Бугарски Културен Клуб

Општа дискусија => Актуелни теми од медиумите => Тема започната од: Competent на Ноември 14, 2012, 03:13:28

Наслов: Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука!
Поставена од: Competent на Ноември 14, 2012, 03:13:28
Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука
http://www.duma.bg/node/38448


"Българският отговор на македонското оруелианство трябва да прозвучи най-сетне категорично!"


Интересно чете ли вестника на собствената си партия евродепутатът (пардон - европарашутистът) Вигенин?   :-X
Наслов: Одг: Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука!
Поставена од: Competent на Ноември 14, 2012, 10:05:02
Христо Григоров: Изказване като това на евродепутата Кристиан Вигенин не е в контекста на бъдеща Европа

http://focus-news.net/?id=f22794
Наслов: Одг: Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука!
Поставена од: Competent на Ноември 16, 2012, 03:30:22
Академик Георги Марков: Вигенин може да усуква, но антибългарската пропаганда не бива да бъде търпяна

http://www.focus-news.net/?id=n1718606
Наслов: Одг: Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука!
Поставена од: Competent на Ноември 19, 2012, 12:07:03
Кристиан Вигенин разговаря с българите в Македония
http://www.duma.bg/node/43176


Представители на Българския културен клуб в Скопие се срещнаха с евродепутата Кристиан Вигенин. Обсъждани били въпроси, свързани с човешките права на българите в Македония и българското културно-историческо наследство в контекста на европейската интеграция на страната. Евродепутатът е бил запознат с драстични случаи на дискриминация спрямо българската общност през последните години.

Активистите на БККС говорили на Вигенин за организирания от тях народен събор в Смилево, замислен като първо съвместно честване на Илинденско-Преображенското въстание, посрещнат с бойкот и злобни коментари от страна на македонските власти и медии и последван от лични заплахи към председателя на БККС Лазар Младенов и неговото семейство.

Европейското бъдеще на страната е ясно обусловено от редица недвусмислени критерии и препоръки, изтъкнали българите в Македония: изоставяне на стереотипите от миналото и грубото изопачаване на историята, реформиране на образователната система, премахване на говора на омразата срещу съседните държави и съвместно отбелязване на бележити събития, годишнини и личности от общата история на Македония и България.

Българският културен клуб в Скопие негодува от медийните престрелки и взаимни обвинения, избухнали след посещението на Вигенин в Република Македония и срещите му с представители на правителството, опозицията и БККС. "Българщината в Македония не трябва за пореден път да става жертва на вътрешнополитически междуособици и предизборни борби", заявяват от БККС и призовават цялата българска общественост за консолидирана стратегическа визия и политика спрямо Република Македония.
Наслов: Одг: Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука!
Поставена од: Competent на Ноември 19, 2012, 12:16:37
От редактора
Македонизмът без маска
Борис Данков

http://www.duma.bg/node/43125

17. Ноември 2012, брой 268

Тези дни покрай конференцията в Брюксел, посветена на 70-годишнината от гибелта на Никола Вапцаров, скопските македонисти вдигнаха такава врява, която е обяснима от гледна точка на насаждания от тях клиничен сепаратизъм.
Първо на първо, Никола Вапцаров не бил българин, защото в небезизвестния "Доклад" пред участниците в Македонския литературен кръжок през 1938 г. бил заявил "ние сме македонци".
Второ, той бил "македонски поет", който пишел и... на чужд език - т.е. на български.
Трето - българите били убили "македонеца Вапцаров" заради неговото национално самосъзнание.

Добре известно е какво представлява Коминтерновската измислица Македонски литературен кръжок, чиито членове (включително и Никола Вапцаров) е трябвало да "внедряват" македонско съзнание по една априори отдавна отречена доктринерска директива.

А чий е родният език на Никола Вапцаров - това е добре известно на скопските литератори и "историчари". Казва им го още майката на поета - Елена Вапцарова. "Признава" си го преди това самият поет, който в своите отговори на въпросника в Дирекцията на полицията собственоръчно е написал: "Аз, Никола Йонков Вапцаров, с баща българин Йонко Вапцаров, майка Елена Везьова Вапцарова - българка, сестра Райна Вапцарова - българка, брат Борис Вапцаров - българин, аз - гражданство българин, източноправославен, с българско самосъзнание..."

А иначе всички знаят, че убийците на Никола Вапцаров са българските фашисти и че той е убит заради своите леви убеждения и никакви други съображения на тогавашните управници.

Прочее, в манипулативните трикове на македонистката пропаганда няма нищо ново. Вече десетилетия наред, поради липса на историческа основа за своята измислена "афирмация", македонистите в Скопие фалшифицират историята. Поради отсъствие на духовна и каквато и да е друга културна традиция те крадат чужди писатели и поети, като ги обявяват за свои. Македонизмът не е национализъм, а най-грозно и примитивно мародерство на шепа управници, решени да запазят на всяка цена статуквото заради своя интерес - властта. Баста!

Наслов: Одг: Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука!
Поставена од: Competent на Ноември 19, 2012, 02:10:50
Историци: БСП да си изясни политиката към Скопие
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=5295991 (http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=5295991)
На фона на конференция, посветена на 70-ата годишнина от разстрела на поета Никола Вапцаров в Брюксел евродепутат от БСП предизвика скандал в София

"На Вигенин трябва да му се поиска някакво обяснение. Не може Евгени Кирилов и Ивайло Калфин да поддържат здрава българска позиция, а някой си Вигенин, също евродепутат, да говори неща, които, според мен, не са в съгласие с политиката на БСП".

В опит да излезе от обърканата позиция на БСП днес евродепутатът Кирилов заяви, че "Вигенин е изложил позицията на Съвета по външна политика на БСП спрямо Македония, която е балансирана и солидна...”
Наслов: Одг: Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука!
Поставена од: Competent на Декември 10, 2012, 04:56:55
На фона на конференция, посветена на 70-ата годишнина от разстрела на поета Никола Вапцаров в Брюксел евродепутат от БСП предизвика скандал в София

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5295991
Наслов: Одг: Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука!
Поставена од: Competent на Декември 14, 2012, 05:26:06
Грешката Македония
Борис Данков
http://duma.bg/node/44825


Цитат
Съвсем оправдана е еуфорията на медиите в Скопие от неодобрението на експрезидента Жельо Желев към българската позиция за блокиране на преговорите за членство на Македония в ЕС. "Бугария не требаше вака да реагира", "Желев во одбрана на Македония", "Желю Желев - борец за Македония!" - такива са само част от заглавията на скопските медии, като всички от тях спрягат казаното от Желев, че "това е грешка, така не се прави". Покрай всички "ох" и "ах", изречени тези дни от нашите колеги край Вардара за "приателот на македонскиот народ", стана известно че Желю Желев, освен че пръв е признал Македония, е лобирал за нейното признаване от Турция, кандардисвал е лично Елцин, за да бъде призната от Русия, агитирал е и тогавашния държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт.

А колкото до грешката, тя наистина си е грешка и не подлежи на никакво съмнение.

Грешка е, че през 1992 г. Желю Желев безусловно призна югославско-коминтерновския режим в Скопие, с всичките произтичащи от това следствия (и последствия) за България.

Грешка е, че в продължение на повече от 20 години гузно премълчавахме кражбите, изопачаванията и фалшификациите на българската история от управниците в Скопие.

Грешка е, че се правехме на разсеяни, докато самозваните скопски "литератори" крадяха на поразия български писатели и поети или ги обявяваха за "двоедомни".

Грешка е, че наши преводачи се втурнаха да "превеждат" де що им падне от "македонски", без да има нужда от какъвто и да е превод.

Грешка е, че нашата държава и досега не е оказала (и не оказва) нужната подкрепа на македонските българи, които не са забравили своя род и език.

Иначе нашите политици и политолози би трябвало да се досетят, че от 1991 г. реално съществуват две български държави, които неизбежно ще вървят към конвергенция. Проблемът е да бъде отграничен македонизмът като идеология на югославско-коминтерновската върхушка в Скопие и да се работи за приобщаване на нашите македонски братя, за културната им интеграция; което означава, че от гледна точка на един по-широк плурализъм тяхната литература е и наша, нашата - тяхна, а историята- обща. Грешка я!

Наслов: Одг: Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука!
Поставена од: опълченец на Декември 14, 2012, 07:06:26
Какво делят България и Македония?
Г. Папакочев; Редактор: А. Андреев

http://www.dw.de/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F/a-16451250

 България не подкрепи желанието на Македония да получи дата за старт на присъединителните преговори с ЕС. Според едни София с право поставя условия на Скопие. Според други обаче това е популистки ход с предизборен прицел.

Дойче веле се обърна за коментар към четирима специалисти.

Четиримата събеседници на Дойче веле са единодушни поне по този въпрос: Македония трябва да влезе в ЕС и България подкрепя това присъединяване. Трима от тях, които имат и активна биография като дипломати, приемат критичните аргументи на сегашното българско правителство по адрес на Скопие. Бившият вицепремиер и посланик Ивайло Трифонов призовава Македония да престане с антибългарската пропаганда, с фалшификациите на историята, с кражбата на български исторически и културни ценности. Същото мнение споделят Яни Милчаков и Наум Кайчев.

Според историка Кръстьо Манчев обаче, каквито и спорове да се водят между София и Скопие, проблемите трябва да се уреждат не през призмата на национализма, на тежненията по миналото или на историческите обиди. Професор Манчев казва още: „Аз не съм доволен, че правят статуи на Филип Македонски и на други техни „герои”. Не съм доволен и от българската страна. Какво е това в България да има партия, която се нарича ВМРО? Това е организация, която е съществувала преди 100 години и която е оставила след себе си недобро наследство. Сега, когато сме в ЕС, да развяваме това знаме? Ами то е достатъчно опетнено с всякакви грехове. В историята често всеки се бие в гърдите, че тъкмо той защитава националните интереси. Кои са тези интереси обаче? Дали те са да продължаваме да се караме и бием - или да възприемем модерната съвременна световна цивилизация?” - пита проф. Манчев.

Окупатори ли са българите?
 Проф. Яни Милчаков се тревожи, че поредното забавяне на македонската евроинтеграция ще засили антибългарските настроения в страната. „Ако Европа не разширява присъствието си на Балканите - тогава кой ще го разширява?”, пита Милчаков и добавя: „Македония може да бъде тласната към неясни геополитически ориентации, каквато представляваше например нейният злополучен ангажимент с Тайван преди години”. А Ивайло Трифонов добавя още един аспект: „Трябва да се има предвид и мнението на албанците в Македония. Те няма да търпят тази деструктивна позиция на сегашното ръководство на републиката. Така че не е изключено, ако не се отиде към европейска интеграция, албанците да кажат: Гледайте си работата, ние се отделяме.”

Напреженията между България и Македония напоследък непрекъснато вадят на дневен ред най-новата история и въпроса за българската окупация по време на Втората световна война. Яни Милчаков припомня, че проблемът с историческото помирение е особено болезнен на Балканите - не само между България и Македония. Той казва: „Трябва да знаем по кои проблеми имаме съгласие и по кои нямаме такова. Окупатори ли са българите през Втората световна война или те влизат в Македония в резултат на сложна геополитическа обстановка в една територия, която е смятана от собствените й граждани, в тяхното огромно мнозинство, за българска?”

"България няма грехове към Македония"

Според д-р Наум Кайчев, става дума за елементи от европейската история, които в европейски план вече са осмислени и преодолени. Ивайло Трифонов говори на свой ред за „сръбските окупатори” и отхвърля обвиненията срещу България: „България няма грехове към Македония, защото е дала десетки хиляди жертви за освобождаването на страната. Най-добрите й синове са се определяли като българи - Яне Сандански, Гоце Делчев и всички герои от Илинденско-Преображенската епопея. Колкото до събитията след 1941 година, там България не е окупатор, а администрира окупираната вече от германците Македония.”

На съвсем друго мнение е Кръстьо Манчев: „България ще води този дебат до онзи момент, в който не се засрами от някои неща в своята минала политика. Същото се отнася за Македония, а и за всички останали балкански държави. Не може през ХХІ-ви век да говорим как сме освободили Македония с помощта на Хитлер! Ама моля, Хитлер и „освобождение на някого” - та това са взаимноизключващи се неща!”

Белите петна
 Недоумение, а понякога и насмешка предизвикват у събеседниците на Дойче веле усилията на Скопие да изгради наново древната история на Македония. Яни Милчаков вписва този проблем в многобройните исторически разночетения между българи и македонци: „Българите татари ли са или имат друг етнически произход? Варвари ли са българите? Това са неща, които могат да се срещнат в македонската пропаганда. Нека да установим „белите петна”, да видим кое ни разделя. А че в Скопие могат да правят паметници на Александър Македонски, на Филип Македонски, ако искат да издигнат и паметник на Буда - това е въпрос на тяхната идентичност, която ако се подкрепя от населението, си е тяхна работа”, казва Милчаков.

България първа призна македонската държавност, но пък и Македония трябва да извърви своя път, за да влезе в ЕС, обобщава Ивайло Трифонов. А Наум Кайчев припомня колко важна е стабилността на Македония и изразява надеждата, че тя ще бъде една стабилна европейска държава в рамките на ЕС.
Наслов: Одг: Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука!
Поставена од: Competent на Декември 15, 2012, 11:05:02
Най-малкото - неморално звучат упреци на бивши държавници спрямо сегашната политика на България по темата Македония

http://focus-news.net/?id=n1728991
Наслов: Одг: Македонизмът не зачита ни права, ни факти, ни морал, ни наука!
Поставена од: valli на Декември 15, 2012, 01:25:16
Цитат
Дойче Веле "На съвсем друго мнение е Кръстьо Манчев: „България ще води този дебат до онзи момент, в който не се засрами от някои неща в своята минала политика. Същото се отнася за Македония, а и за всички останали балкански държави. Не може през ХХІ-ви век да говорим как сме освободили Македония с помощта на Хитлер! Ама моля, Хитлер и „освобождение на някого” - та това са взаимноизключващи се неща!”
На ренегата Кръстьо Манчев мога да кажа, че ако Югославия не беше претърпяла военен разгром по време на Втората световна война, днес нямаше да има нито Македония нито македонци, а само Южна Сърбия и прави сърби. А радиостанцията, която дава трибуна на такива ренегати не е германска, а е собственост САЩ, както и Дойче банк.