Бугарски Културен Клуб

Општа дискусија => Актуелни теми од медиумите => Тема започната од: Competent на Август 29, 2009, 10:13:39

Наслов: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Август 29, 2009, 10:13:39
Да отворим и една позитивна тема за редките случаи, когато БГ се споменава с добро в медиите на РМ !

Собрани парите за операција на малата Теодора
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=113129

Цитат
Сите дополнителни средства се добредојдени за да се обезбеди и престојот на родителите во болницата во Софија, каде што на 10-ти септември треба да се изведе втората операција на срцето, но и да се обезбедат услови Теодора да закрепне.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Август 31, 2009, 12:15:13
Конечно , еве еден позитивен напис за Бугария, макар во еден сегмент !

Барем во делот на одбраната, Македонија и Бугарија имаат и навестуваат светли моменти

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=-1&egId=13&eventId=52748

Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Септември 01, 2009, 11:38:17
Миладиновци осквернавени сред Струга
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=D30277B8B896374994CFBCD29B877A3E

Цитат

Бугарски туристи го Чистеа споменикот

Без да се расправаат кој е надлежен за споменикот и за куќата на Миладиновци, група бугарски туристи, кои викендов ја посетија Струга, самоиницијативно се обидоа да го исчистат спомен-обележјето.

- Нека се пренесува во медиуми дека Бугарите се грижат за Миладиновци. Тука ни ги валкаат Миладиновци, па самите треба да ги измиеме - беа дел од коментарите на туристите.За разлика од бугарските туристи, стружани не се покажаа единствени во реакциите. Некои го осудија сквернавењето, а други, кои поминуваа покрај Спомен-домот, не реагираа и не сакаа да коментираат.


Щеше да е положителна статия, ако не беше това:
Цитат

Иако под влијание на пропагандите од соседните држави првично беше објавено како „Зборник на бугарски народни песни“, зборникот на Миладиновци ја зачува и заштити од фалсификување македонската култура, народна традиција, обичаи, фолклор.http://www.youtube.com/watch?v=whFhglNuDK0
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Корени на Септември 02, 2009, 02:32:40
Провери линка http://www.dnevnik.com.mk/default-mk.asp?ItemID=A6C91D45B5D2CC4CA4AB167383071C62&arc=1
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Септември 19, 2009, 04:04:08
Соработка со Бугарија преку ИПА фондовите

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=113882
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Септември 28, 2009, 12:32:03
Борисов - Избалансиран буџет и финасиска дисциплина

Избалансиран буџет е исклучително важен услов, колку и да не е тоа популарно,рече бугарскиот премиер Бојко Борисов, одредувајќи ги приоритетите на владата, до крајот на 2009 година.

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=1746C117D6349F41954E02F93D036ECE
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Септември 28, 2009, 12:36:06
Бугарија задоволна од учеството во НАТО мисијата во Авганистан

Бугарскиот министер за одбрана Николај Младенов, ја оцени мошне позитивно мисијата на бугарските војници, околу 500, во Авганистан...

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=597403D4F19399499DCB8F6F7EB14F1F
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Септември 29, 2009, 12:32:37
Бугарија се враќа на евроатлантскиот колосек

http://tribune-eu.com/?page=read_news&id=5338

Кога во една сосема поинаква општествена атмосфера во која степенот и квалитетот на јавната партиципација (и перцепција) далеку отскокнува, на пример во споредба со македонското ежедневие...
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Октомври 02, 2009, 08:37:05
Во Охрид промовирана "Медот на поезијата" на Бугарката Роза Бојанова

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=3AF09DB22DA9E4439BD9AD132F9D0ADC

Не поврзува поезијата, а и денешниот ден на толеранцијата. Сето тоа, во прилог на збогатувањето на соработката на полето на културата меѓу двете земји, Македонија и Бугарија...
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Октомври 02, 2009, 08:53:55
Велико Трново - културна метропола на Балканот

Стариот бугарски град Велико Трново, се очекува, кон крајот на годинава да биде прогласен за град - Културна метропола на Балканот, за 2010 година.

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=91E17F3BF44BB347B0CF0D18916403D4
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Октомври 06, 2009, 01:17:59
Бугарите вадат пари од полжави

Во Франција и Италија бројот на одгледувачи на полжави драстично се намалува, па побарувачката на пазарот го обезбедуваат од Бугарија. Во таа земја наскоро ќе бидат отворени околу 300 нови фарми, бидејќи постоечките 50 не можат да ја задоволат побарувачката

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=CD99299D825F044FB0F1EB3029F08B98
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Ноември 28, 2009, 01:35:50
САД очекуваат проширување на контактите со Бугарија во воената сфера и бизнисот

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=BF9193C41DBC6E46A38F36D7E6E5150A

Пред 20 години демократските револуции во Источна Европа ги ослободија земјите од регионот од раката на комунизмот.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Апостол на Декември 03, 2009, 01:02:31
http://www.focus-news.net/?id=n1309076

Форум, Македония: Българският премиер призова мобилните оператори да намалят цените 
 
03 декември 2009 | 12:03 | Агенция "Фокус" 
 
 
 
Скопие. Българският премиер Бойко Борисов призова трите мобилни оператора в страната да намалят цените на услугите, съобщава македонското електронно издание Форум. На среща с изпълнителните директори на Виваком – Бернар Москени, Глобул – Харис Коцибос и Мобилтел – Андреас Майерхофер, Борисов е поставил въпроса за намаляване на цените на услугите на мобилните оператори.
„Правителството не иска да се намесва в свободния пазар, но за нас е от голямо значение този процес да се развива по-бързо и в интерес на обикновените граждани”, заявил Борисов. Същевременно българският министър-председател се обявил за стриктно спазване на европейската регулаторна рамка и на добрите европейски практики в областта на мобилната телефония, посочва изданието.
 
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Декември 03, 2009, 06:30:06
Официјална Софија ја поздрави визната либерализација за Македонија

Софија, 2. декември (ИНПРЕС)

Со писмена честитка до шефот на македонската дипломатија Антонио Милошоски, бугарскиот министер за надворешни работи Румјана Желева денеска ја поздрави одлуката на Советот на Европа за визната либерализација за Македонија.

 (http://www.picvalley.net/u/1933/207196158615714356121259861381xAVnuxIvUK5v2s6418B3.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1933/207196158615714356121259861381xAVnuxIvUK5v2s6418B3.JPG)

Желева наведува дека нејзината земја како подржувач за визната либерализација на земјите од Балканот и претставува задоволство за успешно завршената работа и дека сега слободното движење на граѓаните на Македонија ќе ги подобри меѓусебните контакти и односи. (Крај)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Декември 10, 2009, 01:57:05
Се споделуваат творечките идеи меѓу македонските и бугарските литерати

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=8A034B1308470446A6D0C16CD0B53C5B

 (http://www.picvalley.net/u/2914/6499525341275592411260449744Qw1NCJcdct9gHMrvlo26.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2914/6499525341275592411260449744Qw1NCJcdct9gHMrvlo26.JPG)

Охрид, 10. декември (ИНПРЕС)

Културно - информативните центри од Македонија и Бугарија реципрочно работат и соработуваат повеќе од три години.

Во рамките на работата на Бугарскиот центар, сместен во Скопје, се работи на поголем број проекти, од кои дел се промовираат во градската библиотека "Григор Прличев" во Охрид.

Како главна значајна карактеристика на соработката, директорот на овој центар ја истакнува размената на искуствата меѓу двете култури и литератури. македонската и бугарската.

Директорот на Бугарскиот културно-информативен центар во Македонија, писателот Димитар Христов, смета дека творечките идеи кои преовладуваат од двете страни, меѓу бугарските и македонските литерати, треба да се споделуваат. Како чест гостин на бројни литературни читања, организирани во Центарот за култура во Охрид, Христов потенцира дека најголемата придобивка за меѓусебна почит се гради врз основа на искуствата кои се разменуваат.

"Често организираме средби со бугарски писатели и сметам дека тоа исклучителна можност за двете литератури и двете култури, македонската и бугарската. За да ги разменуваат искуствата меѓу себе литературните дејци од двете земји,треба да патуваат почесто, да се среќаваат со прекрасната публика која ја има во Скопје и Охрид. Ми претставува задоволство што можам исто така да дејствувам, да придонесам за гостувањето на бугарски артисти на престижниот фестивал "Охридско лето", вели директорот на Бугарскиот културно-информативен центар во Македонија, Димитар Христов.

Последните негови гостувања во Охрид беа неодамна, за промоцијата на книгата "Медот на поезијата" на бугарската поетеса Роза Бојанова и за време на Меѓународната средба на писатели за деца организирана од страна на  библиотеката "Григор Прличев" од Охрид. (Крај)
Наслов: Борисов: Бугарија ја поддржа Македонија во ЕУ
Поставена од: Илийца на Декември 11, 2009, 08:02:15
Не е баш македонски медиумот .... 8)

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5000186,00.html (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5000186,00.html)

Цитат
Каков беше ставот на Бугарија во разговорите за датум за преговори со ЕУ за Македонија?
Борисов: Нашиот став беше таков како што се договоривме со премиерот Груевски, Бугарија ја поддржа Македонија и се надеваме дека тоа ќе биде ценето во Вашата држава.

Имаше информации дека Бугарија била воздржана, па дури и против тоа Македонија да добие датум за преговори?

Борисов: Оние кои со таквите информации сакаат да ги влошуваат односите со Македонија нема да успеат.

Има ли шанси да се добие датум за преговори за време на шпанското претседателство?

Борисов: Јас ги поздравувам нашите македонски соседи кои од 19 декември ќе можат слободно да патуваат во Европската унија. Тогаш за првпат ќе можат да сфатат колку е различно времето во кое живееле, и колку е потоа променета состојбата. Колку е подобро да си во ЕУ, во НАТО и да се развиваат доброседските односи. Јас се надевам дека по 19 декември Македонците ќе сфатат колку поблиски пријатели треба да бидат со Бугарија.

Минатата недела во парламентот говоревте за односите со Македонија. На едно пратеничко прашање одбивте да го споменете постоењето на македонскиот јазик? Дали постоењето на македонскиот јазик е проблем меѓу двете држави?

Борисов: Секоја држава има сопствени внатрешно-политички проблеми. Јас имав еден многу избалансиран одговор, искажав јасна позиција во однос на Македонија, која беше договорена со претседателот на државата. И во вашата и во нашата држава има такви кои се враќаат назад во историјата, но тие треба да се остават настрана. За официјална Софија не е проблем македонскиот јазик. За нас единствениот проблем е Македонија и Бугарија да станат развиени европски држави. Не е пријатно кога ќе видите дека во Скопје и во Софија има дупки по улиците. На тоа треба да се стави акцентот. Како да се подобрат економската клима, трговијата, услугите итн.

Автор: Борис Георгиевски

Редактор: Жана Ацеска
 
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: ohrid1941 на Декември 11, 2009, 03:05:35
Не може да биде проблем за България македонскиот јазик, само ако политичката и научната елита објективно и безпристрастно го опише процесот на еволуцијата на овој јазик, кој е официјален според Уставот на Република Македонија. :-)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Декември 16, 2009, 01:03:58
Евтино авионски во Европа само виа Солун и Софија

http://utrinski.com.mk/?ItemID=FD6C0B86C27CA942A52F58CB0047B9BE


Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Декември 16, 2009, 01:46:46
Евтино авионски во Европа само виа Солун и Софија

http://utrinski.com.mk/?ItemID=BAF675D141727F43ACD42E7D5D55A64D
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Декември 16, 2009, 11:50:32
Бугарија ги укинува визите за Македонците со биометриски пасоши
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=121691024411&id=9&prilog=0&setIzdanie=21863


Цитат
Македонските државјани од 19 декември ќе можат без визи да влегуваат во Бугарија, но само ако поседуваат биометриски пасош. Оние со стари патни исправи и натаму ќе мора да вадат визи, соопшти бугарското министерство за надворешни работи   
       
Државјаните на Македонија ќе можат да престојуваат во Бугарија најмногу 90 дена во тек на шест месеци. За подолг престој е неопходна соодветна долгорочна виза.

Бугарија не е дел од Шенген-зоната, но ги применува правилата од шенгенскиот систем. Почетокот на безвизниот режим, в сабота на граничниот премин Деве Баир – Ѓуешево, ќе го обележат претседателите на Македонија и на Бугарија, Ѓорге Иванов и Георги Прванов, со симболично заедничко дигање на граничната рампа, а потоа ќе заминат за Банско, каде што ќе имаат тет а тет-средба.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Декември 18, 2009, 12:56:02
Интернет услугите достапни и омилени за се повеќе домаќинства во Бугарија

Софија, 18. декември (ИНПРЕС)

Ширењето на информатичко комуникациската технологија (ИКТ) во домаќинствата значително е зголемено во последните неколку години, додека резултатите од истражувањето за употребата од страна на домаќинствата и лицата во 2009 година, категорично го потврдуваат фактот дека интернет услугите стануваат достапни и омилени од се повеќе домаќинства во Бугарија.

 (http://www.picvalley.net/u/2130/510302072645284051261137315IEtXBpnCbDWcSiQFrUti.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2130/510302072645284051261137315IEtXBpnCbDWcSiQFrUti.JPG)

Ова го покажуваат податоците од истражувањето на Националниот статистички институт (НСИ), пренесува агенцијата Фокус.

Зголемена е за  4,3 процентни поени партицијата на домаќинствата кои имаат пристап до интернет дома, во однос на претходната година.

Главниот град Софија има  највисок пристап на домаќинствата (37.3%), во 2009 година, што се објаснува со фактот дека во овој регион има најмногу интернет провајдери, добра оптичка инфраструктура и засилен кориснички интерес.

Процентрот на поединците кои користат интернет е 39, 7 за 2009 година, додека  средниот апсолутен прираст за периодот 2004 - 2009 година е 6.5 процентни поени.

Најактивна возрасна група од населението, која користела интернет во 2009 година е од 16 до 24 години.

Сепак, сеуште е мал процентот на лицата (3.3%), кои ја користат можноста за електронски онлајн пазари по интернет во првите три месеци од 2009 година.

На прашањето каква е причината да не ги користат услугите на е-трговијата, 21.7% од лицата одговараат дека претпочитаат да пазарат во продавница и да го видат производот, додека  19.4% посочуваат дека немаат потреба да пазаруват на интернет. (Крај)

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=6C0AC3EA1D8EE54AB3F72DE8D95F4A7F
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Декември 18, 2009, 01:58:23
Уж положително, но снимката, която е сложена, е малко смешна !  ;)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Илийца на Декември 18, 2009, 02:12:46
Уж положително, но снимката, която е сложена, е малко смешна !  ;)

Домакинствата (http://www.nsi.bg/EPDOCS/ICT_hh2009.pdf)

Фирмите (http://www.nsi.bg/EPDOCS/ICT_ent2009.pdf)

Югозападният район за планиране, включващ и столицата се отличава с най – голям дял
домакинства (37.3%), които имат достъп до интернет през 2009 г., което се обяснява с факта, че в този район има най-много интернет доставчици, добра оптична нфраструктура и засилен потребителски интерес.

vs

Главниот град Софија има  највисок пристап на домаќинствата (37.3%), во 2009 година, што се објаснува со фактот дека во овој регион има најмногу интернет провајдери, добра оптичка инфраструктура и засилен кориснички интерес.
 ::) ::)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Декември 24, 2009, 02:17:00
Регион: бугарски меѓународни позиции
Успешната дипломатска еквилибристика на Борисов

http://tribune-eu.com/?page=read_news&id=5395&PHPSESSID=b75aa19cbe81573ca1c5022b9dd23eac
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Апостол на Декември 28, 2009, 02:40:34
http://www.focus-news.net/?id=n1322480

Митко Йованов: В Македония трябва да съберем смелост и да престанем да гледаме негативно на България
 
28 декември 2009 | 14:10 | Агенция "Фокус" 
 
 
 
Първият исторически мост между Македония и България трябва да изградим на основата на общо честване на някои личности от миналото, за които и Македония, и България се гордеят с тяхното революционно дело. Второ – да изградим железопътна линия и друга инфраструктура за по-доброто икономическо развитие на двете държави. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Митко Йованов, специалист по политически науки и магистър по история, автор на книгата „Македония в политиката на Германия на Балканите 1919 – 1933 година”.
По думите му - Македония и България имат много обща история. „Факт е, че преди Македония да се сдобие с държава в рамките на СФР Югославия, много македонци са гледали благосклонно към България, много македонци са търсили спасение в България от непосилната обстановка във Вардарска Македония под сръбска власт, и в Егейската част, който влязъл в състава на Гърция между двете световни войни. По това време София е главният център на македонската интелигенция до началото на Втората световна война. По-голямата част от македонските революционери са получили помощ и защита в България, за да водят борбата си за освобождение на Македония. Ние трябва да съберем сили и да изразим благодарност към България. Тази част от историята е много малко позната, но още по-лошото е, че има и много исторически неистини. Това състояние усложнява отношенията между двете държави. Трябва да разрушим многото табута и стереотипи, които съществуват и днес. Смятам, че е необходимо от двете страни да съберем храброст, за да погледнем фактите в историята и да оценим днешната реалност, по този начин ще си улесним настоящето и бъдещето. Това ще бъде началото на истинско европеизиране на нашите общества и то във всички негови сегменти. Товарът на този процес най-напред трябва да го понесат интелектуалците”, каза още той.
Ние в Македония трябва да съберем смелост и да престанем да гледаме негативно на България. В Македония би трябвало хората да чуват и за някой български филм, театрално представление, поезия от български автор и т.н. Това трябва да го променим и да започнем да се запознаваме помежду си, тъй като сме съседи, които имат много сходни неща и трябва да живеят в Европейския съюз, каза още Йованов.
„Аз разбирам загрижеността в България за това, че в част от македонските медии на всяка цена се води антибългарска кампания. Трябва да се противопоставим на някои структури, за да преодолеят своите комплекси и да реализират чуждите интереси за сметка на Македония. От друга страна – в Македония има загриженост, че България иска да ни присвои. Но дори и да има такава опасност, спасението не е антибългарска кампания и още по-голямо затваряне спрямо България. Факт е, че съществува македонски народ, който през 1991 година създаде независима държава. Този народ има свой език, азбука, на която се образоваха редица поколенията, създаде се македонска идентичност. Но съм против изграждането на македонски патриотизъм, който прераства в национализъм, и който се основава на омраза към съседните народи с прокламирането на тезата, че съседите не искат да съществуват македонците. Точно този патриотизъм, съответно – национализъм, ще ни донесе неизмерими щети точно на нас, македонците”, каза още Митко Йованов.
Митко Йованов е магистър по история. Дипломирал се е в специалност „политически науки”. Работил е като журналист във в. „Дневник”, Македония. В момента е докторант във Факултета за Югоизточна Европа в Лудвиг университет, Мюнхен, Германия. Автор е на книгата „Македония в политиката на Германия на Балканите 1919 – 1933 година”.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
 
 
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Декември 28, 2009, 08:47:55
Интервюто на Митко, обаче, излиза в българския "Фокус", а не в медия на РМ, за жалост !  ::)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Јануари 11, 2010, 12:55:38
Бојко Борисов во Ерусалим оддал почит на жртвите на холокаустот 

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=502C642371D6C148B449DA06B53ABEF7

Бугарскиот премиер Бојко Борисов со владина делегација престојува во официјална посета на Израел.

Борисов и делегација се поклониле со почит за жртвите на Холокаустот, извести агенцијата "Фокус".

Борисов и бугарската владина делегација го посетиле меморијалниот центар "Јад Вашем", заедно со израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху, на чија покана Бојко Борисов е во посета на Израел.

Споменик "Јад Вашем" е изграден во спомен на Евреите, жртви на Холокаустот. Основан е во 1953 година, по одлука на Кнесетот - израелскиот парламент.

Во музејот е одвоено и место за Бугарија, како земја, која ги спасила своите евреи, наведува агенцијата. (Крај)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Јануари 15, 2010, 09:30:50
Бугарија испраќа итна помош на Хаити од ресурсите на армијата

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=4DDD775B6AB9CA40ACF679986D03ED81

Бугарскиот премиер Бојко Борисов, се заложи земјата итно да се вклучи во меѓународните напори за испраќање на итна помош на настраданите од земјотресот во Хаити.

Министерство за одбрана ќе испрати скоро тон и половина шатори, одела и спални комплети од ресурсите на бугарската армија, пренесе агенцијата Фокус.

Премиерот Бојко Борисов и министерот за одбрана Николај Младенов и изразуваат посебна благодарност на бугарската армија за брзата реакција, како и на европски ни партнери.

Според нив, овој хуманитарен акт е доказ дека и покрај тешката финансиска состојба, Министерството за одбрана дејствува соодветно, навремено и гимобилизира ресурсите со кои располага.

По предлог на Шведска бугарската помош ќе биде транспортирана до Хаити во следните денови со обезбеден авион од авиобаза "Папа" во Унгарија, која се користи од НАТО за стратегиски воздушен транспорт. (Крај)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Јануари 22, 2010, 12:15:52
Николај Младенов на местото на Румјана Желева

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=580606F1568DA840AE37B0C9DA141456

СОФИЈА - Николај Младенов ќе биде новиот бугарски министер за надворешни работи што ќе ја наследи министерката во заминување Румјана Желева, обелодени премиерот Бојко Борисов по состанокот на кабинетот на 20 јануари 2010 година. Заменик-министерот за одбрана Ању Ангелов ќе го наследи Младенов како министер за одбрана.

Обелоденувањето на Борисов уследи по прифаќањето на оставката на министерката за надворешни работи, кога Желева на 19 јануари 2010 година му напиша на Борисов дека сака да се повлече од кандидатурата за европски комесар и од сите функции што ги извршува. Иако одделот за односи со јавност во кабинетот излезе со соопштение на 19 јануари во кое се вели дека оставката на Желева од сите функции е прифатена, Борисов го отфрли ова на конференцијата за печатот кратко време откако беше објавено соопштението, велејќи дека ја прифатил само нејзината оставка како европски комесар, а не и како министер за надворешни работи. Меѓутоа, на 20 јануари излезе дека парламентарната група од владејачката партија ГЕРБ што ја предводи Борисов му предложи на Борисов тој да ја прифати и нејзината оставка на функцијата министер за надворешни работи.

Младенов ја почна својата политичка кариера во Унијата на демократски сили, каде беше партиски портпарол во 2002/2004 година и заменик- претседател во 2004/2005 година. Тој се повлече во 2005 година, а подоцна и' се приклучи на ГЕРБ, освојувајќи место во Европскиот парламент на изборите во 2007 година откако Бугарија влезе во ЕУ. Тој е поранешен програмски директор на институтот „Отворено општество“ во Софија и програмски координатор во Светска банка, како и советник на Светска банка во 2005-2007 година. (Ехо Софија)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Илинден на Февруари 02, 2010, 01:30:16
На скијање и голф во Банско
("Утрински Весник (http://anonym.to/?http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=1180D005F871F0439901F3CCE88F4357)")
Може да се скија, лизга, да се забавува, дури и да се игра голф...

Банско, БугариЈа - Станува ли Банско туристички центар во Бугарија, омиленото зимско прибежиште за македонските туристи? Ако се суди според навалицата годинава, одговорот е потврден. Дали поради недостигот од снег во Маврово и Попова Шапка, несредените односи што го исфрлија од игра Пелистер и се' уште неразработениот Кожуф или, пак, за тоа придонесе визната либерализација, по Нова година, а особено за време на училишниот распуст, во Банско вриеше од Македонци.

На убавините на овој туристички центар, сместен на преубавата Пирин Планина, на околу 900 метри надморска височина, не му одолеаја и многу познати личности од бизнисот, естрадата, но и политичари. И покрај немањето снег во дел од шпицот на сезоната, Бугарите очигледно најдоа добитна формула: комбинација на спа-центри, добра храна, забава и релативно ниски и флексибилни цени. Тука се и километрите ски-патеки од кои највисоката почнува на 2.600 метри надморска височина.

Нов адут на Банско е и голфот, спорт или рекреација за побогатите. Со отворениот мултимилионски проект „Пирин голф-клуб“, прекрасен резиденцијален комплекс што се простира на околу 150 хектари кој се' уште се довршува, ова гратче од околу 7.000 жители има амбиции да биде најдобриот голф-центар во Југоисточна Европа. Тука, почнувајќи од триесетина евра дневно, можат да се најмат апартмани, но и да се инвестира во недвижен имот по цена од 900 до над 1.200 евра за квадрат, во зависност од локацијата и квалитетот на апартманот. Тоа е барем двојно повеќе од она што се нуди во самиот град, но, сепак, апартманите се купуваат, а купувачи има многу и од Македонија, велат неофицијално од „Пирин голф-клуб“.

Годинава во Банско отсуствува Англичаните, инаку едни од најбројните туристи, но затоа ски-патеките и во многубројните хотели се мешаа рускиот, српскиот, македонскиот, грчкиот и бугарскиот јазик.

До Банско од Скопје се патува четири-пет часа, во зависност од тоа колку време ќе поминете на граница и кој патен правец ќе го изберете: преку Струмица (300 км.), Делчево (250 км.) или Крива Паланка (250 км.). Во хотел со четири ѕвездички, полупансионот е четириесетина евра, што вклучува и користење базен, сауни, Интернет, теретана, превоз до гондолата... Масажите се наплатуваат дополнително, исто и користењето куглана, најмувањето велосипед и слично. Полудневната ски-карта за деца е 23 лева (12 евра), целодневната триесетина лева, а за возрасните дневната ски-карта е 25 евра.

Банско се' уште е големо градилиште. Оние што доаѓаат подолго време велат дека градот доживеал невидена експанзија, изградени се десетици хотели (најзвучен е „Кемпински гранд арена“), кафеани, продавници... Но, забележуваат дека капацитетот на патеките на планината не го следи со истата динамика развојот во хотелиерството, па често кај ски-лифтовите има долги редови. Поради тоа, додаваат, ако не се инвестира во развој на ски-инфраструктурата, лесно може да се врати како бумеранг.


Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Февруари 05, 2010, 06:26:03
“Новините“: Само во Бугарија Македонците не се граѓани од втор ред

http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=67733&kategorija=1

Цитат
Бугарија е единственото место во светот каде ние, Македонците не сме граѓани од втор ред, вели неготинчанецот со бугарски пасош Оливер Водасов за софиската новинска агенција “Новините“ зборувајќи за неговите мотиви за аплицирање за бугарско државјанство, пренесува Нетпрес.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: MacedonBG на Февруари 05, 2010, 06:41:53
Прочетох статията “Новините“: Само во Бугарија Македонците не се граѓани од втор ред И тук в Пловдив има много македонци, най много са студентите.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: ohrid1941 на Февруари 05, 2010, 06:47:50
Инпрес, 04.02.2010
Бугарски книги за Македонски Брод (http://www.inpress.com.mk/?ItemID=84CB3D03B9F48F4A9CEA4C1564B827AA)

Бугарскиот амбасадор во Скопје донирал книги и брошури на Друштвото "Македонски брод"од истоимениот македонски град.

Ангел Ангелов обезбедил донација од над 50 книги, брошури и информативни материјали во електронска форма за Бугарија и ЕУ,  за граѓанското здружение "Центар за европска интеграција - Македонски Брод", пишува агенцијата Фокус, повикувајќи се на амбасадата на Бугарија во Скопје.

Донацијата е во врска со проектот "Европска куќа - Македонски Брод,,  за формирање на библиотека, во која ќе има материјали од сите земји-членки на Унијата.

Бугарската донација била прва на земја-членка на ЕУ, додека нешто слично најавиле и од  Делегацијата на ЕУ во Скопје, од амбасадата на Грција и Францускиот културен центар во Скопје, изјавиле  претставниците на Центарот за европска интеграција.

Бугарскиот дипломат во Скопје, одржал средба и со градоначалникот на општина Македонски Брод (избран како независен),  кој се заблагодарил за поддршката и изразил желба за понатамошната соработка.

Македонски Брод е збратимен со бугарската општина Пордим. (Крај)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Илийца на Февруари 05, 2010, 06:49:32
“Новините“: Само во Бугарија Македонците не се граѓани од втор ред

http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=67733&kategorija=1

Цитат
Бугарија е единственото место во светот каде ние, Македонците не сме граѓани од втор ред, вели неготинчанецот со бугарски пасош Оливер Водасов за софиската новинска агенција “Новините“ зборувајќи за неговите мотиви за аплицирање за бугарско државјанство, пренесува Нетпрес.

http://novinite.bg/view_news.php?id=112811 (http://novinite.bg/view_news.php?id=112811)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: ohrid1941 на Февруари 05, 2010, 07:21:55
Цитат
It is very easy to obtain a passport. Fees are as low as 300 leva, around 150 euros, and the applicant does not have to be in Bulgaria but can go to a Bulgarian embassy,” Mandzhukova says.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Daskal на Февруари 05, 2010, 09:11:55
takes time for sure но оваа е добро кажано:

Цитат
“I believe that this deadline will restore the faith in the Bulgarian state,” Mandzhukova says.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: ohrid1941 на Февруари 09, 2010, 07:51:40
Цитат
It is very easy to obtain a passport. Fees are as low as 300 leva, around 150 euros, and the applicant does not have to be in Bulgaria but can go to a Bulgarian embassy,” Mandzhukova says.

Нова Македонија, 09.02.2010
Софија негира дека лесно се добива бугарско државјанство (http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=29101034297&id=9&prilog=0&setIzdanie=21905)

Цитат
Манџукова деновиве во изјава за бугарскиот весник „Новините“ изјави дека Македонците можат лесно да стигнат до бугарско државјанство само со плаќање на 150 евра и изјава дека се чувствуваат како Бугари, но за „Нова Македонија“ го тврди токму спротивното.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Daskal на Февруари 20, 2010, 05:37:03
Невработеноста во Бугарија под 10 отсто во јануари
Автор: Фросина Факова     09:26 | 20 февруари 2010

Софија

Нивото на невработеност за месец јануари во Бугарија изнесува 9.90 отсто, околу 24 илјади места се пријавени, што е за 15 илјади работни места повеќе во споредба со месец декември во 2009 година, соопшти Агенцијата за вработување.

Во реалната економија 78 отсто од работните места се од приватниот сектор.

Поради критичната економска клима во земјата, во реалната економија невработените места се намалени за само 663 луѓе, во однос на јануари 2009.

Најмногу работни места се побарани во индустријата, околу 2700, потоа во трговијата околу 1800, во образование се побарани 820 работни места, 590 во земјоделскиот сектор, за недвижен имот и деловни услуги изнесува 450 работни места и во градежништвото 360 работни места.

Вработените места во јануари изнесуваат за 14 илјади повеќе во споредба со декември, а најголемиот дел се програми за вработување што изнесува 64 отсто

http://www.makfax.com.mk/#_tools/article/99784/view

Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Март 05, 2010, 12:23:37
Бугарски инвестиции во „Детонит“ во Радовиш

Цитат
Бугарската фирма „Брикел“ која пред три години стана сопственик на фабриката за експлозиви „Детонит“ лоцирана во близина на рудникот за бакар „Бучим“ кај Радовиш, годинава ќе инвестира 200.000 евра во проширување на производствената палета и зголемување на производството.

http://inpress.com.mk/?ItemID=042154E39CF6CD4BBD0FBF5D3521F8E9
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Март 05, 2010, 12:26:12
Бугарија ја поддржува европската перспектива на Македонија

Цитат
Ќе работиме на подобрување на меѓусоседските односи помеѓу Македонија и Бугарија и Бугарија ќе продолжи да ја поддржува Република Македонија на нејзиниот пат на европската интеграција , изјави генералниот конзул на Република Бугарија во Битола Наум Кајчев.

http://inpress.com.mk/?ItemID=BE6EFB5B884DCA429FF86C83661AD00D
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Daskal на Март 05, 2010, 11:31:44
изтритиот ми пост  беше на за таа тема, грешка тема  ;D
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Daskal на Март 05, 2010, 11:42:08
http://www.inpress.com.mk/?ItemID=2292A37D7919AF43AB190337C2B778D9

Цитат
Поетот Љубомир Левчев од Бугарија е добитник на Златен венец за 2010. година

Скопје, 5. март (ИНПРЕС)

Бугарскиот поет Љубомир Левчев е одбран меѓу поетите од шест држави за лауреат на годинешниве Струшки вечери на поезијата.

Љубомир Левчев е еден од најпреведуваните и најнаградувани бугарски современи поети. Повеќе од 60 негови поетски и прозни дела до денес се преведени во 33 земји во светот. За своето творештво добил многу признанија во Бугарија и во европските земји.

Добитник е на златен медал од Француската академија, рускиот институт „Александар Пушкин“ го прогласил за „Крал на поезијата“, а бил награден и од Универзитетот во Сорбона.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Март 06, 2010, 12:29:42
БУГАРСКИОТ ПОЕТ ЉУБОМИР ЛЕВЧЕВ, ЛАУРЕАТ НА СТРУШКИТЕ ВЕЧЕРИ НА ПОЕЗИЈАТА
Македонија е република на поезијата!


Цитат
Бугарскиот поет Љубомир Левчев е добитник на Златниот венец на годинашните, 49. Струшки вечери на поезијата.
-Македонија е република на поезијата! Веќе почна вториот век откако Таа со Струшкиот Златен венец на поезијата ја удостојува најголемата и најнадарена плејада светски создатели на најсуптилната уметност - поезијата.

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=524880C445245544AE3AD8D04D3F9941

ИНПРЕС - ДА , АМА "ВЕЧЕР" !?  :o
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Илинден на Март 06, 2010, 01:09:10
БАЛ­КАН­СКА ЕВ­РО­ВИ­ЗИ­ЈА ВО МАЈ ВО СО­ФИ­ЈА
("Вест", 6 март 2010 (http://anonym.to/?http://www.vest.com.mk/?ItemID=DCB603D9C02E40458C3E59D6236F5AD2))

17 ма­ке­дон­ски пе­ја­чи во тр­ка за наг­ра­ди

Ка­ро­ли­на гос­ту­ва­ше на про­мо­тив­на­та за­ба­ва на Бал­кан­ски­те му­зич­ки наг­ра­ди во Со­фи­ја пред три ме­се­ци

Бу­гар­ска­та му­зич­ка­та те­ле­ви­зи­ја "Бал­ка­ни­ка", ги об­ја­ви но­ми­ра­ни­те фи­на­лис­ти кои што во ме­сец мај ќе учес­тву­ва­ат на го­ле­мо­то му­зич­ко шоу во сти­лот на Ев­ро­сонг "Бал­кан­ски Му­зич­ки Наг­ра­ди". Од Ма­ке­до­ни­ја по­ме­ѓу но­ми­ни­ра­ни­те се нај­доа: Ад­ри­јан Га­џа со пес­на­та "Црн снег", Бо­би Си­мо­нов­ски со "Љу­бам дру­га, а те са­кам", Еле­на Рис­те­ска со пес­на­та "Дос­та", Јо­ван Јо­ва­нов и Ел­вир Ме­киќ со ду­е­тот "Сла­ба точ­ка", Ка­ли­о­пи со "Љу­би­чи­це", Ка­ро­ли­на со "Крај", Лам­бе со "Са­кам да те ах", Слат­ка­рис­ти­ка со "ФМ",
Влат­ко Ло­за­но­ски со "Сон­це не ме грее" и ду­е­тот на Вр­чак и ДНК "Па­зи се од ме­не".

Шо­у­то за кое што од­го­вор­ни­те од "Бал­ка­ни­ка" ТВ ни ка­жаа де­ка би тре­ба­ло да би­де во сти­лот на до­де­лу­ва­ње­то на поз­на­ти­те Ем-Ти-Ви му­зич­ки наг­ра­ди ќе се одр­жи во мај во Со­фи­ја.

- Бал­кан­ски­те му­зич­ки наг­ра­ди ќе се до­де­лат во 17 ка­те­го­рии и тоа: ќе се из­би­ра­ат еди­на­е­сет нај­доб­ри ну­ме­ри, по ед­на од се­ко­ја зем­ја на Бал­ка­нот, нај­по­пу­лар­на пес­на на Бал­ка­нот, нај­до­бар пе­јач, нај­доб­ра пе­јач­ка, нај­до­бар ду­ет или гру­па, нај­до­бар ви­део спот и наг­ра­да за при­до­нес во бал­кан­ска­та му­зи­ка", ни из­ја­ви Бој­ко Хрис­тов, пор­тпа­ро­лот на ма­ни­фес­та­ци­ја­та. Тој се на­де­ва де­ка ма­ни­фес­та­ци­ја­та ќе ста­не ед­на од нај­по­пу­лар­ни­те на Бал­ка­нот, ка­ко што е "Ев­ро­ви­зи­ја" за Ев­ро­па.

Пред три ме­се­ци, ка­ко про­мо­ци­ја на шо­у­то во Со­фи­ја се одр­жа за­ба­ва, на ко­ја што ка­ко спе­ци­јал­на гос­тин­ка од Ма­ке­до­ни­ја бе­ше поп- пе­јач­ка­та Ка­ро­ли­на Го­че­ва.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Март 10, 2010, 12:50:46
Бугарска приказна

Цитат
Во официјална Бугарија одамна е етаблирано мислењето дека присуството на бугарската култура во јавниот простор на Македонија - особено во медиумите - претежно е крајно негативно конотиран. Дали е ова гледиште реално и основано?

Генерално - е. Нашиот инстинкт на нетрпеливост кон Бугарите е бетониран како кон ретко кој друг сосед......

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=F4BA0F5A9D0C1E44A52D3906C48BDAC6

ОВА ВЛЕВА НАДЕЖ ! ПРОЧИТАЙТЕ ГО ЦЕЛИОТ ТЕКСТ !
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: ohrid1941 на Март 10, 2010, 02:02:01
Цитат
Така, годинава „Златниот венец“ на поезијата ќе му биде доделен на бугарскиот поет Љубомир Левчев. Тоа е пред се' гласна уметничка, меѓутоа и суптилна политичка порака која покажува зрелост на македонската средина да биде поголема од ситуацијата. Кога ова нема да остане осамен пукот во празно, кога и Бугарија ќе возврати врвната (не некоја локална) книжевна награда да ја додели на писател кој јасно се именува себеси како Македонец, а своите песни како песни на македонски јазик, без да остава простор за сомневања, и кога целиот тој процес ќе забразди поширок опсег од обострани „почитанија“, во такви времиња се надевам дека и насловот на текстов ќе ја загуби својата сосема ненамерно негативна конотација.

Бре, што умен бил? Детево (http://tinyurl.com/y8szn8d) можеби е навикнато на вакви ситни финтички, но треба да знае дека со историјата не се прават ПАЗАРЛАЦИ. Овој текст е направо за „Език на омразата...“.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Март 10, 2010, 10:32:18
ОХРИДЕ ,

НЕМОЙ ТОЛКУ ОСТРО ! БИДИ ИСКРЕН И КАЖИ КОГА ОД РАКАТА НА МАКЕДОНИСТ БИЛО НАПИШАНО СЛЕДНОТО :

Цитат
Нашиот инстинкт на нетрпеливост кон Бугарите е бетониран како кон ретко кој друг сосед.

Цитат
Додека српскиот филм од деведесеттите го доживувавме како одредница за модерност, мачизам, урбаност, гледливост, нека се сети некој од нас барем на еден бугарски наслов што сме го гледале или сакале? Нема таков.

Цитат
Додека бендот на Чорба (кој долго се мајтапеше со нас како земја чиј запад е Албанија) постојано е на турнеи низ државава ... поим немавме за ниту една значајна музичка појава од бугарската сцена.

МОМЧЕТО ДАВА УШТЕ ПРИМЕРИ , НО ДОВОЛНО СЕ И ОВИЕ ЗА ДА УВИДИМЕ ДЕКА Е НАПРАВЕН МАКАР МАЛ ИСЧЕКОР НАПРЕД КОН ПОЗИТИВНОТО РАЗМИСЛУВАНЬЕ !
ИНАКУ , АКО ПОЧНЕМЕ СО АНАЛИЗИ И МИКРОСКОПИ , ДУРИ И ВО ТЕКСТОВИТЕ ОД МАКЕДОНСКИТЕ БУГАРИ КЕ НАЙДЕМЕ "ЧЕПКАНИЦИ" ЗА КОИ МОЖЕ ДА СЕ ФАТИМЕ ! НА ЕДНА ДРУГА ТЕМА ОД ОВОЙ ФОРУМ ТОА НЕДВОСМИСЛЕНО СЕ ПОКАЖУВА !
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: ohrid1941 на Март 10, 2010, 11:20:05
Точно е дека момчето наведува редица примери за предрасудите кон Бугарија, но во последниот параграф индиректно ја дава причината за тоа - Вие не не' признавате како „македонци“, па затоа ние не ве сакаме; признајте не' и ке ве сакаме исто колку и србите. Поради тоа и мојот коментар - со историјата не се прават компромиси и пазарлаци.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Март 10, 2010, 11:38:59
Точно е дека момчето наведува редица примери за предрасудите кон Бугарија, но во последниот параграф индиректно ја дава причината за тоа - Вие не не' признавате како „македонци“, па затоа ние не ве сакаме; признајте не' и ке ве сакаме исто колку и србите. Поради тоа и мојот коментар - со историјата не се прават компромиси и пазарлаци.

ДАЛИ ТОЧНО ТОА САКАЛ ПИСАТЕЛОТ ДА КАЖЕ , ДА ГО ОСТАВИМЕ САМИОТ ДА СЕ ИЗЯСНИ , АКО САКА !   ;)
А СО МИКРОСКОПИ МОЖЕ И КАЙ НАС ДА НАЙДЕМЕ ЕДЕН КУП ГРЕШКИ !  :)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: ppan на Март 10, 2010, 12:02:57
disidente,
Сигурно си прав, че има някакво позитивно мислене, някаква макар и малка крачка напред. Ето като пример наградата на Любомир Левчев "Златният венец". Но приятелю, дори и да си помисля, че това (присъждането на наградата) е искренна проява, то един коментар като "...кога и Бугарија ќе возврати врвната (не некоја локална) книжевна награда да ја додели на писател кој јасно се именува себеси како Македонец, а своите песни како песни на македонски јазик, без да остава простор за сомневања..." взривява моментално всичките ми добри чувства към журито и мисълта ми за някаква добронамереност към българите въобще.
И съм до болка съгласен с мнението на уважавания Охрид, че "...со историјата не се прават компромиси и пазарлаци..."
Поздрави!
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Март 10, 2010, 12:28:18
disidente,
Сигурно си прав, че има някакво позитивно мислене, някаква макар и малка крачка напред. Ето като пример наградата на Любомир Левчев "Златният венец". Но приятелю, дори и да си помисля, че това (присъждането на наградата) е искренна проява, то един коментар като "...кога и Бугарија ќе возврати врвната (не некоја локална) книжевна награда да ја додели на писател кој јасно се именува себеси како Македонец, а своите песни како песни на македонски јазик, без да остава простор за сомневања..." взривява моментално всичките ми добри чувства към журито.
И съм до болка съгласен с мнението на уважавания Охрид, че "...со историјата не се прават компромиси и пазарлаци..."
Поздрави!

ЗАРЕМ МИСЛИШ ОТИ ЯС ГО ТВРДАМ СПРОТИВНОТО ? НЕ , ПОТПОЛНО СЕ СОГЛАСУВАМ СО ТЕБЕ ! САМО ШТО ОВА НЕ Е ТЕКСТ ЗА ИСТОРИЯТА , АМИ ЕДНА СКИЦА ЗА СЕГАШНОСТА , ГЛЕДАНА СО ОЧИТЕ НА ЕДЕН МАКЕДОНИСТ ! И НА СЕТО МОРЕ ОД ОМРАЗА КОН БУГАРИЯ , КОЕ ГО ПОТОПУВА МАКЕДОНСКИОТ МЕДИУМСКИ ПРОСТОР , ОВА МИ ДОЙДЕ КАКО КАПКА НАДЕЖ ОТИ МОЖЕ И ПОИНАКУ ДА СЕ ПИШУВА ВО МАКЕДОНИЯ ВО ОДНОС НА БУГАРИЯ , А НЕ САМО СО ОМРАЗА !
Е СЕГА , ДАЛИ БАШ ТОА САКАЛ ПИСАТЕЛОТ ДА ГО КАЖЕ :


Цитат
Вие не не' признавате како „македонци“, па затоа ние не ве сакаме; признајте не' и ке ве сакаме исто колку и србите.

МОЖЕ САМО ДА ПРЕТПОСТАВУВАМЕ !

Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: ppan на Март 10, 2010, 02:38:33
Приятелю disidente,
Знаеш ли какво е Хадж? Хадж е посещение на свещенния град Мека и изпълнение там на поредица от ритуали. Според ислямската традиция Коранът задължава всеки правоверен мюсюлманин, ако има възможност, да извърши Хадж поне един път през своя живот. Ти сигурно не си мюсюлманин и може да не знаеш тази дума. И аз не съм мюсюлманин. Но си имам една тайна мечта- моят Хадж да е да дойда в Македония, тази така обичана от мене земя, та да стигна чак до Охрид. Ще ми възразиш, че това е съвсем осъществима мечта, а не блян като Хадж-а за повечето мюсюлмани.
Не, не е лесно осъществима мечтата ми. Защото аз искам да я осъществя в една свободна от предразсъдъци Македония. Една Македония, в която ако не ме чувстват като близък човек, поне да гледат на мен като към обикновен турист и ако имам нужда от нещо-да ми помогнат, а не да ме гледат със зли очи. Защото мисля си, че не бих преживял някой да каже "Оди си у Бугарията татарино". А аз искам да почувствам хората там като мои братя!
Дали моят Хадж ще се осъществи не знам! Защото аз съм на 57 години.
Поздрави!
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Март 10, 2010, 03:17:22
ВЕРУВАЙ МИ И ЯС ГО ПОСАКУВАМ ИСТОТО ! ДАЙ БОЖЕ УШТЕ УТРЕ ДА ПАДНЕ ИСКУСТВЕНАТА ГРАНИЦА ЗА ДА МОЖЕМЕ НОРМАЛНО ДА КОМУНИЦИРАМЕ . НО , СРПСКИТЕ ИНСТАЛАЦИИ ТУКА СЕ СЕ УШТЕ МНОГУ СИЛНИ , АКО НЕ ДРУГО ГИ ВЛАДЕАТ МЕДИУМИТЕ И ПРЕКУ НИВ ГО ШИРАТ ЯЗИКОТ НА ОМРАЗАТА КОЙ СЕ ВПИВА ВО МОЗОКОТ НА ОБИЧНИОТ ЧОВЕК , КОЙ НЕМА ВРЕМЕ ДА РАЗМИСЛУВА , АМИ ГИ ПРИМА РАБОТИТЕ ТАКА КАКО ШТО КЕ МУ ГИ ПРЕНЕСАТ , ЗАТОА ШТО НА ГЛАВАТА МУ ТЕЖИ НАЙ-ТЕШКИОТ - ЕГЗИСТЕНЦИОНАЛНИОТ ПРОБЛЕМ !

ПОЗДРАВИ !
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Март 26, 2010, 04:56:04
http://globusmagazin.com.mk/WBStorage/Files/15309.pdf

(http://www.picvalley.net/u/2520/8592382265443183741269575553ZkaaGNDJF3XMTUDYbfIj.BMP)

Ако този на снимката е Левчев, аз съм трамвай!   ;D
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Април 03, 2010, 12:22:45
Грчка шопинг инвазија на Бугарија

Цитат
САНДАНСКИ - Тешко погодени од рецесијата, граѓаните на северна Грција ги трошат своите евра од другата страна на границата, во соседна Бугарија, каде што цвета бизнисот на локалните трговци и стоматолози. Напредувајќи пред останатиот дел од земјата јужниот бугарски град Сандански сега се приклучи кон еврозоната, а блискиот Петрич можеби наскоро ќе го следи неговиот пример. Изненадувачки, промените беа предизвикани од економската криза што ја погоди Грција и резултираше со сериозни зголемувања на цените на секојдневните производи во хеленската република.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A321FCB2A5C9234489CCBF85084D7C9B

ИМА МАЛА ДОЗА НА ЛЮБОМОРА , НО ТОА Е НОРМАЛНО , НЕЛИ !?  :D
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Корени на Април 03, 2010, 01:16:39
^^^^
това не е вярно. Точно обратното е - преди идваха масово а пазаруват, сега с кризата много по-малко. Хората в района се оплакват че много са им паднали продажбите и фалират. Гърците вече нямат пари за шопинг, предпочитат да подкрепят собствената си икономика, а и в Северна Гърция вече има много блгарски магазини с българкски стоки и на почти български цени.
За сметка на това много минават границата, за а заредят с по-евтин бензин.

Продължава да тактично да се премълчава че много от "гърците" в Северна Гърция разбират добре български, така че няма езкова бариера  ;D

Тая година не гърците в Южна България, а българите ще са сериозен икономически фактор в Северна Гърция. Както и Румънците в Североизточна България. Сега по празниците стана малко "преселение на нродите"  :)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: ohrid1941 на Мај 28, 2010, 10:51:58
Шпиц, 28.05.2010
Најголемата консултантска куќа за недвижности влегува во регионот – преку Бугарија (http://www.spic.com.mk/kat/biznis/najgolamata-konsultatntska-kuka-za-nedviznosti-doaga-preku-bugarija.html)

„Кашмен и Вејкфилд“ („КиВ“), најголемата приватна консултантска компанија од областа на недвижностите во светот, и „Фортон“, водечката консултантска компанија за недвижности во Бугарија, информираа за нов договор за стратешко партнерство, со кое бугарската компанија го доби правото да го користи глобалниот бренд на „КиВ“ на пазарите во Бугарија, Македонија, Србија и Косово.

Безмалку 50 отсто од бизнисот на „Кашмен и Вејкфилд“ во Европа, на Блискиот Исток и во Африка се реализира
преку стратешки партнери, што компанијата го смета како доказ за успешноста на таквиот бизнис- модел. „КиВ“ денес има 230 филијали во 58 земји и 15.000 вработени.
- Кога пред пет години влеговме во Бугарија, во заедничко партнерство со „Фортон“, имавме само некои претпоставки за потенцијалот на пазарот во овој регион. Но, со оглед на фактот што реализиравме зделки во износ од 200 милиони евра и извршивме консултации на десетици наши клиенти при нивниот влез во регионот, сега сме свесни дека поради кризата тука ќе продолжат да се реализираат некои од најинтересните инвестициски проекти во Европа - изјави Ричард Питерсон, шеф на програмата за партнерства на „КиВ“ за софиски „Стандарт“.
Засега „Фортон“, во соработка со „КиВ“ има работено на редица проекти на територијата на Бугарија, во вредност од повеќе стотици милиони евра, но со новиот договор партнерството е веќе поставено на повисоко ниво и „Фортон интернешнл“ во соработка со „КиВ“ ќе почне да работи и на стратешки поважни проекти и клиенти, регионално опслужување на големите инвеститори, кои често имаат свои проекти од областа на недвижностите во Македонија, Србија и Косово, проширувањето
на опфатот на консултантските услуги на лице место и поддршка на трајна основа на глобалните инвеститори, објаснува Сергеј Коинов, еден од управувачките партнери во „Фортон“.
Инаку, „Фортон“ минатата година откупи контролен пакет над 50 отсто од вредноста на македонската компанија „Алтитлан“, која се смета за една од најзначајните компании за деловни недвижности во земјава и како таква е призната и од страна на меѓународните инвеститори. Во моментов се врши ребрендирање на компанијата со име „Фортон Македонија“, а вредноста на зделката е деловна тајна. Инаку, Коинов за македонскиот пазар за недвижности го вели следново:
- Пазарот во Македонија е во фаза на развој. Големите проекти, кои веќе се спроведоа или кои во моментов се реализираат во Бугарија, во Македонија допрва претстојат - изјавува тој за бугарскиот дневен весник „Дневник“. Тој, понатаму, смета дека во Бугарија се одвиваат далеку повеќе инвестициски проекти во областа на недвижностите отколку во Србија, Македонија и Косово, како и дека бугарскиот пазар во оваа смисла е и најголем. Но, тој додава и дека пазарот за недвижности во Србија има значителен потенцијал и со тек на времето може да ја престигне Бугарија во однос на големите проекти.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Anton на Јуни 04, 2010, 10:25:43
http://www.focus-news.net/?id=n1403318

Канал 5:
България ще възстановява българските гробища в Македония  
04 юни 2010 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония
Скопие. България ще ремонтира паметника на загиналите български войници в Беранци, предаде македонската телевизия Канал 5. Българското правителството одобри 25 000 евро за ремонта на църквата, която се намира в близост до Беранци. Парите ще бъдат използвани за ремонта на оградата на църковния двор и за специални входове към гробищата, където са погребани 16 български войници, загинали през Първата световна война.

Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Јули 16, 2010, 01:33:23
Бугарската нуклеарка „Козлодуј“ во експлоатација уште 20 години

Цитат
Работата на петтиот и шестиот реактор на единствената бугарска нуклеарна централа „Козлодуј“ ќе биде продолжена за уште 20 години, најави бугарскиот министер за економија, енергетика и туризам Трајчо Трајков.

Последната голема реконструкција и модернизација на нуклеарката направена е во текот во 2008 година, по што во октомври истата година бугарската Агенција за нуклеарна регулатива ја обнови лиценцата за експлоатација на петтиот реактор до 5 ноември 2017 година, а на шестиот до 2 октомври 2019 година.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=125293
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Корени на Јули 16, 2010, 02:28:51
единствената бугарска нуклеарна централа „Козлодуј“

А в Сърбия колко са бе?  :D ;D

(http://maps.unomaha.edu/peterson/funda/MapLinks/EuropeOverview/tfsv1map4.jpg)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Илинден на Јули 19, 2010, 12:06:18
Бугарија се вклучи во проектот „Јужен тек“ (http://anonym.to/?http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=8D4C57AB3C2EB4449577EE353670F159)
"Утрински Весник"

Софија - Русија и Бугарија ја потпишаа таканаречената „мапа на патот“ за изградба на бугарскиот дел од гасоводот „Јужен тек“, кој ќе ги спои Русија и Јужна Европа под Црно Море. Документот во бугарскиот град Варна го потпишаа министрите за енергетика на двете земји, Сергеј Шматко и Трајчо Трајков, во присуство на бугарскиот премиер Бојко Борисов.

Бугарија долго време не можеше да се одлучи за учество во „Јужниот тек“ поради што Русија почна преговори за изградба на гасовод со Романија. По посетата на рускиот вицепремиер Виктор Зубков на Бугарија на почетокот на јули, двете страни се договорија да ја потпишат „мапата на патот“ за тој проект.

Со изградбата на гасоводот „Јужен тек“ Москва сака да ја диверсификува маршрутата за извоз на свој природен гас и да ги заобиколи транзитните земји, кои последните неколку години се покажаа како несигурни.

Од Бугарија гасот натаму ќе се превезува по копнени гасоводи, за што Русија веќе потпиша меѓудржавни договори со Србија, Унгарија, Грција, Словенија, Хрватска и со Австрија.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Јули 21, 2010, 12:22:08
ЕУ ја критикува Романија за корупција, а ја фали Бугарија

Бугарија ги прифати напорите за реформи и постигна значајни резултати

Цитат
БРИСЕЛ - Европската унија ја критикува Романија, бидејќи заостанува во напорите за искоренување на раширената корупција, но ја фали Бугарија, исто така, новодојдена членка во Унијата, за напредокот во борбата против корупцијата. Во годишниот извештај за напредокот, објавен вчера, Европската комисија истакна дека на политичарите од Романија им недостасува волја да напредуваат со реформи, така што оваа црноморска земја ги прекршува заложбите за влез во ЕУ. „Додека Бугарија ги прифати напорите за реформи и постигна значајни резултати, Романија го изгуби импулсот, а овој извештај покажува важни недостатоци“, изјави претставник на ЕУ.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=B0F15BCAF4070D4F8D8D22228AD6D165
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: ohrid1941 на Октомври 20, 2010, 10:19:12
Нешто ја забравивме оваа тема. :-)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Октомври 20, 2010, 11:56:20
Оооооо, аферим братя  ;), може нешто сепак ке почне да се менува :)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Октомври 21, 2010, 03:44:21
Този отзив дали е позитивен или негативен не може май много да се разбере?!  ;)

И ние придонесовме да си создадете држава
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=102010858162&id=9&prilog=0&setIzdanie=22112

 
Цитат
Бугарскиот историчар Димитар Бечев денеска во Скопје го промовира Речникот на македонската историја, кој ќе биде единствениот референтен документ од овој тип во официјалната листа на историски речници во Европа и ќе го афирмира македонскиот идентитет како производ на 1944 година ...
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Октомври 29, 2010, 04:36:00
„Мајкрософт“ ќе ангажира 9 илјади стручњаци во Бугарија

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=EFB13A03FCCD284BB3391861A90F6FC8
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Daskal на Октомври 29, 2010, 05:40:16
„Мајкрософт“ ќе ангажира 9 илјади стручњаци во Бугарија

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=EFB13A03FCCD284BB3391861A90F6FC8

цитат от веста

Цитат
„Мајкрософт“ досега во Бугарија инвестираше повеќе од 1,2 милијарди долари и вработи повеќе од 12 илјади работници и врз основа на долгорочната стратегија до 2013. година планира приходите да растат во просек за 7,5 проценти годишно

и разбира се глупостите на хунзизмот

(http://otgovor.hit.bg/info.jpg)
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Корени на Октомври 29, 2010, 11:04:45
Цитат
„Мајкрософт“ досега во Бугарија инвестираше повеќе од 1,2 милијарди долари и вработи повеќе од 12 илјади работници и врз основа на долгорочната стратегија до 2013. година планира приходите да растат во просек за 7,5 проценти годишно

Microsoft e лееко болна тема. Един мнистър оборудва цялата държавна администраця с техни продукти и то при незигодни и неясни условия (или е корумпиран или е бил много глупав). И сега нищо не работи като хорта. Сървъри се претоварват, мрежи е сриват, вируси пълзят... ужасно глупаво решение - много по-лошо работи от която и да е частна мрежа (чиито основни възли ще са unix-базирани, на всичкото отгоре и безплатни).

Какви точно ще са работните места - ще видинм. Дано не са пак някави call/support центрове. Това изобщо не е престижна работа тук. За студенти става (нощна смяна), ама иначе...
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: ppan на Ноември 02, 2010, 03:23:16
Бугарија меѓу 10-те земји кои заслужуваат да бидат посетени во 2011 година
вторник, 02 ноември 2010, 09:27


(http://www.vesti.alfa.mk/getImageThumbnail.php?imgPath=../&imgSize=300&vId=16257)

Бугарија спаѓа меѓу 10-те земји во светот кои заслужуваат да бидат посетени следната година, пишува австралискиот весник „Сиднеј морнинг хералд“.

Топ листата е составена од специјализираната Интернет страница за туризам lonelyplanet.com, врз основа на раскажувања и сугестии на нејзини посетители и соработници.

На сајтот се препорачува Бугарија да биде посетена заради снежните планински врвови, големите градови, скијачките терени и плажите со златен песок. Земјата е позната и по развојот на винарската индустрија.

На листата се наоѓаат и познати туристички дестинации, како Италија, Бразил и Јапонија, егзотичните земји Танзанија, Кабо Верде, Вануату и Панама, но и Албанија и Сирија.

http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=41&eventId=29656
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: ppan на Ноември 02, 2010, 03:42:43
Бугарската железна дама нов претседател на Бразил

(http://www.novamakedonija.com.mk/Uploads/News/dilma%5B1%5D.jpg)

Кандидатката на владејачката Работничка партија Дилма Русеф е нов претседател на Бразил. Бугарската Маргарет Тачер, или железна дама, е првата жена избрана за шеф на економски најсилната држава во Јужна Америка.

Русеф, ќерка на богат бугарски доселеник, освои 56 отсто од гласовите, а опозицискиот кандидат Жозе Сера 44 отсто. Таа ќе ја преземе функцијата од својот политички ментор и многу популарен претседател на Бразил, Луис Инасио Лула да Силва, на 1 јануари, јави Ројтерс.

http://www.novamakedonija.com.mk/Uploads/News/dilma%5B1%5D.jpg

И какъв коментар има след статията  :D :

Stole    
Onoj fanatikot Viktor Cvetanoski ogan na omraza see protiv se' bugarsko(vidi Utrinski). Naprimer, spored nego smeat da beleat po Makedonija grobista na onie okupatotri od koi makedonskiot narod masovo begase i barase spas vo Bugarija, no zatoa pak bugarskite "okupatori" nemaat pravo na takvi grobista. Otidete do Valandovo za da vidite kako beleat so desetletija neguvanite grcki grobista, onie koi kolea po Makedonija i koi go sramnija do temel rodniot grad na Goce Delcev. Zalni faci kako Cvetanoski , Cepreganov itn! E zosto gi pisam ovie redovi, za da im ukazam na nasite bugarofobi deka vo Brazil ja nema taa patoloska omraza kon Bugarija i Brazilcite zatoa birat Bugarka za prv covek na taa drzava. Za nasite fanatizirani Makedonci kako Cvetanoski nesto nezamislivo. No koga ovie ke umrat generaciite koi idat ke go zigisat nivniot prezir kon najbliskiot do makedonskiot narod.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Ноември 28, 2010, 03:18:39
Влатко Стефановски во Софија - Публиката е фантастична

http://inpress.com.mk/?ItemID=06538D19DF28FA41971DB23592B82F83
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Daskal на Декември 01, 2010, 11:31:54
Кристалина Георгиева прогласена за „Европеец на годината“
   
Еврокомесарот за хуманитарна помош и управување со кризи Кристалина Георгиева синоќа е прогласена за „Европеец на годината“ во редовниот годишен избор на весникот „Еуропиан Воис“.
   
По прогласувањето на овогодишниот победник Георгиева нагласи дека за неа наградата претсавува чест, но и обврска и дека им ја посветува на сите хуманитарни работници.

- Тие често работат во исклучително тешки услови и нивните напори и саможртвувања се насочени кон помош на најслабите и беспомошните, на кои им е најпотребна нашата солидарност, потенцира Бугарката Георгиева.
http://kirilica.com.mk/vest.asp?id=60396
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Јануари 16, 2011, 08:22:21
Канал 5 репортажа: Банско, снежен бисер на Балканот

Цитат
Од мало, живописно гратче Банско прерасна во главен зимски ски- центар на Балканот. Накитен со прекрасни стари дрвени куќички, со тесни калдрмени улици, мали плоштади и мноштво кафулиња, луксузни хотели и ресторани, градот во соседна Бугарија, кој е под заштита на УНЕСКО во зима дневно освојува преку 5000 туристи. Најбројни се гостите од Грција, Романија, Русија и Англија.

Распослан на Пирин планина на гостите им нуди идеални услови за скијање и одмор. Цели 75 километри професионално подготвени патеки се на располагање на љубителите на зимските спортови, а 25 километри модерни лифтови удобно и брзо ги транспортираат гостите.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&egId=14&eventId=69993
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Февруари 01, 2011, 11:05:09
Почна пописот на населението во Бугарија

01.02.2011 - 09:36 | Балкан

Бугарија е првата земја во Европа во која започна пописот на населението за оваа година, а граѓаните прв пат во поновата историја на земјата, согласно со европските нормативи, ќе можат да се определат и според национална припадност.

Пописот на населението завршува на 28 февруари, а граѓаните ќе можат да се попишат и на Интернет со пополнување на специјална изјава, но само до 9 февруари.

Директорот на бугарскиот Државен завод за статистика Маријана Коцева изјави дека интересот на бугарските граѓани за попишување преку интернет достигнал 40 проценти.

Анализата на Заводот покажува дека интересот на Бугарите за интернет попис е двапати поголем во споредба со останатите земји-членки на ЕУ. Коцева истакна дека системот за пребројување може да издржи пристап до 400.000 корисници во една секунда.

За пописот се ангажирани 55.000 попишувачи, а доколку некој направи некоја злоупотреба ќе биде казнет со 60 евра. Предвидени се казни и за попишувачите кои се движат од илјада до три илјади евра.

Пописот на населението и станбениот капацитет во Бугарија е задолжителен според законот. Интересно е дека попишувачите за првпат со себе ќе носат и специјални налепници кои ќе ги лепат на влезната врата на оние семејства кои не биле дома и ќе ги информираат за новите можни термини за попишување.

Слоганот на 17-тиот по ред попис во Бугарија гласи „Ме има и мене во пописот 2011“. Одлуката за спроведување на пописот во февруари, а не кон крајот на март како што претходно беше најавено следуваше откако Бугарија навремено ја усвои Националната програма за развој до 2020 година и новиот петгодишен програмски план за усвојување на европски фондови од 2013 до 2017 година.

Според последниот попис спроведен 2001 година, во Бугарија имало 7.932.984 жители, но сега овој број е помал поради намалениот наталитет и иселувањето.

Доколку интернет пописот биде успешен, Бугарија ќе биде првата земја во ЕУ која извршила електронско попишување на населението.


http://www.sitel.com.mk/dnevnik/balkan/pochna-popisot-na-naselenieto-vo-bugarija
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Февруари 09, 2011, 10:37:24
Нова турска инвестиција во Бугарија

Софија, 8. февруари 2011 (ИНПРЕС)

Во бугарскиот град Трговиште е отворена фабрика за производство на автомобилски стакла, инвестиција вредна 25 милиони долари.

 (http://www.picvalley.net/u/2541/7649000227906392361297244191nEgnU9HqliVcZYCbBl7Q.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2541/7649000227906392361297244191nEgnU9HqliVcZYCbBl7Q.JPG)

Фабриката  е сопственост  на турската компанија „Шишеџам“ која во Бугарија  во поседува три фабрики за стакло и чија инвестиција  изнесува  380 милиони  долари.

Фабриката за  производство  на автомобислки стакла  во употреба ја пуштија  бугарскиот премиер Бојко Борисов и претседателот  на Управниот одбор на „Шишеџам“ Ахмет  Карман.

Ангажирани  се 130 работници, а се очекува  дека промет од околу  20 милиони долари годишно. (Крај)


http://www.inpress.com.mk/?ItemID=C0ED8BA84E6D004FAA580B2F04F024EA
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Февруари 22, 2011, 04:19:30
Мешовити патроли на Ѓуешево

Заедничкиот контакт-центар за полициска и гранична соработка меѓу Македонија и Бугарија вчера беше отворен на граничниот премин Ѓуешево.

Намената на оваа канцеларија, прва од ваков тип, според договорот што го потпишаа министрите Гордана Јанкулоска и Цветан Цветанов, ќе биде размената на полициски информации во делот на борбата против криминалот. Заедничкиот контакт-центар ќе работи 24 часа дневно со заеднички мешовити полициски екипи, каде што ќе бидат вклучени и царинските служби. Мешовитите патроли ќе дејствуваат до 30 километри длабочина и на двете страни.

Освен тоа, потпишани се и договори за заеднички патроли покрај државната граница, протокол за спроведување на спогодбата меѓу РМ и ЕУ за преземање лица со незаконски престој, како и меморандум меѓу двете министерства за соработка меѓу структурите за внатрешна контрола. (Г.А.)


http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=F3A092F167F5064AB375C53D201CC1DB
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Urban на Февруари 24, 2011, 06:21:55
Тази шишеджам, за да можеш да работиш там трябва да знаеш турски и общо взето е работно място на турското малцинство там, не случайно е в онзи район с голямо турско малцинство.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Август 22, 2011, 05:28:13
Норвешки лекари во шок од бугарското чудо против ракот

Цитат
За изумот на Продан Христов пишувавме во неколку продолженија минатата година. Борбата за неговата регистрација во Бугарија продолжува, а новите докази во врска со делотворноста на „антималигноцит“ само дополнително уверуваат дека течноста, која, за жал, веќе две години не може да се набави, знае да донесе чуда

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=82211854304&id=9&prilog=0&setIzdanie=22362
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Август 23, 2011, 01:31:37
Хмм - дали това е наистина позитивна статия за БГ?  ::)
Ако норвежците наистина са във възторг, защо те не му регистрират лекарството?
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Септември 30, 2011, 01:37:23
Сталоне снима филм во Бугарија
Покрај Сталоне кој ја игра главната улога во филмот „Платеници 2“ играат и Шварценегер, Брус Вилис и Мики Рурк.
http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=102&egId=19&eventId=80801

 
Цитат
Силвестер сталоне пристигна во Софија каде следните недели ќе снима сцени за филмот „Платеници 2“.

Буџетот за овој филм изнесува 100 милиони долари.

Филмот се снима во луксузниот кварт на Софија „Бојана“ а Силвестер Сталоне ја игра главната улога на Бaрни Рос.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Октомври 01, 2011, 12:49:11
Бугарското стопанство профитира од грчката криза
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15418738,00.html?maca=maz-TB_maz_utrinski-5917-xml-mrss


Цитат
Грчката влада ги зголемува даноците за да покрие барем дел од долговите, но и граѓаните бараат излез од кризата. Затоа претпријатијата и нивните евра масовно се селат во соседна Бугарија.

Банките во Бугарија се сметаат за стабилни, поради релативно високиот сопствен капитал. Главниот град Софија стана важна банкарска метропола.
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Anton на Декември 08, 2011, 09:23:30
http://mkrevolucija.com/mk-vo-eu/3443-vigenin-so-povik-do-grcija
Вигенин со повик до Грција

Четврток, 08 Декември 2011 16:46

Во писмото до новиот грчки министер за надворешни работи, Ставрос Димас, Кристијан Вигенин, член на ЕП од Групата на С& Д, ја повика Грција да направи гест на добра волја, и да се согласи Македонија да започне преговори за членство во ЕУ по две (од вкупно 35 ) поглавја од преговорите - Судство и основни права и Правда, слобода и безбедност.

„Мислам дека на крајот граѓаните на Македонија се оние кои ги поднесуваат негативните последици од блокирањето на преговорите за членство. Се плашам дека тоа може да го промени односот на луѓето кон европската иднина на нивната земја и ЕУ во целина, и да ја олади нивната желба за реформи. Покрај тоа, тековната ситуација во спорот со името во иднина би можела да има последици и за регионалната стабилност и безбедност “, изјави Вигенин.


Според Вигенин, компромис од страна на Грција токму во овој момент би ја зајакнала довербата во политиката на проширување на ЕУ и би даа позитивен сигнал кон сите земји од регионот. Таков чекор, исто така, би покажала и зрелоста и способноста на земја-членка на ЕУ да дава пример за однесување.


„Верувам дека лансирањето на преговарачкиот процес за овие две поглавја ќе обезбеди подобри можности за решавање на многу од спорните прашања во односите на Македонија со соседните земји, вклучувајќи ја и Грција“, рече Вигенин.


Предлогот на бугарскиот европратеник е поврзан новиот пристап од страна на Комисијата кон земјите-кандидати за членство, односно најтешките поглавја (23-та и 24-та) да бидат отворени уште во почетокот на преговарачкиот процес за да се даде доволно време на земјите да покажат убедлив напредок и направените реформи да дадат отпорни резултати.


 Извор: Actuelno
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Декември 12, 2011, 10:16:12
Необяснимо действие на Вигенин на фона на турбуленциите около "Трето полувреме".  :o

Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Декември 12, 2011, 10:16:56
Голем успех на романот "Последниот чај" во Софија

http://dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=7E70F7F655EA5B4A8A5253EC100405A3
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Декември 15, 2011, 03:56:26
Условно, можем да приемем, че и следващият материал е положителен, макар фактически да не е ...  :-X

Битолскиот камионџија што спаси 5 бугарски патници ја продолжува херојската кариера во Бугарија
http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=83910
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Јануари 24, 2012, 01:23:44
Честитки од Иванов до новиот претседател на Бугарија

Цитат
Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска во телефонски разговор му честита на новоизбраниот претседател на Република Бугарија, Росен Плевнелиев, за изборот и преземањето на должноста, посакувајќи му многу успеси во извршувањето на одговорната должност.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=86049
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: disidente на Февруари 17, 2012, 03:03:24
Општина Дојран ќе гради летна сцена и локален историски музеј

Цитат
Општина Дојран во партнерство со општина Невестино од Република Бугарија, започнува со реализација на проектот “Културна размена – Споделување на разликите кон заеднички културен развој“.

Проектот е финансиски подржан од Европската Унија преку ИПА Програмата за прекугранична соработка, во вредност од 300.000 евра.

Во текот на 22 месеци колку што трае рокот за реализација на проектот ќе бидат спроведени низа истражувања, записи и снимања на културните традиции во двете општини, обуки за млади на разни теми од областа на фолклорот, уметноста и богатото творештво, па се до презентација на локалната културна традиција, во рамките на меѓународните манифестации “Дојрански ракувања“ и “Струма пее“.

http://www.sky.mk/republika/15267-Општина-Дојран-ќе-гради-летна-сцена-и-локален-историски-музеј.html
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Февруари 29, 2012, 12:57:30
Бугарија меѓу топ ски-дестинации во Европа
Ди велт

http://utrinski.com.mk/?ItemID=6927BAD9110BFF4791D8AFE2BE97F65A

 
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Август 07, 2012, 02:01:35
Бугарските еколози ги победија бизнисмените

http://okno.mk/node/21212
Наслов: Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
Поставена од: Competent на Февруари 11, 2013, 12:25:06
Кинезите доаѓаат во ЕУ „виа Бугарија“
http://www.dw.de/кинезите-доаѓаат-во-еу-виа-бугарија/a-16582956

(http://www.dw.de/image/0,,16240040_401,00.jpg)