Бугарски Културен Клуб

Општа дискусија => Актуелни теми од медиумите => Тема започната од: Competent на Јуни 18, 2012, 07:52:30

Наслов: Пак отнеха Сузана от Спаска Митрова
Поставена од: Competent на Јуни 18, 2012, 07:52:30
Пак отнеха Сузана от Спаска Митрова

http://www.vsekiden.com/118996/pak-otneha-suzana-ot-spaska-mitrova/
Наслов: Одг: Пак отнеха Сузана от Спаска Митрова
Поставена од: disidente на Јуни 19, 2012, 05:34:33
Борисов разочарован от Македония


Цитат
Чрез министерство на външните работи сме изискали решението на последната инстанция на македонския съд по случая Спаска Митрова.
Това съобщи премиерът Бойко Борисов и отбеляза, че е разбрал, че решението е от март, но чак сега се съобщава.

Той припомни, че цялата общественост в България се вдигна в подкрепа на Митрова и каза, че е мислел случая за приключен, тъй като на няколко инстанции съдът в Македония приключва делата си в нейна полза.
Апелативният им съд присъди в нейна ползва решение, припомни още Борисов.

http://news.ibox.bg/news/id_349226730
Наслов: Одг: Пак отнеха Сузана от Спаска Митрова
Поставена од: Competent на Јуни 20, 2012, 11:52:09
ГУБИТНИК: Бојко Борисов, премиер на Бугарија
http://kapital.com.mk/mk/gubitnik/85432/gubitnik__bojko_borisov,_premier_na_bugarija.aspx

Цитат
Бугарскиот премиер Бојко Борисов како да нема друга работа освен да дава изјави поврзани со Македонија и македонските евроатлантски интеграции. Откако се „прослави“ со изјавата дека Северна Македонија за нив не е прифатливо решение за името на нашата земја, со што директно се вмеша во билатералниот спор, сега јавно застана во одбрана на спорниот лик на Спаска Митрова. Врховниот суд пресече дека Митрова за две недели треба да ја даде ќерката на екссопругот, што во Бугарија отвори дилеми за репресијата која македонското судство ја вршело врз оваа гевгеличанка само поради нејзината бугарска свест што нејзе й се пробуди откако почна спорот за старателство.

Овие дилеми ги отвора лично премиерот Борисов кој оди и чекор понатаму па суптилно се заканува дека Бугарија немало да го коментира поединечниот случај на Митрова, ама и тоа како ќе имала на ум какво ни е судството кога ќе дошло ред да влеземе во ЕУ! Плус, Борисов вели, овој случај бил тест за дипломатијата. За чија диломатија? На тестот за нивната, Борисов веќе падна!


Ще видим кой е "губитник" и кой ще се смее последен!  :D
Наслов: Одг: Пак отнеха Сузана от Спаска Митрова
Поставена од: Корени на Јуни 20, 2012, 11:19:00
Политическо убежище за Спаска Митрова (http://coreni.net/%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0/)
Наслов: Одг: Пак отнеха Сузана от Спаска Митрова
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 21, 2012, 11:11:18
14.06.2012
Министерот за правда Блерим Беџети се сретна со амбасадорот на Република Бугарија г. Иван Петков

http://pravda.gov.mk/novost_detail.asp?lang=mak&id=910

Министерот за правда Блерим Беџети денеска имаше средба  со амбасадорот на Република Бугарија во Република Македонија  г. Иван Петков.
На средбата  беше прифатена заедничката оцена според која, билатералните односи помеѓу двете земји се одвиваат во добра насока.
Амбасадорот г.Петков во разговорот  го спомна искуството на Република Бугарија во однос на членството во Европската Унија и несебично ја понуди соработката на Република Македонија на патот на  Европските интеграции.
Министерот Беџети се заблагодари на понудената помош при што  двете страни се заложија за продолжување на добрите меѓусебни  односи.