Бугарски Културен Клуб

Култура и уметност => Фолклор => Тема започната од: ohrid1941 на Јануари 22, 2010, 06:22:18

Наслов: Канал 5: Малешевскиот карневал - Ратевски бамбурци
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 22, 2010, 06:22:18
Канал 5, 22.01.2010
Малешевскиот карневал - Ратевски бамбурци (http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=43&egId=17&eventId=56980)

Малешевскиот карневал „Ратевски бамбурци“ се запиша во туристичката понуда за алтернативен туризам на Македонија. Околу 200 учесници од Македонија со најразлични маски, продефилираа денеска низ беровско Ратево продолжувајќи го живото наследство и вековниот локален обичај Бамбурци поврзан со верскиот празник „Собор на св. Јован Крстител“. Старата традиција порасна во културна манифестација- карневал која ги обединува традиционалните зимски обичаи во Малешевијата и тенеднцијата за туристичка промоција на регионот.