Бугарски Културен Клуб

Култура и уметност => Сликарство, изложби => Тема започната од: disidente на Декември 28, 2010, 01:11:27

Наслов: Българин ще извае в Канада статуя на активиста в борбата срещу рака Тери Фокс
Поставена од: disidente на Декември 28, 2010, 01:11:27
Българин ще извае в Канада статуя на активиста в борбата срещу рака Тери Фокс

Българският художник Любен Бойков, живеещ в канадската провинция Нюфундленд, ще създаде статуя на Тери Фокс, която ще бъде поставена на мястото, откъдето бившият спортист и активист в борбата срещу рака започна прочутия си Маратон на надеждата на 12 април 1980 г., съобщава електронното издание на в. "Ванкувър сън", цитирано от БТА.

На мястото, където той стартира маратонското си бягане в град Сейнт Джоунс в провинция Нюфаундленд, сега има обикновена възпоменателна плоча.

Бойков е завършил Художествената академия в София. Семейството му се е преместило от България в Канада през 90-те години на миналия век.

"Статуята, която този творец ще извае, ще ни вдъхнови и ще ни помогне да намерим надежда във важните уроци, на които ни научи Тери, а именно, че обикновените хора могат да имат изключителен кураж и решимост и че благодарение на тях те постигат невероятни неща", заяви канадският министър на околната среда Джон Беърд, който обяви днес решението статуята на Тери Фокс да бъде изваяна от българина.


http://today.actualno.com/news_329578.html