Бугарски Културен Клуб

Општа дискусија => Актуелни теми од медиумите => Тема започната од: Competent на Април 19, 2013, 11:38:48

Наслов: БККС: Президентът Георге Иванов никога не ни е посещавал, нито се е срещал с нас
Поставена од: Competent на Април 19, 2013, 11:38:48
БККС: Президентът Георге Иванов никога не ни е посещавал, нито се е срещал с нас
http://nakratko.bg/category/30/8223/

(http://nakratko.bg/Photos/20130419225852-Щефан%20Фюле.jpg)

Наслов: БККС: Президентът Георге Иванов никога не ни е посещавал, нито се е срещал с нас
Поставена од: Competent на Април 24, 2013, 09:26:41
Твърд курс за Македония 
Георги Готев


http://www.duma.bg/node/53326 (http://www.duma.bg/node/53326)

Цитат
Много ми харесва твърдата позиция на президента Росен Плевнелиев и на служебния премиер и външен министър Марин Райков за Македония. Президентът каза, че България ще даде зелена улица за започването на преговори за присъединяване на братската съседна страна, само когато Скопие подпише договор за добросъседство.

Този договор трябва изрично да постановява, че Македония няма да прилага спрямо нас член 49 от своята конституция, който гласи, че "Републиката се грижи за статута и правата на лицата, принадлежащи към македонския народ в други страни".

Работата е там, че Външното министерство на Македония все още държи на сайта си документ, който гласи, че в България по "проценка" (преценка) на Скопие, у нас има 750 000 македонци. Вероятно колкото са жителите на Пиринска Македония. Може би броят и мен, защото съм роден в Благоевград. Ето го линка, който е активен и в момента на публикуването на тази статия http://www.mfa.gov.mk/sites/default/files/Dokumenti/Spisok%20na%20Brojno... (http://www.mfa.gov.mk/sites/default/files/Dokumenti/Spisok%20na%20Brojno...)

Когато зададох въпрос на Европейската комисия за този документ, властите в Скопие публикуваха друг документ за македонската диаспора, в който "проценка" няма. Но кой знае защо, запазиха и стария документ на сървъра си. По небрежност или нарочно? Във всеки случай, триумфалната арка в Скопие изобразява "Пирин" по същия начин, по който и "Вардар", с танцуващи младеж и девойка.

Имаше и друга лъжа. Братята ни македонци излъгаха Комисията, че президентът Gjorge Ivanov посетил Българския културен клуб в Скопие (БККС). Комисията повярва и го публикува в доклада си за Македония, на 11 стр.

Директорът на БККС Лазар Младенов, към когото изпитвам искрено уважение, опроверга това в съобщение до медиите. Президентът Гьорге Иванов наистина посетил българския културен център (БКЦ). Само че разликата между БКСС и БКЦ е колкото между ГДР и ФРГ. Така че лъжата е доста груба.


Комисията прекрасно знае, че е сгафила и я е яд на Скопие, който подава невярна информация. Досадни са й журналистите, които се ровят в такива неща.

Чешкият комисар по разширяването Щефан Фюле бута напред Македония, без да се вслушва в мнението на България. С годините България е създала впечатление, че сме голям брат, който всичко прощава на малкия, дори и ако прави ужасно големи глупости.

Има една група държави в ЕС: Австрия, Унгария, Великобритания, Чехия, Литва, Латвия и Естония, които много държат Македония да получи зелена улица да започне преговори на срещата на върха на ЕС през юни. Има и доста държави, които са на мнение, че Македония не е готова. В тази група влизат Франция, Германия, Холандия, Белгия и др.
Македония трябва междувременно да реши спора си с Гърция за това как да се нарича и да даде гаранции на България, че няма да предявява иредентистки претенции.

В последния си доклад Комисията набляга на постигнатия "напредък" в тези области. Но това според мен подава неправилен сигнал за Скопие. Ако в държавата, която Комисията нарича ФИРОМ, или БЮРМ на български, си въобразят, че ги хвалят за "напредъка", през юни ги чака вето.

Фюле доста напакости и с опитите си да посредничи в Македония във вътрешнополитически план. Страната се управлява авторитарно от дясноцентистката партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски.

Социалдемократическият съюз на Македония СДСМ на Бранко Цървенковски обвини на 24 декември Груевски, че е "прекратил демокрацията", след като при вота на бюджета от парламента бяха принудително изведени опозиционни депутати и някои журналисти.

Оттогава СДСМ се опитваше да предизвика предсрочни избори и обяви, че ще бойкотира  местните избори, освен ако те се проведат от служебен кабинет. Фюле обаче изви ръцете на опозицията и през март местните избори бяха проведени при пълно поражение на СДСМ. Еврокомисията фактически укрепи авторитарния режим на Груевски.

Но още един политик силно подкрепи Груевски в навечерието на изборите. Бойко Борисов отиде на крака в Скопие един ден преди да подаде оставка. Това негово последно пътуване като премиер е поредно доказателство за външнополитическото безхаберие на предишната власт.

Само твърдостта на София може да намали последиците от тези неблагополучия. Дано следващото правителство запази сегашния курс.
Наслов: БККС: Президентът Георге Иванов никога не ни е посещавал, нито се е срещал с нас
Поставена од: Competent на Април 25, 2013, 02:07:44
 (http://www.picvalley.net/u/1552/154687149918383110921366848372tvSben26nx6OqgPTxUjx.BMP) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1552/154687149918383110921366848372tvSben26nx6OqgPTxUjx.BMP)
Наслов: БККС: Президентът Георге Иванов никога не ни е посещавал, нито се е срещал с нас
Поставена од: Competent на Мај 08, 2013, 10:52:29
Commissioner Fuele, do you like Fleetwood Mac?
http://reuniting-europe.blogactiv.eu/2013/04/19/commissioner-fuele-do-you-like-fleetwood-mac/#.UYq6iOrVR2G

Цитат
But the Bulgarian Cultural Club (BCC) and its director Lazar Mladenov tell me that the President Gjorge Ivanov has never visited BCC and that “somebody is cheating on Commissiner Fuele about the real situation in the Republic of Macedonia and its good-neighbourly relations with its EU member states”.
Наслов: БККС: Президентът Георге Иванов никога не ни е посещавал, нито се е срещал с нас
Поставена од: Competent на Мај 10, 2013, 04:47:42
Eвропейската комисия се поправя след сигнала на БККС!

CORRIGENDUM:
Annule et remplace le document COM(2013) 205 final du 16.04.13.
Concerne toutes les versions linguistiques.
Correction du titre d'une organisation.

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2013/com(2013)205_spring_report_2013_en.pdf (http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2013/com(2013)205_spring_report_2013_en.pdf)

Цитат
President Ivanov undertook a number of initiatives, including visiting the Bulgarian Culture and Information Centre and attending the National Day celebrations.