светото ВМРО. На Македонија потребна ѝ е историската вистина, а за тоа е неопходен сеопфатен и неселективен, транспарентен процес за лустрација, за конечно да се обелоденат сите кои се колнеа во Белград и врз база на кодошење и газења на светата ВМРОВСКА крв се здобија со личен профит - рече Цветанов.

 0
Sh
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: тиквешанка на Април 01, 2012, 09:48:34
Паметник на цар Борис ІІІ разбуни Скопие

Скопие. Паметник на цар Борис ІІІ, създател на Скопския държавен университет, искат група македонски интелектуалци, предаде Фокус.
Според тях паметникът трябва да бъде изграден пред самия университет. Групата включва предимно млади преподаватели в университета, в по-голямата си част завършили в България.
Предложението е било внесено в МАНУ – Македонската академия на науките и изкуствата на 27 март т.г.

В подкрепа на искането са се обявили и част от членовете на МАНУ, работили в ръководството на Академията по време на председателството на академик Георги Ефремов през 2000 и 2001 г. Тогава, по време на гражданската война в Македония, МАНУ предложи идеята за размяна на територии – Тетово и част от Гостиварско да бъдат отстъпени на Албания, като за сметка на това Македония да получи Подградец на Охридското езеро и района на Голо Бърдо на брега на Преспанското езеро.

Предложението за паметник на цар Борис ІІІ е било посрещнато с ожесточение от групата около академик Блаже Ристевски, който не успя да стане председател на Академията през 2008 г. и в края на миналата година издаде книгата си „Македонският възрожденски ХІХ век”, в която откровено се спекулира с българската история.

Скопският държавен университет е открит тържествено на 19 декември, Никулден, 1943 г. На откриването присъстват княз Кирил Преславски, професор Александър Теодоров–Балан, първият ректор на Софийския университет, 20 хабилитирани преподаватели, представители на всички висши учебни заведения и институти в София, председателят на БАН Никола Стоянов.

За създаването на университета в Скопие от Министерството на просвещението е отпуснат специален бюджет, а от София са докарани студентски банки, закачалки за дрехи, печки, столове, легло за пазача, черни дъски, гардероби, писалища, сграда, книги, та дори и вана за баня.
http://www.standartnews.com/svyat/pametnik_na_car_boris__razbuni_skopie_-142613.html

http://novinar.bg/news/makedontci-iskat-pametnik-na-tcar-boris-_Mzg4MjsyMQ==.html

http://www.focus-news.net/?id=n1638154

http://www.promacedonia.org/st/index.html

http://www.promacedonia.org/st/st_2.html
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 02, 2012, 12:40:10
Софиска агенција „Фокус“: „Македонски интелектуалци сакаат споменик на Цар Борис III во Скопје“

                                     (http://www.picvalley.net/u/2563/50896255720389218901333319929w8EOxV0q4Q3ZcR4lm0cm.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2563/50896255720389218901333319929w8EOxV0q4Q3ZcR4lm0cm.JPG)

Цитат
Група македонски интелектуалци сакаат споменик на кралот Борис III, основач на Државниот универзитет во Скопје, да биде изграден пред универзитетот, објави новинската агенција „Фокус“ во веста на англиски јазик, повикувајќи се на својот репортер од Македонија.
Предводници на групата биле претежно млади универзитетски предавачи, а повеќето од нив своето образование го имаат завршено во Бугарија. Предлогот, пак, бил доставен до Македонска академија на науките и уметностите на 27 март оваа година, се вели понатаму во веста.

http://www.plusinfo.mk/vest/38753/Sofiska-agencija-Fokus-Makedonski-intelektualci-sakaat-spomenik-na-Car-Boris-III-vo-Skopje
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 12, 2012, 01:35:17
Бугарски академик: Во Скопје се сомневаат во сопствениот идентитет

Додека претседателот на МАНУ Владо Камбовски се подготвува заеднички да ја препрочитува историјата со своите балкански колеги, од исток доаѓа уште една потврда дека првиот човек на нашата највисока научна институција го загубил компасот.

Академикот Георги Марков, директор на Институтот за историја при Бугарската академија на науките во интервју за агенцијата Фокус  вели дека Скопје се сомнева во својот идентитет затоа што нема сопствена историја.

-Тие постојано поставуваат споменици затоа што се нација од втората половина на дваесетиот век, нација без историја. Тие постојано присвојуваат туѓа историја: нашиот цар Самуил, па античките Македонци и Александар. Тоа покажува дека тие не веруваат во својот идентитет. Едноставно не веруваат и си лечат комплекси- објаснува академик Марков.

За Марков е несфатливо како земја со толкава безработица фрла 250 милиони евра за споменици, а не може да се изначуди зошто Гоце Делчев и Даме Груев се поставени на коњи, кога не постои ниту една фотографија каде тие се сликани на коњ.

-Тоа се неколку поколенија со испрани мозоци. На децата им ги покажуваат големите споменици и им кажуваат дека биле големи и дека треба да бидат големи. Но таа желба да крадат туѓа историја ќе ги сопне во иднина- вели Марков.


http://sky.mk/makedonija/19968-%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BA-%D0%92%D0%BE-%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%98%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%BE%D0%BF%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82.html
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Competent на Април 12, 2012, 07:43:46
Хе хе - снимката не е на академик Георги Марков, а на писателя Георги Марков - героят от сагата с "българския чадър" през 70-те години на миналия век!  :o
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Competent на Април 12, 2012, 02:27:39
(http://www.picvalley.net/u/1916/16521362121105854061334233350EMhgJrriqJ4ITCSDKGDC.BMP)
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 13, 2012, 03:29:43
Божиновска: Чудото е повик за прогледување, да се вратиме веднаш кон моралните вредности, децата и семејството

 Божјото чудо се појавува кога ќе биде изменет природниот закон од Бога. Дали чудото ќе биде објавено како чудо, како испратена порака од Бога, тоа ќе го соопшти црквата. За мене е чудо и порака дека МПЦ е жива црква каде Бог живее – вели протојереј Драги Костадиновски.

Директорката на Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи Валентина Божиновска чудото во Св. Димитрија го нарече момент на големо прогледување – знак од Бога кој укажува дека не случајно сме силно застапени во Библијата како македонски народ.  :o  :o  :o  Порака дека мораме веднаш да се вратиме кон моралот, фамилијата, децата, семејството, тоа е пораката. Ова е прогледување на македонскиот народ и на младите. Имам силно внатрешно чувство дека и С. Димитрија не повикува да се вратиме во гнездото на оваа стара градска скопска црква  ;), оваа врвулица што ја има денеска да биде катадневна.

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=89778
 
 
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 13, 2012, 03:44:37
ОВАА ПЛОЧА Е ОД ИСТАТА ТАА "СТАРА  ГРАДСКА СКОПСКА ЦРКВА"  ;)  ;D  ;D

 (http://www.picvalley.net/u/1664/175290447519818084031334324408ZimJTxMBNPw59PN2WhIP.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1664/175290447519818084031334324408ZimJTxMBNPw59PN2WhIP.JPG)
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 24, 2012, 03:12:05
Струмичанка добила книга со посвета на мис Стон од 1890 год.!  ;)

Мис Елен Стон пред 122 години ѝ подарила книга на англиски јазик на Маријка Г. Бојаџиева од Струмица, со своерачна посвета напишана на македонски јазик  :o  :o  :o

                      (http://www.picvalley.net/u/2226/12058924442799339541335272385So8F6UMF73QWOeeJAMCv.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2226/12058924442799339541335272385So8F6UMF73QWOeeJAMCv.JPG)

И, на крајот, да се вратиме повторно на посветата што ја напишала на книгата-подарок за Маријка Г. Бојаџиева. Својата посвета мис Стон ја напишала на македонски јазик, внимателно и со заоблени букви, при што поголем проблем за неа очигледно била само буквата „з“.   :o

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=4241284173&id=9&prilog=0&setIzdanie=22563

KАК ТАКА МАКЕДОНСКИ, КОГАТО СЕ ИСПОЛЗВА "Й" ПРИ ИСПИСВАНЕТО НА МЕСЕЦ МАЙ  ;)  ;)  ;)
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Април 27, 2012, 12:48:16
Article in Macedonian language stated that Macedonian minority in Albania are invention of the Macedonian secret service.


Архивски Број 1402   Петок, 20 Февруари 2004
Опасни пораки на лидерот на ДПА за Македонците и за македонската држава испратени од Тирана
Џафери тврди дека Македонците во Голо Брдо се измислица

ВИКТОР ЦВЕТАНОСКИ

   
Лидерот на ДПА препорачува отворање на дилемата во врска со формирањето на македонската држава ако таа не го признае Косово: Арбен Џафери
Лидерот на ДПА, Арбен Џафери, тврди дека Македонците од Голо Брдо се измислица на бившиот македонски претседател Киро Глигоров и на македонските тајни служби. Истовремено, тој препорачува дека најадекватен одговор на македонската определба за непризнавање на независноста на Косово е отворање на дилемата во врска со формирањето на македонската држава.

"Од каде извира таа енергија, таа подготвеност за формирање на една "македонска кауза" во Голо Брдо во Албанија?", прашува Џафери во текстот објавен во албанскиот весник "Шекули", за потоа да констатира дека одговорот не треба да се бара ниту во историјата ниту во традицијата, "туку во политичките проекти на мошне старите лидери или на проектите на македонските тајни служби кои се стремат да го релативизираат албанското прашање на просторите на поранешна Југославија". Според него, македонската кауза во Албанија се отворала како антиалбански предизвик во рамките на глигоровистичката стратегија која презела врз себе да реализира неколку сегменти на тајните служби и на кариеристичкото слепило на неколку поединци во Албанија, кои преку своите друштва се стремеле да отворат големи дилеми. "Меѓутоа, тие ќе успеат да сфатат дека импровизираат само бура во една чаша вода... делириумот за создавање етничка кауза во Албанија не е само политичка реторика, но и геостратегиска политика", ќе констатира Џафери.

Истовремено, тој објаснува дека постоел план од времето на поранешна Југославија за формирање една тампон-зона која би ги поврзувала пределите населени со "муслиманите-словенофони" во Гора, Косово, на селата на "торбешите" околу Дебар и оние во Голо Брдо, Албанија. Лидерот на ДПА посочува дека актуелната македонска Влада остварувала разговори за отворање пат кој би го поврзал Голо Брдо со селата на "торбешите" околу Дебар.

Џафери признава дека во еден дел од територијата на Албанија постоела една група што зборувала "еден пресушен дијалект" од словенскиот јазик, која припаѓала на муслиманската вероисповед, но, според него, на оваа група сў уште не и бил јасен нејзиниот национален идентитет, дури таа била многу поназад од другите што денес се признавале под името помаци, торбеши и босанци. Според него, тие едноставно се идентификувале со топонимот на Голо Брдо и дури често пати се декларирале како Бугари.

На лидерот на ДПА повод за вакви жолчни напади врз Македонците во Албанија и врз македонскиот национален идентитет му дал текстот на д-р Кимет Фетаху, Македонец од Голо Брдо, познат активист за правата на Македонците во Албанија, објавен во истиот весник. Џафери не кажува што, всушност, пишува Фетаху. Го претставува како претставник или претседател на едно од друштвата на, според него, "таканаречената Унија на Македонците во Албанија". Фетаху за него е човек "на едно друштво кое според сите веројатности собира граѓани од Албанија кои сметаат дека им се зголемува угледот ако се идентификува со таа политичка измислица - Македонци муслимани, што ниту во самата Македонија не фати место". Лидерот на ДПА вели дека текстот на Фетаху бил интересен само ако се гледал како илустративен дел од синдромот создаден од глигоривистичката доктрина што во суштина, според него, била вештачка и во самиот македонски народ внесувала збрка, како со себеси, така и со другите народи на Балканот. "Овој напис вреди да се анализира само за да се сфати апсурдот на македонизмот, барем перципиран со очилата на доктрината на Глигоров", заклучува тој.

Лидерот на ДПА се враќа и во минатото, тврдејќи дека примарната идеја на ВМРО била да се формира една државна формација на географскиот простор што би се признавала со името Македонија и во која Голо Брдо во Албанија било надвор од полето на нејзиното политичко перципирање. "Оваа Македонија, според политичката платформа на ВМРО, требаше да биде балканска Швајцарија каде што во целосна еднаквост би живееле Бугарите, Албанците, Грците, Турците, Власите и другите. Така, дел од бугарската елита се стремеше преку новиот концепт на држава како Швајцарија повторно да ја врати бугарската доминантна позиција врз една стратегиска територија што ја имаше загубено благодарение на меѓународната арбитража", пишува Џафери, застапувајќи ги познатите тези на Ванчо Михајлов за Македонија без Македонци.

На крајот лидерот на ДПА заклучува: "Претенциозните трансцедетални концепти на Глигоров за македонизмот создаваат само големи историски, политички религиозни збрки и друго, не само во Македонија, но и околу Македонија. Со случајот на промовирањето на македонизмот во Голо Брдо, диригиран од Скопје, се отвора силна политичка дилема која се однесува на формирањето на Македонија како независна држава и влијанието на тоа врз стабилноста на државата и констелациите околу неа". Џафери смета дека најадекватен одговор на, според глигоровистичката и воопшто македонската определба за непризнавање на независноста на Косово, е отворањето на дилемата во врска со формирањето на македонската држава, зашто "тоа и како концепт и како агентурска дејност" ги дестабилизирало албанските простори и регионот.
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: Anton на Август 21, 2012, 01:16:29
http://www.plusinfo.mk/vest/54013/Paraf-na-dogovorot-za-prugata-od-Koridorot-8

Параф на договорот за пругата од Коридорот 8 .....??????

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески денеска ќе го потпише договорот со Европската банка за поддршка на развојот (ЕБОР) за финансирање на проектот „Рехабилитација на источниот дел од железничката пруга на овој Коридор 8 - фаза 1, делница Куманово - Баљаковце”.
За реализација на овој проект, Владата преку финансискиот инструмент Њестерн Балкан Инвестмент Фрамењорк обезбеди грант, односно неповратни средства во висина од 5,2 милиони евра. Тоа е поддржано од Европската банка за обнова и развој, од кои 2,5 милиони евра се за вршење надзор на изградбата делницата Куманово - Бељаковце.
На почетокот од август, Европската банка за обнова и развој објави повик за обезбедување консултантски услуги за проектирање и поддршка при спроведувањето на јавните постапки и за изградба на дел од железничкиот Коридор 8, односно делницата Белјаковце - Крива Паланка.
Предвидените средства од ЕБОР за реализацијата на овој проект изнесуваат 50,5 милиони евра и истиот опфаќа реконструкција и изградба на делницата помеѓу Белјаковце и Крива Паланка, што претставува секција од источниот дел на транс-европскиот Коридор 8 во Република Македонија
Наслов: Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
Поставена од: disidente на Август 26, 2012, 10:39:47
Груевски блефира, ВМРО-ДПМНЕ не сака избори

Ивор Мицковски

Цитат
Да биде јасно, јас одамна тврдам дека единствената карта која му преостанува на Груевски е лажниот патриотизам и наводната борба против надворешниот и домашниот непријател. Со една клучна разлика, што таа приказна повеќе не лепи, никој не кај купува, а ВМРО-ДПМНЕ не знае поинаку или навистина не може поинаку. Предвремените избори во 2008 година ВМРО-ДПМНЕ ги доби токму на тој начин, за потоа „принципиелно“ да коалицира со ДУИ и да ја претвори во тендерска коалиција. Тендерска коалиција во која народот се изнагледа како бизнис интересите на двата партнери во Владата се поважни од интересите и од чувствата на обата етникуми. Тендерски и принципиелно Груевски ги нарекуваше ДУИ терористи, па потоа коалицираше со нив; на ист начин принципиелно едните градеа црква, другите ја рушеа, едните ставаа лисици, вториве ги вадеа, за на крај да добиеме и црква и џамија. Тендерски и принципиелно, Груевски ги амнестираше крвниците на Македонците, а Ахмети им направи лоша услуга на Албанците и наместо да се казнат неколкуте виновници, ја колективизираше нивната вина пред очите на Македонците. Оттука, таа приказна, дека Груевски е македонскиот патриот, а Ахмети е борецот за правата на Албанците, не пали повеќе.

http://www.plusinfo.mk/mislenje/579/Gruevski-blefira-VMRO-DPMNE-ne-saka-izbori