Бугарски Културен Клуб

Општа дискусија => Актуелни теми од медиумите => Тема започната од: disidente на Декември 01, 2009, 12:42:29

Наслов: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 01, 2009, 12:42:29
ДНЕВНИК : МК

Македонија, Косово, Албанија

Македонските универзитети имаат соработка со на пример: Ниш, Крагуевац, Белград и Житораѓа сл., но не дај Боже со Тирана или Софија? Ние не ги знаеме колегите од Тирана, Приштина и Софија. Абсурдистан на предрасуди кој треба радикално да се смени

Македонија треба да порасне и да почне да ги разлачува своите национални интереси од предрасудите кон народите од соседството и внатре. Треба да престане да ги пропушта можностите да стане трговски, комуникациски и политички центар во регионот. За таа цел треба да направи приоритети на стратегиска соработка, кои не се однесуваат само на НАТО и ЕУ, туку конкретно и на односите со соседите. Според мое мислење, таков приоритет треба да биде стратегиската соработка со Косово и со Албанија.

Ова од неколку причини: сите меѓународни компании што воспоставуваат свои седишта во Скопје (словенечки, хрватски, германски, австриски, италијански и др.), без исклучок се дијзанирани за покривање пазар од 6 до 8 милиона: Македонија, Косово и Албанија. Ниту еден не е само за Македонија, ниту е за Македонија-Грција, Македонија-Бугарија, Македонија-Србија. Второ, Македонија има стратегиска предност за позиционирање на пазарот на овие две држави (енергетика, градежништво, аграр и се' друго), со што де факто станува и мост за преодот кон нив на другите балкански држави. Скопје во таа смисла е во значајна компаративна предност.

Трето, по оваа линија функционираат и нашите стратегиски партнери (САД - на ист-вест коридорот, со воена база во Косово, а политички и интелиџенс-центар во амбасадата во Скопје. Исто така Италија и Турција). Ова влијание ја помага инклузивноста на македонското општество и дава добар сигнал за суштествена интеграција на македонските Албанци.

На сите овие околности од национален интерес за Македонија се спротивставуваат предрасудите и стравовите кај Македонците (и по некое роварење на соседни разузнавачки служби).

Меѓу нашите држави, кои се геостратегиски ориентирани на блиска соработка, имаше историски и политички причини што ги држеа на ниско ниво на заемна интелектуална размена. А таа која ја имаат дури и сега е оптоварена со балкански теории на коспирација, стравови и предрасуди, до демонизација и омрази.

Времето пред нас се толкува како клучно и крајно. Имено блискоста на историјата и регулирање на големите безбедносни прашања во овој дел од регионот на Балканот ги намали можностите од политички мотивирани блокади на односите и шансите на сериозна соработка се всушност пред нас. Пред нас е историски нова етапа на односи на овој триаголник.

Но за тоа да биде воопшто реално потребна е мрежа на интелектуални односи, поврзаност и интеракција помеѓу клучните сегменти на творечка интелигенција меѓу овие три земји. Факт е дека интелектуалните елити во овој триаголник едвај да се познаваат и нормално универзитетската, академска соработка, соработката на медиумските куќи, не дај Боже академиите, минимална соработка на НВО-секторот и сл.

Таа соработка оди за жал преку литерарни „калашникови“; академија на академија, памфлет на памфлет, или политичка размена на пораки од политичките елити или партиски елити кога ќе влезат во политичка криза.

Нам ни се потребни заеднички акции и заеднички проекти. Нас ни се потребни лични врски и деловна размена на ставови и книги, редовно интелектуално умрежување.

Нас ни се потребни во континуитет академска соработка, заеднички конференции и настапи кои создаваат тврди основи на новата етапа на блиски, стратегиски односи на државите.

Потребно е да се тргне во тој правец храбро и промислено, треба да се постави (без лопати) камен темелник на таков правец на развој на соработка.

Македонските универзитети имаат соработка со, на пример: Ниш, Крагуевац, Белград и Житораѓа сл., но не дај Боже со Тирана или Софија? Ние не ги знаеме колегите од Тирана, Приштина и Софија. Абсурдистан на предрасуди кој треба радикално да се смени. За почеток треба да се собере интелектуалната елита од најмалку четири сектора: професори на правен и политички науки, социологија и сл.; влијателни главни уредници на клучните медиумски куќи; интелектуалци од НВО-секторот; политичари и историчари, новинари и др. По десетина од Македонија, Албанија, 5-6 од Косово; некои странски дипломати од Македонија и регионот.

Агендата на еден динамичен тинк-тенк треба да биде прецизна ориентирана на рамките на соработката: геостратегиска соработка во правец на НАТО и ЕУ вредности и асоцијации; планови за конкретна соработка меѓу факултети и размена на предавачи; заеднички проекти на историја и политички институции, поделба на историските митови и контакти меѓу политичките движења на Македонија, Косово и Албанија; историја на политички контакти и алијанси и личностите кои ги воделе тие контакти. Расправа за заедничките меѓународни пријатели и односите кон нив, како заедничка линија на поврзување и сл.

Некој мора да почне сериозно да се занимава со темава на македонски стратегиски алијанси и тоа да биде од темел и со вистински интелектуални сили.

Љубомир Д. Фрчкоски

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Декември 01, 2009, 01:19:17
Цитат
На сите овие околности од национален интерес за Македонија се спротивставуваат предрасудите и стравовите кај Македонците (и по некое роварење на соседни разузнавачки служби).

Овие крајно елементарни финтички на кокетирање со Софија се добро познати и веќе не „палат“. Да потсетиме дека Фрчко, како и позначајниот дел од СДСМ, бараат „гаранции“ за македонскиот идентитет (кој е комплетно дизајниран од српските служби), при тоа префрлајќи ја топката на обичните граѓани за наводна нивна предрасуда и стравови?? Ако на некој му треба психолог за лечење на предрасудите и стравовите, тогаш тоа се сите оние кои бараат гаранции за „македонскиот идентитет“.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 02, 2009, 05:46:16
На Дојранско му се заканува еколошка катастрофа

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=117010

[02.12.2009] Скоро еден месец Дојранското Езеро не се полни од хидросистемот „Ѓавато“. Проблемот со наплатата на долгот за потрошена струја кон ЕВН од 150 илјади евра не е решен, а каналот, кој цели седум години го полнеше езерото, е се уште сув. Видео »

Има пари да ги испратиме пензионерите на баньа, а системот за дотур на вода од Гявото не може да се одржува !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 05, 2009, 12:13:54
Темпо и Колишевски повторно дистанцираат!

 (http://www.picvalley.net/u/2712/100926941717613460551259968163lxXJ3DFH0HKX2xxgoIHn.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2712/100926941717613460551259968163lxXJ3DFH0HKX2xxgoIHn.JPG)
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=68F3EA4F8CC1384F97BB0AE44895CF9C

Филип Петровски

На „Јутуб“ се појавија интегралните снимки на кои може да се види дека на претходно се бришани делови за да се овозможи хајка против Љубе

Понекогаш, се чини, е подобро да не се реагира веднаш со текст или одговор за да се види за што, всушност, станува збор. Имено, во почетокот на минатата недела на „Јутјуб“ беа пуштени видеа кои беа цензурирани и изработени така за да изгледа дека Љубе Бошкоски дал изјава пред хашките иследници против Јохан Тарчуловски. Ова беше силен и смислен удар. Секако, со некаква цел. Многу размислував што може да биде во заднината и кој го смислил ова. Набргу следуваше драматичен развој на настаните. Се повикуваше членството на ДПМНЕ (која не е демократска партија и мислам дека и овој дел од името веќе не им личи) да се собере во минатонеделниот вторник пред основното училиште „Кочо Рацин“, за потоа да продолжи кон куќата на Љубе и таа да биде каменувана или нападната. Секој комитет на ДПМНЕ добил задача да собере по 100 члена за да се постигне бројка од околу 1.000 демонстранти. Се разбира, во исто време дознавме за плановите на ДПМНЕ што ги развиваше Протоѓер. Дознавме од проста причина што членството не пие нафта и поголем дел од нив се во постојан контакт со нас. Тешко може да помине ваква одлука, а ние да не ја знаеме во истиот момент. Тешко може разумен човек и да ја изврши.

Голем дел од тоа членство веќе има членска карта и во Обединети за Македонија, но под закана за губење на работните места, за нив и нивните семејства, мораат да молчат и да глумат послушност. Оти послушност, бесконечна, е тоа што сега се бара кога треба да се исполнуваат плановите на големиот вмровец Протоѓер, кој до вчера зборуваше за вмровците како за сељаци. Ако јас го знам ова, го знае и членство на ДПМНЕ. Знаат дека е поставен неприродно и на сила на позицијата што што ја узурпира, бидејки не е избран демократски. Односно не е проверен, изгласан од членството. Е, ама сега, тој од позицијата што ја има е во можност да развива планови, кои, како што се гледа, не му се баш демократски. Оти не верувам дека кој било од читателите ќе се согласи дека демократско однесување е да се доведе во прашање животот на Љубе Бошкоски и целото негово семејство. И, не знам кој е тој што мисли дека во таква ситуација нападнатата страна нема да се брани. Но, кај нас има демократски капацитет, па затоа за овие информации ја известивме прво јавноста. Потоа се јавивме во амбасадите во Скопје. Известивме за она што ни го кажаа нашите членови кои се' уште се во ДПМНЕ. Веројатно поради тоа, целата операција беше стопирана. Мислам на желбата да се линчува физички Љубе Бошкоски и секој што ќе се најде покрај него.

Но, сево ова продолжи на други нивоа. Откако не можеа првичниот план да го остварат, продолжија со наредната фаза. Ги активираа новинарите кои им се под контрола, и целата недела се трубеше дека е извршено предавство со митолошки димензии. Притоа, заборавија дека Љубе беше пречекан и изгушкан на аеродромот токму од нивниот шеф, додека во авионот од пулените на Груевски до него не можеше да се приближи ниту најтесното семејство. За потребите на манипулацијата на јавното мислење беше изведена и таа манипулација иако, како што се гледа, за моментниот режим е најдобро да има Македонци во Хаг, за да можат тие да се величаат додека се затворени, а дома да се собираат поени. Така, се' до момент додека да бидат пуштени на слобода. Величајќи го Јохан, истите тие му штетат на процесот на неговата одбрана. Се надевам дека се свесни на тоа. Од друга страна, ако се свесни, тоа значи дека за лични потреби го жртвуваат човекот, само за да имаат со што да го напаѓаат Љубе. Оти, погодно е постојано да се прашува зошто Љубе е на слобода, а Јохан во Хаг. Тоа им е доволно на празноглавите, кои по повикот на линч имаат замаглена слика за тоа како стојат работите. Такви има во сите партии и се искористувани како маша за поткусурување во простачките игри. Но, не се виновни тие, туку планерите кои свесно ги злоупотребуваат.

Неуспехот на првиот дел на операцијата се покри со напади од медиумските кучиња. Тие целата мината недела го правеа истото тоа. Притоа, го издвојувам јавниот сервис, што е платен од наши пари. МТВ предничеше во линчот. Цело време се вртеше инфо дека Љубе го предал Јохан. Притоа, се заборави дека МТВ не е сервис на ДПМНЕ или на Мартин Протоѓер, туку припаѓа на сите граѓани во Македонија. Сакале-не сакале, така е. Како што е познато, насила земаат пари за претплата. Па, и да не сакате да ви е сервис МТВ, морате да се помирите со тоа. Кога е веќе така, имаме право и да прашаме кој го нареди линчот? И за чии интереси? Треба да излезе генералниот директор и да го каже тоа. Собранието на РМ треба да оформи анкетна комисија да си испита целиот случај и на увид на целата македонска јавност да ги стави информациите.

Првично мислев дека ова се прави за да се сврти мнението од средбата со Папандреу, на која мораше да оди Груевски. Но, по поопстојна анализа, сфатив дека стравот бил од минатонеделната промоција на програмата на Обединети за Македонија во Битола. Цела недела се напаѓаа Љубе и партијата за да се одвратат незадоволните членови на ДПМНЕ од преминување. Морам да признаам дека тајмингот е генијален. А, планот детално изработен и издржан. Се гледа дека е вложен сериозен напор за интрига и, секако, многу пари. Оти медиумските кучиња не работат џабе. Интересно ќе биде во блиска иднина да се провери имотната состојба на главните медиумски експоненти во случајот за време на владеењето на оваа власт. По Скопје се зборува за сериозни суми, за станови и џипови кои набрзина ги стекнаа овие ликови, од кои голем дел потсетуваат на еден лик од најпознатиот роман на Mary Shelley.

Според теркот на Лазар Колишевски и Светозар Вукмановиќ-Темпо, се направи обид да се елиминира човек што ја бранеше Македонија во 2001 година. Од херој беше претворен во предавник. Да беше времето на Голи Оток, секако, дека ќе завршеше експресно таму. Но, деновиве на „Јутуб“ се појавија интегралните снимки. Тие покажуваат нешто сосема друго. Најмалку што може да се види е дека на монструозен начин претходно се бришани делови за да се овозможи хајката. Ова не е мала и проста работа. Пред историјата некој ќе мора да одговара. Случајот ќе се расчисти, но по завршувањето на постапката во Хаг. Нема бегање. Нема да дозволиме Темпо и Колишевски да уништуваат повторно Македонци, како што направија со Ченто и Шатев.

(Авторот е докторанд по меѓународна политика)

http://filippetrovski.blog.com.mk/

 
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 09, 2009, 01:46:32
За оцрнување на Бошкоски се впрегна и МРТ

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=8C0CA43F828EE04A9D09D6F3A770ABAF

... во оваа пресметка влезе дури и националниот радиодифузен сервис, кој на Првиот канал и на Собранискиот канал со кајрони ги најавуваше снимките именувани како „предавството на Љубе“, а во ист тон беше и емисијата „Отворено со народот“. Во оваа емисија Владо Поповски, ексминистер за одбрана и тогашен советник на претседателот Трајковски, изразува сомневање во веродостојноста на документот што го чита Бошкоски пред хашкиот истражител и дека воопшто Трајковски издал наредба за акцијата во Љуботен...

"Отворено со народот" - Нели беше тоа контактната емисия на "античкиот новомакедонец" Слободан ТОМИЧ ?
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 14, 2009, 12:09:54
Кипар

Цитат
Падна европската демократија. Онаа за која се бореа Мара, Волтер, Робеспјер, Дантон... во Француската револуција, од 1789 година. А, за која слободна европска демокртија сонуваме повеќе од два века.

Слобода, Еднаквост, Братство (Liberte, Egalite, Fraternite).
Падна на македонското прашање. Или нешто сме заборавиле.
Во декември 2009, во Брисел, Македонија бараше да биде Слободна, Еднаква, и во Братство со другите Европјани. Со свој народ и име.

Тоа не е каприц. Тоа име Македонија, и тој народ Македонци, е веќе признат од над половина од денешниот Свет: од Русија и Кина, преку САД, до Турција, Србија, Хрватска, Украина, Словенија, Индија... Една држава, само една единствена држава во Светот - Грција, тоа го оспорува. И запира процеси на НАТО, и на Европската унија. Само за волјата на една земја, Европа се поплука себеси.

http://vecer.com.mk/?ItemID=8D383103B85AC840B03FB7AB47BAE498
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 14, 2009, 12:14:44
„Време”: Паметникът на Александър Македонски ще бъде поставен на площада в Скопие през следващите шест месеца

14 декември 2009 | 12:56 | Агенция "Фокус"

http://focus-news.net/?id=n1315216

Скопие. Грамадният паметник на Александър Македония е готов и през следващите шест месеца ще бъде поставен на централния площад в Скопие, пише днес македонският вестник ”Време”, като се позовава на неназовани източници от македонското правителство. Паметникът е с височина 22 метра, струва 5 млн. евро и е изработен в Италия. Вчера се появила информация, че е започнало транспортирането на паметника, но кметът на скопската община Център Владимир Тодорович опровергал твърденията. Той не отхвърлил възможността паметникът на Александър Македонски да бъде поставен на площад „Македония” през следващите шест месеца.

А таман бев помислил оти САШЕТО можеби се разболел од Свински грип, штом го нема во "явноста" !!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Декември 14, 2009, 01:10:57
Кипар

Цитат
Падна европската демократија. Онаа за која се бореа Мара, Волтер, Робеспјер, Дантон... во Француската револуција, од 1789 година. А, за која слободна европска демокртија сонуваме повеќе од два века.

Слобода, Еднаквост, Братство (Liberte, Egalite, Fraternite).
Падна на македонското прашање. Или нешто сме заборавиле.
Во декември 2009, во Брисел, Македонија бараше да биде Слободна, Еднаква, и во Братство со другите Европјани. Со свој народ и име.

Тоа не е каприц. Тоа име Македонија, и тој народ Македонци, е веќе признат од над половина од денешниот Свет: од Русија и Кина, преку САД, до Турција, Србија, Хрватска, Украина, Словенија, Индија... Една држава, само една единствена држава во Светот - Грција, тоа го оспорува. И запира процеси на НАТО, и на Европската унија. Само за волјата на една земја, Европа се поплука себеси.

http://vecer.com.mk/?ItemID=8D383103B85AC840B03FB7AB47BAE498


С неприемането на РМ (БЮРМ) се "запират едни процеси" в ЕС - не ти е работа !  ;)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Декември 14, 2009, 10:14:27
Химната како национален симбол
http://okno.mk/node/3590

Патриотизам
http://okno.mk/node/3570

Солун е наш! И ливадите околу него!
http://okno.mk/node/3578
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 15, 2009, 01:10:03
НИКОЛА ГРУЕВСКИ И ЈОРГОС ПАПАНДРЕУ
“Непријателство” скроено во името на нивите заеднички интереси

http://tribune-eu.com/?page=read_news&id=5388

Општото лудило што овде во Македонија се креираше изминативе неколку недели, по “ексклузивното“ дознавање на грчката “црвена линија“, доби неверојатно “здрава“ грчка логистика, во која граѓаните, загубени во емотивните лавиринти меѓу разумноста и будалаштината, се и да сакаат неможат да ја препознаат димензијата, фундаментите, насоките на целата политичка шпекулативност. Грците го спорат идентитетот, а ние си го браниме со хистерично падавичарење, додека Груевски ја успокојува јавноста “зрачејќи“ со својата решителна смиреност дека се е под контрола. И се така, додека едно фино утро не дознаеме дека името е договорено, а идентитетот одбранет! Односно додека Грците, истовремено со нас, недознаат дека нивните политичари успеале, сепак, да ја добијат дипломатската војна – нивното “ерго омнес“. Сите, топтан, среќни и задоволни! Бездруго, за Грците Груевски е измислен, идеален противник, но во иста мера за Груевски, прво Караманлис а сега и Папандреу се дарови на “провидението“.Патриотско-емотивната хистеријата, како актуелна состојба на транзициониот “дух“ на ова франкенштајновски склепано македонското општество, сепак, како што приметуваат она малку здраворазумни овдешни аналитичари, не успева да го замагли фактот дека таа, како и ниту еден друг процес што сме го преживувале, не се авотхотон резултат на општествените тенденции или прилики, ами “чистокрвен“ продукт на сериозната политичка манипулација, којашто, патем речено, е општо место во функционирањето на самостојна Македонија од деведесетите до ден денешен. За волја на вистината хистеријата е прилично реална, ама нејзината патриотско-европејско-цивилизациска подлошка е инстант направија, обична илузија!

Во тој смисол, ако како еден мал илустративен пример го земеме апокалиптичното мрсомудење на Јован Донев за геноцидот што ни се случувал и следствено на тоа неговата ептен експертска препорака да ги прекинеме преговорите со Грција, наспроти јавно изнесениот став на неговиот (не)формален шеф Никола Груевски дека прекинот на преговорите е штетен политички чин за Македонија, тогаш несомнената виртуелно дозирана емотивна еуфоричност од “холокаустот“ пред којшто сме биле изложени јасно ја соголува својата чисто манипулативно-политикантска употребна вредност. Тоа што Донев, слично на Блажета Ристовски (со енциклопедијата) излегува глуп и истрошен, а Груевски паметен, е друга работа.

Ни се чини дека во изминативе две децении ниту едно од посткомунистичките општества, не само на Балканов, ами во цела источна Европа, не биле толку предмет на политичко-ментална мастурбација, спинување, манипулација, шпекулација, како што тоа е случај со ова нашево – македонсково! Спорот околу името, пак, во тој контекст, претставува врв, креативна круна на таквите дејанија, олицетворувајќи ја максимално силината на политичкото подземје наспроти севкупната наша општествена неопторност, некадарност (или, ако сакате, колаборационизам) за соочување и спротивставување кон тие тенденции. А притоа, периодот од 2006 година наваму, односно од почетокот на владеењето на груевистичката “преродба“, можеме сосема комотно, без никаква грижа на совеста, да го оцениме како идеална состојба за размножување и егзистирање на таквиот политички гнасотилак.

Ако до 2006 година спорот со името левитираше во регионалните и глобални политички контексти (што не велиме дека е некој знаменит успех, напротив), “преродбата“ успеа на истиот, да му вбризга невидена виталност, да го интензивира и да го трансформира од регионален во поширок, така речи, континетален политички проблем на чии што маргини, подалеку од очите на јавноста, се препознаваа покрупни политички пазарења, опструкции, надмудрувања... Се разбира, зијанот ексклузивно го трпи овдешното граѓанство. Точно е дека македонските политички фактори за овие две децении неможат да се пофалат со којзнае каков политички капацитет, освен гурбетските лични постигнувања од бавењето со политиката (луѓето се збогатија), меѓутоа, од друга страна, сосе сиот дилетантизам, просто неверојатната “закономерност“ во пропагандното, практичното, и секакво друго политичко артикулирање на штета на македонската држава, дефинитивно говори дека овде не станува збор за несреќни случајности или европејска злонамерност (како што сега се прикажува). Овде, на пример, малку се говори дека “преродбеничкото“ откритие на македонската античка етногенеза (од Букефал наваму, море и отаде Букефала), начинот на којшто тоа беше правено, претставуваше директно анулирање на одредбите од Времената спогодба околу чиешто прекршување ние сега ја тужиме Грција! Иако, патем речено, единствениот предмет на таа Времена спогодба верификувана во ОН е името, а не идентитетот. Секако, таа иницијална каписла не ја сметаме за обична коинциденција, туку, напротив, за одлична ремикс верзија на едни стари политички концепти од времињата на разните Котевци и Каравенгелиси.

“Преродбата“ не само што ги загриза (свесно) тие јадици, туку одеше секогаш понекој чекор понапред во таквата исполнителност (земете ја за пример погоре споменатата Времена спогодба), доследно следејќи ги сите политички насоки што одеа во правец првенствено на реализирање на туѓи регионални интереси, претежно грчките (тука некаде се и српските, се разбира). Минатомесечното грчко изјаснување околу нивната “црвена линија“, колку што претставува нова и можеби една од последните фази од таа драмолетка околу спорот со името, иствремено е и бележит егземплар за тоа како можат персоналните политички интереси да и се спакуваат и продадат на јавноста (и во Македонија, но и во Грција) како врвни национални интереси. Со таа разлика што воопшто не делува “шашаво“, а сепак функционира, перфектно. Ползата од грчката “црвена линија“ подеднакво ја споделуваат и месијата на “преродбата“ Груевски и неговиот колега од југот Папандреу. Дури, ќар има и еден Бранко Црвенковски кој потпливнува на брановите на тој политички симулакрум.

Општото лудило што овде во Македонија се креираше изминативе неколку недели, доби неверојатно “здрава“ грчка логистика, во која граѓаните, загубени во емотивните лавиринти меѓу разумноста и будалаштината, се и да сакаат неможат да ја препознаат димензијата, фундаментите, насоките на целата политичка шпекулативност. Оти јасно е дека вакви, наводно билатерални басни, откако ја губат својата реална политичка употребна вредност за покрупните играчи на глобалната табла, остануваат полезни само за “локалните“ нивни извршители. Односно, доаѓа времето за нивно окончување. И, ако во 2008 година глобалните сили го исцрпеја своето пазарџиство (самитот на НАТО) со спорот со името – Јадранската група, на пример, стана мртов политички поим – сега доаѓа време кога, лека-полека, тој билателарален “проблем“ претставува издуван понтецијал од кого зијанот по сите заинтересирани (големи и мали) може да биде поголем отколку ќарот. Оттука и илузијата на катарзично македонско соочување во кое загрозениот идентитет (со ништо и од никого непредизвикан освен од нас, од овде) треба да ја затскрие суштината – начинот, динамиката и модалитетот на решавањето на проблемот со името. Значи, Грците го спорат идентитетот, а ние си го браниме со хистерично падавичарење, додека Груевски ја успокојува јавноста “зрачејќи“ со својата решителна смиреност дека се е под контрола. Макар додека тој владее, во наредните сто а можеби и повеќе години... И се така, додека едно фино утро не дознаеме дека името е договорено, а идентитетот одбранет! Односно додека Грците, истовремено со нас, недознаат дека нивните политичари успеале, сепак, да ја добијат дипломатската војна – нивното “ерго омнес“. Сите, топтан, среќни и задоволни!

Бездруго, за Грците Груевски е измислен, идеален противник, но во иста мера за Груевски, прво Караманлис а сега и Папандреу се дарови на “провидението“. Синхронизираноста на таа врска не е воопшто тешко да се уочи, под услов човек да е имун (односно целосно да се апстрахира) од актуелново ем “домољубно“ ем “принципиелно“ кукумјавчење. Македонската јавност, за жал, ги нема во моментов тие ментални предиспозиции.

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Декември 15, 2009, 01:37:03
Стандардно качество и хируршка прецизност во идентификувањето на клучните проблеми на трибуната!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Апостол на Декември 16, 2009, 12:29:29
ДА  СЕ  ЧУДИШ  ДА  НЕ МОЖЕШ ДА  СЕ  НАЧУДИШ.  СЕКОГАШ НЕКОЈ  ДРУГ  Е  КРИВ,  ИСТО  КАКО  И  СО  ИМЕТО.....

http://www.vest.com.mk/?ItemID=9E0BA0A782A84847BAB370F05EF53B49


ДРЖАВНИОТ ОБВИНИТЕЛ ЗА ВРАТЕНИТЕ ПРЕСУДИ ЗА ОРГАНИЗИРАН КРИ МИ НАЛ

Шврговски: Виновни се судиите

"Ова не е наш неуспех. Апелационите судови не ги уриваат об ви не ни ја та туку пресудите", вели Шврговски

Тој смета дека обвинителите излегуваат пред судот со издржани обвиненија поткрепени со докази, но проблемот е во судиските пропусти и во лошо напишаните пресуди

Др жав ни от обвинител Љупчо Шврговски не ја гледа причината за паѓањето на пре­су ди те за организиран криминал во судските постапки против Владо Бучковски и Васил Тупурковски, како и последната за случајот "Змиско око" кај Обвинителството или во квалитетот на об ви не ни ја та туку кај судиите.
"Ова не е наш неуспех. Апелационите судови не ги уриваат об ви не ни ја та туку пресудите", вели Шврговски кој смета дека обвинителите излегуваат пред судот со издржани обвиненија, поткрепени со докази за организиран криминал и де ка проблемот е во судиските пропусти и во лошо напишаните пресуди.
За обвинувањата од некои судии дека Обвинителството излегува со нецелосни до ка зи и со обвиненија на стаклени нозе, Шврговски вели: "Пуштете ги тие кулоарски му а бе ти. Ако се слаби обвиненијата за организиран криминал и корупција, тогаш зошто пр вос те пе ни те судии не изрекуваат ослободителни пресуди? Јас да сум судија, ако имам пред себе слабо обвинение и обвинител што не може да си го поткрепи об ви ни тел ни­от акт, носам ослободителна пресуда, и мува не ме лази. Тоа е за Об ви ни телс тво­то неуспех, ослободителната пресуда. Не дека сме безгрешни, никој не е, ама ап со­лут но сум задоволен од работата на Обвинителството", изјави вчера за "Вест" др жав ни от обвинител Шврговски, кој вели дека и кај нив будно се следи ситуацијата со па ѓа ње то на најкрупните случаи на организиран криминал во Апелациониот суд Скоп је.
Тој го најавува истото, неизменето обвинение и во повторената постапка против бив ши от министер за одбрана и експремиер Владо Бучковски, со чие укинување на пре су да та од три и пол години затвор почна серијалот од укинување на пресуди од судии од Одделот за организиран криминал во Основниот суд Скопје 1. За само десетина де на, покрај неговата, беше укината и вратена на повторно судење и тригодишната зат вор ска казна за поранешниот вицепремиер Васил Тупурковски. Вчера Апе ла ци о ни от суд Скопје ги укина пресудите и во процесот "Змиско око" за малверзации на па та ри ни те, во кој условна осуда добија 72 вработени, а на седум контролори на па та ри ни те им беа изречени казни од по две години затвор.
И претседателот на Судскиот совет Васил Грчев вели дека се следи состојбата со уки ну ва ње то на пресудите од организиран криминал и се разгледуваат можности за поведу ва ње постапка кај судиите што направиле суштински повреди во постапката која ја воделе. "Враќањето на предметите на повторно судење, секако, влијае врз оце ну ва ње то на работата на судиите што имале таква ситуација. Одлуките на Апе ла ци о ни от суд Скопје за пресудите против Владо Бучковски, Васил Тупурковски и за 'Зми ско око', кои ја интересираат јавноста, наскоро ќе бидат објавени на веб страницата на Су дот, па ќе можеме сите да видиме какви грешки нашол повисокиот суд, како биле на пи ша ни пресудите, дали постапката била почитувана од надлежните судии за овие круп ни случаи", вели Грчев.
Тој додава дека на ниво на Македонија, годишно 20 отсто од пресудите се укинуваат.
С.К.Делевска

Јанкуловска: Проблемот не е во доказите на МВР

И министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска смета дека проблемот не е во доказите кои ги обезбедува и обработува МВР за случаите за организиран кри ми нал и корупција. "Самиот факт што една кривична пријава ги поминала сите фази, збо ру ва дека оценката по однос на издржаноста на доказите е направена во повеќе нав ра ти", изјави таа вчера за "Дојче веле".
Таа вели дека се воздржува од коментирање на судските одлуки за укинување на пре су ди те против Тупурковски, Бучковски и против вработените во "Македонија пат", но порачува да се почекаат правосилните судски одлуки за нив.Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Апостол на Декември 16, 2009, 12:35:30
Шврговски  како  Државен  јавен  обвинител  на  Решпублика  Македонија  ги  прави  судиите на  Република   Македонија  неуки  и  неписмени, малоумни..???  Или  продава  магла....
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илийца на Декември 16, 2009, 01:32:11
Ш+В+Р+Г=? ::)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 16, 2009, 08:37:30
Македонската власт ще остави настрана бежанците от Егейска Македония

http://today.actualno.com/news_276007.html

Под натиск на международния фактор македонското правителство временно ще "смете под килима" подкрепата за правата на бежанците от Егейска Македония, пише днес македонският вестник "Време", като се позовава на неназовани високопоставени правителствени източници.

Съвети в тази насока идват преди всичко от САЩ, но и от ЕС, като се посочва, че в този момент настояването този въпрос да бъде част от преговорите, може само допълнително да усложни и без това тежкия преговорен процес. Затова правителството е решило да остави този въпрос настрана, докато се намери решение за спора за името, за да може после в много по-облекчена атмосфера да се намери решение и за този проблем, датиращ от преди 60 години.

Въпреки че миналата година македонският парламент прие резолюция, съгласно която държавата трябва да защитава правата на бежанците, досега по въпроса не е направено почти нищо, отбелязва изданието.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 16, 2009, 09:22:21
Штип го менува денот на празникот - дали поради Свети Никола, или поради Груевски Никола!?

 (http://www.picvalley.net/u/2495/111556407640861138812609948827eXhZaYjAmBnaKspdQts.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2495/111556407640861138812609948827eXhZaYjAmBnaKspdQts.JPG)

Штип, 16. декември (ИНПРЕС)

Од годинава Штип ќе го слави 19 декември, односно верскиот празник Свети Никола како ден - Патрон на градот. Таква одлука донесе Општинскиот совет, на предлог на владиката на Брегалничката епархија Иларион и на градоначалникот Зоран Алексов.

Опозицијата излезе со став дека штипската локална власт, која целосно е во рацете на ВМРО-ДПМНЕ, на ваков начин само сака да му се додвори на својот партиски претседател и премиер Никола Груевски.

Симеон Протогеров, советник од СДСМ, ваквата одлука ја именува како еден од начините со кои локалното вмровско раководство му се додворува на својот лидер.

- Штип повеќе од педесет години го славеше 8. ноември -  Денот на своето ослободување и не постои никаква потреба ниту повод за таквата состојба да се менува, потенцира Протогеров.

За градоначалникот и во исто време лидер на штипските вмровци Зоран Алексов, ставот на опозицијата бил некоректен кон градот.

- Ние не го напуштаме 8 ноември и во иднина, со сите почести, ќе го славиме како ден на ослободувањето. Најмлаку пак имаме потреба да му се додворуваме на нашиот лидер и премиер Никола Груевски, бидејки сме дел од едно семејство. Како и многу други градови во Македонија кои во новото време и новите услови востановија Ден на градот кого го сврзаа со светците-заштитници, и ние го правиме тоа. Храмот Свети Никола е изграден уште во 1850 година, а тогашните црквени власти не можеле да знаат дека во 21 век премиер на Македонија ќе биде Никола Груевски, вели градоначалникот.

Алексов додава дека Свети Никола е верски празник кој во Штип има долга традиција на празнување кога најмногу народ се собира во Соборниот храм.  Штипјани овој празник си го празнуваат од век и веков и ние само излегуваме во пресрет на барањата и потребите на нашите граѓани. Ние не можеме да останеме на позицијата дека само еден ден е значаен за градот“, потенцира градоначалникот Алексов.

Свети Никола годинава ќе се празнува со бројни свечености а на Свечената академија на десетмина штипјани ќе им буде врачено признанието Свети Никола. (Крај)

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 18, 2009, 02:05:09
Трескавично градење на минатото

 (http://www.picvalley.net/u/1734/14229807069606326651261098196Iudm0OORL6RW9DMqwocY.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1734/14229807069606326651261098196Iudm0OORL6RW9DMqwocY.JPG)
Каква ќе биде пораката за идните генерации кога изразот на „новото време“ се копиите и имитациите на минатото

Билјана Ангеловска

На скопскиот плоштад „Македонија“ ќе се враќа старата камена коцка. Отспротива веќе никнува старо-новиот театар, а над него, пак, се надвишува древното Кале на кое одново се градат со векови урнатите делови. Кога наскоро на плоштадот ќе се изгради и некогашната црква „Свети Константин и Елена“, а можеби дури и Бурмали-џамијата, ќе недостасува уште по калдрмата да почнат да возат двокатните автобуси што допрва ќе се купуваат. Тогаш Скопје ќе заличи - на ништо!....

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=3066DF325FEA6A4B9225D1F6A95837C7
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 18, 2009, 11:39:24
Нема веќе бугарски и српски титлови на кабелска

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=F129F7CFF8F24C489C17BB4BD13CECCC

Бугарските и српските титлови на програмите на кабелските оператори ќе се толерираат до 4 јануари 2010 година, а потоа ќе мора да ги заменат со македонски. Советот за радиодифузија вчера најави дека кабелските оператори мора да почнат со титлување на програмските сервиси на македонски јазик.

„Сите оператори на јавни комуникациски мрежи ќе треба да обезбедат титлови на македонски јазик или коментари на македонски јазик кај спортските канали, за телевизиските програмски сервиси кои ќе сакаат да ги реемитуваат на јазик различен од јазикот на кој се оригинално произведени“, се наведува во соопштението на СРД.

Како што ни изјави директорот на СРД, Зоран Стефановски, конкретно станува збор за програми како „Дискавери“ и „Фокс лајф“, но и некои од спортските програми.

Според Стефановски, овој чекор е неопходен за да се исполнат законските обврски за емитување програми од јавен карактер, но и за зачувување на културниот идентитет. Тој нагласи дека во моментот на сцената има големи телевизиски и кабелски оператори, сериозни играчи кои прават договори за локализација на македонскиот јазик, па би било фер тоа правило да важи за сите оператори. „Конечно е дојде време да се почитува законот. Кабелските телевизии беа свесни дека ќе дојде до овој чекор и сега веќе ќе мора да одделат средства и да обезбедат титлови за комерцијалните ТВ-канали“, додаде директорот на СРД.

Советот најави дека ќе изврши мониторинг на кабелските оператори за исполнување на оваа законска обврска. Доколку биде забележано непочитување на Законот за радиодифузна дејност, ќе биде поднесено барање за поведување прекршочна постапка.

Од досегашниот мониторинг на кабелските оператори во државата поднесени се 16 прекршочни пријави за прикажување програми за кои не се соодветно обезбедени авторски права. (М.П.)

ЗАБЕЛЕШКА :
Ако некой во Зимбабве или Тунгузия го прочита горниот наслов, ке добие апсолутно погрешна слика дека во Македония ВРИЕ од бугарски телевизии, па е "нужен" превод за да я разберат содржината на програмата ??? Од Бугария во Македония, кабелните оператори пренесуваат само СИЛИКОНСКИ телевизии и абсурдот е во тоа како ке се преведуваат песните !  ;D Ова го има само во Македония.  ;D Туку, сега ке мора да се среди и ПОПЛАВАТА од српски емисии,  за кои се добива впечаток дека во вечерните часови се позастапени од "македонските" на преиватните телевизии со национална концесия .  ;)

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Декември 29, 2009, 07:05:00
Никола и Паско копале под земја за да го решат спорот со Грците!?

http://inpress.com.mk/?ItemID=D41A7859EFDE634D9A5121D3C2659514
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Декември 30, 2009, 02:23:13
Омраза.ком.мк
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=B46F67A821CD0747A04EF5E80A1D813D

Цитат
„Смрт за Шиптари, Грци, Бугари“, „Една Македонија, чиста Македонија“...
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 03, 2010, 10:45:43
ГРУЕВИСТИЧКО-БРАНКОВИСТИЧКА ДЕБАТА
“Еби се будало”!

http://tribune-eu.com/?page=read_news&id=5400

Ако на оној ептен “студиозно“ избран список на предавници кои што, според скопско-белградски “Вечер“, примиле грчки пари за овде во Македонија да се “борат“ за интересите на јужниот сосед, Владимир Милчин, таа “алфа и омега“ на македонската експозитура на Соросовата фондација, реагираше, како главен етикетиран “предавник“, со еден крајно невешт, би рекле дилетантски срочен јавен оглас, во кој ги демантира наводите порачувајќи им на прозваните “предавници“ дека ако сакаат да го тужат “Вечер“ неговата фондација ќе им понуди бесплатни правни сугестии , тогаш како ќе одговори на последната мошне куса но “језгровита“ порака до него од истиот тој весник: “еби се будало“!?

Доколку, пак, оваа најнова јавна “дебата“ ја ставиме во нејзиниот вистински контекст уште повеќе расте нашата љупобитност околу евентуалниот Милчинов одговор. Имено, мора да се има во предвид дека “Вечер“ е “идеолошката“ перјаница на владиниот агитпроп па и пошироко од тоа, а пак Милчин е прокажан интелектуален “спиритус мовенс“ на опозицискиот (т.е. СДСМ-овски) агитпроп па и пошироко од тоа. Оттаму, излегува дека политичката пресметка влегува во фаза кога груевизмот, смело, му упатува реплика на бранковизмот велејќи му, меѓу другото: “еби се будало“!

Немаме намера да влегуваме во опсервација на “стилскиот“ избор за водење на политичката пресметката, дотолку повеќе што во општество во кое правила или нема (како во случајов со новинарскиот занает) или постојат само на хартија, би било глупаво од наша страна да делиме некакви морални лекции и слични гурабии, ама сепак, надвор од претходното, мораме да го констатираме ноторниот факт дека “еволуцијата“ на македонското општество го достигнала своето септичко ниво на егзистирање. Та дури, според динамиката којашто се случува на и зад политичката сцена, се чини дека таквата септизација се движи кон сопствената кулминација. Се разбира, од реата и “шрапнелите“ никоја нема да биде заобиколен.

Во тој смисол “Вечер“-овите атаци и Милчиновите одговори се и тоа како илустративен пример вреден за една мала анализа. Особено што, како што веќе нотиравме, оваа “преписка“ колку на персонално, во иста мера и на метафоричко рамниште, интригира, ако поради ништо друго тогаш заради сопствената кумулативност (две децении транзиција), притисната од, исто така, од сопствената автодеструктивност. Притоа уште во старт мора да се каже дека Милчин (персонално и метафорички) е во понезавидна позиција од спротивната страна.

Зошто? Затоа што груевизмот кине од вистината парчиња за да создаде лага (или заблуда). На пример, точно е дека Милчиновото граѓанско “ангажирање“ го закопа развојот на граѓанскиот сектор во Македонија, но исто така точно е дека од тој растур систем, на еден или друг начин, произлегоа добар дел од денешните евроскептични интелектуалци, експерти, политичари разноразни други пробисвети. Од друга страна, бранковистите кинат парчиња вистина за да ја сокријата лагата (или заблудата). Што ќе рече дека Милчин е во право кога вели дека груевистиве лажат и дека се тоталитаристи, ама премолчува кога треба да докаже како, од каде и поради што никнаа. Односно врз основа на какви стандарди и вредности итн.

Како и да е ова најново “еби се будало“ независно каква ќе биде контрарепликата (ако воопшто ја има), претставува уште еден квалитетен доказ на Трибјуновите поодамнешни тврдења дека груевистите го уриваат системот од којшто се произведени – бранковизмот. Септичноста на состојбите е логичен происход...
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Јануари 03, 2010, 10:53:22
tribune-eu.com e отров за србо-комунистичко-македонистички ликови и дешавки!  ;D
ЧНГ за екипата таму!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Јануари 04, 2010, 12:21:39
оваа го нема ни во Руанда

Цитат
Политика ја мати водата

Двете братски претпријатија „Водостопанство“ и „Водовод“, со кои директоруваат двајца браќа од две различни партии, за Нова година жедни оставија 50.000 граѓани на Куманово, кои се набдуваат со вода од Липковско Езеро

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=2529961D8772CF4D94AAA870C37D4D3B
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 05, 2010, 12:28:01
Делегација на македонското министерство за одбрана предизвикала скандал во Софија

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=1B8A65CB6873B24092A420FD0D383DE0

Скопје, 4. јануари (ИНПРЕС)

Дипломатски скандал предизвикала делегација на македонското министерство за одбрана во хотел во Софија, објави Алфа телевизија.

Еден државен советник, предводник на македонската делегација се степал со членовите на делегацијата- еден мајор и еден раководител на сектор. Не се познати причините поради кои македонските преставници физички расчистувале сметки, но не знае дека интервенирало обезбедувањето на хотелот и бугарската полиција.

Високата делегација на одбрана била на средба од областа на комуникациско- информатичка технологија. Според извори во бугарската полиција, сите преставници на Македонија биле во алкохолизирана состојба кога почнале да се пресметуваат. На Македонија и била нанесена голема штета и срам во дипломатските кругови и меѓу преставниците на бугарското министерство за одбрана. Дека имало инцидент во хотелот АРТЕ за АЛФА потврдува менаџерот.

- “Имаше пријавено инцидент. Гостите беа малку поднапиени, што за нас не е нешто ново. Среќа е што немаше тешко повредени и што немаше скршен инвентар“ - изјави тој.

Министерството во Скопје еден месец молчи за скандалот во Софија на државниот советник. И денеска цел ден немаше одговор зошто не е санкциниран советникот и членовите на делегацијата.

Она што е зачудувачки и вработените во министерството ги оставило без збор е пофалницата која Советникот ја примил за новогодишниот коктел во одрана за постигнати резултати.

Останува дилема како може учесниците во инцидендтот се уште да се во раководните служби на министерството. (Крај)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 05, 2010, 02:13:10
Скандал на хируршките клиники!

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=118274

 (http://www.picvalley.net/u/2473/69235221618539941061262696883wfGikxq6C1i73A2IIpbm.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2473/69235221618539941061262696883wfGikxq6C1i73A2IIpbm.JPG)

Цитат
Ја побаравме и докторката која ги поставила фотографиите на Фејсбук, но не беше достапна на нејзиниот мобилен телефон. Шокантните фотографии наидоа на различни коментари. Од зачудувачки, преку сеирџиски до такви кои ги осудуваат.

Еве какви беа коментарите:

-А ова на количката позади вас е жив пациент или кукла е нели?

Еве го одговорот:

Мачко како избегана од тв спот од ТВ Планета беше облечена, во една салфетка од сукња со светликави карнери и едно светликаво боди.

Друг посетител коментира:

-Каква сукњица не можете ни да сонувате, ама признајте кој прв ја примети и запеа.

НА ЗЛОБАТА И НЕМА КРАЙ !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Апостол на Јануари 05, 2010, 04:58:39
Ова  не  е  ништо.  Многу  полоши  се  состојбите  во  сите  останати државни  здравствени  установи.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 05, 2010, 06:37:28
Отказ за докторката која ги објави скандалозните фотографии на фејсбук

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=56630

Докторката Маја Неделковска доби отказ од Ургентен центар. Директорот Реџеп Селмани не го прифатил извинувањето на докторката која жалела за објавените фотографии од новогодишното дежурство.
“Потпишав решение за отстранување на д-рката Маја Неделковска од работа и се поведува дисциплинска постапка за конечно отстранување од работното место. “-изјави директорот на Ургентен центар Реџеп Селмани.
Како министер бара случајот да има комплетна разрешница, како лекар е згрозен од тоа што го видел. Бујар Османи вели дека на пациентката од фотографиите ќе и понуди правна помош, а на лекарската комора и сугерира серозно да ги испита постапките на докторката.
“Апелирам до етичкиот комитет сериозно да го испита случајот. Затоа што вакви сличаи може неповратно да го нарушат угледот на лекарската заедница и на лекарската професија.”-изјави министерот за здравство Бујар Османи.
Од лекарската комора веќе испитуваат. Не сакаат однапред да судат како ќе постапат. До сега разгледувале многу случаи кога лекарите грешеле, но на ниту еден не му било трајно одземена лиценцата за работа.
“На пациентите треба да им бидат заштитени правата. Во болница не доаѓаат затоа што им е добро, туку затоа што имаат мака.”- вели д-р Здравко Чакар, претседател на Етичкиот комитет на Лекарската комора на Македонија.
Лекарката ја нема никаде. Не одговара на телефонските повици за објаснување зошто така постапила. Останува енигма и која е личноста во зелениот мантил која се слика заедно со Неделковска. Од Ургентен велат дека не е нивна колешка. Испитуваат како се нашла на новогодишната ноќ на нивната клиника. Скандалозните и невкусни фотографии ги објави докторката на нејзиниот профил на фејсбук. Стоеја три дена, а за пациентката имаше многу навредливи и сеирџиски коментари, меѓу кои и на Неделковска.

А ова на количкава позади вас е жив пациент или? Може и кукла да е нели? – прашала пријателка...
Мачко, како избегана од спот на тв планет беше облечена. Во една салфетка од сукња со светликави карнери и едно светликаво боди се вика изгледа...-одговара докторката

Пациентката се препознала на фотографиите. Нејзините родители биле разочарани од лекарите во чии раце било нивното дете. Засега не најавуваат никаква постапка.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Јануари 07, 2010, 09:04:07
http://www.youtube.com/user/srbomani#p/a/u/2/D_LPUPPx_kI

http://www.youtube.com/user/srbomani#p/u/1/67Rlc03D978
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 10, 2010, 03:14:11
„Турбо фолк“ култ на личности

http://alsat.mk/vesti/zemja/22210.html

Песните за славата на Гоце Делчев или Скендер -бег последниве години добија замени. Во новите музички остварувања народните херои веќе не се опејуваат. Мендух Тачи, Али Ахмети, Никола Груевски се неколку од домашните политичари за кои има песни.

“Нека дознаат душманите непријателите и варварите денеска во нашето Скопје не осветлува херојот. Нема сила во светот што може да ги разедини Албанците зошто доаѓа Мендух Тачи и нас ќе не обедини.
“Денеска за тебе слави Тетово, Гостивар и Куманово. Не ни треба Гевгелија само таму кај што се зборува албански.”

Оваа песна посветена на ДПА и нејзиниот лидер Тачи е последната која се појави деновиве. Неговиот политички противник Али Ахмети е опеан претходно.

 “Секогаш Зајас раѓал јунаци. Со знаеме  се лулаа во колевките. Тука е роден Али Ахмети, патриот и политичар.

Се чини најмногу музички остварувања во последниов период се посветени на премиерот и лидер на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски.

“Овој народ напатен на никој друг не верува, сите желба имаме да не сплотиш брате Никола. ”
“ Никола, Никола, мајка го роди народ да води кон светла иднина. Никола Груевски господ го прати верба да врати во Македонија”

Заедничко за сите песни е што во нив  лидерите се опејуваат како херои кои треба да ја обединат или да ја водат својата нација. Комуникологот Петар Атанасовски вели дека тие се дел од политичкиот маркетинг кој е наменет за сопственото гласачко тело.

“ Ако имате предвид дека тоа е политичка комуникација наменета исклучиво за сопствениот тесен електорат, значи за оние што ги нарекуваме јадрени подржувачи на таа партија тогаш е тоа една агенда која е во таа смилса хиперболизирана,  таа е преувеличена да ги задоволи понекогаш и не искажаните потреби на тоа јадро на подржувачи.”

Лоша придобивка на демократијата, така ја карактеризира оваа појава професорот по политичка социологија Димитар Мирчев.

“ Со нашиот демократски поредок тие шеми, матрици не се вклопуваат , претпоставувам дека не се ниту од самите личности мотивирани или предизвикани туку се работи за еден нов тип на политичка култура на турбо фолк политичка култура”

Инаку опејувањето на политичарите одамна е пракса во западниот демократски свет. Познати личности пејат за американскиот претседател Обама, но експертите сметаат дека во Македонија песните за политичарите се на пониско ниво затоа што се уште се во зародиш.


Фросина Цветковска
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 12, 2010, 02:34:53
Би Би Си: Берово все още чака да бъде открит граничният пункт с България

12 януари 2010 | 08:32 | Агенция "Фокус"

Скопие. 18 години жителите на македонския град Берово очакват да бъде открит граничен пункт „Клепало” на границата с България. Това се казва в материал на Би Би Си в програмата за Македония.
„Македония отдавна е построила своята част от границата. Но България постоянно отлага изграждането на 30-километровия път, който трябва да свърже двете страни”, посочва Би Би Си. В материала се описва обстановката на тази част от границата, както и състоянието на пътя и граничния пункт.
„В македонското външно министерство нямат информация от българска страна защо пунктът все още не е построен. По този въпрос двете страни нямали комуникация. Според неофициалните информации България няма интерес за свързване с Македония с още един граничен пункт”, коментира Би Би Си.

КОЛКУ ГОДИНИ ЧЕКАМЕ ОД МАКЕДОНСКА СТРАНА ДА СЕ ЗАВРШИ ПРУГАТА ЗА БУГАРИЯ ???
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илийца на Јануари 12, 2010, 03:34:11
Би Би Си: Берово все още чака да бъде открит граничният пункт с Българияhttp://www.bbc.co.uk/macedonian/news/story/2010/01/100111_klepalo.shtml (http://www.bbc.co.uk/macedonian/news/story/2010/01/100111_klepalo.shtml)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 15, 2010, 12:13:59
Кулминација на тиранијата... и што потоа

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=0E8BFB6A06D3414385B67DB3203EDC39

Цитат
Во почетокот наивно мислевме дека смрдеата доаѓа од депонијата во Тетово, но јасно е дека најголемата смрдеа доаѓа од Илинденска б.б.

Многумина мои пријатели, врсници, интелектуално чесни луѓе, постојано ми велат дека Македонија е прилично депресивно место за живеење. Државата ни изгледа како остров на Балканот окован во мрачно средновековие, со пашалаци, енклави, мали локални деспотии... Притоа, архи-деспотот ги контролира главните процеси во општеството преку два клучни канала: текот и контролата на парите и секојдневно вшприцување смртоносна доза страв и насилство кај нашите граѓани. Јас сепак не мислам дека е тоа така до крај. Се плашам, но и се надевам, дека во Македонија постои еден релативно голем резервоар квалитетни, мислечки луѓе, кои во немоќта да се пронајдат себеси во општествените координати, го одбираат полесниот пат на молчење, или уште пострашно, на ширење дефетизам кај другите за бесперспективноста на оваа држава. Младите апатични и скептични анархисти, кои како ѓавол од крст бегаат од секаква етикета и ја отфрлаат а приори секоја идентификација со некакво движење, партија, интересна група, се типичен пример за таквиот потенцијал во општеството. ...
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 22, 2010, 12:03:47
Македонија се избриша од агендата на САД

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=F721D0CD7490B1408AAA7A39995D4008

Тамара Грнчароска

Една година по доаѓањето на власт на администрацијата на американскиот претседател Барак Обама, Македонија ја снема на агендата на САД. Прогнозите кои пред една година некои ги нарекуваа црни, песимистички, непродуктивни дека со заминувањето на администрацијата на Џорџ Буш заминува и безрезервната поддршка за нашата земја, за жал, како да се остваруваат.

Ако Македонија пред две-три години можеше да се пофали дека претседателот на најмоќната држава во светот на својата листа на приоритети го има решавањето на нејзините проблеми, денес не може да се пофали ниту со силна усна поддршка од Вашингтон. Максимумот што го добивме во изминатата година беше потврдата од Обама дека САД остануваат доследни на својата политика и одлуки - кога станува збор за признавањето на нашето уставно име и оти ќе продолжат да не' поддржуваат во процесот на преговорите со Грција околу спорот за името под покровителство на ОН, без да се инволвираат во нив.

Според американски дипломатски извори, ако на некој состанок во Стејт департментот за Западен Балкан се разговара 60 минути, 50 минути се за ситуацијата во Босна и Херцеговина, пет за настаните околу Косово, три минути за тоа како да и' се помогне на Србија цврсто да зачекори на европскиот пат, а само една-две минути за Македонија. Тоа е драматично различно од онаа посветеност на администрацијата на Буш на Македонија, нејзиното членство во НАТО и проблемот со името.

Дефокусирањето на САД од Македонија, иако беше очекувано, сепак, е горчливо искуство за нашата земја што покажува дека македонската надворешна политика се' уште не знае да ги процени клучните моменти и позитивната клима во меѓународната заедница за решавање на отворените прашања. Пораките што ги пренесуваше поранешниот заменик-помошник државен секретар на САД, Розмари ди Карло, летото и есента 2008 година, да се искористи времето до крајот на годината да се направат напори да се дојде до компромис со Грција и да се затвори прашањето за името и членството во НАТО, од денешен аспект може да се толкуваат како предупредување до македонските власти дека истекува времето на инволвираност на САД во сето тоа. Точно е дека Америка води константна надворешна политика и оти продолжува поддршката, но таа, реално, сега е сведена само на морална поддршка и потчукнување по рамо.

Официјални американски претставници земјава во изминатава година ја посетија само двапати и тоа во една недела во мај. Тогаш во Скопје одделно допатуваа и новиот заменикот на Хилари Клинтон, Џемс Штајнберг, и заменик-помошникот Стјуарт Џонс. И двајцата само ја пренесоа пораката дека го поддржуваат процесот на изнаоѓање решение за името, но оти тоа е прашање кое мора да го решат двете земји, со цел Македонија поскоро да се зачлени во НАТО.

Аналитичарите и познавачите на состојбите ги сметаат нашите редефинирани односи со САД како последица на нашата несериозна политика, но и на непредвидливите ситуации што се случуваат во меѓународната политика. „Треба да се знае дека во меѓународните политики се случуваат непредвидливи ситуации кои можат да ги нарушат, т.е. да ги изменат односите меѓу државите“, вели за „Утрински весник“ професорот по меѓународни односи и поранешен амбасадор на Македонија во ОН, Денко Малески. Според него, „очигледно е оти има промени во надворешната политика на САД, а она што е најбитно за Македонија, во негативна смисла, е напуштањето на унилатерализмот на администрацијата на Буш и доближувањето на САД до сојузниците во НАТО и, пред се', со ЕУ“.

„Несериозноста“, пак, на македонската политика во контекст на САД Малески ја гледа во тоа што Македонија со години никако да ја научи лекцијата дека во меѓународните односи владеат правила што не се базираат на право и правда, туку на интереси. „Видовме дека САД не може да одат понатаму со своите интереси кон Македонија, а тоа е да не ги загрозува нејзините интересите со Грција и тоа требаше добро да го научиме“, смета Малески. Според него, Букурешт беше лекција и за американските политичари, дека иако, од една страна, ќе го стават својот личниот интерес и авторитет, на крај одлуките ги носат членките. „Нешто мора да научиме, за што плаќаме цена долго време - самопомошта е основното начело на меѓународната политика“, вели поранешниот министер за надворешни работи. „Повикувањето на правото и на правдата е непознавање на меѓународната политика“, смета Малески.

Според него, доколку Македонија сака да се врати на агендата на американската надворешна политика, мора да го разбереме сето ова и да ја разбереме пораката што ја ни ја испраќаа САД додека се заложуваа за нас, а која гласеше „помогнете ни да ви помогнеме“. Според Малески, нашата земја остана глува на барањето од Вашингтон: „Разберете ги нашите интереси што ги имаме кон Грција и гледајте во тој процеп да ја формулирате политиката за која може да ви дадеме поддршка“.

И поранешниот генерален конзул на Македонија во Њујорк, Филип Петровски, смета дека наша грешка е што САД се оддалечија од Македонија. „Не одговоривме соодветно и не ја искористивме златната шанса да се решат нашите проблеми во време кога имавме неспорна поддршка од администрацијата на Буш“, вели Петровски. И тој, како и Малески, смета дека денес работите се сосема изменети и против наша корист се и реалните проблеми во внатрешната политика на САД - економската криза, како и други надворешни приоритети што ги има таа во светот. „Македонија веќе не е приоритет и тоа е јасно покажано со тоа што нема веќе посериозен притисок и ангажман на САД за името“, категоричен е Петровски. Петроски смета дека во овој момент за да се врати Македонија на листата на приоритети на САД единствено е можно со реални преговори за иметоо.

И според Малески приоритетите што се обидуваат САД да си ги исполнат дома се економски, а надвор е борбата против глобалниот тероризам и „никаде ни блиску на таа листа на приоритети не се наоѓа Македонија“. Според него, Македонија мора да мисли со своја глава. „Секогаш сме биле принудувани. Не правиме ништо по своја добра волја и памет, секогаш не' туркаат, но ако не сакаш, ќе те остават да чекаш на перонот“, пластично објаснува Малески, кој во тој контекст додава дека Македонија не ги искористила шансите што и' се даваа од САД, првата шанса во 1995 година кога министрите за надворешни работи на Македонија и Грција беа примени од Бил Клинтон и втората шанса што и' даде Буш за влез во НАТО, на таков начин, со притисок и речиси молба, но бараа од нас да најдеме формула во тешката одлука, што не го направивме.

И Малески и Петровски го делат мислењето дека Македонија моментално не покажува поголем интерес да ги „затопли“ односите со Вашингтон. „Од наша страна не покажуваме голем интерес“, вели Петровски, сепак, додавајќи дека и не можеме, бидејќи сме мала земја вклештена меѓу поголемите и нивните интереси. Малески, пак, е построг во својата оценка за актуелната македонска политика спрема САД, велејќи дека „сега сме на раат“. „Не не' притискаат САД, а наскоро тоа ќе престане да го прави и ЕУ, бидејќи светот оди, немаат време да не' чекаат“.

Но, неговата критика не е насочена само кон актуелната власт. „Имаме нова млада генерација политичари кои не ја разбираат меѓународната политика, а нивни критичари се луѓе кои 12 години пропуштија да го решат проблемот“, смета Малески.

Во измината година не е остварена ниту една посета на официјалните македонски претставници на САД, ако не се смета онаа посета на претседателот Ѓорге Иванов на Вермонт и разговорот што го имаше со Џејмс Стајнберг. Заменик-шефот на грчката дипломатија, Димитрис Друцас, во февруари ќе има официјална посета на Вашингтон, додека досега, како што се дознава од американски дипломатски извори, на агендата на Клинтон нема средба со македонскиот шеф на дипломатијата. Милошоски досега еднаш се сретна со Штајнберг надвор од земјава, на министерскиот состанок во Дубровник во јули. (Т.Г.)

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 22, 2010, 06:28:10
Оваа информација мислам дека може да ја прогласиме за хит за месец јануари :-)

Канал 5, 21.01.2010
По имеил или по пошта да гласаат македонците во дијаспората (http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=57014)

По имеил или по пошта вака да гласаат македонците во дијаспората експертите барат измени во изборниот закон, нема соодветни институции ниту временски рокови во кои успешно ќе се спроведе гласањето на македонските заедници во странство. Според проценките, концептот на гласање на македонците надвор сега чини повеќе во споредба со изборите дома. Познавачите на изборните модели сметаат дека постоечкиот е погрешен.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Јануари 22, 2010, 06:31:42
 :o тотална идиотштина е оваа!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 23, 2010, 12:52:42
Домашните возачи најголема опасност за американските туристи

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=123101021381&id=12&setIzdanie=21891

Американскиот совет за сигурност им препорачува на граѓаните на САД дека најголема опасност за нив во Македонија се лошите патишта и насилните возачи

 (http://www.picvalley.net/u/2401/143406658823313268412642475021DOCUJAIAF3Oq30OSGpH.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2401/143406658823313268412642475021DOCUJAIAF3Oq30OSGpH.JPG)

Лошата патна инфраструктура и ниската безбедност на македонските магистрали е главната безбедносна препорака што американските агенции им ја испраќаат на своите граѓани што решиле да ја посетат нашата земја.

Станува збор за заклучок на последниот извештај на Американскиот прекуокеански совет за сигурност.

Во извештајот ниту криминалот, ниту политичката состојба не се наведени како опасни за странците што престојуваат земјава и се третираат како ниско ризични, но затоа пак, на граѓаните на САД особено им се препорачува да внимаваат на сообраќајот.

Во извештајот на советот се наведува дека стапката на сообраќајни незгоди во земјава е една од највисоките во светот. Скенирањето на состојбата во македонскиот сообраќај на советот утврдило дека ваквата незавидна состојба во најголем дел се должи на големата брзина со која македонските возачи итаат по патиштата, нивните лоши возачки навики, потоа немањето навика задолжително да го користат безбедносниот појас. Како недостаток во овој контекст се наведуваат и ниските можности на екипите на Итната помош навреме да одговорат во случај на тешка сообраќајна незгода. Советот како препорака на своите сограѓани им советува ако се најдат со автомобил на македонските патишта, во никој случај да не се натпреваруваат со нашите возачи, туку напротив, да се држат дефанзивно и со големо внимание да ја пратат состојбата на патот.

Препораките што сигурносниот совет им ги испраќа на своите сограѓани се оправдани и воопшто не се далеку од сообраќајната реалност во земјата, ако се земе предвид дека Македонија е можеби единствена земја во Европа каде што бројот на сообраќајни незгоди од година во година постојано расте.

Според официјалните извештаи на европските институции, на нивото на целата унија бројот на сообраќајни незгоди изминативе две години е намален за девет отсто, додека пак, споредбено со 2001 година, на европските патишта имало за 28 отсто помалку незгоди со тешки последици.

Најголем успех во дисциплинирањето на своите возачи имала Литванија, каде што стапката на сообраќајни незгоди се намалила за дури 33 отсто, а веднаш зад неа е Словенија со 27 отсто помалку незгоди.

Единствена земја-членка што го расипува просекот на унијата е Бугарија, каде што сé уште е регистриран пораст на сообраќајните незгоди од околу пет отсто, што сепак, е многу помал од оној со кој се соочува Македонија.

Според официјалните анализи на МВР, минатата година бројот на тешки сообраќајни незгоди во земјава се зголемил за над десет отсто во споредба со 2008 година.

Во ланските деветте месеци, на жешкиот асфалт биле регистрирани околу 3.300 тешки сообраќајки, во кои животите ги загубиле 120 лица, а илјадници завршија во болница со тешки повреди.

Во 2008 пак на сообраќајниците во земјава се случиле 3.700 незгоди, од кои 140 биле со трагични последици.

Она што со сигурност ќе остане како податок кој се јавува во сите извештаи е фактот дека најголемиот број незгоди се предизвикани од несовесни возачи, кои ги управувале автомобилите со голема брзина и ги кршеле сообраќајните правила.
 
    
Автор: Бранислав Закев       
 
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 24, 2010, 02:39:22
Коалиционите партнери повторно се „фатија за гуша“

http://inpress.com.mk/?ItemID=23B049574A76AF4BB3F58A9684D251AC

Скопје, 24. јануари (ИНПРЕС)

Владините коалициони партнери ВМРО-ДМНЕ и ДУИ повторно се „фатија за гуша“ за што овој пат причина и повод е одлуката на ресорниот министер за култура, Албанците уште од првото одделение да го учат македонскиот јазик.

И додека премиерот Никола Груевски стои зад министерот Тодоров, неговиот заменик од редовите на ДУИ тврди дека немало никаква одлука на Владата, туку „само заклучок“ кој според него не е обврзувачки без соодветна стратегија.

На помош е повикана и мегународната заедница. Премиерот Никола Груевски вели дека некои меѓународни фактори му дошепнале дека е добро децата - Албански, да го учат маакедонскиот јазик од прво одделение, бидејќи е нелогично да го учат англискиот, а да го прескокнуваат официјалниот јазик на земјата во која живеат.

Ермира Мехмети, веднаш му врати на премиерот дека не ја зборува целосно вистинатаа. Точно е дека меѓународните претставници предлагаат ААлбанците да го учат маакедонскиот од прво одделение, но тие предлагаат и Македонците да го учат албанскиот, на исто рамниште - тврди Мехмети.

Таа, како пратеник и портпарол на ДУИ секогаш настапуваа во името на партијата, а не во свое име.

Сега на ред е да стапи на сцената лидеорот на ДУИ Али Ахмети, и по кој знае кој пат да повтори дека коалиционите партнери во владата функционираат одлично, а ова што се случува, е само поради забава на народот.

Или пак можеби да се заработи процент повеќе во партиската популарност, откако последните анкети покажуваат пад на поддршката за ДУИ, а пораст за ДПА на Мендух Тачи. (Крај)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илинден на Јануари 24, 2010, 03:40:24
Бри­сел­ски моч­ко (http://vest.com.mk/?ItemID=FA162EE85698F241B9246CCC135B87F7)

1    Си­ро­маш­ки­от Ѓо­ле, пак не бил сфа­тен. Што ма­ка има. Ка­ко поч­на уш­те од из­бор­на­та кам­па­ња ко­га им фр­ла­ше клет­ви на мле­ка­ри­те, сe што ќе ка­же, мо­ра до­пол­ни­тел­но да об­јас­ну­ва.
Го сфа­ќа­ат ли Ѓо­ле тие што тр­чаа да се ис­пот­пи­шат за да го кан­ди­ди­ра­ат за Прет­се­да­тел? Ка­де се се­га си­те оние ака­де­ми­ци, рек­то­ри, про­фе­со­ри, пи­са­те­ли што ни се прет­ста­ву­ваа ка­ко не­за­вис­на ин­те­лек­ту­ал­на ели­та и што за­ве­доа 480.000 лу­ѓе да по­мис­лат де­ка Ѓо­ле мо­же да би­де Прет­се­да­тел? Ај се­га не­ка ни се из­ви­нат. Ако и тие врв­ни умо­ви се­га не го сфа­ќа­ат Прет­се­да­те­лот што са­ка да ка­же од пр­ва, што да ка­же­ме ние со по­мал ум?
Што да ка­жеш за др­жа­ва во ко­ја Прет­се­да­те­лот има реј­тинг ну­ла? Или ич не му го ме­рат реј­тин­гот? Тоа зна­чи де­ка Прет­се­да­те­лот не пос­тои. Што е сво­е­ви­ден уни­кум во све­тот. Зар три-че­ти­ри-пет-шест га­фа на Ѓо­ле вре­дат тол­ку мно­гу, што се­га си­те се пиш­ма­нат што гла­са­ле за не­го? За тол­ку ку­со вре­ме тој не нап­ра­ви ниш­то, а зас­лу­жил ни­кој да не го спо­ме­ну­ва!?
За­тоа се­га мо­ра фан­фа­ри да из­мис­лу­ва. Ако не му се слу­ша збо­рот, ба­рем да тру­би ко­га по­ми­ну­ва.

2    Ев­ро­ам­ба­са­до­рот Ер­ван Фу­е­ре кур­ту­ли. Ка­ко му го фр­ли­ја бу­ре­то ох­ри­ѓа­ни за да го фа­ти пак, ќе го мав­неа по гла­ва и за мал­ку и не­го ќе го уда­веа.
За Де­нот на ри­ба­ри­те, кој на 20 ја­ну­а­ри се сла­ви во Ох­рид, тој, тра­ди­ци­о­нал­но, се ис­ка­пи во Езе­ро­то. Пок­рај Фу­е­ре, се ис­ка­пи и гра­до­на­чал­ни­кот Алек­сан­дар Пет­ре­ски.
А тој од Ка­пе­та­ни­ја­та се ис­ка­пи ли? Оној што му ја за­бо­ра­вив­ме од­го­вор­нос­та за "Илин­ден" и за уда­ве­ни­те Бу­га­ри. Или уш­те не на­у­чил да пли­ва. Оти не­му во­да ни во чев­ли не смее да му вле­зе.

3    Гра­до­на­чал­ни­кот на Цен­тар Вла­ди­мир То­до­ро­виќ ре­че де­ка оваа го­ди­на ќе про­дол­жи со ре­де­ње­то на спо­ме­ни­ци око­лу Плош­та­дот. Ис­ти­от ден Гра­дот Скоп­је ис­пра­ти на­лог за бло­ки­ра­ње на 20.000 фир­ми за да нап­ла­ти фир­ма­ри­ни. За­тоа гра­до­на­чал­ни­кот оп­ти­мис­тич­ки из­ја­ви де­ка Ма­ке­до­ни­ја ве­ќе из­лег­ла од кри­за­та.
Зна­чи, ре­фор­ми­те мо­жат да про­дол­жат. И за да се за­до­во­лат нај­е­гиз­стен­ци­јал­ни­те пот­ре­би на скоп­ја­ни, се рас­пи­ша ог­лас за уш­те 29 но­ви спо­ме­ни­ци кои ќе се ста­ва­ат на мос­тот Око, кој тре­ба да ги по­вр­зу­ва Град­ски­от тр­гов­ски цен­тар и ан­тич­ка­та згра­да на но­ви­от Ус­та­вен суд.
Во ог­ла­сот пи­шу­ва де­ка ќе се пос­та­ву­ва­ат три­ме­тар­ски брон­зе­ни скул­пту­ри на ис­то­ри­ски лич­нос­ти. Кои хе­рои, умет­ник или зас­лу­жен гра­ѓа­нин ќе се пра­ват не се знае, оти за тоа ќе од­лу­чу­ва­ат ав­то­ри­те.
Не се знае ни кол­ку ќе чи­ни овој про­ект, оти па­ри­те на ав­то­ри­те ќе им се ис­пла­тат от­ка­ко ќе ја за­вр­шат ра­бо­та­та. И це­на­та на ле­е­ње не се знае оти за­ви­си од из­гле­дот и пот­реб­ни­от ма­те­ри­јал.
Овие нас за бу­да­ли ли нe мис­лат или са­мо са­ка­ат да ви­дат до ка­де мо­же да нe за­фр­ка­ва­ат? Ма­ке­до­ни­ја не­ма тол­ку ју­на­ци кол­ку што оваа Вла­да мо­же спо­ме­ни­ци да нап­ра­ви. Ос­вен ако не поч­нат са­ми, до­де­ка се жи­ви и здра­ви, да се ове­ко­ве­чу­ва­ат во брон­за.
Баш са­кам да го нап­ра­ват мос­тот и да би­де на­ки­тен од две­те стра­ни, ка­ко што ви­ка гра­до­на­чал­ни­кот. Оти не мо­жам да си го за­мис­лам. Мо­рам да го ви­дам тоа чу­до, па да по­ве­ру­вам. Зна­чи, има­ме мост со стак­ле­ни от­во­ри и со по 14 скул­пту­ри, ви­со­ки два до три мет­ра, од две­те стра­ни, плус фон­та­на на сре­ди­на­та, плус до фон­та­на­та нај­впе­чат­ли­ва скул­пту­ра и плус уш­те и др­ве­ни клу­пи.
Од се­то ова, мо­ја­та дар­ба за има­ги­на­ци­ја за­вр­шу­ва са­мо на спе­ци­јал­ни­те све­тил­ки. Оти ко­га гра­ѓа­ни­те ќе тр­ча­ат ма­сов­но кон Ус­тав­ни­от суд, оти Вла­да­та пра­ви злат­ни за­ко­ни, не смее да се доз­во­ли да се ак­нат во не­ко­ја брон­за од вид­на лич­ност.
Ај што не ми е јас­но ка­ко ќе од­лу­чу­ва­ат кои ќе би­дат 28-те вид­ни лич­нос­ти што ќе слу­жат за ки­те­ње. Ту­ку уш­те по­ве­ќе се чу­дам ка­ко ли ќе ја из­бе­рат 29-та­та и нај­впе­чат­ли­ва ис­то­ри­ска фи­гу­ра што ќе стои на сре­ди­на на мос­тот до фон­та­на­та.
Ма­ке­до­ни­ја оди кон Ев­ро­па. Заш­ти­тен знак на Бри­сел е фон­та­на­та со де­те што мо­ча. Скоп­је мо­ра да за­ли­чи на ев­роп­ска­та прес­тол­ни­на. За­тоа, гра­до­на­чал­ни­ку То­до­ро­виќ, раз­мис­лу­вај на те­ма­та: Кој во Скоп­је би мо­жел да мо­ча, а во ис­то вре­ме да би­де нај­впе­чат­ли­ва фи­гу­ра? Не би ме чу­де­ло да го ста­ват Гру­ев­ски. Тој спо­ме­ник ќе би­де нај­до­бар пе­чат на не­го­во­то вре­ме.

4    Ште­та што пла­ни­ра­ат мос­тот Око да го нап­ра­ват ду­ри за ед­на го­ди­на. И Алек­сан­дар на Бу­ке­фал, со­се вој­ни­ци­те што шлап­ка­ат во фон­та­на­та, ќе стиг­нат ду­ри в го­ди­на. А го­ди­на­ва ка­ко ќе ја пре­жи­ве­е­ме?
Цел свет се за­ни­ма­ва со глу­пос­ти. Де­ба­ти­ра­ат ка­ко да из­ле­зат од кри­за­та, ка­ко да ги над­муд­рат те­ро­рис­ти­те, ка­ко да нај­дат ал­тер­на­ти­ви из­во­ри на енер­ги­ја, ка­ко да се спра­ват со кли­мат­ски­те про­ме­ни...
За раз­ли­ка од нив, кај нас Вла­да­та е фо­ку­си­ра­на на Плош­та­дот.
Црк­ва, џа­ми­ја, коц­ка, плоч­ка, Алек­сан­дар, Да­ме, јар­бол од ед­на стра­на, јар­бол од дру­га стра­на, Ма­ке­дон­ци, Ал­бан­ци, хрис­ти­ја­ни, мус­ли­ма­ни, вер­ни­ци, бо­го­хул­ни­ци, пре­дав­ни­ци, пат­ри­о­ти, но­ва згра­да, стар хо­тел...
Це­ли­от жи­вот и ид­ни­на­та на Ма­ке­до­ни­ја се вр­ти око­лу плош­та­дот Ма­ке­до­ни­ја. И по­ли­ти­ка, и еко­ном­ски бум, и ту­ри­зам, и кул­ту­ра, па и дип­ло­ма­ти­ја. И за име­то да збо­ру­ваш, пак око­лу Плош­та­дот се вр­ти му­а­бе­тот.

5    Еден лон­дон­ски хо­тел на сво­и­те гос­ти им ну­ди ус­лу­га "лу­ѓе гре­ја­чи на кре­ве­ти". Ста­ну­ва збор за по­себ­но вра­бо­те­ни ли­ца, об­ле­че­ни во спе­ци­јал­на топ­ла об­ле­ка, кои им ги заг­ре­ва­ат кре­ве­ти­те на гос­ти­те пред да лег­нат да спи­јат. Не­кој ин­сти­тут та­му до­ка­жал де­ка со­нот не фа­ќа ко­га тем­пе­ра­ту­ра­та на те­ло­то ќе поч­не да опа­ѓа. Тем­пе­ра­ту­ра­та ме­ѓу 20 и 24 Цел­зи­у­со­ви сте­пе­ни го за­бр­зу­ва про­це­сот за то­не­ње во убав сон.
Кај нас сe уш­те не­ма гре­ја­чи на кре­ве­ти. Но за­тоа, пак, има гре­ја­чи на фо­тел­ји. Нај­до­бар при­мер за тоа е Зо­ран За­ев. Тој му ја гре­е­ше фо­тел­ја­та на Бран­ко за да мо­же се­га да му би­де удоб­но.
Бран­ко, ста­ни од фо­тел­ја­та. Дај му ја на не­кој не­из­вал­кан. Оти не му пра­виш ште­та са­мо на СДСМ. ­_ пра­виш ште­та на це­ла др­жа­ва. Над 40 от­сто не­оп­ре­де­ле­ни че­ка­ат.
Зар не гле­даш де­ка овие од ВМРО-ДПМНЕ си­те нe пра­ват бу­да­ли? Ама до­де­ка си ти та­му, сe ќе им про­а­ѓа.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Јануари 24, 2010, 04:20:48
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=119036

Владата ќе дозволи увоз на автомобили стари до 13 години?

Автомобили стари и до 13 години ќе можат да се увезуваат во земјава, најави денеска премиерот Груевски.

Анализите се уште се прават. Во истовреме се бара начин и за легализирање на возилата со бугарски таблички.

„Вршиме анализи околу можноста за зголемување на старосната граница, ќе видиме за точно за колку, значи не сме во целост сигурни но можно е да биде некаде околу 11, 12 или 13 години. Но доколку имаме нешто поконкретно односно кога ке имаме, јавноста ќе биде информирана. Засега се вршат анализи“, изјави Никола Груевски, премиер на Влада.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 25, 2010, 08:54:50
Протести во Карпош - Едните го сакаат јарболот а другите цвеќињата

Жителите на скопската општина Карпош кои се против и преставниците на невладината организација „Македонида“ кои се за поставување на македонското знаме во општина Карпош, денеска се собраа на паралелен протест кој прерасна во меѓусебни вербални напади

 (http://www.picvalley.net/u/2690/91496127713316091191264449252wNLxHpjQmKMFGhvjOO1M.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2690/91496127713316091191264449252wNLxHpjQmKMFGhvjOO1M.JPG)

(Фото: Филип ПОПОВСКИ, Макфакс)
Со  парола „Овде вчера беше погребано македонското знаме“ и со палење на свеки во тревникот кај трговскиот центар во Капрош 3, се спротиставија граѓаните предводени од невладината органзиација „Македонида“ кои сметаат дека  поставувањето на македонското знаме, би значело претставување на  македонскиот идентитет.
„Ние сме особено загрижени од оваа постапка на градоначалникот Стевче Јакимовски што не дозволува поставување на македоското знаме. Сметаме дека поставуањето на нашето знаме  ќе го дефинира на најсоодветен начин нашиот урбан гратски пејсаж, и на таков начин најдирекно ќе го преставува нашиот национален идентитет“, изјави претседателот на „Македонида“, Панче Велков.
Жителите на општина Карпош изјавија дека нема потреба невладината  „Македонида“ да закопува  некого во нивната  општина, бидејќи како што велат тие, Карпош е многу весело и расцветано. Тие бараат  јарболот да се постави во дворот на општината.
„Навистина не го разбирам овој протест на групата граѓани односно членови на ВМРО-ДПМНЕ од сите делови на град Скопје, незнам кого тие  погребуваат. Во Карпош е  се  весело и расцветано. Ако сакаат да постават толкаво знаме, тогаш нека го стават во општината, како што е  е според законот“, изјави Даниела Мартиновска  од групата граѓани кој се спротиставија на  поставувањето  на македонскиот јарбол.
Ваквите реакции уследија откако градоначалникот на Скопски Карпош Стевче Јакимовски забрани да се постави македоскиот јарбол бидејќи претходно не бил известен  од страна на владата дека ке се започене со копање на дупката.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Јануари 25, 2010, 09:14:07
Стевче е амбициозен сака да демонстрира инцијативност... инаку се е таму тамам за темата, комплетен АПСУРД...овие демек бранат темјанушките, а овие демек чуваат знамето
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 26, 2010, 12:48:04
Историјата на Балканот јава на политичките стереотипи

Националните истории на народите на Балканот се во
постојан натпревар

Миркица Поповиќ

Непознавањето на историјата на соседите и реалните внатрешни, економски, политички и социјални проблеми со кои се соочуваат, доведува до создавање стереотипи за нив. А стереотипите се најлошата работа во билатералните и во мултилатералните односи.

Со овие зборови професорот по политички науки и историја на Универзитетот „Пантеон“, Димитрис Кристопулос, вчера ја отвори тркалезната маса со наслов „Заедно- градење мостови“, на која учествуваа истакнати професори и јавни личности од Македонија и од Грција. Оваа граѓанска иницијатива имаше цел да се фокусира на реалните проблеми и предизвици со кои се соочуваат македонското и грчкото општество во денешно време, со надеж дека ќе се запознаат и ќе ги разберат ставовите на двете заедници, нешто што ретко се случува во последните години. Секој ја држи својата страна, а луѓето ретко се наоѓаат во заедничка средина каде што би можеле да седнат и да продискутираат за овие работи.

„Елементот што создава раздор меѓу народите на Балканот е различното толкување на историјата“, истакна Кристина Кулори, историчар и професор на одделот за социјална и образовна политика на Универзитетот во Пелопонез. Античката историја и етничките проблеми најчесто се дискутираат на Интернет-форуми или под видеоклиповите на „Јутјуб“ и често личат на нецивилизирано надвикување полно со омраза и навреди.

„Националните истории на секој од народите се во постојан натпревар. Работите треба да бидат поинакви наместо да се натпреваруваат тие треба да се надополнуваат една со друга“, додаде Кулори, претставувајќи го проектот во кој историчари од балканскиот регион по долго анализирање на историите на секој од балканските народи изготвиле алтернативен учебник по историја, кој е преведен и на македонски и на албански јазик и ја претставува историјата од аспект на сите народи. Кулори нагласи дека заедничката судбина на Балканот е користење или злоупотреба на историјата од националистичките партии и страни.

„Заеднички интерес на балканските народи е ревидирање на историјата со цел да се надмине националистичката историја. На овој начин ќе имаме заедничка регионална историја, бидејќи големите прашања пред нас со години се дали историјата на обединува или разединува и дали тоа е самата историја или, пак, толкувањето на историјата“, истакна Кулори, објаснувајќи дека регионалната историја нема цел да ја истисне националната историја, туку да ја надополни со цел да се истисне националистичката историја. Според излагањето на Кулори, поранешните комунистички земји преминале од марксистички кон националистички. Како што вели таа, националистичката историја се темели на јавната историја со која се опкружени граѓаните секојдневно преку спомениците, медиумските дебати и политичките говори. Наспроти националистичката е академската, научната, која е целосно запоставена од јавноста и останува само во фокусот на историчарите и на истражувачите.

Причината поради која во преден план е ставена националистичката историја е исфорсирано зајакнување на самопочитта на една нација, смета Атина Скуларики, предавач на одделот за социологија на Универзитетот во Крит.

„Медиумите не се заинтересирани за дебата да повикаат некој научен истражувач, туку говорници што имаат поекстремни ставови и ќе предизвикаат контроверзна дебата“, вели Скуларики, потенцирајќи дека на овој начин само се потхранува популистички дискурс во општествата. Интересна беше нејзината забелешка дека и во Грција оние што не ја поддржуваат националистичката нишка и ставови, како, на пример, оние за името, се сметаат за предавници и отпадници во општеството. Не е мал бројот на примери на професори што внимаваат доколку имаат соработници од нашата држава со цел да не се стекнат со статус предавници, бидејќи тоа во време на огромна невработеност може да ги чини работно место и кариера во Грција.

Ограничување на слободата на говорот како во Грција, така и кај нас според професорот Љубомир Фрчкоски е жртва на митоманијата, односно толкување и користење на историјата на неселективен начин.

„Во Македонија има два столба поставени од политичките елити. Првиот е враќање на колективното достоинство преку градење на колективниот дух и јасен притисок на човековите слободи и вториот ’мегадржава‘, која ќе се шири носејќи го новото достоинство. Во нашето општество сликата на стварноста ја заменува реалната стварност“, нагласи Фрчкоски, додавајќи дека нашата држава сега се заснова врз тврд национализам, кој е виновен за сликата на Македонија како смешна држава што губи во очите на светската јавност.

Покрај овие теми, на дебатата се дискутираше за популизмот и за неговата злоупотреба при испитувањето на јавното мислење, македонско-грчките и грчко-албанските односи, актуелната дебата за законот за стекнување грчко државјанство што последните месеци ја бранува Грција, како и притисокот врз индивидуалните права и невладиниот сектор.

И ДЕМЕК ОВИЕ "ТЕШКИ" МУАБЕТИ НАЙДОБРО МОЖЕ ДА ГИ ПРЕНЕСЕ НОВИНАР - СРБИН !?
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 26, 2010, 01:05:03
Макфакс, 25.01.2010
Aмбасадорот Георгиевски задоволен од правата на Македонците во Србија (http://makfax.com.mk/_tools/article/97751/view)

Цитат
Македонците кои живеат во дијаспората најмногу права уживаат во Србија и Хрватска, изјави македонскиот амбасадор во Србија, Љубиша Георгиевски.
„Кога ќе се сретнам со моите Македонци во Србија ги советувам да бидат лојални, како што се Србите во Македонија“ изјави Георгиевски по средбата со градоначалникот на Краљево, Љубиша Симовиќ.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 28, 2010, 02:02:46
Дир.бг, 17.01.2010
Студенти масово си взимат изпити със секс (http://novini.dir.bg/2010/01/17/news5711678.html)

С настъпването на поредната редовна сесия студентки отново вдигнаха краката заради уникалната възможност за шестица при някой от многобройните коцкари, известни на всички. Тенденцията сочи, че все повече момчета също избират срама да преспят с 30-тина години по-възрастни лелки само и само да запишат следващата година, пише frognews.bg.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Јануари 30, 2010, 12:39:56
нешто за клинтелата на дневен весник „Вечер“, и нешто за 96% мк граждани кои се за влез во ЕУ и 93% за влез во НАТО...на вакава вест http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=D6DE4CAB90E4B942BED818E107F90435
 коментарите се вакви:

Цитат
patriot (29.01.2010 23:56:07)
napred braco rusi vo idnina rusija ce bide prva svetska sila vo idnina
orce (29.01.2010 23:55:42)
go srusile srbite? sam padnal
C3 (29.01.2010 23:26:50)
Super sega mozat da gi napadnat USA , poso gledam so golema vozbuda pisuvate so napravile Rusite , ke navivame za niv
Kiko (29.01.2010 23:22:57)
mozda nevidliv za radarite ama i amerikancite vikaa deka imat nevidliv avijon pa 1999 godina go srusija srbite ama sto ke napravi rusin toa e toa kvalitet i koga ke kaze nevidiv za radar znaci stvarno nevidliv se zboruva deka nekoi delovi od americkiot avijon sto go srusija srbite bile pravetni vo moskva da vidat rusite od kakva smesa e napraven kako ne kraven pa e nevidliv za radarite i od tie primeroci rusite doznale i go napravile ovoj avijon nevidliv za radarite ovoj e spuper avijon so ogromna mok odlicno manevrira gledav denes na tv ke im se odolzat na srbite za pomosta za ovoj avijon pozdrav

цццц ни фали уште „и енглеска и америка биче земља пролетерска“  ;D

... болно, фатално болно от шизофернија општество!

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: PANKOVSKY на Јануари 30, 2010, 01:19:41
нешто за клинтелата на дневен весник „Вечер“, и нешто за 96% мк граждани кои се за влез во ЕУ и 93% за влез во НАТО...на вакава вест http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=D6DE4CAB90E4B942BED818E107F90435
 коментарите се вакви:

Цитат
patriot (29.01.2010 23:56:07)
napred braco rusi vo idnina rusija ce bide prva svetska sila vo idnina
orce (29.01.2010 23:55:42)
go srusile srbite? sam padnal
C3 (29.01.2010 23:26:50)
Super sega mozat da gi napadnat USA , poso gledam so golema vozbuda pisuvate so napravile Rusite , ke navivame za niv
Kiko (29.01.2010 23:22:57)
mozda nevidliv za radarite ama i amerikancite vikaa deka imat nevidliv avijon pa 1999 godina go srusija srbite ama sto ke napravi rusin toa e toa kvalitet i koga ke kaze nevidiv za radar znaci stvarno nevidliv se zboruva deka nekoi delovi od americkiot avijon sto go srusija srbite bile pravetni vo moskva da vidat rusite od kakva smesa e napraven kako ne kraven pa e nevidliv za radarite i od tie primeroci rusite doznale i go napravile ovoj avijon nevidliv za radarite ovoj e spuper avijon so ogromna mok odlicno manevrira gledav denes na tv ke im se odolzat na srbite za pomosta za ovoj avijon pozdrav

цццц ни фали уште „и енглеска и америка биче земља пролетерска“  ;D

... болно, фатално болно от шизофернија општество!
 

По-скоро последица от Стокхолмския синдром :)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 30, 2010, 07:07:40
Отворено писмо: Да спасим творчеството на Никос Казандзакис (http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=9248&sid=18)

Абсурдна работа пар екселанс! Само неколку коментари:

- Вие чели ли сте "Зорбас гъркът", в които призвова да се порят коремите на бременните българки, че ще призовавате да му се спасят произведенията? Позор!

- Казандзакис даже пише в една от книгите си, че ако не си пъли кръв от българин или турчин, от мъж няма да стане. Освен това е отлъчен от Църквата заради еретическия му роман "Последното изкушиние"..

- Учудващо е понякога как ние -българите, ставаме смешни със своята свръх космополитност и абстрактни човешки ценности и възхваляваме хора като Казандзакис или Нушич, които са работили активно срещу България и са писали с омраза за българите.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Јануари 30, 2010, 07:25:14
Рударе без вода и доктор, но ќе има безжичен интернет


Ова е село Шопско Рударе, Кратовско. Иако има асфалтиран пат, сепак тој не чини. До селото се стигнува тешко, последните 15 километри ги поминавме речиси за еден час.

Сепак, и покрај тоа што патот не чини, сега ова село ќе се поврзе со целиот свет. Владата планира да инсталира киосци за безжичен интернет.

Ова е училиштето до осмо одделение. Овде за половина година ќе никне киоск со безжичен интернет.

Пред педесетина години во селското училиште учеле над 200 деца. Денес во секое одделение има по едно или две деца.
 

„Дечиња имаме, но само едно во школо што оди“, вели еден од мештаните.

На прашањето за што ќе го користат интернетот одговараат:

„Е па зошто, не знам. Доаѓаат од други села деца“.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=119314
 :o

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: александър на Јануари 31, 2010, 01:08:10
Има ли, по–голям абсурдистан от това ,комунистическия агент провокатор–КОМПЕТЕНТА да е глобален модератор във  форума отричащ комунизма и производните му  доктрини.Чудя се ,как и по какъв критерий , администратора: охрид 1941  е избрал компетента за модератор???????Мойто предупреждение от преди 5 ,6 месеца не беше взето предвид.А ,ако се обърне внимание на публикациите му ,ще видите ,че единствената му цел е да се компрометира българската държава.Апелирам да му  се отнеме възможноста да се разпорежда с писанията  на съфорумниците.Охрид как го избра, компетента за глобален модератор???Дай ми критерий.Искам да кандидаствам за тази длъжност.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 31, 2010, 02:01:31
александър, те молам прочитај ги правилата од форумот. Едно од нив гласи:

6. Членот се согласува дека нема да се служи со материјал кој е лажен, клеветнички, злоупотребувачки, вулгарен, со говор на омраза на културна, етничка, верска, национална, сексуална, или лична основа, вознемирувачки кон другите членови и материјал кој ја повредува приватноста на членовите.

http://bkks.org/forum/index.php/topic,42.0.html
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: александър на Јануари 31, 2010, 02:11:46
александър, те молам прочитај ги правилата од форумот. Едно од нив гласи:

6. Членот се согласува дека нема да се служи со материјал кој е лажен, клеветнички, злоупотребувачки, вулгарен, со говор на омраза на културна, етничка, верска, национална, сексуална, или лична основа, вознемирувачки кон другите членови и материјал кој ја повредува приватноста на членовите.

http://bkks.org/forum/index.php/topic,42.0.html
Мойта теза ни е лъжлива,нито клеветническа ,нито е вулгарна , нито е верска ,нито е етническа ,нито е сексуалена и незнам си каква.Просто е национално отговорна и немога да замълча пред явните обиди и провокации към българската държава.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 31, 2010, 02:14:08
Повели, приложи доказателства за твоите обвиненија дека Competent е комунистички агент провокатор.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 31, 2010, 02:18:33
Александър,

КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ТОЗИ ЛИНК :


http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=11855.msg128198#msg128198

ПРОЧЕТИ ТЕКСТА И ОТГОВОРИ !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: александър на Јануари 31, 2010, 02:24:50
За да не цитирам и поствам антибългарски материали само прегледай темата : “На живо изслушванията на кандидатите за еврокомисари“и прецени сам за какво става дума.Това е на първо време. После ,ще ти предоставя още десетки материали на, които ти не обръщаш внимание ,но които имат за цел само и единствено да ухулят и злепоставят българската държава.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 31, 2010, 02:28:54
Това което ние работим тук в Македония, заслужава ли си такива писания, това ме интересува . За коя кауза беше Спаска Митрова в затвора и за коя кауза в момента Мирослав Ризински е в затвора ?
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: александър на Јануари 31, 2010, 02:34:13
Александър,

КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ТОЗИ ЛИНК :


http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=11855.msg128198#msg128198

ПРОЧЕТИ ТЕКСТА И ОТГОВОРИ !
Кой по точно. И ако ви преча просто ми кажете и няма да се появя на форума ви никога повече.Но си мисля ,че всяка организация се нуждае от инакомислещи хора ,които да и показват кога е тръгнала по наклоненате плоскост.Ако ме разбирате ,какво искам да ви кажа.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 31, 2010, 02:47:00
Александър,

КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ТОЗИ ЛИНК :


http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=11855.msg128198#msg128198

ПРОЧЕТИ ТЕКСТА И ОТГОВОРИ !
Кой по точно. И ако ви преча просто ми кажете и няма да се появя на форума ви никога повече.Но си мисля ,че всяка организация се нуждае от инакомислещи хора ,които да и показват кога е тръгнала по наклоненате плоскост.Ако ме разбирате ,какво искам да ви кажа.

Александър,

НАПЪЛНО ТЕ РАЗБИРАМ И СВОБОДНО КАЗВАМ ЧЕ ТИ СИ ЕДИН ОТ НАЙ СИМПАТИЧНИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ТОЗИ ФОРУМ , ЕДИН ОТ ОНЕЗИ КОИТО МОЖАТ НАПРАВО ДА КАЗАТ НЕЩАТА ТАКИВА КАКВИТО СА , И ТЪКМУ ЗАРАДИ ТОВА ТРЯБВА ДА СМЕ МАЛЦЕ ПОКОРЕКТНИ СПРЯМО МНЕНИЯТА НА ДРУГИТЕ , А НЕ КАТО САМОИЗКАЗАНИ РОДОЛЮБЦИ ДА ПОВРЪЩАТ ВЪРХУ БРАТЯТА ПО КРЪВ . ИСКАХ С НЕКОЛКО ДУМИ ДА КОМЕНТИРАШ ТОЗИ ЛИНК И НЕ ЗНАМ ЗАЩО НЕ ГО НАПРАВИ ТОВА .
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Јануари 31, 2010, 02:48:39
александър, твоите мненија и приноси се добредојдени, сите тука се радуваме на нив, но клеветничките обвиненија се строго забранети и нема да се толерираат на овој форум. Така што, повторно ќе те поканам да ги изложиш твоите докази против Competent, а по темата за еврокомесарите дебатирај во соодветната тема.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: александър на Јануари 31, 2010, 03:02:11
Това което ние работим тук в Македония, заслужава ли си такива писания, това ме интересува . За коя кауза беше Спаска Митрова в затвора и за коя кауза в момента Мирослав Ризински е в затвора ?
Това което вие вършите в Македония е едно на въпрос ,а това което вършат недоброжелателни хора в България е друг въпрос.Под прикритието на уж национални убеждения и уж национални  идеали се извършва национално предалство.Това ,че под влиянието на уж приятели или съмишленици плювате непрекъснато срещу българското правителство ,не може да ви доведе до нищо добро.Ако целта ви е да получите помощ от българската държава ,то пътищата са други ,но със сигурност не са оплюването и критикуването на правителството.А точно обратното.Абе вие за лобиране не сте ли чули бре хора.Не виждате ли ,че в момента се  явявате  маша на определена политическа партия.Македония е над партийна .Тя не е тема само на ВМРО БНД.И  ако някой се опитва да ви обеди в противното не му вярвайте.Защото въпросната смешна партия има популярност от около 0,5 до 1%.Както Ляпчев го е казал ,нещата стават со кротце и со благо.Вземете си поука от мойте думи а не ме оборвайте.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 31, 2010, 03:27:08
Александър, гледам дека не сакаш директно да одговориш на тоа што те прашувам, а од друга срана поставуваш многу директни тези и прашаньа.
Прво, оваа теза :
Цитат
Това ,че под влиянието на уж приятели или съмишленици плювате непрекъснато срещу българското правителство ,не може да ви доведе до нищо добро.
ти е 100% промашена ! Каде ти го гледаш тоа ?
Второ, од каде оваа идея :
Цитат
Ако целта ви е да получите помощ от българската държава ,то пътищата са други ,но със сигурност не са оплюването и критикуването на правителството.
Не знам за каква помош збориш затоа што ние со години, да не кажам децении го работиме тоа што го работиме без НИКАКВА помош, ами од идея и любов кон каузата !
Промашена ти е тезата :
Цитат
в момента се  явявате  маша на определена политическа партия.
, токму заради ТВОЯТА следна констатация :
Цитат
Македония е над партийна .
Ние сме спремни да разговараме со секого кой и мисли добро на Македония и на македонските бугари, но не и со "родолюбци" од линкот што погоре ти го посочив !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: PANKOVSKY на Јануари 31, 2010, 11:11:00
  Бъдете горди , братя мои, че ние българите от Македония и с потекло от Македония, сме били, сега сме и занапред ще сме лицето на българското общество и култура. Македония е в сърцата ни , Българската държава е в съдбата ни,а нашата България е целта ни.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 31, 2010, 11:43:01
ЧЕСТИТКИ ЗА КАЗАНОТО PANKOVSKY !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Јануари 31, 2010, 12:53:09
 А бе PANKOVSKY, джабе не ми седи под секои пост  ;D !

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 31, 2010, 02:54:03
Времето за подароци по се изгледа заврши

http://tribun.com.mk/vremezapodaroci.php

Цитат
Овој пат нема демонстрации поради тоа што во КНР при ЕП не се употребува уставното име на Македонија. Ниту нашето МНР ќе реагира затоа што владата на Обединетото Кралство во рамките на лондонската конференцијата за Авганистан,во листата на земјите кои се поканети да учествуваат,го користи меѓународното име за Република Македонија.Линијата која ги дели „патриотите“ од „предавниците“ е изгледа потенка отколку... повеќе
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 07, 2010, 05:24:20
Вранишкоски повторно богослужи во Македонија

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=119610

Цитат
После две години, Јован Вранишкоски денеска повторно вршеше богослужба во манастирскиот комплекс „Свети Јован Златоуст“ во Нижо поле, а на неделната литургија дојдоа поголем број на негови истомисленици.

Иако, се уште го нема добиено судското решение од скопска апелација со кое се одбива приговорот за регистрација на ПОА, Вранишкоски смета дека македонските институции немаат демократски капацитет да му дадат легалитет на верската заедница што ја застапува.

НА КОЙ ЛИ ЯЗИК ГИ ВОДИ БОГОСЛУЖБИТЕ !?  ???
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 07, 2010, 05:49:45
И без црква Вранишковски во архиепископска одора

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=57493

"Канал 5" има и ВИДЕО материял !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Февруари 07, 2010, 06:50:22
Оваа изјава е лудница  ;D

Цитат
„Во традицијата на Македонската архитектура лежи длабоко вкоренет барокот. плоштадот во барокен израз пред најголемата католичка катедрала „св.Петар“ во Рим е копија на плоштадот во Џараш изграден од македонски архитекти при походот на Александар Трети Македонци“, изјави Вангел Божиновски, архитект.

а бе овие свесни ли се какво думат  ::)

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=119616
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 09, 2010, 01:31:10
НДМ: Ние ќе му ја симнеме мантијата на Вранишковски

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=AD4A416A8321B349ACF34E6BA8D22431

Цитат
Од партијата на Јанко Бачев, вчера се заканија дека ќе му ја симнат мантијата и црковните обележја на Вранишковски доколку надлежните државни служби не преземат нешто против неговите опасни игри со кои државата е посрамена и понижена на јавна сцена

ПРВИН НЕКА ПРОВЕРАТ ДАЛИ ИМА НЕШТО ПОД МАНТИЯТА !  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 10, 2010, 03:01:15
Црна Гора во ЕУ веднаш по Хрватска

http://www.forum.com.mk/_tools/article/17469/view

Цитат
Црна Гора е наредната земја од регионот која по Хрватска ќе стане полноправна членка на Европската Унија, рекол министерот за надворешни работи на Луксембург Жан Аселборн при вчерашната посета на Подгорица

ЯЛОВАТА ПОЛИТИКА НА НЕКАДЪРНИТЕ МАКЕДОНСКИ ПОЛИТИЧАРИ НЕ ДОВЕДОА ДО ТАМУ И ЦРНА ГОРА ДА ПРЕТЕНДИРА ПРЕД НАС ДА ВЛЕЗЕ ВО ЕУ !  >:(  >:(  >:(
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 12, 2010, 11:23:41
Парада на паланечкиот примитивизам!?

http://inpress.com.mk/?ItemID=DA5E87A27B26D9408BD3619A18BA3D9D

Цитат
Колку што е пропагандистичка и ретроградна идејата и практиката на владеачката ВМРО ДПМНЕ да промовира Градови на културата во Република Македонија, петпати повеќе е попримитивна реакцијата на охридската локална самоуправа.

Цитат
Или, како што великот Прличев, му напиша на Ацета, пред "само" 150 години: излези во Европа, за да видиш дека си никој и нишчо! (Крај)
   ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 13, 2010, 12:26:19
Битка со корупцијата само со прес-конференции

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=CF1F6D153458C84F8A15CDFBC3077626

Цитат
Владејачка гарнитура не смее да си дозволи да води битка со криминалот и корупцијата преку партиски портпарол

Навистина не ми е јасно зошто не го уапсат Бранко Црвенковски! Мислам дека на 200 прес-конференции слушнавме досега за неговите транзициски богатења и авантури. Секој ден Бичиклиски додава по нешто на купиштата кои досега ги имаа. Па, што се чека? Не ми е јасно зошто не го апсат и Стевче Јакимовски. Нели имал „ауди“ поради неговите „дилови“ со ОКТА?
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 15, 2010, 01:44:48
Изборна коалиција Груевски - Ахмети, научна фантастика

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=57525CA1F968CA4BB4F50339D948E647

Цитат
Можете ли да замислите изборна кампања во која лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и на ДУИ, Никола Груевски и Али Ахмети, настапуваат здружени (како што сега коалицираат во власта) против нивните политички ривали од опозициските СДСМ и ДПА, Бранко Црвенковски и Мендух Тачи? Или обратно - предизборна коалиција меѓу поранешните сојузници Груевски и Тачи против некогашните партнери Црвенковски и Ахмети?
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 15, 2010, 04:00:44
Бичиклиски го обвини пратеникот Макрадули за проневера на 200 илјади евра

http://inpress.com.mk/?ItemID=BEDE26ADA571B24A9AEC700C66ACFE79

Цитат
Каде се парите г-дине Макрадули?Дали имавте грижа на совест кога земавте пари од граѓаните за работа која не ја сработивте?Дали парите ги земавте сам или ги поделивте со Ацо Ѓурчевски и Владо Бучковски?

ОД ОВА ПОГОЛЕМ АПСУРД , ЗДРАВЙЕ !
ВО НОРМАЛНО ОПШТЕСТВО ЕДЕН ОД ДВАЙЦАТА ПОВРЗАНИ СО ГОРНАТА ВЕСТ , ДОСЕГА КЕ БЕШЕ ВО ЗАТВОР . ЕДНИОТ ЗАТОА ШТО "ПРОНЕВЕРИЛ" 200.000 евро , А ВТОРИОТ ВО СЛУЧАЙ "ПРОНЕВЕРАТА" ДА НЕ Е ТОЧНА ! НО , БИДЕЙКИ Е ОВА МАКЕДОНИЯ , БИДЕТЕ СИГУРНИ ДЕКА Е ОВА УШТЕ ЕДНА ОД ДОБРО РЕЖИРАНИТЕ ИГРИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧКИ АКТЕРИ , КОЯ ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ГО ЗАЛАЖУВА ОБИЧНИОТ И НАПАТЕН ЧОВЕК (ДЕМЕК ИМА ДЕМОКРАТИЯ) !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 16, 2010, 05:43:31
СЕРИЯЛОТ ПРОДОЛЖУВА :

Бичиклиски покажа документи за парите што Макрадули ги зел од МО

Цитат
Јани Макрадули во договор со Владо Бучковски присвои 7 милиони денари за работа која не ја заврши, го повтори денеска на прес конференција вчераашното обвинување Александар Бичиклиски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ.Владо Бучковски, и членот на тимот Јани Макрадули, му префрлија на координаторот на проектот Јани Макрадули 7 000 000 денари, пари кои Јани си ги зема за себе.

ОВА НЕ Е ТЕМА ЗА ПОРТПАРОЛИ , ОВА Е ПРЕДИЗВИК ЗА ЗАКОНОТ !!!  :o   :o   :o
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 18, 2010, 12:32:48
Во Македонија владее формална демократија

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=764E286E419F3947A2776495469B8F6D

 (http://www.picvalley.net/u/1673/17090889049223925041266448829T7MYHEdUj0oQotH4xTGh.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1673/17090889049223925041266448829T7MYHEdUj0oQotH4xTGh.JPG)

Цитат
Прашањето на цензурата и слободата на изразување е тесно поврзано со тоа како државата и власта ја гарантираат слободата

КОЛКУ ТОЧЕН НАСЛОВ , ОД ТОЛКУ НЕКОМПЕТЕНТНИ ЛУГЬЕ ! ПА ОВИЕ ШТО ГИ ГЛЕДАМ НА СНИМКАТА ИЛИ НИВНИТЕ РОДИТЕЛИ СЕ ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ШТО ДЕМОКРАТИЯТА "НЕ ТРГНА " ВО МАКЕДОНИЯ !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Февруари 18, 2010, 08:39:00

КОЛКУ ТОЧЕН НАСЛОВ , ОД ТОЛКУ НЕКОМПЕТЕНТНИ ЛУГЬЕ ! ПА ОВИЕ ШТО ГИ ГЛЕДАМ НА СНИМКАТА ИЛИ НИВНИТЕ РОДИТЕЛИ СЕ ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ШТО ДЕМОКРАТИЯТА "НЕ ТРГНА " ВО МАКЕДОНИЯ !
+1 Согласен 100%
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Февруари 23, 2010, 08:27:26
от овој текст може да се презентира целата апсурдност на македонизмот

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=222101555328&id=9&setIzdanie=21917

Цитат
Каде е закопан братот на Карев ликвидиран во Идризово?

   
Братот на Никола Карев, Ѓорги, по Втората светска војна е осуден и затворен во Идризово, од каде што никогаш не излегол. Така семејството Кареви се соочило со една необјаснива игра на судбината: цел живот се бореле за македонската државност, но токму таа Македонија го ликвидирала братот на претседателот на Крушевската Република. Каде се закопани коските на Ѓорги е мистерија што до денешен ден не е решена


Македонија е преполна со тајни, кои главно се поврзани со одредени трагедии што се случувале на овој простор и кои во голем дел ја одредиле и нејзината денешна судбина. Заговори, убиства, атентати, шпионски афери го полнат досието на македонската историја, која денес можела да изгледа многу, многу поинаку. Во неколку продолженија ќе ви го пренесеме нашиот избор на најголемите македонски мистерии

Мише Карев, внук на Никола Карев од братот Ѓорги, во своето сведоштво пред неколку години тврдеше дека проблемите на семејството Кареви со комунистичката власт на Македонија започнале веднаш по ослободувањето, кога без никакви докази, во монтиран судски процес, бил осуден и затворен помалиот брат на Никола - Ѓорѓи Карев. Подоцна, тој е ликвидиран во „Идризово“ на само неколку дена пред излегување, односно пред завршување на казната, а гробот не му се знае до ден денес.

Мише, како шеснаесетгодишно момче, присуствувал на судењето на татко му Ѓорги во 1945 година. Седел во првата клупа, а судија бил некој Калајџиски од Кавадарци. На Ѓорги му се судело за соработка со бугарскиот окупатор за време на Втората светска војна.

„Татко ми никогаш не бил во таква служба, ниту пак некој од нас, неговите седум деца, членувавме во некоја од тогашните бугарски квислиншки организации. Се сеќавам на еден детаљ од судењето што ми остана засекогаш во душата. Како сведок, против татко ми, беше повикан бугарскиот полициски началник Венев, кој за време на окупацијата беше на служба во Крушево. Оние што го монтираа случајот за наводна соработка на татко ми со бугарските окупатори, сметаа дека сведочењето на Венев сосема ќе го закопа. Но, за нивна несреќа, Венев се држеше достоинствено и само рече: ‘Немам што да кажам за Ѓорѓи, но ќе кажам за кодошите!’ Во тој момент службеникот на ОЗНА Гога Џаџо го свлечка на столчето и не му дозволи да ги каже кодошите во Крушево. Набргу потоа Венев го ликвидираа, за да не ги открие вистинските соработници на Бугарите, од кои некои веќе заземаа важни места во новата власт. Под лажни обвиненија татко ми беше осуден на смрт, но само по седум-осум дена смртната казна му беше заменета со пет години затвор. Пред да излезе од затвор го ликвидираа истите оние што му го монтираа и судскиот процес“, им раскажуваше пред неколку години Мише Карев пред авторот на овие редови и на колегата Блаже Миневски.


Плиток гроб


Еден затвореник, Албанец, Емин Роши, многу години подоцна му кажувал дека Ѓорги бил погребен набрзина во некакви тајни затворски гробишта, но гробот бил плиток, па му се гледале рацете и нозете над земјата. Некој од надзорниците им наредил на двајца затвореници да му ги искршат рацете и нозете за да пропаднат под земјата, да се покријат.

Инаку, Ѓорги, како шеснаесетгодишно момче учествувал во Илинденското востание во борбата кај месноста Слива, а постариот брат на Никола, Петруш, бил член на Штабот на крушевските востаници. Со тоа, Ѓорги бил учесник и сведок на битката што за многумина е поепска, но и посурова и од таа на Мечкин Камен, а Петруш, меѓу другото, бил сведок и на последната расправа помеѓу Никола Карев и Питу Гули, пред вториот да тргне кон својата последна битка. Семејството Кареви во борбите за ослободување на Македонија има дадено седум жртви, војводи и обични борци. И покрај тоа, чудната омраза кон Кареви, според Мише, траела со години, па затоа дури и коските на Никола Карев завршија поттурнати под скалите на споменикот „Македониум“ на Гумења.

Кога по војната во Крушево се славело Илинденското востание и Крушевската Република, централната власт, а пред сé локалните послушници, речиси редовно се погрижувале семејството Кареви да биде понастрана од прославата, особено од главната бина. Според сеќавањата на Мише, на првата прослава на Илинден по ослободувањето, постариот брат на Никола Карев, Петруш, бил поканет на свеченоста.


Песочно островче


„Дојдоа некои луѓе и го поканија да отиде на прославата. Го викнаа дури и да се качи на бината. Таму беа сите тогашни врвни раководители. Меѓутоа, кога некој од нив забележал дека на бината е и Петруш, братот на Никола Карев, веднаш наредил да го симнат долу. И го симнаа среде прослава. Кога заврши прославата, повторно преку посредници беше поканет да оди на свечен ручек. Ми кажа дека го канат, а јас му реков да не оди, оти повторно ќе си играат со него, ќе го омаловажуваат и потценуваат. Тој се согласи со мене, но по извесно време повторно дојдоа гласниците, и чичко Петруш мораше да тргне со нив. Само што стигнал, ја кренал чашата за да наздрави, некој од политичарите наредил да го отстранат од масата. Чичко ми си дојде посрамен и со солзи во очите. И никогаш веќе не отиде на прослава на Илинденското востание“, сведочеше Мише Карев, кој, како што стои во неговото полициско досие, уште од 1951 година бил следен од ОЗНА односно УДБА, а подоцна одлежал и 18 месеци затвор за идејата за самостојна и независна Македонија.

Најстариот брат на претседателот на Крушевската Република, Петруш Карев, успеал да ги надживее двајцата свои браќа и покрај сите малтретирања и голготи што ги поминал во животот. Умрел во 1968 година. Според внукот Мише Карев, старецот си заминал од овој свет со голема болка во душата поради недостоинствениот и понижувачки однос на македонската власт кон брат му Никола, но и поради судбината на Ѓорги, кој беше убиен од властите на македонската држава, за која целото семејство со децении се борело.

Некои тврдења упатуваат на тоа дека во времето кога Ѓорги е ликвидиран, на средината на реката Вардар која минува близу затворот Идризово, се наоѓал мал песочен остров и дека е можно таму да биле закопани убиените затвореници за кои властите сакале да им се изгуби трагот. Подоцна реката го однела малото островче и со тоа оневозможила да се открие дали, меѓу другите, таму се и коските на Ѓорги Карев.

Го видов Ѓорги како градинар кај Колишевски

Осумдесет и осумгодишниот Петар Дамчески од Прилеп, пензиониран полициски командир, со кого лани, по 106 години од востанието, се обидовме да откриеме каде лежат некои од загинатите борци на Мечкин Камен, во годините по Втората светска војна извесно време бил дел од обезбедувањето на вилата во која се наоѓал Лазар Колишевски. Тој тврди дека таму го сретнал братот на Никола Карев, Ѓорги, кој како затвореник бил доведен да работи во градината.

Дамчевски, роден крушевчанец, веднаш го препознал Ѓорги, но не смеел да му се јави. По неколку дена дознал дека Ѓорги Карев починал во затворот во Идризово.

Сликата на братот на Никола Карев како во затвореничка облека ги полева цвеќињата во дворот на Колишевски засекогаш му се врежала во сеќавањето.

татко му убиен за соработка со „бугарскиот окупатор“, синот вели бугарски квислнишки организации...

ете тоа е македонизмот, ке ти го убијат невин татко ти, а ти им веруваш на нивните глупости  :!:
апсурд и трагедија..
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 02, 2010, 12:53:39
СЕ ОЖИВУВААТ ДРЕВНИ ПРАЗНИЧНИ ОБИЧАИ ПОД ЧУДНИ ИМИЊА
Цветници станаа Ксантика


Цитат
Плетенки изработени од волна во црвена и во бела боја, познати како мартинки, кои традиционално се подаруваат на првиот ден од март и се носат на реверот и на рацете, вчера им беа делени на минувачите на повеќе локации низ Скопје и во други градови во земјава. Тоа, според древните верувања, треба да им донесе среќа на тие што ги носат мартинките, а според иницијативата на здружението за негување на древните традиции „Ксантика“, од годинава треба кај нас да го врати одбележувањето на античкиот празник на пролетта Ксантика, чијшто остаток е плетењето мартинки.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1957&ArticleID=135298

АНТИЧКИ РАБОТИ !  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: PANKOVSKY на Март 02, 2010, 04:48:15
СЕ ОЖИВУВААТ ДРЕВНИ ПРАЗНИЧНИ ОБИЧАИ ПОД ЧУДНИ ИМИЊА
Цветници станаа Ксантика


Цитат
Плетенки изработени од волна во црвена и во бела боја, познати како мартинки, кои традиционално се подаруваат на првиот ден од март и се носат на реверот и на рацете, вчера им беа делени на минувачите на повеќе локации низ Скопје и во други градови во земјава. Тоа, според древните верувања, треба да им донесе среќа на тие што ги носат мартинките, а според иницијативата на здружението за негување на древните традиции „Ксантика“, од годинава треба кај нас да го врати одбележувањето на античкиот празник на пролетта Ксантика, чијшто остаток е плетењето мартинки.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1957&ArticleID=135298

АНТИЧКИ РАБОТИ !  ;D

"Ксантика" не беше ли на гръцки и християнският празник "Цветница" ??? Нивното маме вештачко грчко - и тој збор го краднале од старомакедонскиот  >:( Море они целиот јазик македонски го краднале и зо тоа сега античките зборуваат словенски оти ќе останале без јазик инако  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 06, 2010, 01:10:57
Скопје 2014 изроди Македонија 2014

Цитат
Освен главниот град, и Прилеп, Струмица и Кочани со визуализации на Интернет го претставуваат идниот изглед на своите центри или на други делови, а некои сметаат дека ќе ја претекнат метрополата, односно први ќе ги направат предвидените проекти

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=3510164484&id=9&setIzdanie=21927

НАРОДОТ НЕМА ЛЕБ ДА ЯДЕ , ТИЕ "КУЛИ" ГРАДАТ !  ???  ???  ???
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 08, 2010, 02:55:24
Полицијата остана без бензин?

 (http://www.picvalley.net/u/1962/14724666026323676401268013190H5u2EFMdJEoiXlHZhjub.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1962/14724666026323676401268013190H5u2EFMdJEoiXlHZhjub.JPG)

Цитат
„Шпиц“, неофицијално, дознава дека полицијата, Министерството за транспорт и врски и јавното претпријатие „Аеродром Македонија“ се соочуваат со сериозни проблеми за набавка на гориво од „Макпетрол“, поради беспарицата.
Во кулоарите кружат шпекулации дека „Макпетрол“ ги блокирал сметките за гориво поради неплатени сметки, при крајот на февруари и во почетокот на март.

http://www.spic.com.mk/kat/hronika/policijata-ostana-bez-benzin.html
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 09, 2010, 02:28:20
Доц. Пламен Павлов: Едно от хилядите куриозни превъплъщения на македонизма в интернет

09 март 2010 | 13:36 | Агенция "Фокус"

Цитат
София. Факт е, че през последните години именно в интернет все повече се вихри битката за историческата истина. Това коментира пред Агенция “Фокус” Пламен Павлов, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина, 1998-2002 година. По повод македонския прочит на световната история и клипа на танцовия ансамбъл - www.youtube.com, Пламен Павлов коментира:

http://focus-news.net/?id=n1360720
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 09, 2010, 02:30:38
Д-р Александър Гребенаров: Въпросът е – какво правим ние, когато се краде история

09 март 2010 | 14:13 | Агенция "Фокус"

Цитат
София. Трагикомично е – това е коментарът на всеки професионален историк като гледа това нещо. Сигурно след време и мъчениците на днешния празник – Свети 40 мъченици – ще бъдат обявени за македонци, но това е по-далечна история. Това е македонски тюрлюгювеч, коментира пред Агенция “Фокус” историкът д-р Александър Гребенаров от Македонския научен институт.

http://focus-news.net/?id=n1360752
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Март 09, 2010, 05:49:58
Австралиска логика – Горан Пандев Бугарин
http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=58383


Цитат
Горан Пандев е Бугарин. Вака го претстави најгледаната австралиска телевизија ФОКСТЕЛ, најдобриот македонски фудбалер. Во спортска емисија при анализа на составот на ИНТЕР, Тимот каде сега игра Пандев - етничкиот идентитет на фудбалерот е напишан како бугарски. Новинарот ги претставува сите играчи, но ниту една друга грешка за идентитетот на фудбалерите не е направена. Информацијата за оваа објава ја пренесе радио ЗЗЗ од Мелбурн. сопственикот Ицо Најдовски за Канал 5 вели оти ова е голем скандал. Ужаснат е што досега ниту една македонска организација не реагирала за случајот.

Ваков скандал не смее да се дозволи бидејќи Горан Пандев е личност со меѓународно значење и тежина за македонскиот народ секаде во светот не само во РМ. Така да не смее да дозволат Македонците во Австралија да не реагираат и да молчат за ова бидејќи тие се должни на ваквите пропусти да реагираат, вели Ицо Најдовски Македонско радио во Мелбурн.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Anton на Март 09, 2010, 07:49:18
А  кој  проверил  дали Горан  Пандев  е  Бугарин  или  не.
А  кој  проверил  дали Горан  Пандев  има  БГ  пасош  или  не.
А  кој  проверил  дали Горан  Пандев  има  ЕГН  на  БГ  или  не.
А  зошто    досега  никој  не  го  прашува  лично  Горан  Пандев  за  оваа  вест  во  Австралиа, кога  сите  новинари  му  го  знаат  телефонскиот  број  и  во  секое  време  можат  да  комуницират  со  него-ИЛИ  НЕ  ИМ  СЕ  ЈАВУВА ПО  ТЕЛЕФОН.  Многу   непознати ......???????
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 10, 2010, 12:20:02
НАМЕСТО НА СОСТАНОК ЗА ПОПЛАВИТЕ, АЛЕКСАНДАР ПЕТРЕСКИ НА ОДМОР ВО МЕЛБУРН
Градоначалникот на Охрид избега за Австралија!


Цитат
Охридскиот градоначалник Александар Петрески избега за Австралија, во време кога се заканува излевање на езерото. Иако тој заедно со струшкиот градоначалник Рамиз Мерко вчера требаше да има состанок со министрите за одбрана, Зоран Коњановски и за транспорт и врски, Миле Јанакиески, за зголемениот водостој на езерото и можноста од поплави, Петрески ги спакува куферите и заедно со дописничката на А1 телевизија од Охрид замина за Австралија.

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=11A9A3CB2867A54084D1CA72FEC545FB
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Март 11, 2010, 06:26:41
 http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=58383
Щом Горан Пандев не излезе на некоя Тв станица да протестира дека австралискат телевизия направила грешка, може со сигорност да се заклучи дека не му смета що е българин, и со тоа я потврдува своята българска националност.А македонските новинарчинъа може да врескаат колкуто искаат, но всичко ще има бъде на празно, защото всеки ден все повече ще гледаме известни спортисти, актъори или некой от музикалната естрада как не се срамуват българи да се наричат
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 14, 2010, 04:04:49
А ШТО АКО ПАНДЕВ СЕПАК ИМА ПОДАДЕНО ДОКУМЕНТИ ЗА БУГАРСКИ ПАШАПОРТ !?  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 14, 2010, 04:28:59
Бичиклиски - Црвенковски уништи 674 фирми и проневери 4 милиони и 600 илјади евра

http://inpress.com.mk/?ItemID=C134BF805A33F7418608D450BA3ECF52

Коментар :

1. АКО ГОРНИОТ НАСЛОВ Е ТОЧЕН , СЕ ПОСТАВУВА ПРАШАНЬЕ , ЗОШТО ЦРВЕНКОВСКИ НЕ Е ВО ЗАТВОР ?

2. АКО ГОРНИОТ НАСЛОВ НЕ Е ТОЧЕН , ТОГАШ ЗОШТО СДСМ НЕ ГО ПИКНАТ БИЧИКЛИСКИ ВО ЗАТВОР ЗА КЛЕВЕТА ?

3. АКО ГОРНИТЕ ДВЕ ПРАШАНЬА ОСТАНУВААТ БЕЗ ОДГОВОР , ТОГАШ ОСНОВНО СЕ ПОСТАВУВА ДИЛЕМАТА , ДАЛИ ПОЛИТИЧКИТЕ СИЛИ ВО МАКЕДОНИЯ НЕ ГО МАНИПУЛИРААТ НАРОДОТ , СО ТОА ШТО ИМ ГЛУМАТ ПЛУРАЛИЗАМ И ДЕМОКРАТИЯ ,И НА ИСТОШТЕНИОТ ОД СИРОМАШТИЯТА НАРОД МУ ОСТАНУВА ИЛИ СЛЕПО ДА ГИ СЛЕДИ ИЛИ КОНЕЧНО ДА ИМ КАЖЕ - НЕ !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Anton на Март 14, 2010, 05:03:02
По  повод   случајот , Пандев  во  ниту една  прилика  и  ниту  пред  еден  медиум   нема     демантирано  категорички  дека  не  е  Македонец  со  Бугарско  етничко  потекло-Македонски  Бугарин   и  дека  нема   ЕГН  на  БГ   и  БГ пашапорт. Во  случајот  тоа  го  прават платеници  новинари  како да  Горан  Пандев  нема   деловна  способност  сам  да  се  грижи  за  своите  интереси  и  како  самиот  да  не  знае  што  е.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 15, 2010, 10:54:05
Јебиветризам

 (http://www.picvalley.net/u/2631/14914918865283154691268646560BFbJKtw3Q18l4YbH90dT.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2631/14914918865283154691268646560BFbJKtw3Q18l4YbH90dT.JPG)

ОВА ПОГОРЕ Е НАСЛОВ НА КОЛУМНА НА Драган Павлович ЛАТАС во Скопски "ВЕЧЕР" !
АЙДЕ ШТО Е ГНАСНО , АМА Е И СРПСКИ ГНАСНО !!!  ;)
ТОА ТИ Е МАКЕДОНИЯ ДЕНЕС !


http://www.vecer.com.mk/?ItemID=87D43231B084D24890F3344EA3B7F2A9
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Март 15, 2010, 04:22:26
МАКЕДОНИЯ ДЕНЕС НЕ НИЩО ДРУГО ОСВЕН НАЙ–ГОЛЕМАТА ДЕПОНИЯ ОТ СРЪБСКИ БОКЛУЦИ,СО ЧИЯ ЩО ПОМОЩ ГРУЙОВИЧ Я ВОДИ МАКЕДОНИЯ КЪМ ПРЕГРТКАТА НА БЕЛГРАД.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 16, 2010, 01:29:14
Со помош на трикови и магии

Агим Јонуз

Цитат
На времето кога ќе прашаше некого како е, ќе ти одговореше со „еве, некако крпиме крај со крај“. Но, тоа подразбираше дека „крајот“ е први во месецот, кога имаше загарантирана плата. Тоа беше времето кога фабриките се уште функционираа, кога се знаеше дека има синдикат, има кај да се жалиш, има кај да плачеш. Од оваа дистанца е многу смешно дури и да се спомнува, но се сеќавате на синтагмата „и кај Тито ќе се жалам ако треба“! Е, сега жали се кај Цветко! Време ново.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1969&ArticleID=136429
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 17, 2010, 12:50:00
Рикер: Идентитетот е ваш и никој не може да го смени

Цитат
- Македонија и вие Македонците имате долга историја и со илјадници години сте го задржале идентитетот и така ќе остане засекогаш. Во текот на историјата ве нарекувале со различни имиња, сте имале различни раководства. Но вашата култура и идентитет секогаш ќе бидат ваши и тоа нема да се смени, рече Рикер.

 ;D  ;D  ;D

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=8CF8AD75AF55C140BB54222FA64A8601
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Стариот на Март 17, 2010, 08:06:44
Браво за организацијата Бугарски културен клуб!

Прочитав една крајно апсурдна статија во "Време" со која се навестува реципроцитет на "малцинства" меѓу Македонија и Бугарија. Во чиј интерес е една ваква невистина? Кои се вашите коментари?

Цитат
Со реакција на најавениот договор за добрососедство вчера се огласи и „РАДКО“. Ова здружение, кое повеќе од десет години се бори да биде регистрирано од страна на македонските судови, бара итна средба со министерот за надворешни работи Антонио Милошоски. Членовите на ова Здружение ќе побараат македонските власти со договорот да се обврзат на почитување на правата на Бугарите во Македонија. - Бараме Бугарите да бидат признаени како малцинство во македонскиот Устав, а бугарскиот јазик да биде признаен како службен.

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1970&ArticleID=136486
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: MacedonBG на Март 17, 2010, 08:13:46
Добре дојдовте - Добре дошъл Стариот. (http://forum.bg-nacionalisti.org/Smileys/default/emoticon-0150-handshake.gif)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Стариот на Март 17, 2010, 08:16:44
Добре нашол, дал ви Бог добро!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 17, 2010, 08:32:34
ДОБРО НИ ДОШОЛ , СТАРИ !  :)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 18, 2010, 10:31:14
Египќаните и Црногорците бараат место под македонското сонце

Цитат
Малите етнички заедници во Република Македонија кои не се вметнати во Уставот се лојални на државата но немаат услови за да ја зачуваат сопствената традиција, историја, јазик и култура, беше речено на прес - конференцијата.

- Овие заедници,  ги нема во уставната Преамбула, и се 100 проценти исклучени од јавниот живот, рече Миро Орландиќ, од црногорската заедница во Македонија и од Мрежата за мултикултурно општество.

http://inpress.com.mk/?ItemID=7CEB595E78B9DE4B9E34B37B23F25DFA

ОЧЕКУВАЙТЕ ЗА НЕКОЙ ДЕН ДА СЕ ПОЯВИ И НЕКОЙ МАРСИЯНЕЦ КОЙ КЕ БАРА НЕКАКВИ НАЦИОНАЛНИ ПРАВА !  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Стариот на Март 19, 2010, 12:22:30
"Скандалозната" презентация на майор Даниела Благоева, коя предизвика остра реакция от турската страна по повод употребениот термин "турско робство".

http://informaciata.com/?page_id=309
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 19, 2010, 11:11:39
 ;D  ;D  ;D

Попова Шапка ќе му конкурира на Бањско во Бугарија

Тетово, 19. март (ИНПРЕС)

Наскоро ќе се реши проблемот околу паркингот на Попова Шапка со кој секојдневно се соочуваат туристите.

Ова ќе значи крај на маката на посетителите кои решаваат својот слободен викенд да го поминат на пределите на Попова Шапка, а уште на почетокот на нивниот престој таму се соочуваат со просторот за паркирање.

Поради рекордната посетеност на овој зимско - рекреативен центар, паркингот е зафатен уште од утрата и нема место за паркирање на автомобилите кои доаѓаат подоцна.

На големо задоволство на посетителите на Попова Шапка, особено на задоволство на младите, се прави целосна студија за Попова Шапка која ќе биде готова до мај, пренесе КИС телевизија.

Тогаш ќе започне и изградбата на нови бачила, се планира и изградба на голем и современ ски - лифт и осветлуавње на скијачките патеки со што ќе се врати ноќниот живот на Попова Шапка кој го нема повеќе од една деценија.Кога ќе се завршат овие планирани инвестициски проекти ќе биде подобро од Бањско, смета директорот Петре Димитриевски. (Крај)

http://inpress.com.mk/?ItemID=333A4814DC16F24FA17C013411226079

Бањско со "њ" !? Абе овие по српски и мислат и с...т !  ;D  ;D  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Март 19, 2010, 11:58:58
Браво за организацијата Бугарски културен клуб!

Прочитав една крајно апсурдна статија во "Време" со која се навестува реципроцитет на "малцинства" меѓу Македонија и Бугарија. Во чиј интерес е една ваква невистина? Кои се вашите коментари?

Цитат
Со реакција на најавениот договор за добрососедство вчера се огласи и „РАДКО“. Ова здружение, кое повеќе од десет години се бори да биде регистрирано од страна на македонските судови, бара итна средба со министерот за надворешни работи Антонио Милошоски. Членовите на ова Здружение ќе побараат македонските власти со договорот да се обврзат на почитување на правата на Бугарите во Македонија. - Бараме Бугарите да бидат признаени како малцинство во македонскиот Устав, а бугарскиот јазик да биде признаен како службен.

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1970&ArticleID=136486
ценам дека целата приказна и концепт околу ткн „бугарско малцинство“ во РМ е исклучително проблематична...
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 20, 2010, 01:25:59
Молкот на гласноговорниците

Маја Томиќ
Миркица Поповиќ


Цитат
„Пратете ми прашања по мејл, па ќе Ви испратам одгoвор во текот на денот“... „Не знам, ајде прво да проверам, да прашам, дајте ми број на телефон и ќе ви се јавам“... „Ај, јави ми се подоцна, сега сум зафатен“... „На состанок сум, не можам да зборувам“... Тит- тит (му ѕвони телефонот на портпаролот) со часови, ама не се јавува, не го познава телефонот, не знае кој го бара. „Ќе ти кажам, ама те молам немој да ме цитираш, ниту, пак, да ја спомнуваш институцијата (компанијата), кажи, дознаваме или така нешто“... „Значи, те замолив да не ме цитираш за да си немам потоа проблеми, ти пак си го објавила моето името, не се договоривме така“...

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=481000E9DE94BE42A98AF9BD8A921728

ЕВЕ ГИ МАКЕДОНСКИТЕ НОВИНАРИ !  ;)  ;)  ;)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Март 20, 2010, 01:39:00
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=481000E9DE94BE42A98AF9BD8A921728
 Македонски новинари, Аз попрво би кажал српски кодоши скриено под маската на професията новинар.Уще не видовме релевантен документи со кой Латас би я дементирал своята поврзаност со сръбските тайни служби во БЙРМ.А за овие от утрински що можеме да кажеме освен дека се найобични потрчковци четникот Латович.Найтрагичното е тоа що проверериниот античен македонец Николче од Щип веке одамна я изгуби власта, и доброволна им я предаде на службениците на Тадич
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 22, 2010, 02:01:41
Портпаролите поддржувачи на контроверзни групи на фејсбук

Цитат
Да најдеме милион луѓе на кои не им се допаѓа Грција, чие име ќе менувате гниди грчки, без педери нема држава, а со нив државата е како швајцарско сирење, ова се групи на популарниот Фејсбук кои имаат поддржувачи.

И нели не би било ништо чудно ниту недозволиво, секој си има право на сопствено мислење и став, но кога ова му се допаѓа и го поддржува човек од кабинетот на „таткото“ на нацијата, е тоа веќе и не е толку наивно.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=121239
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Март 23, 2010, 04:05:10
 Е и овой Джоле ги собрал околу него све некой многу опасни типови, еден гардиец му обира банки, друг извршува убиства сред центар на Скопие.А сега еве и еден негов советник кой шири омраза и шовинизилиам и тоа глуми античен патриот под дирекна команда на свойот ,, газда,,хунзата Груйо.Ова во македония ми изгледа како некой евтин филм снимен во некоя индиска продукция,Но нека си живеат лугето во евтини филмови никой не им брани да фантазираат, но тука има еден друг поголем проблем.Ме интересира она ,,момче,, от файсбук измекарчето на Иванов и сличните како него, мислат ли дека со тешки навреди и най-долна простотия, Европа ке ги рашири рацете и ке ги прими такви како нив .Мислам дека кай секой совесен граганин во Македония без разлика на националноста му е ясно дека  ,,македоноидите,,односно ,,братучедите,, на хунзите  ке направат се само да не влезе Македония во ЕС.Причината е сосема ясна,не ке можат повеке да го манипулираат народот со без срамно лажно  и фалсификувана история диктирана директно от белград и,да го држат що подалеку от сопственото българско потекло, Фалсификаторите треба да знаат цивилизирана Европа НЕ ТОЛЕРИРА ЛАГИ, и затоа Македония ако продолжи со сеггашната политика просто кажано никогаш нема да биде дел от семейството на Европейскот Сойуз.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Март 23, 2010, 05:56:09
Там текат битки от години. "Македонците", които по правило се оказват със сръбски, хърватски или албански произход наблягат на обиди и псувни.

Ефекта от цялата работа до тука е че всички останали почнаха да ги бъркат с турци (заради подобното поведение) и са отвратени от менталитета, агресивната им ниска култура и очевидните за всеки с поне малко мозък глупости които ръсят. Заблудените югославяни, дето си мислеха че има такова нещо като "македонска нация" език и т.н. се убедиха че са глупости и сега само турците поддържат македонистите по политичаски причини и от солидарност с мюсюлманите албанци и босненци.
В крайна сметка българи, гърци, сърби, албанци и хървати се озовахме на едни позиции спрямо Македония и се родиха доста приятелства.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 24, 2010, 10:21:53
Бранко, доста, мене ми е доста!

Цитат
Доста е од лаги, демагогија и празни ветувања. Доста ни е од Бранко Црвенковски и од неговата борба за гола власт. Беше трипати премиер и трипати не излажа. Ние граѓаните повеќе не му веруваме - велат од граѓанската иницијатива "Жртви од транзицијата"
Бранко се плаши од нас, затоа што ние сведочиме за неговата транзиција, велат граѓаните кои се нарекуваат жртви од транзицијата. Тие вчера на лидерот на СДСМ, Бранко Црвенковски, му дадоа црвен картон, со кој, како што велат, сакаат да му кажат Доста е!Бранко Црвенковски не може да ни го забрани нашето право слободно да го изразиме незадоволството од неговата криминална транзиција.

ИМА ЛИ ДРУГА ДРЖАВА КАДЕ ШТО НАРОДОТ ДЕМОНСТРИРА ПРОТИВ ОПОЗИЦИЯТА !?  ???
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илийца на Март 24, 2010, 11:58:30
Бранко, доста, мене ми е доста!

....
ИМА ЛИ ДРУГА ДРЖАВА КАДЕ ШТО НАРОДОТ ДЕМОНСТРИРА ПРОТИВ ОПОЗИЦИЯТА !?  ???

Опозиция?
Хайде по-сериозно.
Под една или друга форма (партия) екс-колонистите и наследниците им не са слизали от властта. Л. Георгиевски и Б. Трайковски са "досадни изключения", които своевременно и безкомпромисно са "обработени" ....

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 24, 2010, 12:11:39
ИЛИЙЦЕ , ЯС И ТИ ЗНАЕМЕ ОТИ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧКИ СТРУКТУРИ ВО МАКЕДОНИЯ , КОИ НЕ ПРИПАГЯАТ НА АЛБАНСКИОТ БЛОК , СЕ РАКОВОДАТ ОД ЕДНО ИСТО МЕСТО , ДА НЕ КАЖАМ , АМА ЕТЕ КЕ КАЖАМ - ОД БЕЛГРАД !
НО ОБИЧНИТЕ , ДА НЕ КАЖАМ НЕОПИТНИТЕ , А ТИЕ СЕ ПОВЕЧЕ , НЕ ГО ЗНААТ ТОА . И ТОКМУ ЗАТОА ЦИРКУС - МАЙСТОРИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА ПОЛИТИЧКА СЦЕНА ГО КОРИСТАТ ТОА И ГИ МАНИПУЛИРААТ !
СЕ НАДЕВАМ ОТИ СЕГА КЕ МИ Я РАЗБЕРЕШ ПОЕНТАТА !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Март 24, 2010, 12:57:25
за жал во РМ, 20 години после формалното рушење на комунизмот уште зборуваме за демократизација, за лустрација, за демократски капацитет, за права и слободи, за субстандардност, за немање на економски можности и следствено на сето тоа за југоносталгија (како форма на србоманство) од епидемиски размери...и рабирасе сме општество кое може да проголата таква глупост како „антиквизацијата“ (со чесни исклучоци нели)...
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илийца на Март 24, 2010, 01:10:26
(http://emitvaepolojenieto.hit.bg/hunza.jpg)

Яс мислам дека попот е найвиновен :P
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 24, 2010, 01:22:32
АМИ ТУКА И ПОПОВИТЕ СЕ СРПСКА "ИЗМИШЛЬОТИНА" !  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Март 24, 2010, 02:08:33
ах поповите удбашки и таа МПЦ ...ама хунзите и тоа ивентите со нив се мислам врв...
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Март 24, 2010, 02:25:04
а оваа, посебно коментарите на текстот:

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=121304#komentari

угнетени југословени ... :o
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Март 26, 2010, 10:38:20
a бе гледа ли ги некој миленко и јован донев во моментот...ебати силувањето и оргијата врз македонската евро-атланска иднина и разбира се врз македноскта независност!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 29, 2010, 12:52:38
Перодбата продолжува

Цитат
Навистина не ми е јасно и не можам да разберам како може да сме ваква држава? Чудно но вистинито, ама во оваа држава може да се најде пари за се, само не за оние на кој навистина им е потребно. Деновиве можевме да слушнеме како семејства во државава наша едвај скрпуваат крај со крај со само 2000 денари. Слушам на вести како едно семејство со 2500 денари пробува да живее цел месец.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=3&tabid=1&EditionID=1981&ArticleID=137407

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 31, 2010, 12:07:19
Иванов бара промена на грчкиот однос кон соседите, Груевски тврди дека таа се извинила

Цитат
Не е доволна смената на одговорните за скандирањето на парадата во Атина, туку е потребна промена на односот на Грците кон соседите – по 5 дена од инцидентот претседателот Иванов ги коментира извиците во Атина против Македонците. За четврточниот инцидент Иванов разговарал и со албанскиот колега, Бамир Топи. Детали од телефонскиот разговор не се соопштуваат. Заклучиле дека членка на ЕУ и НАТО има припадници на безбедносните сили кои искажуваат говор на омраза.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=58920

ОВА Е ЗНАК !!! ОВА Е ЗНАК !!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Април 01, 2010, 12:39:09
Честит празник на всички македонисти и БЮРМ!

Да са живи и здрави, та да продъжават всетака да ни веселят!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 07, 2010, 01:20:25
[06.04.2010] Наумовски им забранил на своите вработени да комуницираат со Фуере.Од Европската комисија изненадени

http://www.a1.com.mk/video-player.asp?VideoID=1530
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 08, 2010, 02:10:05
Се бара амбасадор
Цитат

Кривичниот суд го бара македонскиот амбасадор во Народна Република Кина! Всушност, судот допрва ќе треба да утврдува дали поранешниот пратеник Оливер Шамбевски е во државава или, пак, навистина заминал на Далечниот Исток каде што ја претставува Македонија во најбројната земја на светот. Е, токму поради тоа што судската власт не знае кој од претставниците на извршната власт е на која функција, судењето на Шамбевски, обвинет за клевета, ќе се одложува на неодредено време!

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=0846A3C0C125364CA852BCE6E3C191CE
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 08, 2010, 01:47:41
Македонците - првите Христијани кои бојадисувале јајца

Македонците се првите Христијани кои бојадисувале јајца. Ова го тврди интернет сајтот www.easterbunnyfun.net, кој е посветен на традициите и занимливостите околу големиот христијански празник Велигден.

Според овој сајт, Македонците, во 13.  век започнале први да ги бојадисуваат јајцата, со што ги прославувале пролетта и раѓањето на новиот живот. Најверојатно, искуството им го пренеле Крстоносците при враќањето од Блискиот исток, поточно од Персија, каде пролетните празници биле прославувани со овој обичај дури пет илјади години пред Христа.

Од теритотијата на Македонија, обичајот за многу кратко време се проширил низ Европа, а подоцна и светот, а бојадисувањето јајца станало интегрален дел од Велигденските празнувања. (Крај)


http://inpress.com.mk/?ItemID=7EB0F07E05C4084BAAE529228DC2AB22

ОВА МОЖЕ СЛОБОДНО ДА ОДИ И ВО ТЕМАТА ХУМОР , КОГА СЕ ГЛЕДА НА КОЙ САЙТ СЕ ПОВИКУВА ДОТИЧНАТА АГЕНЦИЯ !  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Април 08, 2010, 04:38:26
ОВА МОЖЕ СЛОБОДНО ДА ОДИ И ВО ТЕМАТА ХУМОР , КОГА СЕ ГЛЕДА НА КОЙ САЙТ СЕ ПОВИКУВА ДОТИЧНАТА АГЕНЦИЯ !  ;D
Е, защо ???. Пак е по-сериозен от скопските телевизии и вестници.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 08, 2010, 07:11:41
ХАБЛО ОД 20.000 ДОЛАРИ НОСИ ЉУПЧО ТОДОРОВСКИ

 Фотографијата на насловната страница на ова издание на „Глобус“ го отвора прашањата: Може ли полициски функционер да си дозволи да купи часовник во вредност од речиси 25 илјади долари? Или, доколку малото богатство и го стекнал на дозволен начин (преку наследство, на пример, од починат прекуокеански вујко) или доколку самиот часовник му е подарок од богат роднина или пријател од странство, дали не е најблаго речено непристојно, да го носи таквиот часовник при презентација на квалитет на дрога која ја заплениле неговите подредени?

http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID=167A2503B3D0CD449283CFF5825F1C2D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 09, 2010, 02:19:03
ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ВЕЧЕРАШНИОТ СОБИР БЕЗ ГОЛЕМА ПОДДРШКА
Антигрчкиот протест не ги „пали“ граѓаните


Организаторите на денешниот антигрчки протест пред Канцеларијата за врски на Република Грција веќе неколку дена панично ги повикуваат граѓаните да дојдат во што поголем број поради страв дека на протестот ќе излезат само малкумина нивни приврзаници. Откако станале свесни дека меѓу обичните граѓани веќе нема толкаво незадоволство што ќе ги натера да излезат на улица, какво што имаше пред две години, организаторите со сите сили се трудат да привлечат што поголем број луѓе.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=10&tabid=1&EditionID=1989&ArticleID=138009
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 12, 2010, 01:54:33
Сите во траурни костуми, Груевски во светлосив

Цитат
Во Католичката катедрала во Скопје, вечерта по авионската трагедија, во која загина претседателот на Полска, Лех Качињски и полскиот државен врв, се одржа специјална миса за настраданите, по барање на амбасадорот на Полска во нашата држава, Карол Бакура. На неа присуствуваше државниот врв, голем број амбасадори, парламентарци од власта и од опозицијата, почитувачи на полскиот народ и верници.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=FDE1471AD50593479B0201EB58355DE1
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Април 12, 2010, 06:21:15
 Нищо чудно за един цикраджия и комедиянт да дойде със сив костум.Недей да се чудите можеше да дойде и с копйето на Аце Великиот,но за негов ксмет Паско не успя да го намери.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 19, 2010, 11:13:02
Снимки на гроба на свещеник Илия Габровалиев в с. Робово, Струмишко - "един от първите борци за българщината", изпрати Лазар Младенов

19 април 2010 | 11:08 | Агенция "Фокус"

Струмица. Лазар Младенов, председател на Български културен клуб - Скопие, изпрати до Агенция “Фокус” снимки на гроба на свещеник Илия Габровалиев в с. Робово, Струмишко. На паметната плоча се чете "един от първите борци за българщината в Струмишко".
В писмото на Лазар Младенов се посочва: "По инициатива на Георги Галев, брат на покойния Димитар Галев от Струмица, който е автор на книгите "Белиот терор" и "Тодор Александров", отидохме в црквата в с. Робово, Струмишко, в чийто двор се намира гробът на свещеник Илия Габровалиев, "един от първите борци за българщината в Струмишко", както е написано на паметната плоча.
Интересното в тази история е това, че гробът първоначално се е намирал в двора на училището, но е преместен в двора на црквата първо на едно, а след това на друго място. При освобождението на Македония 1941 г.,
синовете на свещеника, които са живеели в София, идват в с. Робово и строят ограда на училишния двор.
И вместо благодарност, някакъв майстор от Робово, когото местните познават, заличава част от натписа на паметната плоча където пише "за българщината".

 (http://www.picvalley.net/u/2136/2088670002421353471271668008KUGOgDwL8MNBxMPvxlv1.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2136/2088670002421353471271668008KUGOgDwL8MNBxMPvxlv1.JPG)

Надписът на паметната плоча гласи:

Тукъ почива
свещеник

Илия Ивановъ Габровалиевъ

родом от с.Богданци. Гевгелиско

Един отъ първите борци

(за българщината) въ Струмишко

починал на 11 ноември1911 година

http://focus-news.net/?id=n1382352

АПСУРДОТ Е ВО ТОА ШТО НА НЕКАКОВ СИ МАЙСТОР МУ ТЕКНАЛО ДА ГО ИСТРУГА НАТПИСОТ "ЗА БЪЛГАРШТИНАТА" !
ДАЛИ НАВИСТИНА МИСЛЕЛ ОТИ СО ТОА КЕ Я ЗАТСКРИЕ ВИСТИНАТА !  ???  ???  ???
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Април 19, 2010, 11:42:50
Скрнавење на надгробен споменик и гроб е кривично дело, значи треба да се реагира до народниот правобранител и да се консултира правник со цел да се процесуира некако овој малоумен вандализам!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ppan на Април 19, 2010, 12:00:08
Скрнавење на надгробен споменик и гроб е кривично дело, значи треба да се реагира до народниот правобранител и да се консултира правник со цел да се процесуира некако овој малоумен вандализам!

Точно така трябва да се реагира, приятелю. Но и нашата държава трябва да се намеси.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Anton на Април 19, 2010, 01:23:51
Без да се намеси  ЕС (Брисел , Стразбург ), Скопие  нищо  не  прави. Това се  е докажало   през  последните  90 -тина  години.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Април 19, 2010, 09:15:04
старо-македонци и паско кузман.... ;D

http://www.focus-news.net/?id=f14637

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Април 20, 2010, 09:24:29
старо-македонци и паско кузман.... ;D

http://www.focus-news.net/?id=f14637

Олелеееее  :o :o :o :o
Кой сложи селския идиот за "археолог"  ???

В Македония траки нямало (http://en.wikipedia.org/wiki/File:ThracianTribes.jpg). Златните погребални маски били македонски, нищо че и децата знаят че са въведени и изолвани от орфеическата секта (опа, забравих, и тракиеца Орфей бил македонец...  :D те античните гърци, перси и египтяни били принудени тракиец да го пишат заради бугарската пропаганда и ДАНС...). Сега чакам и Терес (http://infocenter.bnt.bg/content/view/full/632) да стане мкедонски цар.

 :D :D :D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Април 20, 2010, 04:54:08
БРАВО ПОДКРЕПА!!!  истинска дефиниция за този човек  ,,селски идиот за археолог,,.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Април 21, 2010, 12:12:41
Цитат
Сопругот Рилинд Река е сопственик на ноќен клуб од Приштина, а е син на македонскиот амбасадор во Брисел, Блерим Река. Туна е ќерка на македонскиот боречки шампион Шабан Сејдиу.

На македонскиот амбасадор во Брисел син му има бизнис во Косово и тоа е легитмно и немам ништо против и ОК!

Но мега проблем е било кој во РМ каже само едно убаво Б за Българщината, а не пак да има бизнис во БГ!

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Стариот на Април 21, 2010, 12:35:40
Този тип абсурдистан не познава етнически разлики. Во един напълно контролиран процес, сите кои пливаат на вълните на службите се удобни за системата и имат възможности за професионално развитие, независимо от етническата принадлежност. Ова е болната истина, но е факт.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Април 21, 2010, 07:25:20
Вардар и натаму поплавува во тетовско
 


http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=122300

Непреспиена ноќ исполнета со страв од надојдените води на реката Вардар, имаа жителите на поплавените села од општина Јегуновце. Според претседателот на месната заедница од селото Раотинце Ќирко Масески, мештаните со сопстевни сили спасувале се што можело да биде спасено.

Употребени биле триесеттина мотири за испумпување на водата. Четири камиони донеле песок, со кој се правеле заштитни брани пред куќите.

Загриженоста е уште поголема по утринското мерење на нивото на реката, кое било зголемено за 4 сантиметри. Денеска нема врнежи, но водата сеуште не се повлекува. Времето е сончево што за жителите на Раотинце, Копанце и Туденце влева дополнителна надеж, но сепак неизвесноста е голема.

Вчера по втор пат во последниве шест дена реката Вардар се излеа во атарот на општина Јегуновце. Поплавени се околу 130 куќи, визби и дворови, а уништени повеќе од 250 хектари земјоделски површини.

Од Центарот за управување со кризи рекоа дека единствено решение било да престане да врне и природно нивото на реките да се намали.

Излез од проблемот со поплавите кои се случуваат речиси секоја година во овој регион, е реализирањето на проектот за уредување на речното корито, кој чини 6 милиони евра.


ТОА Е ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ ЕБАТИ ИДИОТИТЕ!!!  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Април 22, 2010, 02:01:54
Цитат
Сопругот Рилинд Река е сопственик на ноќен клуб од Приштина, а е син на македонскиот амбасадор во Брисел, Блерим Река. Туна е ќерка на македонскиот боречки шампион Шабан Сејдиу.

На македонскиот амбасадор во Брисел син му има бизнис во Косово и тоа е легитмно и немам ништо против и ОК!

Но мега проблем е било кој во РМ каже само едно убаво Б за Българщината, а не пак да има бизнис во БГ!

На некој бизнисот во БГ му носи бизнис и во МК:

ЗОРЕ ТЕМЕЛКОВСКИ ВЛЕГУВА И ВО БИЗНИСОТ СО НЕДВИЖНОСТИ (http://www.kapital.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=65&EditionID=611&ArticleID=14183)
Македонскиот бизнисмен Зоре Темелковски од неодамна влезе и во градежниот бизнис. Тој заедно со бугарски партнер отворија фирма Медиа Инвестмент 2007 Доо Скопје. Според информациите од Централниот регистер основна дејноста на фирмата е подигање на згради.
Иако фирмата беше формирана во декември и како единствен сопственик беше Зоре Темелковски, после еден месец како сопствениок влезе и познатиот бугарскиот бизнисмен Огњан Станев Бозаров, од Софија.

„Инвестирај во криза, а продавај кога има „бум“ (http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=121745)
Цитат
Зошто во услови на криза се инвестира во недвижности, дали во Македонија има вишок деловен простор, каква е бизнис климата во земјата погледнете во интервјуто со Огнен Бозаров, еден од инвеститорите на новиот деловен центар.

Архивите разказват: Дори промишленият шпионаж служеше за източване на хазната (http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=30146&edition_id=479&format=html)
Цитат
В самия комбинат се създава собствена вътрешнотърговска организация, с директор Огнян Станев Бозаров /племеник на Тодор Живков/, нещо като държава в държавата. Координатор по изпълнението на двата проекта е Стоян Евтимов Евтимов - съветник в посолството на България във Виена.


Потсетување и запознавање за оние кои не се во тек: Зоре Темелковски беше пратеник на СДСМ, а неговиот син Филип Темелковски беше во раководството на младинските структури на СДСМ.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 22, 2010, 06:05:51
БРАВО Охрид, ТОЧНО ВО ЦЕЛТА !
ВАКВИ ПРОПУСТИ НА СРБИТЕ И АЛБАНЦИТЕ НЕ ИМ СЕ СЛУЧУВААТ !
ИЛИ ПАК КАКО ОНОЙ, БИВШИОТ МИНИСТЕР - ДИМОВ, КЕ ГО НАПРАВАТ ДУРИ И ХЕРОЙ, А ТОА ЩО ВИСТИНСКИТЕ ХЕРОИ КАКО МИРО РИЗИНСКИ ГНИЯТ ПО МАКЕДОНСКИТЕ ЗАТВОРИ, Е ЗА ТОА НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Април 22, 2010, 07:47:16
Уште по темата:

BULLETIN OF MINISTRY OF FINANCE REPUBLIC OF MACEDONIA (http://www1.finance.gov.mk/gb/bulletins/1_2_ang_web.pdf)
Цитат
MACEDONIAN-BULGARIAN INVESTMENT WORTH EUR 10 MILLION

Foundations of Megi Business Center were laid down in Skopje, stretching on 10,000 square meters. "Media Investment" Macedonian-Bulgarian company is behind this project. 51% is Bulgarian capital of several companies, joint in "Holding", and businessman Zore Temelkovski is the Macedonian co-investor with 49%. According to the investors, this new business center will be the first to be realized under European standards. The construction is to be completed in one year.
- Investors come to out country and the administration should provide for easy entrance with the European principles as soon as possible. We envisage for this investment to be around EUR 10 million. "Media Investment" is the company in this project, which also uses domestic banking potentials for 50% of the investment, said Zore Temelkovski, co-investor in the Megi Business Center Project.

ГРАДЕЖНА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА (http://www.chamber.org.mk/WBStorage/Files/GradeznaK.pdf)
Цитат
Zore Temelkovski
MEDIA INVESTMENT
Wholesale wood building materials sanitary ware
Severna zona jug bb, Skopje
02 2786 721
02 2786 725
[email protected]
[email protected]
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Април 22, 2010, 07:50:42
Bulgarian-Macedonian Company to Build Hotel Complex on Ohrid Lake (http://www.skyscrapercity.com/archive/index.php/t-311965-p-11.html)


Balkan Travellers

9 April 2008 | The Bulgarian-Macedonian company Media Investment will begin the construction of a hotel complex on the shores of the Ohrid Lake in southwestern Macedonia.

The land has been purchased and construction works are expected to begin shortly, the Macedonian businessman Zore Temelkovski, who owns 49 per cent of the company, told the national newspaper Vecher, though he did not disclose the future hotel’s exact location.

The luxurious complex, according to Temelovski, will resemble the five-star Emerald Hotel that the company already built on Bulgaria’s southern Black Sea Coast, in the village of Ravda, which received the prestigious Site of the Year award for 2007 in Bulgaria.

The company, in which 10 million euros were invested, will work in the area of contraction of business and spa centres and hotels and, according to Temelovski, that is a sure sign that even without NATO, there are no impediments for businessmen who want to invest in Macedonia.

The country was not invited to join NATO, as was much anticipated, at the conference in Budapest last week, because of the failure to resolve the conflict between it and Greece over the Macedonia’s official name.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Април 22, 2010, 08:19:11
Зоре мегу другото, претпоставувам вече со години е БГ гражданин  ::) !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Април 22, 2010, 09:09:42
 http://www.skyscrapercity.com/archive/index.php/t-311965-p-11.html
  ГЛЕДАЙКИ ГО ОВИЕ БИЗНИС ЗДЕЛКИ, СЕ ПОСТАВУВА ПРАШАНЪЕТО ДАЛИ ВЛАСТА В БЪЛГАРИЯ Е ТОЛКУ МНОГУ НАИВНА ИЛИ ПАК НЯМА СИЛА ДА СЕ СПРОТИВСТАВИ НА ВАКВИ ГОЛЯМИ ГРЕШКИ, ДА СЕ ПОМАГА НА МАК.БИЗНИЗМЕНИ КОИ СА 100% АНТИ БЪЛГАРИ НЕЗНАЧИ НИЩО ДРУГО ОСВЕН НАЦИОНАЛНО ПРЕДАВСТВО И ОГРОМНО ПОНИЖУВАНЪЕ НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД, ТОА Е ГРЯХ КОЙТО НЕМОЖЕ ДА СЕ ОПРОСТИ.ДА СЕ ПРАВАТ МИЛИОНСКИ БИЗНИСИ СО КОНТРАВЕРЗНИ ЛИЧНОСТИ КАКО ЗОРЕ ТЕМЕЛКОВСКИ, А ДА СЕ ДОЗВОЛИ ВО МАКЕДОНИЯ ДА НЕМА НИТУ ЕДНА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ НИТУ ЕДНО РАДИО, ДА СЕ ДОЗВОЛИ НЕДОЛЖНИ И НЕПРАВЕДНО ОСУДЕНИ БЪЛГАРИ ДА ЛЕЖАТ ПО СКОПСКИТЕ ЗАТВОРИ Е МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ПРОПУСТ, ТОВА Е ТРАГЕДИЯ И КАТАСТРОФА ЗА ЕДНА СТАРА НАЦИЯ КАКВОТО Е БЪЛГАРСКАТА.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Urban на Април 22, 2010, 09:23:23
Е интереса клати феса :) но все пак може не всички мак. бизнесмени да са анти-българи, пък и все от някъде трябва да се започнат някакви връзки.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 22, 2010, 11:39:15
Е интереса клати феса :) но все пак може не всички мак. бизнесмени да са анти-българи, пък и все от някъде трябва да се започнат някакви връзки.

Urban, БРАТКО - НЕ Е БАШ ТАКА !

Не може да се срамнуват СМЕТКАДЖИИ кои си искараа български пашапорти само за да печалат или во дадена КРИМИНАЛНА ситуация (како при ВЛАДО ДИМОВ !) да им се найдат како АЛИБИ, со оние кои животот си го посветия на КАУЗАТА, посебно последните дваесет години ! (Членот на Управниот Одбор на БККС - Миро Ризински ГНИЕ во србоманските затвори, а ДИМОВ ужива на СЛОБОДА во София !)

ТИ ГАРАНТИРАМ ОТИ СИТЕ МАКЕДОНСКИ БУГАРИ ЩО АКТИВНО УЧЕСТВУВААТ НА ОВОЙ ФОРУМ СЕ НА РАБОТ НА ЕГЗИСТЕНЦИЯТА, А ДРУГИ, ЩО НИЕ СЕПАК МНОГУ ДОБРО ГИ ЗНАЕМЕ, ПЕЧАЛАТ НА СМЕТКА НА БУГАРИЯ, ИАКО ЯВНО НЕ САКААТ ДУРИ НИ ДА Я СЛУШАТ И БУКВАТА "Б" ОД БУГАРИЯ !


Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Urban на Април 23, 2010, 12:11:18
Да то е ясно, че много които взимат бг паспорти е по някаква лична изгода, а доста хора, които го заслужават го нямат. Дано да се ускорят повече процесите. Но все пак смятам, че би трябвало да се засили и българският бизнес в Македония.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 23, 2010, 12:21:18
Да то е ясно, че много които взимат бг паспорти е по някаква лична изгода, а доста хора, които го заслужават го нямат. Дано да се ускорят повече процесите. Но все пак смятам, че би трябвало да се засили и българският бизнес в Македония.

ЗА ОВА ИМАШ 100% ПОДКРЕПА ОД МЕНЕ, НО БИЗНИСОТ ТРЕБА ДА СЕ РАЗВИВА СО ЛУГЬЕ ОД КАУЗАТА, А НЕ СО АНТИ-БУГАРИ ! САМО ВО ТОЙ СЛУЧАЙ ПОЛЗА КЕ ИМАТ И БУГАРИТЕ ОД МАКЕДОНИЯ, А И САМАТА КАУЗА ! АКО НЕ ЗНААТ КАКО, ВЛАСТИТЕ ВО СОФИЯ НЕКА ПРОУЧАТ НА КОЙ НАЧИН ГО ПРАВАТ ТОА БЕЛГРАД И ТИРАНА !!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Април 23, 2010, 03:19:23
 иЕнтереса клати феса  но все пак може не всички мак. бизнесмени да са анти-българи, пък и все от някъде трябва да се започнат някакви връзки.
  Урбан.братко а ще отговориш  ли во проектот на Зоре и Огнен колку самосъзнаени македонски българи се вработия, дали някои македонски българин изопщо имаш въможност да земе учество в този проект.Значи стигаме до въпроса че македонския българин не само че е дискриминиан од  македонската дръжава и не му се дава правота да работи дръжавна работа в Македония, туку е дискриминиран  определено и от някой български бизнизмени.Защо да нямат правото на привилигея в този бъгарски проект да работат хора които добре си знаат българския произход.Дали ако фирмата беше на власи нямаше всички вработени да са власи.Просто е срамно как една малк народ който няма дръжава както влашкия да дава уроци по кой начин се право силна кауза,на  народот които има дръжава и нация 14 века.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Urban на Април 23, 2010, 05:15:22
Е да така е. Все пак не знам как точно стоят нещата тука. Но просто така предположих, че не всички трябва да са мошенници и безродници.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 24, 2010, 09:43:48
Радмила се породи - Анета се прероди, во Абсурдисман !?

Цитат
Се има крај, се е релативно, освен, можеби, што се апсолутно бескрајни - примитивизмот и човечката глупост. Шеќеринска се породи. На среќа и радост - нејзина и на нејзиниот сопруг Бобо Дајнерс. И на задоволство (или ужас) на онаа несреќа од пратеничка, битолчанката Анита Стефаноска. Доста збориш мори, оди пораѓај се!!!!!!!

Вака, верувале, или не и се дрекна Стефановска, само пред десетина дена. Шеќеринска, пак, си ја одработи пратеничката плата, буквално до последниот ден, пред породилниот распуст.

http://inpress.com.mk/?ItemID=77173E7649DD104E9C6D5AAA73D262ED
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Април 24, 2010, 10:13:43
од истиот текст при Inpress http://www.inpress.com.mk/?ItemID=77173E7649DD104E9C6D5AAA73D262ED

Цитат
Ѕинголенд....Ѕинговизија....Апсурдисман!?

copyright за Младен  ;D

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 24, 2010, 11:10:53
Во една колумна во "ДНЕВНИК", авторот го цитира Зоран Ѓинѓиќ !
Яс случайно знам оти тоа се однесува на Зоран Джинджич !
Но, ако го читаш "по македонски", добиваш впечаток дека се работи за две различни лица, а не едно !
Плус е, што "македонската" вариянта е толку грозна, што кога би се однесувало на моето презиме би ги тужел за менуванье на идентитетот ! Од сето тоа произлегува оти джабе му била работата на Милован Джилас кога 1945 г. им я подарил буквата "дж" - (џ) на "творците" на македонската азбука, коя од друга страна, пак е и многу стара, нели ?  ???  ???  ???
Абе ова веке не е АБСУРДИСТАН, не е дури ни АПСУРДИСМАН !
Ова полека заличува на ЗАНИКАДЕСТАН !!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Anton на Април 24, 2010, 11:37:22
Милован Джилас  1945 г. им я подарил буквата "дж" - (џ) и  другите  букви  , на "творците" на македонската азбука, во  ресторантот  на  хотел  МОСКВА  во Белград,каде  во  тоа  време  и  по  тој  повод   биле  сместени  творците  на азбуката.
Ова  три-четири  месеци  пред  смртта  за BBC- Лондон во (интервју) емисијата   на  србски  јазик  го  изјави  лично  Милован  Џилас.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Април 24, 2010, 12:21:28
а бе ИДИОТО-ОСТАН

Цитат
Јок бе брат, нејќам во ЕУ!
Парола на Македонско-турската внатрешна револуционерна организација

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=423101553372&id=13&prilog=0&setIzdanie=21967
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Април 24, 2010, 12:32:08
продолжение на еден момент одбележан претходно на форумот....

АЛБАНИЈА ОДОЛЖУВА СО ПОТПИШУВАЊЕТО НА АГРЕМАНИТЕ ЗА НО­ВИ­ОТ МАКЕДОНСКИ АМБАСАДОР

Тирана не го сака Трпевски


(http://www.vest.com.mk/WBStorage/Articles/D174AF3A529A9D46960655E9428DB828.jpg)
Причина за одол­жу­ва­ње­то, според албанскиот весник "Шекули", е тоа што Ал­ба­ни­ја смета дека испраќањето на Трпевски е премногу несериозно бидејќи тој бил млад и е без дипломатско искуство

Но­во­и­ме­ну­ва­ни­от македонски амбасадор во Албанија Веле Трпевски сe уште чека доз­во­ла од албанските власти за да замине во македонската амбасада во Тирана. Ал­бан­ски­те медиуми пишуваат дека албанскиот претседател Бамир Топи речиси два ме­се­ца го одолжува потпишувањето на агреманите за Трпевски. Причина за одол­жу­ва­ње­то, според најтиражниот албански весник "Шекули", е тоа што Ал­ба­ни­ја смета дека испраќањето на Трпевски е премногу несериозно бидејќи тој бил млад и е без дипломатско искуство. "Шекули" оди понатаму и пишува дека албанските влас­ти испраќањето на неискусен човек за дипломат го разбираат и како про­во­ка­ци­ја. Во текстот е ставена и биографијата на 29-годишниот Трпевски, кој моментално ра­бо­ти во Македонското собрание.
Од дипломатски извори дознаваме дека Албанија веќе реагирала до македонското МНР за Трпевски, и побарала Скопје да најде соодветно решение за амбасадорската по­зи­ци­ја.
Од Министерство за надворешни работи само потврдуваат дека аг­ре­ма­нот не е потпишан, но додаваат оти нема никакви проблеми.
"Не­ма­ме добиено никакви сигнали од албанското МНР дека има несогласување за име­ну­ва­ни­от амбасадор Веле Трпевски. Очекуваме наскоро агреманите да бидат пот­пи­ша­ни", велат од министерството
Ба­ра­ње­то за Трпевски во Тирана било испратено кон средината на март. Дипломати што ги консултиравме велат дека непишано правило е да се почека 60 дена за од­го­вор дали една држава го прифаќа предложениот амбасадор. Сепак, тоа што веќе ме­сец и половина се чека на албанскиот одговор, може да се сфати и како одол­жу­ва­ње поради неприфаќање на предложениот дипломат


ете сега Албанија ке не учи на диполоматски кодекс  цццц
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Мај 02, 2010, 10:27:29
Целиот раскош на апсурдот и глупоста на продуктите на македонизмот...оваа треба да влезе во топ 10  достигнувања на македонизмот. Архотектот македонски нешто блада  нешто за поврзаноста на идентитетот и психолошки болести, а овој интелектуалецот македонски и европски блада нешто за татари но не како тие во Бугарија....

Бог да чува и да бране от општество која ги пушта овие на телевизија, а плус ги смета за релевантни...

Цитат
   
 
А1 соочување Божиновски-Гелевски за спомениците

Гости во Вестите на А1 Вангел Божиновски, архитект, горд на она што го видовме на плоштадот, Никола Гелевски од плоштад Слобода е огорчен од она што исто така го видовме на плоштадот.

Господине Божиновски ВМРО- ДПМНЕ вели дека Македонија има причина да биде горда, СДСМ вели ова кукавички чин на премиерот.

- Политичките партии нека ја играат нивната игра која се вика власт и верувам дека во таа игра се користат разни видови аргументи. Мојот став, мојот аспект кон оваа работа е следниот, јас сметам дека конечно во Македонија свеста за сопствената гордост и минато никнува на плоштадот со по мене високи уметнички стојности.

- Поставувањето на скулптурите јас не го следев, но веднаш штом ја добив информацијата дека се наоѓаат на плоштад, лично отидов да ги погледнам и мислам дека како урбана поставка, како архитектура и како уметничко дело тие вредат и јас лично сметам дека треба да бидеме горди на овој потег.

Господине Гелевски дали вие лично отидовте на плоштадот?

- Да, да ги видов. Пропорциите се застрашувачки мислам дека тоа не доликува на Скопје, на досегашните пропорции, на досегашната умереност, јас мислам дека целиот проект „Скопје 2014“ е помрачување на свеста, пред се во цивилизациска смисла, потоа во политичка смисла, економска итн. По најмалку 3 основи го велам ова дека тој проект е навистина длабоко помрачување на свеста.

- Прво го менува радикално саморазбирањето на македонецот, досегашното саморазбирање, тоа го прави многу агресивно, многу мегаломански, тоа не е македонскиот дух барем јас како што го разбирам духот на Коневски, на Цепенков, Мисирков, а тоа е дух на скромност, на умереност, на воздржаност, на мали чекори, а големи идеи.

- Ова е се обратно од тоа, мегаломанија, помпезност. Второ економскиот аспект, неверојатно е колку многу пари во колку сиромашна земја ќе отидат за хир. Третото е длабоко нарушени меѓуетнички односи, но и меѓусоседските, регионалните и воопшто политичките односи на целава земја.

Имате ли објаснување господине Божиновски интересен е фактот дека во 3 часот наутро беа поставени спомениците. ВМРО-ДПМНЕ вели заради слабата фреквенција на возила, СДСМ заради непочитување на сопствената историја и народ?

- Спомениците се стасани тие треба во најзгодно време да бидат монтирани. Според мене изборот на времето е само од аспект на сообраќај. Никој во Македонија не се срами од Гоце Делчев и Даме Груев, така да таа аргументација е смешна и мислам дека нема смисла воопшто тие зборови да се трошат на таков начин.

- Спомениците се поставени народот ги виде, она јас што имав можност да го доживеам тоа беа честитки со оглед на тоа дека луѓето ме познаваат како бранител на проектот на „Скопје 2014“ и бранител на скулптурите и тие што ме препознаа јас лично не ги познавам им благодарам, честитаа и беа восхитени. Можеби тие што ги снимивте имаат друго мислење, не ми пристапија и никој не направи поинаков коментар. Мислам дека е времето добро димензионирано бидејќи 4 мај е тука пред порти и мислам дека е тоа ќе биде на достоинствен начин одбележано во врска со денот на Гоце Делчев.

разбира се целата раскошност на видеото...
http://www.a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=10/intervju.asx&VestID=122717

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Мај 02, 2010, 11:29:48
ПРОБЛЕМОТ СО ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ ВО МАКЕДОНИЯ Е ГЕНЕТСКИ !
СО ДЕЦЕНИИ НАНАЗАД СКОРО СИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ОД ОВИЕ ПРОСТОРИ ИЛИ МИГРИРАЛЕ КОН СОФИЯ И КОН ЗАПАД ИЛИ БИВАЛЕ ЛИКВИДИРАНИ ! ОД ТОА ШТО Е ОСТАНАТО ЕДЕН МАЛ ПРОЦЕНТ Е ПРЕРОДЕНО, А ДРУГИТЕ СЕ МУТИРАНИ ПО СРПСКИ ТЕРК . ОД ОВИЕ ВТОРИТЕ, КОИ НЕ СЛУЧАЙНО СЕ ИНВОЛВИРАНИ ВО СИТЕ ПОРИ НА ОПШТЕСТВОТО - НЕ ОЧЕКУВАЙТЕ ПРОГРЕС !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Anton на Мај 03, 2010, 08:26:39
Или  донесени  од  странство за  да  преговараат  и  ги  решаваат  проблемите  на   Македонија  како  Ферид  Мухиќ,  Косара  Николоич  Мазнева ,Иван  Стоиљкович........
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Мај 05, 2010, 12:57:55
Нов грчки терор врз нашата историја и јазик!  ;D

Цитат
На политички и на национален план последиците би биле крајно деградирачки за нас Македонците во Република Македонија, но и за оние што живеат во соседството и насекаде во светот. Едноставно не е допустливо да се врши политички терор врз официјалната наука за македонската национална историја, култура, јазик и традиција, за да се конструираат неприродни тези за „постоење“ на двоен идентитет кај Грците дека истовремено се Грци и Македонци и дека националниот јазик што го зборуваат истовремено е грчки и македонски, вели д-р Илија Велев за последниот грчки неформален предлог за решавање на спорот со името изнесен од тројцата нивни емисари

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=55101012142&id=9&setIzdanie=21975

ЗОШТО СЕКОГАШ ДРУГИТЕ ИМ СЕ КРИВИ  ???  ???  ???
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Мај 05, 2010, 07:15:32
 Е многу добре каза господин К.Каракачанов в едно негова изява  ,,НА КРИВАТА РАКЕТА КОСМОСОТ Е ВИНОВЕН„
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Мај 08, 2010, 01:50:17
ОМО „Илинден“ - ПИРИН: Тврдењата на Младенов не одговараат на реалноста

Благоевград
Изјавите на шефот на бугарската дипломатија Николај Младенов дека во Бугарија нема македонско малцинство не одговара реалноста, велат од организацијата ОМО Илинден – ПИРИН.

За нив е неприфатливо образложението на Младенов дека Бугарија признава индивидуални, а не колективни права.

„Таква декларација може само да биде израз на ниска правна култура во бугарското надворешно министерство, бидејќи малцинските права не се колективни права, туку индивидуални права што колективно се практикуваат. И некои од основните човекови права како право на здружување, право на собирање и сл. не можат да се практикуваат инаку освен колективно, но сепак си остануваат индивидуални. Според логиката на министерот и овие темелни човекови права треба да се суспендираат“, се вели во реакцијата од македонската организација.

Според организацијата, спорно е и повикувањето на бугарскиот Устав, со цел непризнавање на постоење на малцинства.

„Оваа очигледно спротивна со вистината позиција министерот се обидува да ја аргументира со повикување на бугарскиот устав. Но во него никаде не пишува дека во Бугарија нема малцинства. Во уставот на практика се признава постоење на малцинства кога се зборува за права на лицата на кои бугарскиот не им е мајчин јазик“, велат од ОМО Илинден – Пирин.

Според нив, постоењето на малцинства е очигледен факт, што се потврдува преку одржаните пописи во последните седум децении, каде се регистрира и постоењето на повеќе илјадното македонско малцинство.

http://www.makfax.com.mk/106979

ДО КАДЕ Я ДОТЕРАВМЕ ! ПОЛУПИСМЕНИ АНТИЧНИ МАЙМУНИ ДА ПИШУВАТ ЗА "НИСКА ПРАВНА КУЛТУРА" . АПСУРД !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Мај 10, 2010, 12:49:17
Милошоски: Нема да не изненади нова блокада од Грција

Цитат
„ВМРО-ДПМНЕ ја има повторно шансата да биде партијата која што ќе ја има приликата да ги отпочне преговорите за членство на Република Македонија во Европската Унија. Сметам дека шпанското претседателство е една добра прилика, иако, да бидеме искрени, нема да е изненадување доколку јужниот сосед, Република Грција, повторно, заради себични причини не успее да и дозволи на самата Европа да го прошири и да го надгради својот кредибилитет и концепт за проширување на Европската Унија со Македонија и со нашиот регион“, рече министерот Милошоски.

http://www.forum.com.mk/22615

НАЙ-ДОБРО Е "БУГАРЧЕТО" ДА СИ ПРИЗНАЕ ОТИ ВООПШТО НЕМА НАМЕРА МАКЕДОНИЯ ДА ВЛЕЗЕ ВО ЕУ !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Мај 11, 2010, 10:59:35
Идентитетот и дипломатијата

Цитат
Македонија е во Европа! Македонците се Европејци! Тоа под број еден. Колку за да се потсетиме на она што е неспорно. Под број два: Република Македонија нема никаков спор со Грција. “Спорот” означува ситуација во која двете конфронтирани страни бараат нешто едната од другата. Македонија не бара ништо од Грција. Бидејќи само Грција нешто бара, не станува збор за никаков “спор”, туку за  ултимативно формулирано барање. Во врска со истиот ултиматум, се бара компромис, поправо, разумен компромис! Компромис околу ултиматумот!?

http://www.forum.com.mk/22075

САМО ВО АБСУРДИСТАН МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ИДЕНТИТЕТОТ НА НАЦИЯТА ДА ГО БРАНАТ ИНОРОДНИ ЕЛЕМЕНТИ !!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илинден на Мај 11, 2010, 08:22:55
Седиштето на Институтот Димитрија Чуповски е стан во населбата Аеродром, но во него живеат студенти.

Седиштето на Институтот Димитрија Чуповски е стан во населбата Аеродром, но во него живеат студенти. Наместо експертите на Институтот во бараката ги затекнавме кираџиите студенти кои се подготвуваа за испит.

„Ова е Пандил Шишков бр. 5/7?

- Да,

Па овде треба да има институт.

- Институт? Не, каков институт? Ние сме студенти. Станот е изнајмен за цела година“, изјавија изненадените студенти.
 
 

Институтот што креира и објавува наводни научни испитувања по кои А1 е критички настроена кон ВМРО-ДПМНЕ е официјално регистриран во овој стан на улица Пандил Шишков бр. 5/7. Сопственост е на Перица Тасевски, кој е и овластено лице на Институтот.

Соседите не упатија да го бараме Перица Тасевски во Месниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ или во Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ. Во оркестрираниот напад од власта врз А1 се вклучија и партиските мегафони. Денеска Драган Павловиќ, во Вечер пишува дека под капа на меѓународната заедница СДСМ и А1 сакаат да ја урнат Владата.

„Велија ја тера својата исламска агенда. Тоа му е верата, и од негова перспектива тој тера своја кауза. Чија кауза тера Бранко, притоа“, прашува „Вечер“.

„Целата моќ на Велија е градена на дивоградби. Бранко му е архитект. Странците, од амбасадите, не дозволуваат оваа власт да стави крај на тоа. Им треба Велија за да ја ровари, руши Владата затоа што оваа Влада има над шеесет пратеници зад себе, и речиси не зависи од амбасадите, и од бизнис политиките на ДУИ. Тоа е премногу самостојност за вкусот на амбасадорите. Затоа, тука е Велија да плука и Бранко да му асистира“, пишува Павловиќ.
 
 

„И Фуере со Унијата застана зад Бранко, Велија и педерите. Тука се најдоа. Велија, Бранко и Еротската унија се наша определба, и иднина. Дали?!“, прашува Латас, кој отворено во интервју во „Јади бурек“ се пофали дека е куќен пријател со премиерот Груевски.

Претходно Мирка Велиновска во „Нова Македонија“ ја обвини А1 и А2 за соработка со терористи, а водителот Миленко Неделковски, дека новинарите на А1 се предавници и платеници. Во неуспешниот обид да се дисквалификува А1 на помош беа повикани и пишувачите на графити.

Последниот обид за политичко етикетирање го направи институтот „Чуповски“ со анализи направени под партиска закрила, а кои требаше да прикажат дека А1 држи политичка страна. Меѓутоа наместо А1, се дисквалификува самите заедно со Институтот, основан од партиски членови и советници на ВМРО-ДПМНЕ.

Извор: А1 (http://anonym.to/?http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=122998)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Мај 17, 2010, 01:49:16
Македонија не оди на арно

Цитат
Можевме да видиме како спомениците на Гоце Делчев и на Даме Груев ни стасаа во нашиот град и на „фин и достоинствен“ начин во три часот сабајле беа поставени на плоштадот. Полека, полека проектот „Скопје 2014“ станува јаве. Полека почнаа да стигнуваат спомениците, да се довршуваат зградите, да се пренесуваат цевки за фонтаната на плоштадот.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=3&tabid=1&EditionID=2023&ArticleID=140924

Ех да можеше како што им се булеварите : "Србия", Войводина", Югославия" да си постават и српски споменици ! АМА НЕ МОЖЕ , МОРАШЕ ПРВО БУГАРСКИТЕ СПОМЕНИЦИ ДА ГИ ПОСТАВАТ , па после тоа ке постават и некой инороден !  ;D  ;D  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Мај 17, 2010, 02:29:29
  НЕ НАПРАЗНО Е КАЗАНО.   „КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА„„ е това е причината први паметници на площада да бъдат на българските револуционери ГОЦЕ ДЕЛЧЕВЪ  И ДАМЯН ГРУЕВ. Надяваме се че поскоро още повече ще се събуди генетиката и българското националното чувствие в македонското ръководство, и ще се намери място на площада за ТОДОР АЛЕКСЪНДРОВ И ВАНЧО МИХАЙЛОВ.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Мај 17, 2010, 04:43:52
АНТИЧКО ЛУДИЛО  >:(

Издадена брошурата „Античките Македонци не биле Грци“

Во издание на Македонското литературно друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј и „Емари“ од Штип деновиве излезе од печат брошурата насловена „Античките Македонци не биле Грци“ од историчарот Александар Донски.

Донски изјави дека брошурата претставува одговор на писмото упатено до претседателот на САД Барак Обама од страна на извесен број прогрчки ориентирани луѓе од неколку држави во светот.

„Во писмото се тврдеше дека Македонија била грчка и дека денешните жители на Република Македонија немаат право да се декларираат како Македонци, а во мојот одговор, односно во оваа брошура со помош на историски цитати ги побивам изнесените ставови во писмото до Обама“, рече Донски.

Брошурата „Античките Македонци не биле Грци“ е отпечатена и на англиски јазик.
http://makfax.com.mk/#107864


мислам Прличев и антички педери ...  >:( тава е скрнавење на БГ културно наследство  >:(
или донски и историчар ...  >:(


Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Мај 18, 2010, 03:24:15
Квазиновинарство не' води кон дното

Цитат
Амбасадори – овци. Американците како терористи. Европа како курва. Новинари посочени за линч... Ова се пораките што можат да се слушнат од квазиновинарите и водителите на национални телевизии, кои пропагираат досега невидено количество простотилак, невкус и омраза.

Примитивно, бедно и тажно изгледа новинарската фела поделена на „патриоти“ и „предавници“, на „подобни“ и „неподобни“, на „ваши“ и „ваши“, исто онака како што партиите се делат меѓу себе. Како да постои видлива тенденција на истиот начин да се раздели се' во државата и од корен да се измести целиот систем на вредности.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=D04E1CBA269DDD4CBB0B78F778A885F6

ИМ ТЕКНУВА, НЕ ОТИ НЕ ИМ ТЕКНУВА, АМА ДОЦНАТ СО ГОДИНИ !  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Мај 19, 2010, 10:27:14
Министрите за внатрешни работи на Македонија и Брандернбург денеска на „Охридски разговори“

Цитат
Во рамките на воспоставената повеќегодишна соработка меѓу Република Македонија и Сојузна Република Германија, односно сојузната германска покраина Брандернбург, од денеска и во наредните три дена, во Охрид, во хотелот „Инекс-Горица“, ќе се одржи десеттиот дел од циклусот конференции, насловен како „Охридски разговори“.

http://inpress.com.mk/?ItemID=09C6597124DA864492DCBBF5C8EB0083

ЕТЕ ТОА Е НИВОТО НА МАКЕДОНСКАТА ПОЛИТИКА : ДА СЕ СОСТАНУВА СО ПОКРАИНСКИ, А НЕ СО ДРЖАВНИ ВЛАСТИ !!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Мај 20, 2010, 05:04:29
 Е ПРИЯТЕЛУ ЗА НИВ ТОА Е НАЙГОЛЕМ УСПЕХ ДО СЕГА. ЕДНО ВРЕМЕ ИМ БЕШЕ НАЙГОЛЕМО ПОЛИТИЧКО ДОСТИГНУВАНЪЕ ДА СЕ СРЕТНАТ И ПОЗДРАВАТ СО НЕКОЙ СИТЕН ПОЛИТИЧАР  ИЛИ ТУРБО ПЕЯЧ ОТ СЪРБИЯ.ДА СЕ НАДЕВЕМА ДЕКА ГЕРМАНЦИТЕ НЕМА ДА ГИ ИСПРАШУВААТ ЗА ПАРТИЗАНСКИТЕ ФИЛМОВИ НА ЛАТАС, КОЙ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧАРИ ИМ СЕ ВИСТИНСКА СЛАБОСТ.МОЖЕБИ ОВОЙПАТ ,,МАКЕДОНЕЦОТ,, КЕ СФАТИ КОЛКУ МНОГУ ИЗГУБИЛ ШТО МНОГУ ДЕЦЕНИИ БИЛ ЮГОСЛОВЕН И МУ ВЕРУВАЛ НА ,,БРАТОТ,, СРБИН., А КЕ МУ БИДЕ КРИСТАЛНО ЯСНО ДЕКА НАЙДОБРО ЗА МАКЕДОНИЯ КЕ БЕШЕ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ДА ЗАВРШЕШШ СОСЕМА ПОИНАКУ, И СО ДРУГИ ПОБЕДИТЕЛИ.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Мај 25, 2010, 12:42:17
 ::) ::) ::)


Македонија плива кон Скандинавија, додека Грција го тоне Балканот
   
 
Единствена црна дамка во општата слика за економските перформанси на земјава е стапката на невработеност од над 32 отсто, со која Македонија е убедливо на првото место во Европа по бројот на невработени граѓани

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=52510934263&id=10&setIzdanie=21990а бе ние сите сме биле скандинавци бе....

 ;D ;D јас сум Олаф Даскалсен...
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: PippiBG на Мај 25, 2010, 03:24:53
Яко бичи сивата икономика, пък и отчитането на безработицата има сериозни пропуски, ако регистрираната безработица е толкова висока за по-продължителен период от време  :)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јуни 01, 2010, 12:59:15
ЈАВНОСТА ЗГРОЗЕНА ОД СОБИРОТ НА МЛАДИТЕ ВМРОВЦИ
Партиски подмладок во библиски занес


Ана Анастасовска

Сцената со запалени кандила и со дефиле на актери кои говорат за супериорната македонска нација која никогаш нема да изумре, повикуваат да се вратат четирите насилно одземени делови од државата, порачуваат дека да се биде Македонец најпрвин е света работа, а потоа проклетство и немир. Тие и други слични националистички пораки кои можеа да се слушнат завчера на Конференцијата на младите сили на ВМРО-ДПМНЕ, се недолични за една модерна и европска партија, која е на чело на држава што се стреми да стане дел од европското семејство. Вакви се оценките на аналитичарите, кои, сепак, не се зачудени од реториката и од иконографијата на настанот бидејќи, според нив, живописната сценографија и употребата на драматуршки моменти како средство за политичка мобилизација се карактеристични за оваа партија. Она за што негодуваат аналитичарите е менталниот склоп на младите вмровци, карактеристичен за, како што велат, 19 век, а не за 21 век.
- Реториката проследена со верски, но и со суеверни моменти, како и со милитантен и националромантичарски занес е тотално анахрона и некомпатибилна со принципите на современата политика. Современиот политичар треба да е рационален и да решава конкретни проблеми, а не да пали кандила. Средствата со кои тој се легитимира се неговото образование, а не камата и кубурата. Припишувањето свети атрибути на сопствената етничка припадност, латентниот иредентизам и очигледниот национализам манифестиран од подмладокот на владејачката партија водат кон заклучокот дека најголемото „проклетство и немир“ за народот е тоа што во иднина ќе го водат политичари со ментален склоп типичен за 19 век – оценува Анастас Вангели, магистер по изучување на национализмот и аналитичар во Центарот за истражување и креирање политика.
Универзитетскиот професор Жидас Даскаловски посочува дека младите сили на ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш ги потврдиле замислите на партијата дека таа е на браникот на македонските етнонационални интереси.
- Реториката на оваа конференција беше прикладна за таква претстава на партијата, но се разбира дека е проблематична во рамките на имиџот на државата, кој моментално го креира партијата, како лидер во владејачката коалиција. Отворените граници во ЕУ се факт што треба да е доволен за да ги обедини народите и да ги занемари историските проблеми и „неправди“, така што создавањето на македонскиот имиџ кој се однесува на вакви прашања нема да биде позитивно прифатен, особено ако се земе предвид консталацијата на односите со Атина - вели Даскаловски.
Тој, во рамките на ЕУ, го посочува примерот со Унгарија, која се навраќа на историски теми поврзани со етничките територии на кои живееле и живеат Унгарци, во Војводина и во Јужна Словачка, што не е многу добро прифатено.
И комуникологот Сеад Џигал ги оценува ритуалите со кандила и комити на сцената како мошне сериозен сигнал.
- Тоа е утврдена реторика која цели кон обединување и поттикнување на единството кое функционира врз одредени фундаментални вредности. Станува збор за праисконско поврзување и ритуална комуникација која има политичка вредност. Тоа не е европско однесување. Тоа е консолидација против другите, развивање ксенофобија и страв од другите - смета Џигал.
Покрај ваквата реторика и иконографија на конференцијата на УМС на ВМРО-ДПМНЕ, можеа да се слушнат и приказни за Пердика, за дедо му на Александар, Архелај, за неговиот татко Филип, но и за Гоце Делчев и за други револуционери.
Клучната порака до подмладокот на владејачката партија беше: „Да се биде Македонец значи да опстанеш затоа што поголемите нации побрзо ќе исчезнат од нас“.

СДСМ: Срамно!

Срамно е за еден премиер да користи националистичка реторика во 21 век и да се служи со кандила и со темјан на сцената, реагираа вчера од опозицијата.
- Кандилото и темјанот ќе останат како потврда дека Груевски не се грижел за иднината на државата. Неразумно е премиер што ја води државата напред да упатува на кандилото и темјанот кои не соодветствуваат на реалноста на определбата на државата за ЕУ и за НАТО - рече Андреј Петров, генерален секретар на СДСМ.
Според Андреј Жерновски од ЛДП, реториката на ВМРО-ДПМНЕ, која изобилува со пораките дека македонската нација е супериорна и ќе опстане вечно, како и сценографијата со темјанот и кандилото, е начин на кој премиерот Никола Груевски се обидува да им се додвори на граѓаните.
- Ова е игра на познатата карта, со религијата која има цел да ја придобие црквата на своја страна. Но, јас сум убеден дека народот брзо ќе го прочита Груевски - изјави Жерновски.

Тоа е слобода на изразување

Реториката што се користеше на Конференцијата на УМС на ВМРО-ДПМНЕ е слобода на изразување на уметниците, на актерите, Рубенс Муратовски и Петар Темелковски, кои цитираа дел од монодрами што веќе се изведувале во нашите театри, објасни вчера претседателот на подмладокот Сашо Стефановски.
- Кандилото и темјанот се дел од точките што досега се изведувале во театрите и тоа не е ништо ново. Тоа е слобода на изразување на уметниците, кои ги поканивме на Конференцијата и кои ги почитуваме. Изјавите на опозицијата дека таквата иконографија и реторика е срамна и дека не прилега на една модерна и европска партија е нивна перцепција. Ние не гледаме така – рече Стефановски.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Јуни 01, 2010, 05:40:27
 Но нищо не се кажува каде беше конъот на Александар, би требало   некой от политичарите на дпмне да го заземе местото на Букефал, барем имаат доста талентирано луге за таа улога.Имаа уще еден пропуст заборавия да го спомнат косовскиот ранет юнак на Косана, и заради тоа може оваа прекалена вмровка да му се налути на организаторот, но нема проблем тука е Стоилкович па нема да дозволи таков голем раскол во дпмне.Многу ме интересира дали некой от семейството на другарот Томич присуствуваше на ова шоу, не бива да нема никой от тоа старо вмровско семейство.Не бива ни никой от семейството на Латас да нема, а колку дедовци и прадедеовци на овие луге се колнеле пред камата и релвоверот на вмро,ех знаете ли колку револуционери имало во Македонийа со завршетоци со ,,ич,, на презиминъата, (ви кажуваат и самите две букви.).
 За овой собир според неговата содржина може се да се обясни само со една кратка реченица, собирот според реториката е КОПИЯ на собирите на Милошевич.Многу добро не служи меморията и секаванъето и не сме заборавиле пред распадот на квази државата Югославия какви собири правеше србскиот вожд, реторика полна со шовинизам со омраза со карти на голема србия, со измислениот небесен народ и сл. Овой собир не е нищо друго само бледа копия.На овой собир на дпмне не видовме нищо за европската иднина на Македония не видовме нищо за некое светско или европско научно достигнуванъе на некой от младите членови на дпмне.Просто кажано ова беше собир на луге со много низок  капацитет на интелегенция и здрав разум кой дозволиле друг да ги манипулира и да се богати на сметка на нивната неписменост и нискоинтелегентност.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Јуни 01, 2010, 10:31:30
  ;D
Цитат
Од: Kultiviran Balkanec
Датум: 01.06.2010 00:47:43
Grcija treba da se izvini shto ni ja prisvojuvashe nashata antichka istorija po posle kje razmisleme dali kje vlezeme vo EU. Bugarija isto treba da se izvini deka site nashi revolucioneri i prerodbenici gi prinudila vo minatoto da se deklariraat bugari. Ako ne se izvinat nie imame i drugi alternativi, kje se prikluchime kon Albanija i Kosovo, pa taka indirektno kje vlezeme vo EU.
  ;D
Првокласна дупчалка од Kultiviran Balkanec, но секако со реална прогноза на иднината на РМ!

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: MacedonBG на Јуни 02, 2010, 08:10:50
(http://forum.bg-nacionalisti.org/Smileys/default/emoticon-0102-bigsmile.gif)(http://forum.bg-nacionalisti.org/Smileys/default/emoticon-0102-bigsmile.gif)(http://forum.bg-nacionalisti.org/Smileys/default/emoticon-0102-bigsmile.gif)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јуни 02, 2010, 10:41:07
;D ;D ;D ;D ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Јуни 02, 2010, 11:08:50
 :o

http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=E7DC8874589FA643B9F07982B4532C46

но коментарот тука  http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=49590 е  ;D
 
ете го

Цитат
Sram da vi e, kakva plaza na Vardar, kakvi mini bazeni - pravite sankovi i kafici. Vo carstvoto na rekreacijata vo Skopje nosite pijanici, voajeri i manijaci za da na mir so pivce gledaat mladi "gazinja" kako vozat roleri. Prostorot e najiskoristenoto mesto na kejot za trcanje i treninzi. Pred samo nekolku nedeli na istiot prostor se odrzuvaa krosevi za nad 500 ucenici. Sega prostorot vise go nema, ako nekoj saka da protrca tuka-treba da trca megju masi i da preskoknuva ogradi. Gradskite i opstinskite tatkovci i odgovornite najdobro treba da znaat deka na celiot toj prostor e zabraneto sekakvo gradenje, bidejki se raboti za korito na Vardar, cija uloga treba da go zastiti Skopje od poplavi. Ako ima nekoj pameten so pravo da odlucuva-vednas da se sopre gradenjeto. NA GRAGJANITE STO REKREIRAAT NE IM SE POTREBNI KAFICI!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јуни 04, 2010, 11:05:20
Милошоски извисил во Брисел

Цитат
Министерот Антонио Милошоски извисил во Брисел, односно не успеал да организира вечера со амбасадорите на земјите-членки на која планирал да им ги пренесе ставовите на Македонија околу името и реформите.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=FE8B90C044F6BC48981B41410469A3BC
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Јуни 07, 2010, 01:25:49
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=FE8B90C044F6BC48981B41410469A3BC
 Сосема им е ясно на лугето во Брисел дека  големо понижуванъ е и срам ке биде ако седнат на маса со една ваква евтина личност со слаб превртлив и поткуплив карактер от типот на Антонио.За ова наше лесно поткупливо българче, кое не така много одамна не се срамеше да каже за своето национално потекло, ке претставува голем настан и доживуванйе ако се сретне и си некой портир или градинар на некой от амбасадите во Брисел, но моето лично нисленъе е дека и тие не би губеле време со една ваква гнила личност.Овой настан треба да биде добар пример и урок дека от сега па натаму и България како членка на ЕУ, нема потреба да прибира на посета политичари от Македония от проста и едноставана причина защото македонските политичари не се доволно созреани и отговорни за функциите што ги носат.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јуни 08, 2010, 06:17:25
ОПЕРСКИОТ БАРИТОН БЕЗ МАКЕДОНСКО ДРЖАВЈАНСТВО
Борис Трајанов Германец на привремена работа во Македонија

Цитат

Познатиот баритон Борис Трајанов нема македонско државјанство. Тој во Македонија живее како германски државјанин со привремен престој во државава.
Трајанов од 1 ноември е вработен како професор на Музичката академија на Штипскиот универзитет "Гоце Делчев". На студентите ќе им предава вокално пеење. Од Универзитетот велат дека оперскиот пејач кај нив се води како странски државјанин кој има работна дозвола издадена од централната служба на Агенцијата за вработување во Скопје.

http://star.vest.com.mk/default.asp?id=159689&idg=8&idb=2525&rubrika=Makedonija
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Јуни 08, 2010, 08:17:32
Какъв е този фалшилив ,,македонец,,хора бе какво стана с тази държава все повече приличи на цирк.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јуни 12, 2010, 11:16:58
Милошоски - од Македонија бараат разум за неразумноста и агресивноста на Грција

 (http://www.picvalley.net/u/1561/1037255002673899601276333491O3mSf1fEi00Ckek6E5rF.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1561/1037255002673899601276333491O3mSf1fEi00Ckek6E5rF.JPG)

Цитат
Министерот за надворешни работи Милошоски изјави денеска дека Македонија е „под извесен притисок“ од меѓународната заедница за итно решавање на спорот за името со Грција. На неколку дена пред европските состаноци, Милошоски вели денеска дека Грција ја злоупотребува својата позиција и се обидува да го наметне своето решение, наместо да остави простор за заеднички компромис.

http://alsat.mk/vesti/zemja/774430.html

НА "БУГАРЧЕТО" НЕ МУ Е ЯСНО ОТИ АБСУРДНОСТА НА СИТУАЦИЯТА ВО КОЯ СЕ НАОГЯ МАКЕДОНИЯ, Е ДЕЛО НА ПОЛИТИЧАРИТЕ, НА ЧИЯ ФЕЛА И ПРИПАГЯ И ТОЙ !
ТИЕ Я ЗАГЛАВИЯ МАКЕДОНИЯ ВО Г...А, ТИЕ И НЕКА Я ИЗВАДАТ !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јуни 19, 2010, 12:37:57
„Нова Македония”: Правителството води кампания срещу виното

19 юни 2010 | 13:22 | Агенция "Фокус"

Скопие. "Македонското правителство едновременно води кампания срещу алкохолизма (и срещу виното) и настоява Македония да се превърне в страна на виното. В света тези кампании са насочени срещу злоупотребата на алкохола въобще и се призовава да се пият здравословни напитки. За виното е доказано, че има лечебни свойства”, пише днес вестник ”Нова Македония” . Изданието отбелязва, че според някои критерии Македония за съжаление е далеч от това да бъде страна на виното. Първо защото се пие много малко вино – 10 литра по глава на население. За сравнение в други страни се пие между 40 и 80 литра вино годишно. Така е в Италия, Франция (където през 70-те години на миналия век се пиело по 120 литра годишно по глава на население) и Аржентина. При това става дума за страни, където се намалява консумацията на вино, но за сметка на по-качествените вина.
Виното в света се пие и се превърна в световна напитка, пише „Нова Македония”.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Јуни 25, 2010, 10:33:40
анитички.... ???  цццц идиотизам до бескрај

Цитат
Дали се произведени локално, од античките струмичани или од околината, или пак можеби се „увезени" од солунското подрачје?

http://www.bbc.co.uk/macedonian/news/story/2010/06/100625_carevi_kuli.shtml
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јуни 29, 2010, 12:48:50
Люлка на цивилизацията
Македония била на 77 хиляди години


 (http://www.picvalley.net/u/1743/577001314993907484127776486321m9lBmtxrtrLUt8gQ6R.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1743/577001314993907484127776486321m9lBmtxrtrLUt8gQ6R.JPG)
Тук пишело МАКЕДОНИА - не казвайте, че не го виждате!

Македонски историколингвист твърди, че езикът и традицията на западната ни съседка се датират отпреди 77 хиляди години. И не, това не е виц, а версия, лансирана от няколко македонски вестника и от скопската телевизия.
„Психопатът нулите ги няма за нищо", гласи един от коментарите под поста по темата в блога на Комитата, който успешно популяризира и у нас, че корените на македонския език са още отпреди неолита, т.е. каменната ера.

Твърдението на изследователя се базира на надпис отпреди 77 000 години, където очевидно леко изгубилия ума си старец разчита името МАКЕДОНИА.

„Ние като македонци трябва да сме горди, че нашият език, нашата традиция, нашата цивилизация имат палеолитски континуитет.", обяснява в ефира Васил Ильов, допълвайки, че европейската цивилизация започва именно с македонската идея.

Веднага след като разнищва и Индия като родоначалник на азиатската култура, Ильов коментира, че като толкова древна нация Македония трябва да просперира, а не да влиза във войни.

В крайна сметка бележитият изследовател порицава остро всички невежи, които отричат македонската цивилизация и език. Понеже името на Македония било най-старото название в цялата история на Европа. Е че как иначе...

Вижте и видеото на Васил Ильов. Нямате нужда от субтитри.


http://www.youtube.com/watch?v=NwTne3FsK-c&feature=player_embedded

                
Коментари
Pixie - 01:14, 29 юни

Изперкал дядка :@ Стига си лъгал и гаврил по такъв гнусен начин с хората !!!!!!

1001 - 00:11, 29 юни

Това че преди македонците са индийците е пълна лъжа!Невежите да обърнат внимание на "палеолитски континуитет". Още от палеолита те са използвали азбуката на светите солунско-македонски братя Кирил и Методий.Македонският цар Александър е македонски защото е от Тетово а републиката на ментетата защо ли се казва-БИВША ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ?

tozi - 00:08, 29 юни

вицът на деня.големи смешници сте

Коментатор - 23:06, 28 юни

Хахахахахахахахахахахахаха, как си вярват! :) Само дето те отдавна разправят глупости, но никой в целия свят не им вярва. Няма какво да им се връзваме да отговаряме на такива брътвежи... няма изглед да се научат!

miro - 23:02, 28 юни

бугари сте,мамка ви бугарска!!!

Давид Черни от Брюксел - 22:20, 28 юни

Ехоооо, КЕНЕФОВОДОЛАЗИТЕ, как сте там долу в КЕНЕФА, плувате ли, плувате ли ? хахахахаха

Роки - 22:17, 28 юни

Динозаврите са изядени от македонските мангали хахахахах!!!ПРИ ПЪРВАТА В СВЕТА МАКЕДОНСКА КРИЗА

ИВАНЧО - 22:15, 28 юни

има няква грешка годините са 770 000 много е стара държавата и не помни как се казва

evmav - 22:01, 28 юни

Е , не, не, не може да бъде...Тия бюрманци хептен са изперкали. То и в БГ си имаме Жорж Ганчев, ама чак пък толкова.....тц тц тц.

Роки - 21:57, 28 юни

Най-известните македонски личности:
--> Филип 2 Македонски – баща му е македонец, майка му е македонка, той е македонец. Заедно с жена си са родили Александър.
--> Александър Македонски – императорът на първата истинска македонска империя. Тя се е простирала от квартала Скопска Чаршия в Скопие до Площад Македония в Калкута.
--> Македонски от Немили недраги на Иван Вазов
--> Николо Макеавели – известен македонски имигрант във Флоренция. Създал научното течение за освобождение на Македония – Макеавелизъм.
--> Нелсън Македонела – черен македонец, борец против българския апартейд в Южно Македонската Република
--> Христофор Маколумб – македонски мореплавател, откривател на Максико, кубинските пури и маковите полета.
--> Ким Чен Ир и Ким Ир Чен – корейски македонци, съвременни комунистически диктатори в Македоно-Корейската Народно Демократична Република
--> Георги Вашингтонски – първият македонски президент на САЩ. Откривател на македонския град Вашингтон.
--> Лайка – македонска овчарка, отгледана от македонски стопанин и шиптърска икономка. Първата истинска кучка полетяла в космоса.
--> Юрий Гагарински – първия македонски представител, направил една екскурзийка и в маке-стационарна орбита.
--> Валентина Терешкова – втората жена кучка полетяла в космоса.
--> Исус Ристоски – македонски гражданин, който по неволя създал първата световна религия – Скопски Монотеизъм.
--> Мека – свещен мекадонски град в Арабия. Тук Макемед е положил основите на втората световна македонска религия – Скопски Монотеизъм 2.
--> Адам и Ева – както имената им сами говорят, това са първите македонци на света. Произведени са от кал. Както и всички македонци след това.
--> Техните деца са чистокръвния македонец Авел и бугаро-татарската отрепка Каин. Така започва враждата между македонците и бугаро-татарите!
--> Клод Макелеле – неизвестен македонски футболист.
--> Макел Джексън – избелял македонски певец, създaл първата македонска лунна походка (moon-walker), откривател на педофилията, участник в множество съдебни дела против бугаро-татарските си непълнолетни опоненти.
--> Парижката Света Богородица – римейк на успешната първа в света версия – Скопската Света Богородица.ХА ХА ХА ХА ХА

1 2 3 4 5 6 7

http://www.bnews.bg/article-11831
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Стариот на Јуни 29, 2010, 10:51:28
Bidi Makedon

http://www.youtube.com/watch?v=wNOiwhsaVTs
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Јуни 29, 2010, 04:43:35
ПОД ХИТНО ДА СЕ ПОБАРА ПОМОШ ОТ СВЕТСКИТЕ ЗДРАСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ДА ИЗВРШАТ ИСПИТУВАНЪЕ И ПРЕГЛЕД НА ПСИХИЧКАТА СОСТОЙБА НА МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА И НАРАЧТЕЛИТЕ НА ОВИЕ СПОТОВИ.СО ОВИЕ ,,РЕМЕК ДЕЛА,, НА МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ДИРЕКТНО СЕ ПОНИЖУВА И НАВРЕДУВА ИНТЕЛЕГЕНЦИЯТА НА ЛУГЕТО ОТ МЕГУНАРОДНИТЕ ИНСТИТУТИ ПО ИСТОРИЯ.ИСТО ТАКА ПОЛИТИЧАРИТЕ ОТ БИЛО КОЯ ДРЪЖАВА НА СВЕТОТ КОГА СЕ СРЕКАВААТ СО МАКЕДОНСКИТЕ ИМААТ ПРАВО ДА ПОБАРААТ ЛЕКАРСКО УВЕРЕНИЕ ЗА ПСИХИЧКАТА СОСТОЙБА И УРАМНОТЕЖЕНОСТ, ИНАКО СЕКОЕ ПОТПИШУВАНЪЕ НА ДОГОВОРИ, МЕМОРАНДУМИ И СЛ. НЕМА ДА БИДЕ ВАЖЕЧКО И ВАЛИДНО.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Јуни 30, 2010, 04:51:29
Историјата треба да се гледа 
пишува: Коњот на Гоце


http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=51083
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јули 02, 2010, 10:33:42
Старделов: Од научна гледна точка бесмислени се додавки на името

Горазд Чомовски   

01.07.2010 16:21

Георги Старделов
 
МАНУ е против било каква измена на името Република Македонија, а идејата за вметнувањето на додавка на името за претседателот Георги Старделов е бесмислена.

Ваквиот став на првиот човек највисоката научната институција го изнесе без разлика што академиците досега не разговарале за можни компромисни предлози која се почесто се споменуваат во јавноста Република Македонија Вардар и Република Северна Македонија.

„Науката знае само за едно, дека ние сме тоа што веќе со милениуми сме и е потполно бесмислено од гледна точка на науката ние да предлагаме измени или некои додавки или не знам какви решенија кои би биле логични во политиката, бидејќи политиката е сфера на компромисот, а во науката компромисот нема значење“, вели академик Георги Старделов, претседател на МАНУ.

Академијата планира да излезе со идеја за зачувување на македонскиот јазичен, културен и национален идентитет. иницијативата потекнува од одделот за култура при МАНУ по период зачестени обиди за обезличување. Во борбата за зачувување на националните интереси е и намерата за изработување на толковник на македонски јазик.

„Нема никаква научна основа јазикот што го зборуваме да се нарекува Северно-Македонски. Иако Северна Македонија се нарекува, како географска одредница на Македонија во однос на онаа територија на Македонија што се наоѓа во Република Грција, за јазикот тоа не важи. За јазикот токму тоа не важи, затоа што таков јазик во рамките на Грција сигурно нема“, изјави Убавка Гајдова, лингвист.

МАНУ пред неколку години објави Промеморија со која бараше при уредувањето на на секое прашање за кое двете страни се во спор, основен предуслов за да се постигне согласност помеѓу нив е нивниот рамноправен третман.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=124830
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јули 03, 2010, 12:52:16
МАНУ и името: политичарите знаат најдобро

 (http://www.picvalley.net/u/1800/4352903855952033991278154217WL0a8Dehrgl9NqfuDQ44.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1800/4352903855952033991278154217WL0a8Dehrgl9NqfuDQ44.JPG)
Највисоката научна институција во Македонија крева раце од проблемот со името

Цитат
Не помина долго време откако претседателот на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), Георги Старделов, на неколку чекори од тронот во највисоката научна институција во интервју цинично забележа дека „МАНУ е болна од автономија“. Интервјуто се случи во декември 2007 откако по неколку рунди гласања македонските академици го добија новиот претседател, а во државата драматично почнаа да се одбројуваат деновите до Самитот на НАТО во Букурешт и трескавичните лицитации дали Грција ќе ја оствари заканата за вето.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A2324AEA584F9944BE83B1D6084D5A44
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јули 06, 2010, 12:09:28
Политички невкус во битката меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ

Цитат
Отровни стрели, ниски удари, непримерен речник, невкусни етикетирања, неаргументирани обвинувања, во стилот - да се каже колку да се каже - и дисквалификации од најразличен вид се она што ја карактеризира политичката комуникација во државата. Во нападите на политичкиот опонент подеднакво се активни двете најголеми македонски партии, додека кај албанскиот политички блок сега владее некакво затишје.

Всушност, кога станува збор за агресивниот пристап, ВМРО-ДПМНЕ е во водство, во што активно учествува партискиот Центар за комуникации, кој се огласува за се' и сешто, не штедејќи зборови за оцрнување на „другиот“. Но, последните месеци се' пожестоко возвраќаат и социјалдемократите.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=B470873908EE924EB101D73312A46958
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јули 10, 2010, 10:15:10
МАКЕДОНСКИ СОСТОЈБИ
Триумф на Капијата над Уставот!


Цитат
Наместо да прават од плоштадот некропола со дваесет споменици, нека изградат дваесет плоштади со по еден споменик

Во Македонија нешто чудно се случува. Веќе неколку дена премиерот Никола Груевски нема речиси ништо остварено - нема фрлено лопата или пресечено лента на селска чешма или спортска сала, го нема нападнато Уставниот суд, нема дадено интервју на своите дебело платени новинари, а „непринципиелниот“ Друцас му „подметнува“ дека „сфатил дека мора да ги промени ставовите доколку сака европска иднина за својата земја“.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=3AFC6402196ABE44BE42F7A6BADC243A
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јули 14, 2010, 07:37:37
Наумовски: Падот на поддршката за ЕУ е резултат на грчката блокада

14.07.2010 19:22

Цитат
Во Македонија нема евроскептицизам оцени денеска претседателот Ѓорѓе Иванов, коментирајќи ја последната анкета на владиниот секретаријат за европски прашања, во која е забележан пад на поддршката на граѓаните за членство во ЕУ.

„Напротив, јас би кажал дека има евроентузијазам, бидејќи не знам земја кандидат да има толкава поддршка, како што е поддршката во РМ. Истражувањата можат да го мерат дневното однесување меѓутоа битна е стратешката цел и посветеноста на најголем број од населението кон таа стратешка цел“, изјави Ѓорѓе Иванов.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=125328

Е НЕКОЙ МОРА ДА Е КРИВ, НЕЛИ ?
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јули 16, 2010, 09:29:59
КОЛУМНА
L’etat c’est moi


Цитат
Можев да пишувам што сакам за конкурсите, критериумите, неправилностите... Миле-звани-министерство ќе молчеше. Но, кога ќе се спомне државен стан на Миле, или стан на Гордана, или не дај боже, станови на г-ѓа Груевска... одговорот мора да дојде. Да биде жолчен, плукачки, па макар и празен од факти

Браво за Владата на Груевски! Навистина секојдневно ме изненадува. Таман ќе помислам дека нема време глава да дигне од сериозни проблеми и крупни проекти; таман ќе ги замислам како 24/7 се фрлаат во костец со светската економска криза - кога, оп, одеднаш изненадување! Па, тие имале време да читаат и некаква си колумна во некојси дневен весник. Да ја читаат, да ја анализираат, а богами и да ја коментираат! Брилијантно, навистина.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E5AC6225D286C04F9AE769735BFE5B21
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јули 16, 2010, 01:39:23
Македонија без интерес за „Белене“

Цитат
Со договор за учество во бугарската нуклеарка „Белене“, државата може да си обезбеди сопственички удели во идно субвенционирано снабдување со електрична енергија наместо да плаќа скапа струја од увоз
Министерството за економија со доза на резерва ја коментира информацијата на бугарскиот весник „Стандарт“ дека земјава размислува да се вклучи во изградбата на нуклеарната централа „Белене“.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=716101029224&id=10&setIzdanie=22035
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Јули 16, 2010, 02:23:15
Малко са се объркали май сърбоманите. Разговорите са със Сърбия, не с РМ.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јули 19, 2010, 06:31:27
Цеца направи спектакл за затворањето на Пиво фест

Цитат
Невиден спектакл за затворањето на Пиво фест во Прилеп. Градот докажа дека е подготвен да организира фестивал еднаков со европските. Само последниот ден на Пиво фест во Прилеп имаше над 120 илјади посетители од земјава и странство, а во градот синоќа влегле околу 24 илјади возила.

Нешто што до сега не е забележано на ниту една манифестација во земјава. Прилеп беше буквално блокиран. Главен виновник за тоа секако беше турбо фолк ѕвездата Цеца која час и половина ја забавуваше публиката.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=125479

ЗАМИСЛЕТЕ, ПРИЛЕП Е "ВМРОВСКИ" ГРАД !  ;D  ;D  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јули 21, 2010, 12:33:55
Многу евтина приказна

Цитат
Во слободен превод и со пропагандниот речник на владиниот кабинет, Грција и нејзините сојузници од Унијата како дел на веќе кај нас претставениот четврти Рајх, се примамливото алиби за актуелните македонски состојби

Двајцата клучни министри во македонската влада, за евроинтеграции и за надворешни работи минатата недела, по два различни повода, но секако со испланирана стратегија, навестија нова владина политика за нашето евроинтегрирање. Вицепремиерот Васко Наумовски соопшти резултати на една нарачана и според конституцијата на прашањата, наменски конструирана анкета. Испитаниците се ставени пред изборот за Македонија или за Европската Унија. Во исто време, во минатонеделно интервју министерот Антонио Милошоски во малициозен манир и порачува на Европската Унија и таа да почне да чекори кон нас. Министрите практично навестија промовирање нова стратегија. Владата се измори. Се потроши и за дома и за интеграциите. Сега, ако сака да бидеме дел од Европа, проблем со Грција нека го решава таа. И премиерот Никола Груевски деновиве при посетата на БиХ оттаму испорача песимизам во врска со решавањето на прашањата за разликите околу името.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=3F6D0B15995EDA4C896781E238623A0A
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јули 22, 2010, 10:21:58
„Александар“ - подарок за Грција

 (http://www.picvalley.net/u/2643/6584604497785649241279786748C8uEL94FW9JnV8mZ6lhj.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2643/6584604497785649241279786748C8uEL94FW9JnV8mZ6lhj.JPG)

Владата веднаш да го реши спорот за името со Грција и да покаже дека Македонија има капацитет за постигнување компромиси, препорачува невладината организација Македонски центар за европско образование (МЦЕО) во својот документ посветен на отвореното македонско-грчко прашање. За да може да го постигне тоа до ноемврискиот самит на НАТО, Владата мора јасно да и' укаже на ЕУ дека е сериозна во своите намери со тоа што јавно ќе се откаже од антиквизацијата и во знак на добра волја, на пример, на Атина ќе и' го подари споменикот на Александар Македонски, предлага МЦЕО.

Од организацијата велат дека Македонија веќе покажа оти може да прави компромиси со охридскиот договор и со договорот за границата со Косово.


http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=FAD85731967D2942AF27773DB519ADCF

НЕШТО ПАМЕТНО И ОД МАКЕДОНСКИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ  ;D  ;D  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јули 30, 2010, 01:12:39
БИТОЛСКИОТ ФАРМЕР ГЛАВНА ТЕМА НА ПРАТЕНИЧКИ ПРАШАЊА
Душко го запали огнот во Собранието


Пеце Стефановски

Цитат
Власта е селективна во борбата против криминалот, обвини опозициската СДСМ на вчерашната собраниска седница за пратенички прашања посочувајќи ги случаите со апсењето на битолскиот фармер Душко Илиевски поради божемното одгледување канабис од една страна и со обвинетите за криминал тежок седум милиони евра во РЕК „Битола“, кои се уште се на слобода, од друга страна. Премиерот Никола Груевски на тоа категорично одговори дека Владата ќе продолжи со неселективната и ефикасна борба против криминалот и корупцијата секаде каде што истражните органи ќе најдат докази за кои веруваат дека судот ќе ги уважи.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=2082&ArticleID=145523
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Август 02, 2010, 04:51:23
Република Македонија ги слави двата Илиндена

Скопје, 2. август 2010 (ИНПРЕС)

107 години после Илинденското востание и 66 години од Првото заседание на АСНОМ. Република Македонија денеска ќе ги одбележи двата свои Илиндени со народни собири на Мечкин Камен во Крушево и во меморијалниот комплекс во кумановското село Пелинце.


 (http://www.picvalley.net/u/2173/10575495525381517901280760287OV1Tt6jLTq8oiT6rsHR6.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2173/10575495525381517901280760287OV1Tt6jLTq8oiT6rsHR6.JPG)

Претседателот Ѓорге Иванов ќе го одбележи празникот во Пелинце, премиерот Никола Груевски на Мечкин Камен во Крушево, а претседателот на Собранието Трајко Вељаноски ќе положи цвеќе пред споменикот на Методија Андонов Ченто на скопскиот плоштад.

Оваа годинава македонска делегација нема да го посети автентичното место на АСНОМ, манастирот Св. Прохор Пчињски, кој остана на српска територија и сега е под јурисдикција на Српската православна црква.

Илинденските чествувања започнаа вчера во Крушево со свеченото отворање на манифестацијата „Десет дена Крушевска Република“. (Крај)


http://inpress.com.mk/?ItemID=5DA4502AF9EA8949AF207B88C6997046

ДА СТАНАТ СЕГА ИЛИНДЕНЦИ ОД ГРОБОВИТЕ ПА ДА ГИ ВИДАТ НИВНИТЕ "НАСЛЕДНИЦИ" КАКО МАВТААТ СО ЗНАМИНЬА СО ГРЧКИ СИМБОЛИ, ИМА САМИТЕ ДА ИМ ГИ ОДРЕЖАТ ГЛАВИТЕ И ДА ИМ ГИ НАБИЯТ НА КОЛ !!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Август 02, 2010, 10:32:17
Србите го корситат последниот джокер кои им останува после и междурандно изгубената битка за Косово, а тава се србо-комунистичките структури попедерчени како античко-македонисти.

Не им е јасно дека со последната пресуда на международниот суд во Хаг многу јасно им кажаа дека на југ за нив нема место.

Как и да е една честитка за Илинден за сите наши хора во МК.

http://www.youtube.com/watch?v=HfhqiAQCJP4


Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Август 04, 2010, 09:33:06
Умри машки за пасош

Цитат
„Еј, кај ќе одиш на одмор наредното лето?“ - „Договоривме нешто за на море, треба само некои формалности да средиме и летаме. Ти?“ „Па, исто и јас, уплативме за надвор“.

Ако слушнете ваков муабет на улица или, пак, уште подобро ако некој Ви го постави истото прашање, немојте да се чудите. Ниту тие што сте ги слушнале се „отидени“ ниту се шегуваат. Нема врска што сме среде лето и што одморите допрва земаа замав. Демек, кој ќе размислува за другата година, да сме живи и здрави дотогаш...

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=F53C2FE523E3CD46B32D0C98BF08AEDF

АМИ КОГА ИМ ВЕЛЕВМЕ ДА СИ ИЗВАДАТ БУГАРСКИ НЕ ПРАВЕА ЛУДИ  ;D  ;D  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Август 04, 2010, 03:35:09
„Карикатурите“ на Илинден

Цитат
Зарем инаку ќе дозволеа Мечкин Камен да биде окупиран од античко-македонски фалангисти, истите кои со штитови и копја играа „античко оро“ на фестивалот „Александар Македонски“?

„Единствено не ми е баш најјасно што овие карикатуриве од античко време имаат заедничко со нашите Илинденци“, забележа еден коментатор. И мене не ми е јасно. Ниту во првиот, ниту во вториот Илинден, нема никакво споменување на Александар Македонски. Ниту Мисирков, ниту Ченто не се чувствувале како потомци на Александар, туку како Македонци - Словени. Што бараат „карикатурите од античко време“ на Илинден? Да не ја слават случајно „Победата кај Херонеја“ како „прв македонски Илинден“? Кого мислат да излажат нашиве „преродбеници“ дека македонската илинденска држава се темели на некакви си античко-македонски традиции, освен себе самите?

Пандорината кутија со Македонското прашање ја отвораат токму оние што се обидуваат да ги „преродат“ Македонците во потомци на Александар. Истите што газат по делата на Мисирков и Ченто (кој бил наполно уверен дека „нашите прадедовци немаат никаква врска со Александар Македонски“). Потребна ни е лустрација на антикоманијата за да излеземе од етнонационалистичката митолошка тиња, во која не заглибија изневерувачите на илинденските традиции.

http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=41DB8661CE7D8644A8C3F91E325549D3
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Август 06, 2010, 12:06:40
Кампања за прекинување на преговорите за името

Според Слободан Чашуле, премиерот имал слух за ова барање, но Груевски јавно го демантираше тоа

Миркица Поповиќ


Цитат
Името не го даваме, ’рбет не виткаме, преговорите да се прекинат. Накратко вака изгледа ставот на претставниците на македонската дијаспора и група интелектуалци кои вчера одржаа дебата на тема „Дали и зошто треба да се прекинат преговорите со Грција“. На дебатата, во организација на Македонското меѓународно движење за човекови права од Торонто и Австралиско-македонскиот комитет за човекови права во соработка со Центарот за истражување и креирање политики свои ставови за преговорите со Грција произнесоа Слободан Чашуле, Александар Дамовски, Жидас Даскаловски, Љубомир Цуцуловски, Јанко Бачев, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски и Славко Манговски. Овие организации пред неколку недели излегоа со рекламна кампања против менувањето на уставното име

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=D364A24AD332044C80AF40C09AEF7728
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Август 07, 2010, 09:30:39
Претседателот ги фрли лустраторите на колена

Цитат
На првиот лустратор, Јанаќие Витановски, му беа доволни 48 часа за да ја смени претходната изјава и да „заклучи“ дека МВР не извршило упад во процесот на лустрација и во работата на Комисијата

Претседателот и потпретседателот го доведоа во прашање дигнитетот на целиот состав на Комисијата, па и на процесот на лустрација откако вчера ги демантираа ставовите изнесени на прес-конференцијата два дена претходно. На првиот лустратор Јанаќие Витановски му беа доволни 48 часа за да ја смени претходната изјава и да „заклучи“ дека МВР не извршило упад во процесот на лустрација и во работата на Комисијата. Ваквото „салтомортале“ остави дамка на неединство меѓу членовите на Комисијата.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=4EA1741FAC0497459EBAE362E19BBBE1
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Август 08, 2010, 06:31:20
вече знаеме рецептот на гравот сашко педерасто

Цитат
„Ова е македонски рецепт, што јадел Александар Македонски“, изјави Љупчо Гиевски, главен готвач.

сланина и олио немало во времето на сашко педерасто...ама немало и такви идиоти като впросниот кухар...

Гинисовата книга треба да ја забележе и таа идиотштина во РМ...

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=126151
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илинден на Август 08, 2010, 08:23:38
Гинисовата книга треба да ја забележе и таа идиотштина во РМ...
Неофициално отдамна РМ е таму, и не верувам дека некој некогаш ке го собори тој рекорд.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: gromovnikot на Август 08, 2010, 09:54:09
Може ли некој да му каже на тој простак дека гравот е донесен во Европа од Америка после откритијата на на Колумбо пред околу 500 години!!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Anton на Август 08, 2010, 10:40:03
Може ли некој да му каже на тој простак дека гравот е донесен во Европа од Америка после откритијата на на Колумбо пред околу 500 години!!!


Да  ама претходно  Александар  Македонски  гравот го  однел во Америка  за  да  го заштити  од кражба  на  Грците.
За  ова  се  најдени  милион  артефакти и  други  материјални  докази кои ги чува  Паско  Кузман  и  наскоро ќе му  ги презентира  на  светската  научна  јавност.


Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Август 08, 2010, 11:30:25
Може ли некој да му каже на тој простак дека гравот е донесен во Европа од Америка после откритијата на на Колумбо пред околу 500 години!!!


Да  ама претходно  Александар  Македонски  гравот го  однел во Америка  за  да  го заштити  од кражба  на  Грците.
За  ова  се  најдени  милион  артефакти и  други  материјални  докази кои ги чува  Паско  Кузман  и  наскоро ќе му  ги презентира  на  светската  научна  јавност.Може ли некој да му каже на тој простак дека гравот е донесен во Европа од Америка после откритијата на на Колумбо пред околу 500 години!!!
Гинисовата книга треба да ја забележе и таа идиотштина во РМ...
Неофициално отдамна РМ е таму, и не верувам дека некој некогаш ке го собори тој рекорд.

 ;D ;D ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илинден на Август 08, 2010, 11:43:17
Може ли некој да му каже на тој простак дека гравот е донесен во Европа од Америка после откритијата на на Колумбо пред околу 500 години!!!

Можеби човекот намерно сакаше и тој да влезе во Гинис, во категоријата - Најпрост готвач во Македонија!
Со неговата изјава, денес, Македонија убедливо сруши два Гинисови рекорда. Треба да ги известиме луѓето од Гинис и за вториот рекорд.

Што вели Википедија за гравот:
Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда практически навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен с една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия добив от едно растение и лесното му отглеждане се разпространява до края на 16 век в цяла Европа и европейските колонии в Африка.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Август 09, 2010, 12:13:03
ако одите на ручек или вечера во „Александар Палас“ во Скопје, ке ви готви најглупиот готвач по Гинис...  ;D

добра реклама а?  ;D

Цитат
За гравчето да биде вкусно, се погрижи екипа на хотелот „Александар палас“ од Скопје, предводена од Љупчо Гиевски, шеф на кујна во овој елитен хотел.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=D58E143517441D428D70D92B9B0C8844
http://www.aleksandarpalace.com.mk/
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Август 09, 2010, 04:20:54
 ;D ;D ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Август 12, 2010, 09:46:46
историско признанние за тава как се правеле учебниците по историја во комунистичка Македонија, но уште поважно ти учебници уште важат


Како ја кроев Македонија

Драган Поповски

Веќе еднаш да се сврти страницата со сликите на комитите и револуционерите и да се завртиме кон новото време

Пред триесетина години, некое време бев ангажиран од, во она време единствената куќа за издавање учебници, како еден од илустраторите на изданијата од кои се образуваа тогашните генерации. Илустрирав учебници по физика, хемија, географија итн. Чиста рутина: „Фуково нишало“, „Испарување на водата“ и слично, општо познати илустрации на природните појави дефинирани со законите на егзактните науки. Ништо посебно интересно. Она поради што ова го спомнувам е проблемот со кој се судрив при илустрирањето на еден од учебниците по историја. Беше само рутина да се илустрираат мапите на државите настанати низ историските воени и политички случувања, впрочем, тие се забележани во сите историски атласи. Проблемот настана кога требаше да ја нацртам мапата на „етничка Македонија“. Прелистувајќи ги сите историски мапи до кои можев да дојдам, заклучив дека речиси ниту една од нив не се совпаѓа со друга. Работени во разни историски периоди, по нарачка на тогашните власти или според истражувањата на едно чудо комисии во времето пред и по балканските војни или, пак, според сеќавањата на сегашните генерации онака како им раскажувале нивните дедовци, некаде „етничка Македонија“ се совпаѓаше со географската област Македонија, некаде не; некаде полуостровот Халкидики беше во рамките на етничка Македонија, а почесто не; градот Солун, исто така.

Не можејќи да се снајдам во сето ова поради мојата нестручност (јас сепак бев само илустратор, а не историчар), а сфаќајќи ја сериозноста на проблемот, се обратив до уредникот да ми овозможи контакт со авторите на изданието за да можам да се консултирам со нив и коректно да го исполнам она што се бараше од мене. Одговорот што го добив беше многу едноставен: „Поповски, не обидувајте се да навлегувате толку длабоко и да инсистирате на толкава прецизност. Онака како што вие ќе ја нацртате ’етничка Македонија‘, така и ќе биде, така ќе учат децата“. И јас, збунет, нацртав некаква соломонски одредена мапа, трудејќи се да се држам поблиску до она што го кажуваа сличните трудови дотогаш, со постојано непријатно чувство, што ме следи и денес, да не сум закачил и некоја од етничките мапи на соседните народи, што беше и повеќе од очекувано. Беше во право уредникот - инсистирањето на прецизни етнички мапи е невозможна мисија. Веќе и не се сеќавам како ја исцртав мапата, но знам дека генерациите ученици кои понатаму учеа од овие учебници ја имаа претставата за етничка Македонија онаква каква што јас ја „скроив“.

И оваа етничка Македонија, „мојата“ или некоја слична, ја гледам се' почесто закачена на реверите на евтините костуми на наши загрижени Македонци од, како што се вели, дијаспората, при нивното грлато инсистирање да ја одредуваат иднината на земјата онака како што тие го замислуваат тоа некаде оддалеку, седнати пред гипсените фигури на Александар и целивајќи ја сликата со ножот и камата, со исправен ’рбет, плукаат по предавниците на македонската кауза. Истата мапа ја видов и на повеќе знамиња на прославата на Мечкин Камен. „Не дозволуваме никој да се договара со никого за иднината на Македонија“ - се' почесто се слуша загрижениот глас на нашите иселеници, истите оние кои во една пригода се пофалија дека сесрдно ја помагаат родната грутка и материјално: „Еве, јас дадов прилог од пет долари за просперитетот на татковината“, се велеше во една репортажа за нашите иселеници во странство, додека нашинецот се сликаше потпрен на новата лимузина во својот тревник.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=16D0500948964C49B6701760BC30B194
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Август 16, 2010, 03:09:33
Новинарско востание на 8-ми септември

Цитат
Власта врши упад во слободното новинарство, во медиумите не постои синдикат, а здружението на новинари подолго време е летаргично. Ваквата состојба во сферата на информирањето е доволна причина за востание што младите сили се подготвуваат да го изведат на 8-ми септември. Како, и против кого?

Гости во Вестите на А1 беа Мишко Иванов од А1 Телевизија и Тамара Чаусидис од Алсат Телевизија, поранешен Претседател на Советот на честа.

Она што е важно е дека ова новинарско востание всушност подразбира солидарност.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=126405

А можеби и ке се разбудат, кой ке ги знае !??
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: PippiBG на Август 18, 2010, 10:11:53
Најпрост готвач во Македонија!
Аз мисля, че подобни изяви са по-перспективни - дават възможност за международни отличия  ;D ;D ;D Той сигурно човекът натам се цели, а вие (не ви е срам) подценявате усилията му  ;D ;D ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Август 25, 2010, 11:42:15
СДСМ - Се што има Заев е наведено во неговиот анкетен лист и е на увид на јавноста
http://inpress.com.mk/?ItemID=042B8CE14BEB8B4C8F066621A5D7917C

СДСМ - ВМРО нема кредибилитет било кого друг да обвинуваат за приватизацијата
http://inpress.com.mk/?ItemID=2673B947F1223B459A4BC1691EEC6281

ВМРО-ДПМНЕ - За време на владеењето на Бранко Црвеновски беа проневерени 4 милијарди и 600 милиони долари
http://inpress.com.mk/?ItemID=6C896DECF0545D43A1AF333919369383

СДСМ - Кој тоа во договор со власта ќе направи шверц од 60.000 тони пченица?
http://inpress.com.mk/?ItemID=6403A671816DF54FA2E40538D2841937

???  ???  ??? АКО СЕВО ОВА Е ТОЧНО, ЗОШТО НЕ ГИ ПРЕЗЕМАТ НЕОПХОДНИТЕ ЗАКОНСКИ МЕРКИ ЕДНИ ПРОТИВ ДРУГИ  ;)  ;)  ;)  ИЛИ ПАК ГО МАФТОСУВААТ ЖАЛНИОТ НИ НАРОД, ЗА ДА МИСЛИ ДЕКА ИМА ПЛУРАЛИЗАМ  ;D  ;D  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Anton на Август 25, 2010, 12:19:53
СДСМ - Се што има Заев е наведено во неговиот анкетен лист и е на увид на јавноста
http://inpress.com.mk/?ItemID=042B8CE14BEB8B4C8F066621A5D7917C

СДСМ - ВМРО нема кредибилитет било кого друг да обвинуваат за приватизацијата
http://inpress.com.mk/?ItemID=2673B947F1223B459A4BC1691EEC6281

ВМРО-ДПМНЕ - За време на владеењето на Бранко Црвеновски беа проневерени 4 милијарди и 600 милиони долари
http://inpress.com.mk/?ItemID=6C896DECF0545D43A1AF333919369383

СДСМ - Кој тоа во договор со власта ќе направи шверц од 60.000 тони пченица?
http://inpress.com.mk/?ItemID=6403A671816DF54FA2E40538D2841937

???  ???  ??? АКО СЕВО ОВА Е ТОЧНО, ЗОШТО НЕ ГИ ПРЕЗЕМАТ НЕОПХОДНИТЕ ЗАКОНСКИ МЕРКИ ЕДНИ ПРОТИВ ДРУГИ  ;)  ;)  ;)  ИЛИ ПАК ГО МАФТОСУВААТ ЖАЛНИОТ НИ НАРОД, ЗА ДА МИСЛИ ДЕКА ИМА ПЛУРАЛИЗАМ  ;D  ;D  ;D

И  ЕДНИТЕ  И  ДРУГИТЕ  СЕ  КОМАНДУВАНИ И  УСМЕРУВАНИ  ОД ЕДЕН  ЦЕНТАР  А  ТОА  Е  БЕЛГРАД.Колку  власт и моќ  има  Белград  во  Македонија  толку  нема  ни во  Војводина ,ни  во Санџак,  па ниту   во  самата  Србија.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Август 25, 2010, 12:31:10
Струмица во трка со „Скопје 2014“

Владејачката партија предлага амбициозен план за поставување десетици скулптури, споменици и спомен-обележја во Струмица, со што овој град ќе тргне по стапките на Скопје и на неговиот проект „Скопје 2014“. Според планот, Струмица ќе добие споменик на римскиот император Тибериј, на цар Самуил, а се предвидени и ред манифестации и реконструкции на важни историски објекти. Програмата за култура на општинската организација на ВМРО-ДПМНЕ „Струмица 2014“ беше промовирана завчеравечер на легендарните Цареви кули. Таа предвидува изградба на повеќе споменици на личности од поблиската и од подалечната историја на Струмица и на Македонија. Освен на Тибериј, како основач на Струмица, ќе се гради споменик на средновековниот цар Самуил, на генералот Борис Поцков, ослободител на Струмица, како и уште еден споменик на трагичнозагинатиот претседател Борис Трајковски, роден во Струмичко. Покрај тоа, со програмата се предвидува да се премести гробот на легендарната Струма од селото Баница во Градскиот парк во Струмица. Зградата на стариот и изгорен театар да се обнови и да се изгради нов регионален музеј и нов завод за заштита на спомениците на културата во центарот на градот, предлага ВМРО-ДПМНЕ. Партијата, исто така, има целосен план како да се одбележи илјадагодишнината од Битката на Беласица во 2014 година. Планирано е да биде поставена голема изложба во манастирскиот комплекс „Свети Леонтиј“ во Водоча, а до ловниот дом на Цареви кули да се поплочи патека со точно 1.000 скалила. Во проектот не се прецизно одредени роковите, приоритетот, динамиката на изведба и финансиската конструкција. Како извори на финансирање се посочени Владата на Република Македонија, Министерството за култура, локалната самоуправа и странски фондации и донатори. Претседателот на општинската организација на ВМРО-ДПМНЕ во Струмица, Славе Гошев вели дека сите овие проекти ќе му бидат предложени за реализирање на градоначалникот на Струмица, Зоран Заев од СДСМ. - Ние немаме намера да глумиме опозиција во Струмица, ниту, пак, да плукаме по нашиот политички противник бидејќи тоа не е наш стил на работа. Ние предлагаме конкретни проекти и предлози, од кои дел ќе бидат дадени на реализирање на градоначалникот како предлози од нас или од нашата советничка група. Ако не бидат прифатени ќе бидат вметнати во нашата програма за следните локални избори и ние како победници на тие избори ќе ги реализираме во наредниот период - изјави претседателот на партискиот разгранок. Според Гошев, проектите имале конкретни рокови за реализација и ќе се изведувале според предвидената динамика во програмата. Градоначалникот на Струмица смета дека изградбата на толкав број споменици во Струмица не соодветствува со реалноста. - Програмата „Струмица 2014“ е еднаква на „Скопје 2014“. Поттикнати од нивните водачи во партијата во Скопје, кои истовремено ја водат и Владата, со огромните провизии што ги земаат од спомениците, и ОК на ВМРО-ДПМНЕ од Струмица прави калкулации. Зошто и тие да не се офајдат од реализацијата на вакви проекти? Споменикот на бегалците во Струмица, кој го реализираше Општината, вреди 550.000 денари, а исти вакви споменици во Скопје поставени од власта чинат 840.000 евра. Ваквата калкулација, претпоставувам, е предизвик за струмичките вмровци. Додека сум градоначалник на Струмица сум отворен за сите добри идеи, на сите граѓани и на сите политички партии, но ваквите идеи од кои ОК на ВМРО-ДПМНЕ планира да се офајди, а тоа да го плати нашата Општина, нема да поминат. Постојат многу други проблеми за решавање за кои отворено треба да дебатираме, а поставувањето толку многу споменици не е решавање на проблемите на граѓаните на Струмица - рече Заев.

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=2105&ArticleID=147251

аууу каков автогол на ДПМНЕ во Струмица, на овој начин му даваат муниција на сдсм и дефинитивно ги насочуваат старите членови кон Народна и Бошковски...
класичен пример за спрега сдсм-дпмне...

за историски вистин пак да не зборуваме...


Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Август 27, 2010, 12:04:03
Економски прагматизам или флерт со Москва?

Слободанка Јовановска

Цитат
Дали е економски прагматизам македонската офанзива кон Русија или нашиот државен врв политички и' намигнува на Москва, барајќи си излез од блокадата околу евроинтеграцијата? Што стои зад нудењето договор за пријателство и соработка на Русија, нешто што било иницирано одамна, но досега немало политичка клима да се реализира? Флертува ли Македонија со Кремљ за да го замисли Брисел околу желбата за евроинтеграција?

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=0BFF315B5BD1CB4C88EF82125211F1D7

Вчера на ТВ Сител, во емисията "Црн бумбар - Бел бумбар", беше поставена истата тема за гласанье ! И скоро сите што се явуваа инсистираа Русия да отвори воени бази во Македония  ??? ??? ??? Тоа што политичарите премолчуваат, новинарите (ако не беа режимски  >:() не смеат да пропуштат да му обяснат на народот, дека таквата идея е УТОПИЯ !!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Август 27, 2010, 01:11:19
Кој нема работа нека го гледа интервјуто на ѕинго на сител..
http://www.sitel.com.mk/intervju-so-ljubisav-ivanov-dzingo

Таму тој кажа между другите бисери дека за РМ најдобро да се приближи цитирам „до советскиот сојуз“.

Така да АБСУРДИСТАН at all
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Август 27, 2010, 03:44:06
Таму тој кажа между другите бисери дека за РМ најдобро да се приближи цитирам „до советскиот сојуз“.

Той Советскиот Соjyз е по-мъртъв и от Jугославия  :o
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Август 27, 2010, 04:08:38
Вчера на ТВ Сител, во емисията "Црн бумбар - Бел бумбар", беше поставена истата тема за гласанье ! И скоро сите што се явуваа инсистираа Русия да отвори воени бази во Македония     Тоа што политичарите премолчуваат, новинарите (ако не беа режимски  ) не смеат да пропуштат да му обяснат на народот, дека таквата идея е УТОПИЯ !

 АКО НАВИСТИНА ТОЛКУ САКААТ РУСИЯ ДА ОТВОРИ ВОЕНИ БАЗИ, ЗОЩО ТОЛКУ МЕГАЛОМАНСКИ СЕ РАДУВАА КОГА ЕУ ИМ ГИ СИМНА ВИЗИТИ И КЛОВНОТ ГРУЕВСКИ ИМ ПРИРЕДИ НЕВИДЕНА ПРОСЛАВА  НА СКОПСКИОТ ПЛОЩАД,ЗОШТО ТОГАШ СЕ НАПРАВИ ОВАА ГОЛЕМА ГУЖВА И ТРКА ПА БИОМЕТРИЧНИ ПАСАПОРТИ, ЕХ ОВИЕ ,,МАКЕДОНЦИ,, НИ САМИ НЕЗНААТ ШТО САКААТ, А КАКО БИ ЗНАЕЛЕ КОГА НЕ СИ ГО ЗНААТ НИ СОПСТВЕНИОТ КОРЕН.
Мой предлог е земйте от ЕУ да им забранат влез на Зинго, Латас, н а,,лепотицата,, от црн бумбар и секой нивни соработник.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Август 27, 2010, 06:47:49
Аз им раправям че са тръгали към балканска Куба или Северна Корея, те не ми вярват...

Руснаците разглеждат картата на света като дъска за шахмат. Ще ги интесува, колкото да имат войски и разунаване между натовски страни (което пък ще повокира изолация, но това Русия не я интересува). Като в Корея, Виетнам, Камбоджа, Куба... Ама те имат излаз на море. Как ще си стигнат до тая база, ако наистина потрябва (при конфликт с НАТО не дай боже)? През натовска страна? ??? ??? :o Тия в Скопие изобщо виждали ли са някога карта на региона?

Същите клоуни пред година в Сърбия нали обявиха че щели да павят руска база? Какво стана - руснаците им казаха че е малоумно и това беше.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Август 27, 2010, 09:53:26
Аз им раправям че са тръгали към балканска Куба или Северна Корея, те не ми вярват...

Руснаците разглеждат картата на света като дъска за шахмат. Ще ги интесува, колкото да имат войски и разунаване между натовски страни (което пък ще повокира изолация, но това Русия не я интересува). Като в Корея, Виетнам, Камбоджа, Куба... Ама те имат излаз на море. Как ще си стигнат до тая база, ако наистина потрябва (при конфликт с НАТО не дай боже)? През натовска страна? ??? ??? :o Тия в Скопие изобщо виждали ли са някога карта на региона?

Същите клоуни пред година в Сърбия нали обявиха че щели да павят руска база? Какво стана - руснаците им казаха че е малоумно и това беше.

Со години назад го зборувам истото ! Илузия е да се размислува за Русия кога од секаде сме заокружени со НАТО, но очигледно е оти српските шампони имаат силно действо, штом до той степен им го измил мозокот на македоноидите !?
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Август 27, 2010, 10:31:39
Кога зборуваме за приказните за руската „алтернатива“ за ЕУ и НАТО, треба да имаме на ум дека основната цел на оваа малоумие е всушност прикривање на основната цела на србо-комунистите во овој  момент, а тоа да РМ не се интегрира в НАТО а евентуалната интеграција во ЕУ да се случи во исто време со србија.
 
Релативниот успех на оваа приказна е пак резултат на константната субстандардноста на МК општество но е и доказ дека доктрината на „македонизмот“ неможе да обезбеди просперитет и сигурна евроатланска иднина на РМ.

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Август 28, 2010, 12:32:39
Ама те и сръбските шпиони явно са с 15-20 години назад  :o.

Тя Сърбия се отказа отдавна. Преориентираха се. Сега водят преговори да тренират с наши и американски войници на наши полигони. Не да са в НАТО засега, но поне приятелски и съвместими.

На мен ми прилича повече да са албански шпиони. Само Албания има интерес от това.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Август 28, 2010, 05:02:21
Ама те и сръбските шпиони явно са с 15-20 години назад  :o.

Тя Сърбия се отказа отдавна. Преориентираха се. Сега водят преговори да тренират с наши и американски войници на наши полигони. Не да са в НАТО засега, но поне приятелски и съвместими.

На мен ми прилича повече да са албански шпиони. Само Албания има интерес от това.

обезбедување на јужниот фланк на србија и непречен пристап кон Солун
користење на РМ како монета за обезбедување на србските интерси во Косово и Босна
користење на македонската економија за србски цели
македонизмот е сакако најголемиот успех на србската политика

албанците разбира се нема да го простат оваа...но знаат до каде можат да одат
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илинден на Август 29, 2010, 09:00:20
ЗЕЛЕНИОТ ТРЕСЕ ЗЕЛЕНИ!

Само Сонцето било постаро од Македонија

Што симболизира 16 кракото Сонце од Вергина?
- Тоа е повеќе милениумски симбол на Македонија и Македонците, а реченицата што стои зад тоа може да се каже дека е “затоа што само Сонцето е постаро од Македонија “- им објасни пратеникот Влатко Ѓорчев

Повече: kanal5.com.mk (http://anonym.to/?http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=64269)

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Август 29, 2010, 09:21:08
Брей! А от къде са кацнали на Зематя, когато се е обрзувала?
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Август 29, 2010, 09:34:28
ЗЕЛЕНИОТ ТРЕСЕ ЗЕЛЕНИ!

Само Сонцето било постаро од Македонија

Што симболизира 16 кракото Сонце од Вергина?
- Тоа е повеќе милениумски симбол на Македонија и Македонците, а реченицата што стои зад тоа може да се каже дека е “затоа што само Сонцето е постаро од Македонија “- им објасни пратеникот Влатко Ѓорчев

Повече: kanal5.com.mk (http://anonym.to/?http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=64269)

End the winner for the prestige award "The idiot of the month" is.... ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Август 29, 2010, 09:41:16
the second place goes to...

авторот Константин Јанев....

гледај видеото http://telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=6&item=2703

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Септември 02, 2010, 10:12:51
Тргна возот на државни вработувања

Цитат
Советник за промоција, соработник за истражувања, советник за седници на влада, како и таков за стручно оперативна поддршка на затворени седници, помлад соработник за работи поврзани со министерот и што ли уште не. Се' ова е потребно во и онака прегломазниот државен апарат, барем според објавените огласи.

Деновиве тргна возот за вработување во државите институции. Во Генералниот секретаријат на Владата се вработуваат 91 државен службеник, Министерството за правда бара 15, Дирекцијата за заштита и спасување 32 лица, Министерството за финансии 45, Информатичкото општество вработува 6 државни службеници, Собранието бара 28 вработувања. Или вкупно над 200 вработувања на државни службеници се објавени деновиве. Претходно и Фондот за пензиско вработи 75 лица.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E87CF1B6533ABD4EB4656FC88D032F46

СЕ ПОМАЛКУ РЕАЛНА РАБОТА - СЕ ПОВЕКЕ АДМИНИСТРАЦИЯ  ???  ???  ???
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Септември 04, 2010, 03:29:50
СЕ ПОМАЛКУ РЕАЛНА РАБОТА - СЕ ПОВЕКЕ АДМИНИСТРАЦИЯ     
 
ШТО ПОВЕКЕ АДНИНИСТРАЦИЯ СЕ ПОГОЛЕМО ЗАДОЛЖУВАНЪЕ,СЕ ПОБЛИСКУ ДО БАНКРОТ
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Септември 06, 2010, 11:43:00
Милошоски - Нашата аспирација за членство во НАТО не е врзана со рокови и самити

Цитат
Македонско-грчкиот дијалог е корисен за зајакнување на меѓусебната доверба што е важна компонента за стигнување до прифатливо решение за името, вели министерот за надворешни работи Антонио Милошоски во неделното интервју на Радио Слободна Европа.

Цитат
- Република Македонија и нејзината аспирација да стане член на Северноатлантската алијанса не е врзана со рокови и со самити, затоа што поканата за Македонија може да се случи и без да се оддржува самит доколку се надмине успешно билатералното прашање кое што го наметнува Грција, додава министерот Милошоски.

http://inpress.com.mk/?ItemID=FCA079B55DFFB641942A8D77B416387A

АПСУРДИ ! АПСУРДИ ! АПСУРДИ ! А ВРЕМЕТО НЕПОВРАТНО СИ ТЕЧЕ  !!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: deko на Септември 06, 2010, 04:31:14
АПСУРДИ ! АПСУРДИ ! АПСУРДИ ! А ВРЕМЕТО НЕПОВРАТНО СИ ТЕЧЕ  !!!


Е не за сите непоовратно си тече времето.Дали е така за македонските политичари и нивните близки, секой помината ден за нив значи стотици и илядници евра профит.Како тоа от найобични луге кой се возеа со стари ,,застави,, сега се милонери и се тоа само за неколку години.Како тоа от бивши вратари и редари по дискотеки, сега се милионери и тоа со работно место шофери на министри.От плата на шофер се станува ли милионер?А да не говориме за министрите и нивните сомнителни тендери.Е за овие луге времето не тече залудно, овие луге се кочницата за ЕУ и НАТО, и токму оваа состойба наимногу им носи профит и се прават  за да остане така.Но злобата и лицемерието на човечкиот карактер не се мерат со  нищо, типичен пример се изявите на Милошевски, неговиот бос Груица и останатиот политички джган во Македония,секой ден ги слушаме нивните жалопойки и обвинуванъа без еден здрав аргумент се некой им е виновен за нивната неспосопност и килавост, за нивната алчност за власт и пари,а никогаш не спомнуваат за колку милиони евра се подебели нивните сметки.Сепак найголемата вина е во ЕУ и САД, премногу навистина премногу дозволия тайфата на Груица да се подиграва и да го иазгладнува народот, премногу ЕУ дозволи дискриминация во Македония на сите кои не со умоболен антички ментален склоп,пре се мислам на лугето со българска нациомнална свест.Овойпат ЕВРОПА се покажа многу толернтна и трпелива , но не секойпат трпението значи уметност на чеканъе.Наймалку што треба да направи ЕУ И САД  на господинот „„Р„„ и нанеговата тайфа да им го покаже патот кон затворите во ХАГ,пред се зааради нацоналниот геноцид што секойдневно го прават кон българското население Македония и на оние кой се осудени и лежат по затворите во Македония пред се од причина што се чувствуваат българи.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Септември 15, 2010, 08:31:34
ЕВЕ КАКО ОПШТИНА КАРПОШ ГИ ТРОШИ ПАРИТЕ НА ДАНОЧНИТЕ ОБВРЗНИЦИ !!! СО БЕСПЛАТНИ КОНЦЕРТИ НА ПЕЯЧИ ДОНЕСЕНИ ДУРИ ОД БОСНА !!!

 (http://www.picvalley.net/u/2963/179591449817377496191284575124FUhkohxInDPBNNZZYf45.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2963/179591449817377496191284575124FUhkohxInDPBNNZZYf45.JPG)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Септември 21, 2010, 10:38:49
ДОДЕКА НА МАКЕДОНИЯ И СЕ СЛУЧУВА ОВА :

Македонските фирми одат масовно во банкрот

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=4F4E6F103402D046BDEBB2C36E49AEF3

ВЛАСТА СЕ ЗАНИМАВА СО ОВА :

Личните карти како пасоши за влез во Србија

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=1332694D2C006E4F89D8E58A1604F379
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Септември 22, 2010, 11:22:58
Милошоски: Македонија смее да го брани НАТО кампот, ама не може да спие во нејзиниот шатор

среда, 22 септември 2010

Не е принципиелно поради еден ирационален грчки спор на Република Македонија да и се дозволува да го брани НАТО кампот, а во исто време, да не и биде дозволено да спие во НАТО шаторот
 
Ова го посочи министерот за надворешни работи Антонио Милошоски, синоќа во Њујорк, на работната Трансатлантска вечера на министри на земји-членки на НАТО и ЕУ.
Во своето обраќање Милошоски го истакна придонесот на Република Македонија во градењето на балканската стабилност, со посебен акцент на значителното учество на земјата во глобалните безбедносни мисии.

Во однос на НАТО интеграцискиот процес, тој ја потенцираше подготвеноста на Република Македонија да го заземе заслуженото место во Алијансата, со надеж дека што поскоро ќе се создадат достоинствени услови за членство.

На Трансатлантската вечера, на која се дискутираше за состојбата во Авганистан, нивото на соработка на релација НАТО - Европска Унија, како и потребата од зајакната координација меѓу европските земји и САД, покрај земјите-членки на НАТО и ЕУ, поканети беа Република Македонија и Швајцарија.

Милошоски на вечерата присуствуваше на покана на државниот секретар на САД, Хилари Клинтон.


http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=56610
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Септември 22, 2010, 02:41:27
Да ОК е и изгледа логично ,но се зборава дека тоа што браниш НАТО кампот значи дека си и со нив. А така да не се со нив...во кој камп ке беше РМ!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Октомври 29, 2010, 05:12:45
Симеон Дянков: Не ви препоръчвам Софийския университет

http://money.ibox.bg/news/id_655898697
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Октомври 30, 2010, 11:30:01
Медиумите безнадежни во стратегијата „Надеж“

Цитат
Класичните македонски медиуми се корумпирани и затоа е неопходно преоѓање кон нови медиуми. Овој совет на поранешниот претседател Бранко Црвенковски му го дале словенечките експерти ангажирани да изработат Стратегија за неговите активности и односи со јавноста.

На порталот „Јутјуб“ вчера беа објавени нови содржини од предлог-стратегијата „Надеж“, за која, како што завчера соопшти кабинетот на актуелниот претседател Ѓорѓе Иванов, на словенечките експерти им биле исплатени 340.394 евра.

Во документите се посочени предлог-активности на внатрешно и на надворешнополитички план, активности за прославата на празникот Илинден, како и Церомонијал за врачувањето државни одликувања.


http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=A4B0EF5386F9BC45B0AAE998B4272B09
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Ноември 01, 2010, 12:34:49
МВР: Има потерница за Шабан Бајрам

Цитат
За синот на пратеникот Амди Бајрам, Шабан, распишана е потерница за истрага. МВР ги потврди наодите на А1. Велат дека постапуваат по наредбата за негово пронаоѓање, но неизвесно е како го прават тоа, бидејќи Бајрам слободно се шета низ скопските улици, додека судот го бара зa даночно затајување од околу 100.000 евра.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=129566
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Ноември 01, 2010, 12:55:45
Утрински весник, 30 октомври 2010
Србомански бугаромани

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A5F5AC464550B24F9F447FF5BE6BD660

Цитат
Да ве потсетам дека таа генерација учеше за марксизам и за духот на титоизмот како за нешто најдобро. Не сме ни чуле за Мара Бунева или, пак, за борбите на вмровците за Македонија. Не дај боже да пишувало некаде за Тодор Александров или Протогеров.

Цитат
Гледам ве заинтересирала Мара Бунева. Па читајте, учете. Може ќе дознаете дека таа е Македонка што го убила српскиот ѕвер Прелиќ, кој измачувал македонски студенти и патриоти. Го жртвувала својот живот за да покаже дека тука живеат луѓе. Не избегала преку океан... Тоа е чин што заслужува подарок од наша страна при самата помисла. Ако не го разбирате, тоа не можам да ви помогнам. Годината што ја споменувате не е 1993, туку 1995. Го знам тоа според косата. Тогаш бев во рокерска фаза. Ех, времиња. Друго е тоа што во недостиг од државна прослава и огромен споменик, некои чакнориси денес го злоупотребуваат местото каде што се одржува панихида. Доаѓаат со бугарски знамиња и од тоа се прави циркус. Таму треба веднаш да се постави македонски јарбол. Највисок.


Коментари на читатели:

Цитат
Од: za faktite se raboti
Датум: 30.10.2010 18:01:22
Petrovski veli:” Гледам ве заинтересирала Мара Бунева. Па читајте, учете.” Epa ajde g. Petrovski da uchime so primena na faktite i logikata: ako M. Buneva bila Makedonka, zoshto Bugarite i dignale spomenik???? Koga doshle Bugarite ,1941 god., i’ dignale spomenik kako na ZASLUZHNA BIGARKA, a, ne kako na Makedonka! Ili , sakate da kazhete deka Bugarite dignale spomenik na nekoj shto zaginal za makedonskata kauza ubivajki srpski oficer??? Ajde ve molam, ne ni’ ja potcenuvajte inteligencijata, ne kazhuvajte smeshki!

Цитат
Од: малку историчар
Датум: 30.10.2010 23:08:50
Па која ти е намерата г-дине Ф. Петровски што ги спомнуваш Мара Бунева и Тодор Александров. Првата се есапела Бугарка а убила Србин. А само затоа што го убила на македонска почва? Или? А вториот, докрај остана доследен на Бугарското племе како што самиот пишува. И за него ли? Или дека бил за обединета Македонија со Бугари во неа и дека под ропство се Вардарска и Егејска Македонија а само Пиринска е слободна? А? Не влегувај во историја која не ја познаваш а не е србокомунистичка.

Цитат
Од: Од куде Тумбу
Датум: 31.10.2010 15:01:53
Убаво е да се осознае како освен србомански бугаромани имаме и бугаромански србомани!Навистина е интересна приказната како овие македонски „дисиденти“станаа професори на државниот универзитет,директори на јавни претпријатија,прекуноќни газди на приватизирани општествени фирми,но и како од криминалци кои проневерувале поголема сума пари,стануваа борци за македонската кауза!Прогласувањето на М.Бунева и Т.Александров за македонски патриоти говори за твојата сопствена заблуда.Понекогаш,навистина е залудна титулата!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Ноември 03, 2010, 02:21:18
Шпиц, 3 ноември 2010

Ние сме ја измислиле поштата!

http://www.spic.com.mk/kat/kultura/nie-sme-ja-izmislile-postata.html

Цитат
Александар Македонски, со победата над Персија, посебно внимание и посветил на поштата. Редовно добивал информации од сите делови на неговото царство и ги поврзал Египет и Индија со поштенски врски по воден пат, а Мала Азија со Индија со сувоземни поштенски врски. Редовно и праќал писма на својата мајка Олимпија во Македонија и на генијалниот филозоф Аристотел. Е вака настанала поштата.

По скопскиот аеродром, кој пред две години беше преименуван во „Александар Велики“, се антиквизира и македонската пошта. Од интернет-страницата на ова јавно претпријатие може да се види дека нејзиниот историјат води корени од времето на древна Македонија. „Поштата во древна Македонија ја воспоставил генијалниот војсководец и државник Филип Втори, која владеел од 382 до 336 година пред нашата ера“, пишува на сајтот на „Македонска пошта“ (МП), каде што се нагласува дека оваа традиција ја продолжил неговиот син и престолонаследник, чие име го носи аеродромот.

- Александар Македонски, со победата над Персија формирал огромно царство. Посебно внимание и посветил на поштата. Редовно добивал информации од сите делови на неговото царство и ги поврзал Египет и Индија со поштенски врски по воден пат, а Мала Азија со Индија со сувоземни поштенски врски. Најголемо внимание посветувал на одржување добри поштенски врски со Македонија. Редовно и праќал писма на својата мајка Олимпија во Македонија и на генијалниот филозоф Аристотел. Древната македонска пошта дејствувала на територијата на Македонија се до крајот на нејзината државна самостојност - се вели со историјатот посветен на развојот на поштата во древна Македонија.

Упатените објаснуваат - од ова произлегува дека Македонците ја измислиле и поштата. Според нив, ова укажува дека феноменот на антиквизација е навлезен толку длабоко во македонското општество што неминовно продуцира вакви небулозни тези и алузии. Антикоманијата, како што резонираат тие, која кулминираше со мегаломански споменици од античкиот период, продира и на микроплан.

Новинарот и писател Ким Мехмети оценува дека самиот термин пошта е многу нов, а поштенските марки, како што објаснува тој, на овие простори дошле дури по 1900 година.

- Со оглед на тоа што се јавија невидливи поштари кои носат тајни досиеја, не би ме зачудило токму во Македонија да се развила за првпат поштенската дејност. Знаете, кога човек се спушта низ бунарот, не може да ги спушти нозете на земја бидејќи нема дно. Но, во потрага на дното може да се фати за стап, мислејќи дека станува збор за греда - иронично коментира тој.

Имено, историјатот на развојот на поштата го опфаќа времето на Римското Царство, Источното Римско Царство наречено Византија, времето на средниот век и турското ропство, па се додека Македонија била во состав на кралството на Србите, Хрватите и Словенците (СХС) и периодот на поранешна СФРЈ и независна Македонија.

;D  ;D  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Ноември 03, 2010, 03:09:29
Да го документираме ова додека останало на сајтот на Македонски пошти  :)

http://www.posta.com.mk/macedonian/about-history.htm

Поштата на Древна Македонија

Поштата во древна Македонија ја воспоставил генијалниот војсководец и државник Филип II (382-336 п.н.е.). Со негова повелба биле одредени пошторазнесувачите кои ја пренесувале поштата од царскиот двор кон покраините и обратно. Александар Македонски (356-323 п.н.е.) со победата над Персија формирал огромно царство. Посебно внимание и посветил на поштата. Редовно добивал информации од сите делови на неговото царство и ги поврзал Египет и Индија со поштенски врски по воден пат, а Мала Азија со Индија со сувоземни поштенски врски. Најголемо внимание посветувал на одржување добри поштенски врски со Македонија. Редовно и праќал писма на својата мајка Олимпија во Македонија и на генијалниот филозоф Аристотел. Древната македонска пошта дејствувала на територијата на Македонија се до крајот на нејзината државна самостојност. Во 168 г.п.н.е. римските легии кај местото Пинда го победиле последниот македонски владетел Персиј (178-168 п.н.е.) и ја поробиле Македонија.

Поштата во Македонија за време на Римското царство

Првите податоци на организиран пренос на пишувани соопштенија на територијата на Македонија потекнуваат од периодот на почетокот на нашата ера кога Римското царство за свои потреби организира друмски и поштенски сообраќај (cursus publicus). Неговата внатрешна организација била регулирана со посебни прописи со кои се уредувал начинот на вршење на службата, распоредот на возење, времетраењето на патувањето, заштита на тајноста на пишаните соопштенија, казни за прекршување на службата и др. Територијата на Македонија била во составот на една добро организирана сообраќајна мрежа. Институцијата cursus publicus имала уредни конаци, релејни станици, удобни средства за превоз како и луѓе што се грижеле за функционирање на сообраќајот - magister officiorum. Патот Виа Игнација одиграл важна улога за усовршубање на римската пошта на територијата на Македонија. Бил широк од 4-7м, а долг 247 римски милји. Поради својата одлична географска местоположба сообраќаен и поштенски центар во тоа време бил градот Стоби (Градско) и од него тргнувале пет важни сообраќајници низ Македонија. Сите римски пошти во Македонија биле под централна поштенска управа.

Поштата во Македонија за време на Византија

Со пропаѓањето на Римското царство во 476-та година, Македонија потпаднала под Византија со Константинопол (Цариград) како претстолнина. Византија ги задржала сите римски поштенски установи, а не се променил ниту начинот на нивното работење. Во 518 год., во Македонија се случил силен земјотрес, при што биле уништени поштите во сите поголеми и позначајни градови како: Скупи, Лихнидос, Стоби и др. Се до појавата на словенската писменост пораките ги пренесувале усно. Климент Охридски организирал поштенско - манастирски врски меѓу сите области каде ја ширел глаголската писменост. Првата државна пошта започнала да финкционира во време на царевите Самоил (969-1014), Гаврил Радомир (1014-1015) и Јован Владислав (1015-1018).

Поштата во Македонија во Средниот век

Во средниот век, малите феудални држави немале ниту интерес, ниту средства да организираат државна пошта. Организирањето на преносот на пораките и соопштенијата не се сметало за обврска на државата и секој бил препуштен сам на себе. На територијата на Македонија, за време на владеењето на Стефан Урош III Дечански, поданиците требало редовно да ја исполнуваат гласничката служба, а царот Стефан Душан (1331-1355) истата ја зајакнал и подобро ја организирал. По смртта на легендарниот Крал Марко (1371-1394), Македонија конечно потпаднала под власт на Турција. Тогаш престанале да постојат и дотогашните српски пошти.

Поштите во Македонија за време на турското царство

По освојувањето на Македонија, турските власти пристапиле кон организирање на поштенскиот сообраќај. Тие ги формирале татарските и суруџиските поштенски врски. Во почетокот на XV век овие примитивни поштенски врски биле усовршени. Во XVI век турските власти изградиле караван сараи - големи прифаќалишта покрај патот, а власта плаќала и арматалоси - вооружени чувари на поважните патишта, планински премини и опасни клисури. Во XVII век, султанот Мурат IV организирал посебен тип на анови покрај патиштата кои се викале мензулани.  Вакви мензулани биле основани во Битола, Велес, Скопје, Солун и во други поголеми градови во Македонија. Во XVIII век пак трговците основале т.н. комисионерски пошти во Битола, Дебар, Прилеп, Скопје и во други македонски градови. Македонскиот народ ги користел саиџиите за одржување врски со своите печалбари. Во текот на XIX век добро организираните трговци ги истиснале сиџиите и ја презеле нивната работа. Одлуката за нова организација на поштите турските власти ја донеле во 1840 год., кога започнал вториот период во развојот на поштата во Македонија и Турција. Во 1843 год., турските власти ја отвориле првата државна пошта во Македонија, во Битола. Поштата во Скопје била отворена во 1849 год., а во Штип во 1864 година. Во 1892 год., во турското царство имало 19 главни пошти. Под надлежност на Главната пошта во Солун биле и поштите во Македонија, а поштата во Солун била раководена од Цариградската управа на поштите, на чело со Мустафа паша. Во 1903 год., турските власти презеле мерки за понепосредно управување со поштите во Македонија. Имено, Главната дирекција на поштите и телеграфите од Приштина била пренесена во Скопје каде и останува до крајот на турското владеење.

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Ноември 03, 2010, 03:09:48
Поштата во Македонија за време на СХС

По завршувањето на Првата светска војна и формирањето на Версајска Југославија, со кралски указ од 7 декември 1918 год. било основано Министерството на поштите и телеграфите. Меѓутоа, вистинската организација на поштите и телеграфите била воспоставена со специјална одредба од 27 јули 1921 год. Скопската обласна дирекција имала обласен директор во својство на началник и пет отсеци: општ, поштенски, телеграфско-телефонски-технички, економски и контролен отсек.  За одбележување е податокот дека на 14 април 1921 год. во Скопје било основано поштенското училиште. Наставата требало да трае 10 месеци, за 150 ученици со завршени шест класа гиманазија. Лицата кои го завршиле ова училиште биле назначени за службеници во поштите во Македонија. Во почетокот на 1925 год. во Скопје започнал да работи царинскиот отсек, формиран како пошта за царинење на пошта, адресирани за други земји. Во октомври 1925 год. била основана Поштенска штедилница, прва таква поштенска установа во Македонија. Со проширување на сообраќајната мрежа Скопје станува значаен поштенски центар со што се јавува и потребата од изградба на нова поштенска зграда. На 12 јули 1936 год. бил ставен камен темелник на новата зграда, која била завршена во 1939 год. и во неа била сместена Дирекцијата на поштите, Пошта Скопје 1 и телеграф- телефон. Зградата се наоѓала во близина на Офицерскиот дом. Модернизацијата на другите пошти одела доста бавно. Организацијата на поштите во овој период може да се подели на четири периоди и тоа: -   од 7 декември 1918 год. до 3 април 1929 год. ПТТ работела во рамките на Министерството за пошти и телеграфи; -   од 3 април 1929 до 12 декември 1930 год. ПТТ била во надлежност на Министерството за градежништво; -   од 12 декември 1930 до 1 септември 1939 год. Поштата била во надлежност на Министерството за сообраќај - ПТТ одделение; -    од 1 септември 1939 до 6 април 1941 Поштата работела во рамките на Министерството за пошти, телеграфи и телефони, кое престанало да работи во април 1941 год.

Поштата во Македонија за време на СФРЈ

Голем дел на ПТТ врските по ослободувањето практично не функционирале. Бројот на поштите во 1944 год. бил 45. Обновувањето траело од 1945 до крајот на 1947 год. За прв директор на ПТТ службата на Македонија, од страна на АСНОМ бил наименуван Благоја Тошев (1915-1950), поранешен поштенски работник, а за помошник директор Димитар Георгиев. Тошев успешно ја поставил првата организација на Поштата во Македонија. По донесувањето на Законот за самоуправување во 1950 год. на 20 ноември истата година бил избран и првиот Работнички совет на Претпријатието, во чиј состав имало 24 претставници на ПТТ службите во Македонија. За претседател на првиот Работнички совет бил избран Релјо Бачварски, а за претседател на Управниот одбор, Блага Петрова. Натамошното проширување на поштенската мрежа се одвивало мошне брзо, особено во периодот од 1951 до 1955 год. Во овој период работеле 152 пошти, вклучувајќи ги 3-те сезонски и 3-те помошни пошти. Брзиот развој на поштенската мрежа го наметнало прашањето за просторот во кој се сместени поштите и административно-управните единици. Во тоа време биле користени општествените и приватните згради, но тие не ги задоволувале потребите за вршење на поштенска дејност. Така на пр. во 1951 год. од вкупно 151 пошта, 24 биле сместени во згради кои биле во соспственост на ПТТ, 54 во општествени и 58 во приватни згради. За време на катастрофалниот земјотерес во Скопје 1963 год. целосно биле срушени зградите на Пошта Скопје 2, Управата на Претпријатието и др. и истите биле заменети со времени објекти - бараки. Доставата на поштенските пратки, особено во одалечените подрачја се вршела со бројни тешкотии. Пошторазнесувачите секојдневно поминувале десетици километри. Според евиденцијата од овој период, секојдневно пешачеле по 18 км, а вкупната должина на патот изминат во текот на годината изнесувал 532.000 км. Во 1960 год. за пренос на поштенски пратки се користеле три сопствени автобуси, пет железнички линии, 38 автобуски јавни линии, а приватни запрежни коли се движеле на 8 релации. Со формирањето на трите поштенски центри - Битола, Штип и Скопје во 1965 год., се укинуваат 22-те писмоносни експедиции формирани во 1948 год. Од почетокот на 1966 до 1973 год. не се извршени речиси никакви организациски промени, а се забележуваат тенденции на зајакнување на организираност на поштенските единици, инвестирање во поштенските капацитети, како и јакнење на централниот Работнички совет на Претпријатието. Во периодот од 1976 до 1985 год. изградени се капиталните градежни објекти и тоа: Пошта Скопје 2 - 1981, шалтерската зграда Скопје 1, Пошта Прилеп - 1979, Тетово, Куманово - 1981, Гостивар, Гевгелија, Струмица - 1982, Штип - 1985/86, Кочани - 1982 год. На 22 ноември 1989 год. Собранието на СР Македонија носи одлука за организирање на Работна организација за ПТТ сообраќај „Македонија” како јавно претпријатие. Со донесување пак на Статутот на Претпријатието на 29 март 1990 год. предвидени се 16 основни организации (Битола, Гевгелија, Кочани, Куманово, Охрид, Прилеп, Тетово, Велес, Струмица, Штип, Скопје 1, Скопје 2, Градски телефон Скопје, Телеком Скопје и Изградба и транспорт), а во текот на јуни 1994 год. со организационите измени предвидени се нови основни организации за вршење на поштенска дејност (Кичево, Гостивар и Кавадарци).

Поштата на Република Македонија

Во годините што ќе ги запаметиме како години на историски одлуки за Македонската држава, ПТТ системот ја изврши својата трансформација во национален ПТТ систем и се приклучи на светската поштенска структура како независна национална организација за вршење на поштенска дејност. На 12 јули 1993 год. Македонија стана членка на Светскиот поштенски сојуз. Среднорочниот план за развој на ПТТ сообраќајот во периодот од 1991 до 1995 год. се однесуваше на следните активности: отворање на нови меѓународни поштенски линии со соседните земји; организирање и опремување на главниот поштенски центар во Скопје за вршење на меѓународен сообраќај; интензивирање на процесот на автоматизација на шалтерското работење во единиците на поштенската мрежа; воведување на современа опрема за автоматизација на технолошките процеси во поштенските центри;опремување на возниот парк со современи транспортни средства за превоз на поштенски пратки и подобрување на квалитетот на постојните и воведување нови услуги. Меѓународниот поштенски сообраќај во Република Македонија започна со работа на 1 јуни 1992 год., кога во ГЦП Скопје 2 се формира изменичната пошта 91003 Скопје во која се вршеше целокупната концентрација на пратки од и за странство преку две одделенија. Процесот на поделба на поранешната ПТТ „Македонија” започна согласно Договорот со ЕБРД кој особено беше интензивен кон крајот на 1996/97 год. Од 1 јануари 1997 год. ЈП „Македонска пошта” веќе функционира како посебно претпријатие. Македонска пошта со повеќе од 2000 вработени и над 300 единици на поштенска мрежа на целата територија на Република Македонија врши дејност на јавен оператор во внатрешниот и во меѓународниот поштенски сообраќај, согласно Законот за поштенски услуги.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Ноември 03, 2010, 03:11:05
 (http://www.picvalley.net/u/2854/19816526441814063061288793422mZXXhISiQ4kCCQiBc7DT.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2854/19816526441814063061288793422mZXXhISiQ4kCCQiBc7DT.JPG)

 (http://www.picvalley.net/u/2331/525693991123352896312887934260TKpKj1ICXEt7VbUCSdf.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2331/525693991123352896312887934260TKpKj1ICXEt7VbUCSdf.JPG)

 (http://www.picvalley.net/u/2750/9301694731879209701128879342867hT4QUkBUAftIfT084c.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2750/9301694731879209701128879342867hT4QUkBUAftIfT084c.JPG)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ppan на Ноември 03, 2010, 03:41:49
Пиринска мома го води Бразил

(http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/F61C997B5C768C4F81F41516A9E81A65.jpg)

Татко и' на Дилма, Петар Стефанов Русев, е роден во Габрово, во Пиринска Македонија, а во 1929 година емигрирал поради прогонот на комунистите...


 ;D ;D ;D
Този журналист от Марс ли е паднал, та пише такива глупости!
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=594694
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Ноември 11, 2010, 11:57:58
Азилантски данок за визите

Цитат
Изнервирани од млакиот однос на македонските властите кон организираното барање азил на наши граѓани во земјите од ЕУ, и тоа преку туристички агенции, преку еврокомесарката за внатрешни работи, Сесилија Малстром, тие ни порачаа дека неколку земји-членки побарале засилена контрола на безвизниот режим и ако една или две од нив во иднина се почувствуваат загрозени и побараат мерки, одговорот може да биде повторно воведување визи.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=F7250DDCD45D9F49A9949F702DC960E4
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Ноември 14, 2010, 03:48:22
Партията ДОМ ще протестира пред ЮНЕСКО за премахването на термина "македонски" от регистъра на ООН

http://focus-news.net/?id=n1460962

14 ноември 2010 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Партията ДОМ ще изпрати във вторник петиция до ЮНЕСКО, в която ще изрази протест срещу премахването на термина "македонски" в графата за език и националност в регистъра на ООН, съобщиха скопски медии. От ДОМ заявяват, че ЮНЕСКО като организация на ООН е длъжна да защитава духовното наследство и културното наследство и трябва да реагира срещу тази постъпка на световната организация. "С какво право чиновник в ООН си е позволил да изтрие идентичността на един народ, която произтича от правото на самоопределение", пита председателката на ДОМ - Лиляна Поповска. Подписка под петицията на ДОМ се организира пред паметника на Майка Тереза на ул. "Македония" в Скопие.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Ноември 19, 2010, 10:23:55
Јазикот не прави Македонци  :D

Цитат
„Допринос, руши, пази, страмота, иљаду, флаша, кобасици, подпарол“ - моите колеги од спортската редакција се обидуваат да ги уловат сите грешки што ќе ги видат на телевизиите. Тешко им оди. Не можат да стасаат да ги забележат сите.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=130439

ТЕЛЕВИЗИЯТА ИМ ВРИЕ ОД СРПСКИ ЕМИСИИ, А ТИЕ СЕ ЖАЛАТ ОТИ ДЕМЕК МЕДИУМИТЕ ГО СРБИЗИРААТ СРПСКИОТ ДАР ОД 1945 г.  :D  :D  :D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Саше Иваноски на Ноември 23, 2010, 06:30:52
КОМЕДИЯ ПО МАКЕДОНСКИ !
Гледайтe го видео материялот

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/spomenikot-na-misirkov-ke-se-dislocira-ama-2-metri-na-levo
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Саше Иваноски на Ноември 24, 2010, 02:55:45
Македонците се уште жалат за Југославија

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=67620

Жално но вистинито, бебето си плаче по маjката
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ppan на Ноември 24, 2010, 03:23:23
Македонците се уште жалат за Југославија

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=67620

Жално но вистинито, бебето си плаче по маjката

Приятелю Саше Иваноски,
Тя тая "майка", за която плачат, е по-лоша от мащеха. Надявам се поне ти да си го разбрал, щом пишеш тук! И се надявам, че си наясно какво е причинила тази уродлива "майка" на македонския народ!
Иначе и тук в България много хора материално са били по-добре при Живков, защото всички тогава бяхме свикнали само да взимаме от държавата, без да и даваме душата си. И я ощетявахме до безкрай. И се научихме да получаваме всичко наготово. За това ни е трудно сега, когато ние самите трябва да оправяме бъднините си!
Но желаещите да се върне онова време-комунизма(комунизъма, както казваше онзи дървен шоп Живков ;D) са много, много малко.
Защото няма по-голяма ценност за човешкото същество от духовната свобода, а материално все някога ще се оправи-такива са природните закони!
За това гледай смело напред брат ми, мечтай и реализирай мечтите си и всичко ще е ОК!
Поздрави!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Ноември 25, 2010, 03:00:00
ПРОПАДНА ОБИДОТ НА ОПШТИНАТА ЦЕНТАР ДА ГО ДИСЛОЦИРА СПОМЕНИКОТ
Крсте П. Мисирков спасен од бесење


Цитат
Да дислоцираме една светија, човек по кој сме препознатливи во светот, за нашиот македонски јазик, за што, за триумфална порта? Кој триумф е во Македонија, сиромаштијата, бедата, на подот сме, зар за тоа, навистина, ме боли - истакна скопјанката Лидија Јеремиќ. За ударот врз ликот и делото на Мисирков проговори и авторот на споменикот, Боро Митриќески. - Овој ден ми е многу тежок. Јас во животот не сум доживеал една ваква манифестација каде што можам да го бранам делото. Јас како автор сум вложил многу овде и сум благодарен што од Фондацијата „Рамковски“ ја добив можноста да го изработам ова дело. Ова дело заслужува да го има ова место, но има една голема опасност, се плашам ако делото остане овде да не се оштети. Јас сум на мнение да се најде место на овој плоштад, бидејќи е негов. Јас сум естетичар сакам делото да ми остане овде.

Цитат
Поместувањето ќе се изврши кога градежните работи ќе земат замав - истакна Владимир Тодоровиќ, градоначалник на Општина Центар.

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=2179&ArticleID=152341

ПОТРЕБЕН ЛИ Е КОМЕНТАР ???
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ppan на Ноември 25, 2010, 03:50:18
Тајно поместен споменикот на Мисирков

(http://media.a1.com.mk/media/vesti200/spomenik-premesten.jpg)

(http://media.a1.com.mk/media/golemi/spomenik-premesten1.jpg)

Додека Скопје спиеше, општина Центар го преместила споменикот на Крсте Петков Мисирков. Поместен е десетина метри во правец на булеварот до самиот тротоар.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=130717

 :o :o :o
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Ноември 26, 2010, 11:16:06
Цитат
"Цецо, нас поголема ѕвезда од тебе не нема посетено, ние сме едно големо семејство и ти секогаш ќе бидеш дел од него. Цецо, те сакаме!", во еден глас и порачаа дечињата.
да ти се плукнам... >:(
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Ноември 29, 2010, 10:30:09
Воз до Охрид во 2020 година ?

Коридорот осум на слеп колосек. По пет години застој Македонија , без пари- но најавува доградба на Коридорот 8, за кој се потребни близу една милјарда евра. За трасите кон Бугарија и Албанија во должина од 124 километри, државата нема пари. Допрва ќе се барале странски инвестиции.

Македонските експерти сепак ги исцртуваат трасите по кои ќе татнат локомотивите. Железничката пруга „Еуробалкан“ која треба да ги поврзе пристаништата Бургас и Драч, преку Кичево ќе поминува низ неколку охридски села по што продолжува кон Струга, која е предвидено да се поврзе со албанскиот град Лин. Вкупната должина на трасата од Кичево до Лин е неполни 63 километри. Реализацијата на овој проект ќе значи многу за економскиот развој на Охрид и на Струга, бидејќи регионот железнички ќе се поврзе со Европа.

- Колкава ќе биде оваа инвестиција не може да се каже точно, некои податоци има во минситерството за животна средина, ќе видиме кога ќе се направи основниот проект. Рок дадоа од министерството кога ќе започне проектот? Не, не дадоа рок, изјави Натмир Неџипи ( раководител на сектор за урбанизам- Струга.

Дека на татнежот на локомотивите ќе се чека уште најмалку една деценија, му е јасно и на 93 годишниот охриѓанец Мирко Иваноски кој се сеќава на некогашниот воз Киро кој на 60 сантиметри пруга со часови превезувал патници. Тој смета дека со враќањето на железницата ќе се врати и проспертетот во овој крај.

Научниците предупредуваат дека целиот регион по кој ќе минува железницата е специфичен по својата билошка разновидност.

- Зависи од експертите кои ќе бидат платени, ако сакате добра еколошка студија ќе платите врвни стручни лица, доколку сакате само про-форма да го имате...затоа што еколошкиот елаборат не подразбира само една две страници, вели др Здравко Крстаноски од универзитетот во Битола.

Следува решавање на експропријацијата на земјиштето и барање на сретства преку ИПА фондовите- што значи изградбата на македонската делница пред 2020 година ќе биде само сон.

Росица Голабоска

ВИДЕО : http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=57&eventId=30723&page=
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илинден на Декември 01, 2010, 08:34:08
"ШПИЦ" го цензурираше Влатко Ѓорчев?!

________________________________________

Со пратеникот Ѓорчев се збогуваме

Уредничкиот колегиум на „Шпиц“ вчера одлучи повеќе да не објавува колумни од Влатко Ѓорчев, пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ. Во името на уредништвото, јавно му се заблагодарувам за досегашната соработка и го известувам дека нашите обврски кон него ќе бидат исполнети кога за тоа ќе се создадат погодни услови.
Како што е познато, Ѓорчев еднаш веќе го злоупотреби просторот во „Шпиц“ за да пласира груби навреди врз евроамбасадорот Ерван Фуере. Објавувајќи ја неговата скандалозна колумна, ние, на некој начин, станавме соучесници во флагрантното кршење на Виенската конвенција за дипломатски односи, според која земјата-домаќин мора да обезбеди достоинствен третман за странските дипломати. Во таа пригода не реагиравме, очекувајќи нашиот колумнист да извлече поука, по острите реакции на меѓународната заедница.
За жал, завчерашниот настап на Ѓорчев во Брисел, кога повторно се нафрлил со навредливи зборови врз евроамбасадорот Фуере, не увери дека нашиот колумнист и понатаму би можел да го злоупотребува својот простор за недолично однесување, а ние би биле предизвикани да го правиме она што не ни доликува - да ги цензурираме неговите колумни или од нив да се оградуваме.
Нагласувавме дека спокојно ги премолчавме сите остри напади на Ѓорчев врз нашата уредувачка политика, почитувајќи ја неговата авторска слобода. Впрочем, од него очекувавме да ги застапува своите лични ставови, но и ставовите на својата партија ВМРО-ДПМНЕ. Но, не можеме да му дозволиме да го злоупотребува просторот за уривање на имиџот на нашиот весник.
Се разбира, ќе настојуваме во најскоро време да обезбедиме колумнист од слична политичка провениенција и очекуваме раководството на ВМРО-ДПМНЕ во тоа да ни помогне.

http://www.spic.com.mk/ostrilka.html (http://anonym.to/?http://www.spic.com.mk/ostrilka.html)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Декември 02, 2010, 11:11:41
НАСА откри живот на друга планета, кога ќе го откриеме во Македонија? ;D
http://inpress.com.mk/?ItemID=8D82060CC697414CB4047EFBFB5B302B
Цитат
Дали барем половина од Македонците веруваат дека постоиме?
   ;)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Декември 03, 2010, 08:14:17
ГЕМ, 3 декември 2010
Промоција на „Македонија и Македонците - историја“ од Ендрју Росос

http://www.gem.org.mk/vesti/739-promocija-na-makedonija-i-makedoncite-istorija-endru-ros-

Цитат
Фондацијата Институт отворено општество - Македонија на 2-ри декември одржа промоција на делото „Македонија и Македонците - историја“ од авторот Ендрју Росос, професор по историја на Универзитетот во Торонто.


Книгата:

Andrew Rossos: "Macedonia and the Macedonians: A History" (http://books.google.com/books?id=hE5PxJjrI8AC&printsec=frontcover&dq=Andrew+Rossos+Macedonia&source=bl&ots=3dmH95uMyu&sig=zZU1KmNxtjzMwGVJye8B5UcTVUQ&hl=en&ei=dj_5TMXkFYbBswbdr82xAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBgQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false)

Chapter 3: Medieval, Slavic Macedonia (c. 600 - c. 1400)
Bulgarian Rule (864 - 971)
Tsar Samuil's Macedonian Empire (971 - 1018)

Chapter 8: Decline and Particion
Intervention, Wars and Partition (1903 - 1913)

;D  ;D  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 06, 2010, 01:59:09
Три децении „Народна волја“

Цитат
ПРИЛЕП - Јубилејот 30 години од издавањето на единствениот весник на македонски јазик „Народна волја“, што се печати во Благоевград, Бугарија, беше одбележан во Прилеп, во присуство на претставници на Општината, Боречката организација, политички партии и граѓани.

Уредувачкиот тим на весникот и членови на ОМО-„Илинден“ посочија на се' уште силната дискриминаторска пропаганда на бугарската власт, која, како што велат, им влева страв на Македонците јавно да ја декларираат својата национална припадност.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=6448AB0A847163478F27FA6E9025C3A4

КАКО ЛИ САМО БИ Я ОПРАВДАЛЕ УПОТРЕБАТА НА НЕКОИ СРПСКИ БУКВИ ВО ПЕЧАТЕНЬЕТО НА ВЕСНИКОТ  :o  :o  :o
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илинден на Декември 06, 2010, 08:39:18
Е, ќутуци едни, гледате ли колку само ни напредна преродбеничково образование, со компјутериве за секое дете, со задолжителново средно и со факултетиве во секое село?

На времето, ние, сироти едни, нереформирани и непреродени, во средно учевме за Данте, го рецитиравме Шекспир и се воодушевувавме од Молиер. И ништо не научивме, оти немавме компјутери.

Сега, слушам, во втора средно граматика се учи сериозно. Со стихови во учебникот, од кои глава боли. На пример: „Бело теле, бела крава, бело млеко нам ни дава“. Замислете само! Или овој пример: „В крај село куќичка бела, до неа школо ново - кај прва осетив радост, кај прво научив слово“. Ај и од мене еден мал прилог: „Министерче смело, за оставка зрело, школството му е - во лајна цело“.

А тоа, министерчето, вели дека не чувствува одговорност. А зошто би чувствувало? Учебниците за малоумни средношколци ни ги пишуваат и ни ги рецензираат магистри и доктори на науки.

Знаете ли вие како денес се станува магистер и како се докторира? Потешко е да се положи возачки испит.

Не е тој виновен, мили мои, вие сте криви. Да, да, токму така. Вие знаете дека вашите деца цел ден дремат на Фејсбук, а се залажувате дека нешто учат. Вие им ги купувате дипломите. Вие ги оштетувате за цел живот. После немојте да се чудите зошто на 16 години вашите најмили ќе учат дека бела крава бело млеко носи.

Вие сте виновни, оти сте слепи при очи и верувате во преродбеничките лаги за реформираното образование. Во кое се е бело. Се е бело - и во град и во село.

"ШПИЦ", Острилка (http://anonym.to/?http://www.spic.com.mk/ostrilka.html)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: MacedonBG на Декември 06, 2010, 11:29:26
Краток прирачник за македонското прашање (http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=1490%3A2010-12-06-08-24-20&catid=1%3Alatestnews)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илинден на Декември 07, 2010, 08:50:55
Гоце Делчев е ист како Емилијано Запата (http://anonym.to/?http://vest.com.mk/?ItemID=02E635935985634B9C710C9443E147DB)

" Гоце Делчев многу ми личи на мексиканскиот револуционер Емилијано Запата", рекол Ману Чао

Тој во Скопје дошол три дена порано и се дружел со пријателите кои ги запознал во 2002 година, кога одржа концерт за паметење на скопското Лизгалиште. Организаторите го прошетале на ручек "Кај Маршалот". Сопствениците на ресторанот велат дека тој бил воодушевен од уредувањето, и веднаш го препознал Јосип Броз Тито на сликата.

" Кога го виде Гоце Делчев на слика, рече дека многу му личи на Емилијано Запата, водечкиот херој на Мексиканската револуција во 1910 година. Јас му раскажував за проектот "Крушево етно-град", за тоа како ги оживеавме униформите на нашите револуционери во граѓаните на Крушево. Многу му се бендиса идеата.

Уживаше во македонските специјалитети, јадеше спанаќ, скара, домашна пита. Најмногу го бендиса десертот туфахија, која во нашето мени ја нарековме "македонска вијагра". На шега рече дека ќе изеде само половина од "вијаграта" за да не му наштети на концертот. Концертот на Ману Чао за мене беше еден од трите најдобри што сум ги гледал до сега", ни раскажа Ранко Петровиќ од "Радио Бубамара", кој е еден од сопствениците на ресторанот.

За настапот на интернационалната атракција кој меша повеќе музички стилови и пее на неколку јазици, освен од Скопје, дојдоа фанови и од Србија, Бугарија, но и од западните европски земји.

_____________________________________________________________________

За тие што не знаат:
Ранко Петровиќ, србин од Македонија, е сопственик на радиостаница „Бубамара“, а истовремено е сопственик и на ресторан со име „Кај Маршалот“ (се мисли на маршал Тито). Во ресторанот преполн со слики и симболи на Југославија, има и портрет на Гоце Делчев. Ранко Петровиќ е организатор и на проектот "Крушево етно-град" посветен на Илинденското востание.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Декември 07, 2010, 09:33:21
Гоце Делчев е ист како Емилијано Запата (http://anonym.to/?http://vest.com.mk/?ItemID=02E635935985634B9C710C9443E147DB)

" Гоце Делчев многу ми личи на мексиканскиот револуционер Емилијано Запата", рекол Ману Чао

Тој во Скопје дошол три дена порано и се дружел со пријателите кои ги запознал во 2002 година, кога одржа концерт за паметење на скопското Лизгалиште. Организаторите го прошетале на ручек "Кај Маршалот". Сопствениците на ресторанот велат дека тој бил воодушевен од уредувањето, и веднаш го препознал Јосип Броз Тито на сликата.

" Кога го виде Гоце Делчев на слика, рече дека многу му личи на Емилијано Запата, водечкиот херој на Мексиканската револуција во 1910 година. Јас му раскажував за проектот "Крушево етно-град", за тоа како ги оживеавме униформите на нашите револуционери во граѓаните на Крушево. Многу му се бендиса идеата.

Уживаше во македонските специјалитети, јадеше спанаќ, скара, домашна пита. Најмногу го бендиса десертот туфахија, која во нашето мени ја нарековме "македонска вијагра". На шега рече дека ќе изеде само половина од "вијаграта" за да не му наштети на концертот. Концертот на Ману Чао за мене беше еден од трите најдобри што сум ги гледал до сега", ни раскажа Ранко Петровиќ од "Радио Бубамара", кој е еден од сопствениците на ресторанот.

За настапот на интернационалната атракција кој меша повеќе музички стилови и пее на неколку јазици, освен од Скопје, дојдоа фанови и од Србија, Бугарија, но и од западните европски земји.

_____________________________________________________________________

За тие што не знаат:
Ранко Петровиќ, србин од Македонија, е сопственик на радиостаница „Бубамара“, а истовремено е сопственик и на ресторан со име „Кај Маршалот“ (се мисли на маршал Тито). Во ресторанот преполн со слики и симболи на Југославија, има и портрет на Гоце Делчев. Ранко Петровиќ е организатор и на проектот "Крушево етно-град" посветен на Илинденското востание.

и жена му е вработена во 2007 година во генерална дирекција на УЈП (мк даночно) !!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илинден на Декември 08, 2010, 09:46:02
За тие што не знаат:
Ранко Петровиќ, србин од Македонија, е сопственик на радиостаница „Бубамара“, а истовремено е сопственик и на ресторан со име „Кај Маршалот“ (се мисли на маршал Тито). Во ресторанот преполн со слики и симболи на Југославија, има и портрет на Гоце Делчев. Ранко Петровиќ е организатор и на проектот "Крушево етно-град" посветен на Илинденското востание.

и жена му е вработена во 2007 година во генерална дирекција на УЈП (мк даночно) !!!
Интерресно! Не знаев за тоа.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илинден на Декември 08, 2010, 09:51:35
„ШПИЦ“, Гардистите подготвени за македонскиот Дизниленд (http://anonym.to/?http://www.spic.com.mk/kat/kultura/gardistite-podgotveni-za-mekedonskiot-diznilend.html)

Многу елементи во идејните решенија за униформите се погрешно преземени од западните земји, наликуваат на театрални костими без никаков печат од историската тематика. Тие повеќе личат на студентски вежби, а не на креации кои ги изработил професионалец - вели професорот по историја на костими, Никола Ефтимов.

На униформите ќе го има знакот на АРМ, државното знаме, македонското цвеќе (еден вид на сонце-сончоглед), кој го означува главниот симбол на АРМ.
Авторот на идејните решенија за униформите потенцираше дека најголема задача нему и на неговиот тим им била да го осмислат дизајнот на знакот по кој ќе биде препознатлива Гардата на АРМ, а се одлучиле за рисот како основна инспирација и за маслиновите гранчиња кои се симбол на македонската култура од античко време.

Прочитај повеќе.... (http://anonym.to/?http://www.spic.com.mk/kat/kultura/gardistite-podgotveni-za-mekedonskiot-diznilend.html)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Декември 08, 2010, 11:15:40
News.bg, 8.12.2010
Еврочиновници не искат децата им да учат български

http://news.ibox.bg/news/id_1966944989

Над 90% от българските чиновници, назначени на постоянни и временни договори в различни дирекции на Европейската комисия, се обединиха във вътрешен форум в "Гугъл" против откриването на българска секция в едно от четирите европейски училища в Бюксел.

Това съобщава kafene.net

В Брюксел от години съществуват европейски училища, където могат да учат децата на постоянно назначени и командировани експерти от всички държави членки.

За първи път обаче се очертава прецедент представители на някоя от страните да не желаят децата им да бъдат обучавани на родния им език, което се приема като право.

За разкриването на българска секция в европейските училища в Брюксел многократно са настоявали двама поредни български премиери, а наши евродепутати са коментирали, че е въпрос на време това да се случи, тъй като е престиж за България и за българските служители в структурите на ЕС.

В родителския форум някои от противниците заплашват, че ще протестират срещу въвеждането на български език в европейските училища. Майки признават в прав текст, че от три години в срещи лобират срещу откриване на българска секция за обучение на роден език.

Основният аргумент е, че рожбите им няма да имат нужда от него, защото завинаги щели да останат в Брюксел и щели по-добре да се интегрират, ако се обучават на чужди езици. Други предлагат, ако такава секция бъде открита, в нея да бъдат записвани само новопристигнали деца.

Според запознати явен протест най-вероятно няма да блокира правото на обучение на български език в обособена секция, а по-скоро ще злепостави държавата, тъй като поведението на чиновническото й представителство се тълкува като абсурдно и незряло.

Като интересна подробност се споменава, че румънските чиновници от 3 години лобират за въвеждане на цялостно обучение на родния им език за техните деца и сега са щастливи, че са на крачка от тази придобивка. По този начин децата им ще могат да учат не само роден език, но и култура, музика и т.н.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Илинден на Декември 11, 2010, 08:08:33
http://vest.com.mk/?ItemID=CE7E07D6107D44429C2AC2CF2A24B4B2 (http://anonym.to/?http://vest.com.mk/?ItemID=CE7E07D6107D44429C2AC2CF2A24B4B2)
Пишува Горан Михајловски

Кутри пакистански племиња. Малку им се талибанците, па сега уште и Грци и Македонци им требаа. Грците си ги најдоа Калашите, а ние Хунзите. И едните и другите велат дека се директни потомци на Александар Македонски.

Сега ние на Хунзите ќе им дадеме плац за кралска палата во Паљурци, кај што минал свети Павле.

И СДСМ оти немаат попаметна работа се побунија затоа што плацот за кралската палата ќе бил даден без пари. За разлика од нив што во центар на Скопје за 25 евра квадрат дадоа плац за супермаркет.

Многу јака опозиција имаме. Ај што за малку до избори ќе нe донесеа, туку сега се борат да не пропадне Македонија без плацот во Паљурци.
Пакистанците ќе мора да чекаат одобрение за градба до јули. Оти тогаш локалната самоуправа ќе добие ингеренции да дава земјиште без пари. Ако сакаат да побрзаат ќе мора да им потпише министерот Миле Јанакиески. А тој пак што не потпишал, ќе потпише и за кралска палата. Како велат Србите: "Ебате држава без крал".
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Декември 11, 2010, 11:02:51
Скандал в развитие
Македонски депутат отправи нападки към посланика на ЕС в страната

http://www.duma.bg/duma/node/8140

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: valli на Декември 11, 2010, 11:19:40
News.bg, 8.12.2010
Еврочиновници не искат децата им да учат български
Има един много добър лек за тези чиновници. От евро- да се направят домашни чиновници за да не лишават бъдещото поколение от овладяването на прекрасния български език.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Декември 16, 2010, 12:13:09
Штрајк со глад против промена на името

Штрајк со глад за да не се менува името Македонија.Предупредувачки револот на група Македонци кои во петок ќе започнат со 24 часовен штрајк со глад.

Меѓу нив според неофицијалните информации на Канал 5 има и бизнисмени,интелектуалци кои тврдат дека немаат никаква врска со било која партија. Засега нивниот број е дваесетина граѓани кои планираат за три дена да гладуваат во една од скопские библиотеки. Еден од организаторите кој сеуште инсистира на анонимност за Канал 5 потврди дека на ваков потег се одлучиле поради континуираниот револт кон Грција која инсистира по секоја цена да се смени уставното име на земјава.


-Ние сме Македонци сите наши предци биле Македонци и нашата држава и татковина е Македонија.Да се собереме сите заедно да се сплотиме и да го зачуваме нашиот идентитет.Под вакво мото овие луѓе ќе се обидат да го зачуваат името Македонија..


Здружението кое го организира бојкотот планира да одржи уште два штрајка со глад.И вториот да биде предупредувачки со гладување од 48 часа а пак третиот да биде без ограничување додека некој не попушти.

Организаторите очекуваат масовно да им се приклучат Македонците од сите градови во земјава и од дијаспората.

Ѓорги Томиќ


http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=68567
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Декември 16, 2010, 01:36:57
Штрајк со глад против промена на името

Штрајк со глад за да не се менува името Македонија.Предупредувачки револот на група Македонци кои во петок ќе започнат со 24 часовен штрајк со глад.

Меѓу нив според неофицијалните информации на Канал 5 има и бизнисмени,интелектуалци кои тврдат дека немаат никаква врска со било која партија. Засега нивниот број е дваесетина граѓани кои планираат за три дена да гладуваат во една од скопские библиотеки. Еден од организаторите кој сеуште инсистира на анонимност за Канал 5 потврди дека на ваков потег се одлучиле поради континуираниот револт кон Грција која инсистира по секоја цена да се смени уставното име на земјава.


-Ние сме Македонци сите наши предци биле Македонци и нашата држава и татковина е Македонија.Да се собереме сите заедно да се сплотиме и да го зачуваме нашиот идентитет.Под вакво мото овие луѓе ќе се обидат да го зачуваат името Македонија..


Здружението кое го организира бојкотот планира да одржи уште два штрајка со глад.И вториот да биде предупредувачки со гладување од 48 часа а пак третиот да биде без ограничување додека некој не попушти.

Организаторите очекуваат масовно да им се приклучат Македонците од сите градови во земјава и од дијаспората.

Ѓорги Томиќ


http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=68567

а бе и друг еден стачкуваше со глад 1997 година против високо образование на албански јазик, та после извесно време стана чауш во администрацијата на Љубчо, а кај Груевски беше иницијатор за референдум за името во 2005 година... сега има 3 универзитети на албански јазик..удба ич не е инвентивна, се стари финти продава...
за жал не инвентивна но е усшпешна...така да тоа е тоа
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Декември 17, 2010, 12:19:22
Информационна агенция "Фокус", 16 декември 2010
Красимир Каракачанов: Излиза, че е по-добре да си бил агент на чуждите служби, отколкото на българските

http://focus-news.bg/?id=f16619

Цитат
Аз мисля, че г-н Младенов трябва да се изкаже и по друг въпрос – какво вършат нашите дипломати за отстояване на българския интерес по света. Има случаи, когато българската общност била в Македония, била в Сърбия, в Украйна, Молдова, в съседните страни или пък, където са големите колонии, недоволства от липсата на отношение и на политика на българските официални дипломатически представители в съответните страни. Точно тези хора заслужават порицание, а не някакви други хора, защото били бивши разузнавачи или нещо подобно, просто това е несериозно.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Декември 18, 2010, 12:50:27
News.com.au, Oct. 26, 2009
Scanner reveals dog inside man's luggage

http://www.news.com.au/travel/news/scanner-reveals-dog-inside-mans-luggage/story-e6frfq80-1225791212654

Цитат
However when they opened the luggage for closer inspection they discovered the tiny Chihuahua inside, hidden in a cage.

The luggage belonged to a Bulgarian man who arrived in the airport on a flight from Madrid, Spain.

The dog is in quarantine after being handed over to the Department of Agriculture and Food.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Јануари 11, 2011, 05:29:58
и овој одлепи... ;D

Цитат
Петковски го обвини унгарскиот премиер дека е националист
         
Пратеникот Тито Петковски на денешната седница на собраниската Комисија за европски прашања, на која беше презентирана Програмата на Унгарија за шесмесечното претседавање со ЕУ, го обвини унгарскиот премиер дека е националист, кој се бори за голема Унгарија, автократ со апсолутна контрола во државата и дека ја нарушува слободата на медиумите и независноста на судството

http://kirilica.com.mk/vest.asp?id=61864
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 21, 2011, 12:58:17
                                   Десен трепкач за во лево

                                       (http://www.picvalley.net/u/1845/186066626216198052151295610981DdvwDHrehFIggR7i0f3s.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1845/186066626216198052151295610981DdvwDHrehFIggR7i0f3s.JPG)

Цитат
Се добива впечаток дека нашата надворешна политика го менува курсот и се движи кон Движењето на неврзаните и Исламската конференција и оти отсуствуваат средби со нашите клучни партнери

Клучен приоритет во моментов за Република Македонија е да се расчисти што сакаат Брисел и Вашингтон од нас, смета амбасадорот Ристо Никовски, кој е и член на Советот за меѓународни односи во кабинетот на претседателот Ѓорге Иванов.

- Ако цената што треба да ја платиме за влезот во Европската Унија и во НАТО е обезличување на овој народ, сметам дека никој нормален во оваа држава нема тоа да го прифати. Треба интензивно да се работи на решение за името кое нема да го доведе во прашање достоинството на македонскиот народ. Затоа, ние треба да ја преземеме иницијативата - вели во изјава за „Дневник“, Никовски.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=D5BDE85C0647294F8D7CFBD5EA7C703B

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Јануари 27, 2011, 02:43:03
Десен трепкач за во лево

 (http://www.picvalley.net/u/1845/186066626216198052151295610981DdvwDHrehFIggR7i0f3s.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1845/186066626216198052151295610981DdvwDHrehFIggR7i0f3s.JPG)

Тие двайцата се си очигледно лика-прилика!  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Февруари 01, 2011, 12:02:11
News.bg, 31.01.2011
Половината ни първолаци с чужд майчин език

http://news.ibox.bg/news/id_374580197

Цитат
За 48% от първокласниците у нас майчиният език не е българският. Това обяви министър Сергей Игнатов на конференция в БАН за българското културно-историческо наследство, съобщи БНР.

На пръв поглед някои биха казали, че това е застрашително, но всъщност не е точно така, коментира просветният министър.

Според него независимо, че за тези ученици майчиният език не е български, всички сме български граждани. Именно тук е ролята на културно-историческото наследство като инструмент за изграждане на национално самосъзнание на български граждани и едновременно - на европейски, подчерта Игнатов.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 10, 2011, 05:05:47
АБСУРДИСТАН е кога Телевизия СИТЕЛ, во емисията "ЦРН БУМБАР, БЕЛ БУМБАР" со нокти гребайки "ГО БРАНИ" името Македония, а во истата емисия до бесвест рекламира САМО СРПСКИ реалити шоуа и српски играни филмови од пред триесетина и повеке години ???
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Февруари 10, 2011, 09:24:53
АБСУРДИСТАН е кога Телевизия СИТЕЛ, во емисията "ЦРН БУМБАР, БЕЛ БУМБАР" со нокти гребайки "ГО БРАНИ" името Македония, а во истата емисия до бесвест рекламира САМО СРПСКИ реалити шоуа и српски играни филмови од пред триесетина и повеке години ???

А бе ако на некои не му јасно какво става во РМ нека дојде една недала и нека гледа Сител! Бумбар ќе му стане главата!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Anton на Февруари 11, 2011, 12:10:28
АБСУРДИСТАН е кога Телевизия СИТЕЛ, во емисията "ЦРН БУМБАР, БЕЛ БУМБАР" со нокти гребайки "ГО БРАНИ" името Македония, а во истата емисия до бесвест рекламира САМО СРПСКИ реалити шоуа и српски играни филмови од пред триесетина и повеке години ???

ИСТО Е И СО  КАНАЛ 5
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Март 04, 2011, 02:36:59
Македонската наука...

И руските цареви се потомци на Александар Македонски?!

Истражувачкиот труд под наслов „Роднинската врска меѓу руската царска династија Романови и династијата на Александар Велики од Македонија“, во изработка на Институтот за историја и археологија при Штипскиот државен универзитет, претставува обид за докажување на генетската врска меѓу Македонците и царската династија.

http://spic.com.mk/kat/hronika/i-ruskite-carevi-se-potomci-na-aleksandar-makedonski.html
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 27, 2011, 08:05:09
Владата не била информирана за Вергина на дипломите

Цитат
Ставањето на симболот од Вергина во универзитетски дипломи, било одлука на штипскиот државен Универзитет - премиерот Груевски и министерот за образование Тодоров, се оградуваат од потегот кој ги поткопува македонските позиции, во време кога се очекува разврската на процесот против Грција во Хаг.

По излегувањето на 350-те дипломи со симболот што ги проблематизира македонско-грчките односи, денешната изјава на премиерот не навестува дека владата ќе побара од Универзитетот „Гоце Делчев“ корекција.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=136025
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 29, 2011, 11:50:40
Груевски си молчи за сонцето од Кутлеш

Цитат
Ректорот на Штипскиот универзитет не гледа основа за можна штета по државата, за употребеното сонце од Кутлеш во универзитетските дипломи, во време кога Македонија ја тужи Грција во Хаг.

„Не сме знаеле дека тоа може да се коси со Времената спогодба. Сонцето е земено како регионален мотив од икона на Богородица, а се наоѓа во над триста места во Македонија. Не гледаме зошто да не се употреби“, изјави за А1 Телевизија, ректорот Саша Митрев.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=136073
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 30, 2011, 12:10:55
Повлечено сонцето од Кутлеш од дипломите

Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип е збунет. Ден откако премиерот Груевски ја оцени за автономна одлуката за сонцето на дипломите, денеска стигна реакција од министерството за надворешни работи кое потврдува дека се крши привремената спогодба.

Во дописот МНР бара од штипскиот државен универзитет итно отстранување на симболот. Надлежните денеска не знаеа што да одговорат.

Ректорот на Универзитетот одлучи да не даде изјава. Го пушти портпаролот, кој конечната одлука ја префрли на Сенатот.

Засега нема закажано седница на универзитетскиот сенат.

Целиот прилог можете да го погледнете во видеото.


http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=136090
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Април 04, 2011, 12:31:38
http://www.a1.com.mk/video-home.asp?VideoID=2588   :o

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 05, 2011, 11:12:21
И Антонио станови за трка си имa

 (http://www.picvalley.net/u/2698/2081703141114577987213019946630kObPTel3NMM0CZ8NJXU.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2698/2081703141114577987213019946630kObPTel3NMM0CZ8NJXU.JPG)

Срамот на македонската дипломатија, министерот за надворешни работи, само навидум со својот "baby face" се прикажува како мирен, сталожен, концентиран и - чесен! Под таа маска се крие тежок манипулант, битанга која со своите алчни родители под контрола го држи Кичево, ама и покривач на межународни дипломатски скандали, како оној на Перо Стојановски во Австралија, на пример. Изводот од еден записник по контрола на начинот на кој дошол Анотнио Милошоски до станови во посед, сликовито говори за него и за власта на која припаѓа.

Изводот од записникот го имате во прилог. Се обидовме на оваа тема да контактираме со него, да даде изјава. одоговори преку службите на министерството со кое раководи:

Поитуван г. Божиновски

Во врска со прашањата околу имотната состојба на Министерот Милошоски и нејзината формално – правна валидност, Ве упатуваме да ги поставите до надлежната институција, Државната комисија за спречување на корупција, до која што Министерот Милошоски, како избран и именуван функционер има доставено уреден Анкетен лист за имотната состојба согласно начелата на јавност и транспарентност.

Со почит,

Кабинет на Министерство за надворешни работи

http://www.burevesnik.info/index.php?option=com_k2&view=item&id=47:%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BE&Itemid=218
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 13, 2011, 10:55:48
Кондарко: Tраги-комичните аплаузи на мнозинството нема да ме омекнат

Гостин во вестите на А1 Телевизија е претседателот на ДИК, Борис Кондарко. Дали се чувствувате хендикепиран бидејќи сте избран со 80 гласа, само од парламентарното мнозинство?

- Не се чувствувам хендикепиран. Овие иронични, траги-комични аплаузи на мнозинството нема да ме омекнат. Она што го демонстрираа денеска беше само нивна законска обврска. Не верувам дека туку така би се одлучиле да ме изберат мене, мораа да ме гласаат.

Ви порачаа да бидете непартиски член, а имате партиско минато?

- Тука нема да им ја прифатам препораката, моја обврска е да работам и да го спроведувам Изборниот законик и тоа ќе го правам. Сето друго не е нивни проблем. Јас дури и по Законот сум партиски член и како таков сум предложен од СДСМ.

Целиот разговор можете да го погледнете во видеото.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=136670
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 17, 2011, 10:26:06
ВМРО-ДПМНЕ го предупреди Црвенковски

Цитат
ВМРО-ДПМНЕ почна притисоци врз претседателот на ДИК. Откако со целото свое мнозинство безусловно го поддржаа кандидатот на СДСМ Борис Кондарко, сега ја доведуваат во прашање неговата професионалност.

Трети ден по ред го обвинуваат дека под диктат на Црвенковски ќе се обидел да нашети на изборниот процес но, денеска им испратија и порака.

„Предупредуваме дека доколку се дрзнат да постапат така Борис Кондарко и Бранко Црвенковски ќе бидат осудени од целата јавност.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=136821
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 25, 2011, 09:47:26
Македонски идол - талент шоу

http://a1.com.mk/emisii/emisija.asp?ID=60

АЙДЕ ТОА ШТО ПЕТТАТА ГАЛА ВЕЧЕРА Е ПОСВЕТЕНА НА СРПСКАТА МУЗИКА  ;) АМА "КОСТИМОГРАФИЯТА" НА ВОДИТЕЛИТЕ ВЕКЕ СЕ ГРАНИЧИ СО ЛУДИЛО !!!
ШТО ЛИ САМО ИМ ЗНАЧАТ ЦРВЕНИТЕ МАРАМИ И "ТИТОВКИТЕ" НА ГЛАВАТА  :o  :o  :o
ДАЛИ ТИЕ СЕ ИЗМЕСТЕНИ ИЛИ СО ПРАВО НАС НЕ СМЕТААТ ЗА МАЛОУМНИ, ШТОМ ДОЗВОЛУВАМЕ ДВАЕСЕТ ГОДИНИ ДЕМОКРАТИЯ, ДА НИ Я "РАЗУБАВУВААТ" СО ГОЛ КОМУНИЗАМ  :(  ???  ::)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Саше Иваноски на Април 25, 2011, 10:02:40
Македонски идол - талент шоу

http://a1.com.mk/emisii/emisija.asp?ID=60

АЙДЕ ТОА ШТО ПЕТТАТА ГАЛА ВЕЧЕРА Е ПОСВЕТЕНА НА СРПСКАТА МУЗИКА  ;) АМА "КОСТИМОГРАФИЯТА" НА ВОДИТЕЛИТЕ ВЕКЕ СЕ ГРАНИЧИ СО ЛУДИЛО !!!
ШТО ЛИ САМО ИМ ЗНАЧАТ ЦРВЕНИТЕ МАРАМИ И "ТИТОВКИТЕ" НА ГЛАВАТА  :o  :o  :o
ДАЛИ ТИЕ СЕ ИЗМЕСТЕНИ ИЛИ СО ПРАВО НАС НЕ СМЕТААТ ЗА МАЛОУМНИ, ШТОМ ДОЗВОЛУВАМЕ ДВАЕСЕТ ГОДИНИ ДЕМОКРАТИЯ, ДА НИ Я "РАЗУБАВУВААТ" СО ГОЛ КОМУНИЗАМ  :(  ???  ::)


Така е disidente ! Затоа и го сменив каналот. Кога на ова ке се додаде и се уште непроменетиот државен грб, jасно е дека со тоа македонистите сами потврдуваат оти се коминтерновска творба !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Мај 01, 2011, 12:33:06
Македонска крв тече во вените на руската кралска лоза Романови   :o  :o  :o

Цитат
Македонска крв тече во вените на руската кралска лоза Романови, тврди познатиот штипски историчар, истражувач и генеолог - Александар Донски. Сознанието го темели од проучување на старите македонски кралски родослови, чии пишани документи повеќето се наогаат на рафтовите во руските архиви.

- Родословната линија со руските монарси започнува со мажачка на ќерка од Македонската кралска лоза во Ерменската династија, кои во средниот век се мешаат со европските кралски семејства, меѓу кои и руската династија - објаснува Донски…

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=74559
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Мај 08, 2011, 01:36:44
Отворена празната градска плажа  :o  :o  :o

Цитат
Два дена по смртта на работникот, кој работеше на музејот на ВМРО, свечено се отвори Градската плажа „Камени мост“. Блиску до палмите и новите канти за ѓубре, градоначалниците на Скопје и Центар, премиерот Груевски и вицепремиерот Васко Наумовски, се потсетуваа на плажите од 1920-та година.

Пред неколкуте луѓе, кои дојдоа малку пред да се појават овие претставници на власта, Трајановски зборуваше за квадратурата и значењето на новата плажа.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=137635
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Мај 09, 2011, 03:15:05
Кутри пакистански племиња. Малку им се талибанците, па сега уште и Грци и Македонци им требаа. Грците си ги најдоа Калашите, а ние Хунзите. И едните и другите велат дека се директни потомци на Александар Македонски.
То е едно и също племе : )

Бедни хора  надяват се така да привлекат туристи и инвестиции. Немска телевизия да отиде, ще кажат че са потомци на Фридрих Барбароса ; )
Не е луд който яде баницата...
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Мај 10, 2011, 08:08:49
Пристигна Александар Македноски

Совршено уметничко ремек дело ќе стој над главите на Скопјани.Скулптура што ке ја краси секоја туристичка фотографија на Скопските посетители.

(http://1.bp.blogspot.com/-P3X23--zilE/TcJobSpByLI/AAAAAAAAA2Q/bqTgBBdMrYw/s640/221938_10150188735724281_687859280_6509061_1180463_n.jpg)

(http://2.bp.blogspot.com/-TXyd3GEz5jA/TcKbTQ3WVGI/AAAAAAAAA2U/QbEj7u69uig/s640/alek.jpg)

http://www.itstapsanov.com/2011/05/blog-post_05.html
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Мај 11, 2011, 09:23:58
Во една седмица - две жртви на „Скопје 2014“

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=137748
http://www.a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=11/tena-10-05.wmv&VestID=137748
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Мај 12, 2011, 10:15:51
Коњаниците и лавовите ги прегазија и партиските книшки  http://okno.mk/node/11489
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јуни 21, 2011, 12:37:13
„Воинот на коњ“ поставен на плоштадот „Македонија“

http://www.inpress.com.mk/?ItemID=CEA537473CCF764FA84A06473E3A014D

На плоштадот „Македонија“ денеска беше поставена скулптурата „Воин на коњ“ на постаментот на фонтаната.


Скулптурата е изработена од бронза, а е висока речиси 13 метри. Поставена е на бетонски постамент висок 10 метри.

„Воинот на коњ“ е изработен во леарницата „Фернандо Маринели“ во Фиренца, според идејното решение на авторката Валентина Стефановска.

Техничките процедури и активности за поставување на скулптурата беа извршени од страна на стручен и професионален тим од лица од леарницата „Фрединандо Маринели“, каде е излеана скулптурата.

По поставувањето на скулптурата партерно ќе се уреди просторот околу фонтаната и ќе биде поставено осветлување.

- Целокупниот проект за изградба на фонтаната, скулптурата и останатите придружни содржини се финансира во повеќе буџетски години, со комплетно почитување на законските норми и процедури, информираа од општина Центар.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Јуни 25, 2011, 05:28:23
Александар, ооо какво божество!

http://vest.com.mk/?ItemID=0C66D45D62C6CC469D27C34FECD447E6
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Јуни 25, 2011, 05:38:29
Со Св. Наум ќе го оформам „светиот“ триаголник во Охрид
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=D1E49B623F03F9459D4EA8924FC10EE6


Цитат
Скулпторот, академик Томе Серафимовски една недела пред поставувањето на веќе изработениот свој споменик „Свети Наум Чудотворец“ пред рибниот ресторан во Охрид, закажано за 3 јули, на празникот летен Св.Наум, посочува на уште една своја идеја. Тој би сакал од неговиот споменик „Свети Кирил и Методиј“ во центарот на градот до Билјанините Извори, во иднина да бидат поставени и споменици и на уште тројца од познатите седумчественици по кои е позната средновековната македонска литература и книжевност, на Гораст, Ангелариј и Саво.  Споменикот на „Свети Наум Чудотворец“, заедно со постоечкиот споменик на „Св Климент“ и на „Светите браќа Кирил и Методиј“, идната недела ќе го оформат т.н. „свет триаголник“.


 :o  ::)  :-X
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 25, 2011, 06:54:17
Цитат
...тројца од познатите седумчественици по кои е позната средновековната македонска литература и книжевност, на Гораст, Ангелариј и Саво...

;D  ;D  ;D

Забелешка: се мисли на Св. Сава, чии останки се во Велико Трново:

Цитат
В църквата са погребани царете Калоян, Иван Асен II, Михаил Шишман, цариците Анна Мария и Ирина, Свети Сава, както и много други членове на царското семейство и българската аристокрация. Тленните останки на Калоян са тържествено препогребани в църквата на 19 април 2007 година, 800 години след неговата смърт.

http://tinyurl.com/67mlrmo
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Competent на Јуни 25, 2011, 07:03:04
Този Сава не е любимия на сърбите свети Сава, мисля!  ;)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Јуни 25, 2011, 07:10:13
Не може да биде, та нели е чисто македонче!  8)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Јули 06, 2011, 01:33:33
Frognews, 06.07.2011
Ал. Сърчаджиева: Майка ми умря, a Мtel още й праща сметки!

http://www.frognews.bg/news_36982/Al_Sarchadjieva_Maika_mi_umria_a_Mtel_oshte_i/

Цитат
- На теб с какво ти се налага да се бориш?

- Когато майка ми почина, 6 месеца се борих да спра картата й в МTel. Оттам ми обясниха, че тя имала договор, който не е изтекъл и аз трябва да й плащам месечната такса. Казвам: „Извинявайте, ама тя почина”. Независимо от това, имала договор за още 1 година, не можел да се прекрати. Вие някъде по света договор с умрял виждали ли сте? Това е някакъв абсурд. Отделно ми показаха фактура, според която майка ми имала неплатена сметка за ноември. А тя почина на 22 септември. Освен да е звъняла на Спилбърг да я вземе като дух в някой филм... Най-накрая успях да ги накарам да й спрат телефона. С връзки, разбира се, то у нас всичко така се случва.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Јули 07, 2011, 06:12:42
- Mtel е частна компания, която впрочем не българска собственост

- сменяха софтуера и имаха огромни проблеми с новия. Няколко месеца например не излизаха фактури и аз пример не си плащах няколко месеца телефона  ;D (после като подкараха и видяха че им дължа пари, все пак платих на куп, разбира се). Сега наваксват.

- сетете се че няма как да разберат, без да са уведомени че човека е починал. Ако има договор и лизинг някакъв, нормално.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Саше Иваноски на Јули 15, 2011, 12:42:53
ЗА УБИСТВО НА 1 (ЕДЕН) СРБИН, 14 ГОДИНИ ЗАТВОР !http://www.inpress.com.mk/?Ite​mID=0B908E9E36A5B04D85C5085F41​9FCBA8
ЗА УБИСТВО НА 15 БУГАРИ, 2 (ДВЕ) ГОДИНИ ЗАТВОР !!!http://www.vesti.alfa.mk/defau​lt.aspx?mId=36&eventId=38765
МАКЕДОНИЯ = АБСУРДИСТАН !!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Јули 17, 2011, 01:54:03
ЗА УБИСТВО НА 1 (ЕДЕН) СРБИН, 14 ГОДИНИ ЗАТВОР !http://www.inpress.com.mk/?Ite​mID=0B908E9E36A5B04D85C5085F41​9FCBA8
ЗА УБИСТВО НА 15 БУГАРИ, 2 (ДВЕ) ГОДИНИ ЗАТВОР !!!http://www.vesti.alfa.mk/defau​lt.aspx?mId=36&eventId=38765
МАКЕДОНИЯ = АБСУРДИСТАН !!!


 Бивша Югославска Република *
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Саше Иваноски на Септември 05, 2011, 11:26:04
Груевски го тужи Љубе за клевета

Никола Груевски бара од Љубе Бошкоски да му исплати 100. 000 евра за клевета. Премиерот се чувствувал навреден од изјавите на Бошкоски изнесени во екот на предизборната кампања. Судскиот процес ќе започне за неколку дена.

Ланецот казни за Бошкоски од луѓе блиски до актуелната власт или пак роднини на Груевски го започнаа Сашо Мијалков и Надежда Груевска, мајка на премиерот. Љубе треба да му исплати 2.000 евра на Мијалков зашто јавно го повикал да не ја злоупотребува МВР за лични фрустрации, додека казната од судот за случајот меѓу Бошкоски и мајката на Груевски се однесува на прашањето што тој го поставил - дали Груевска има станови во Прага.

За дел од овие пресуди, Бошкоски од затворот поднел и жалби, зашто не бил вклучен во процесот.

На 15 септември е судењето против него, каде се товари за нелегално финансирање на предизборната кампања.

http://www.plusinfo.mk/vest/14127/Gruevski-go-tuzhi-Ljube-za-kleveta
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Октомври 26, 2011, 12:49:46
Македонец од Австралија: Груевски смислено нѐ растури!

Цитат
Српско оро и српска песна се заиграле и запеале на комитската вечер во Мелбурн која се одржа пред два дена по повод 23 Октомври, денот кога е основано ВМРО. Како што објавува Радио Илинден, голем број од присутните биле шокирани од тоа што го виделе и слушнале - да се пее српска песна за комитската вечер, наместо таа да биде исполнета со културни манифестации поврзани со празникот на ВМРО - 23 Октомври.

Бројот на присутните споредено со минатите години драстично опаднал, а гостите не ја криеле разочараноста. Од устите на разочараните членови на ВМРО - ДПМНЕ можел да се слушне честиот коментар - „Срамота“.

http://www.plusinfo.mk/vest/20295/Makedonec-od-Avstralija-Gruevski-smisleno-n-rasturi
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Саше Иваноски на Октомври 27, 2011, 05:54:02
И МАНУ му пиша на Фуле

И академиците му пишаа на еврокомесарот Фуле. МАНУ се приклучи на бројните институции кои реагираа поради изоставувањето на придавката македонски од извештајот на ЕК. Претседателството на Македонската академија на науките и уметностите не сака да поверува дека меѓунардоната научна и интелектуална јавност не ги познава оснвните факти во врска со македонскиот јазик.


На денешниот вонреден состанок академиците заклучиле – практиката на игнорирање на македонскиот идентитет не е во согласност со официјалните документи на ОН, каде во графите за идентификација на земјата се запишани македонскиот јазик и македонскиот народ. Со резолуцијата на ОН од 1993 предвидено е да се водат разговори со Грција во врска со името на државата во меѓународните организации, но предмет на тие разговори не е името на македонскиот јазик и македонскиот народ. Со чинот на премолчувањето на името на јазикот, одделни институции на ЕУ како да се разминуваат со начелата на ОН и УНЕСКО за заштита на малите и загрозени јазици и за јазична и културна разноликост.

Во соопштението од МАНУ, членовите на претседателството ја потсетуваат ЕК дека како основа на старословенскиот и црковнословенскиот јазик и писменост, јазикот на македонските Словени е еден од првите официјално признати четири светски и европски јазици на коишто се преведувале Светото писмо и се ширела христијанската писменост и култура покрај хебрејскиот, старогрчкиот и латинскиот. Академиците очекуваат дека во иднина македонскиот јазик со сите други атрибути на македонскиот национален и вкултурен идентитет, ќе биде уважуван како реален факт и нема да се повторат обидите за негово супституирање.

Сања Димитровска

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/i-manu-mu-pisha-na-fule

Оооооо, ХУМОР невиден. Зини земйо, проголтай ме, кога ни се вакви академиците !!!!!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Саше Иваноски на Јануари 10, 2012, 01:08:15
ОФАМАНАМАН: "Блек велвет" на македонското достоинство

http://globusmagazin.com.mk/?ItemID=D262AD44020D424BA2904069A67B7428

"Мамицу ви ибам"- викам јас.

"Дали е тоа закана"- прашуваат од канцеларијата на вмродпмнекуротресинската синекура?

"Да"!

"Ќе урнете се?"

"Нема да урнеме се туку се ќе урнеме"

-Ќе не ебете?

"Ќе ви ја ебеме мајката на сите"!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 15, 2012, 03:05:37
Истиот текст, малку понакитен  ;)

„Блу велвет“ на македонското достоинство

Став
Бранко Тричковски


                                      (http://www.picvalley.net/u/1524/147848904520093152531326635881jpxHYA0hnoA60hZq7hZR.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1524/147848904520093152531326635881jpxHYA0hnoA60hZq7hZR.JPG)

Дупката е феноменална.

Накитената арка само ја нагрдува дупката на достоинството што ја инкубира лабораторијата на Внатрешната ментално ретардирана организација (ВМРО). Тоа е маска, да не речам презерватив, што се става пред дефлорацијата на македонизмот како „плав сомот“ на манијакалноста што Денис Хопер ѝ го бутка во путката на Изабела Роселини во генијалниот филм на Дејвид Линч. „Блу велвет“ на македонското достоинство.

Можеме ли таа празнина да ја ослободиме од стегите на вмровскиот триумфализам? И да отидеме во потрага по ситуации во кои дупката нема да може да биде споменик ако споменик може да биде некоја дупка што ќе се договориме да ја пополниме?

„Мамицу ви ибам“ – викам јас.

„Дали е тоа закана“ – прашуваат од канцеларијата на вмродпмнекуротресинската синекура?

„Да“!

„Ќе урнете сè?“

„Нема да урнеме сè туку сè ќе урнеме.“

„Ќе нè ебете?“

„Ќе ви ја ебеме мајката на сите!“

Така, на една поголема група идиоти, им ги пренесов заклучоците од Собранието на комуњарите што се одржа на 17 јануари 2012 година во Горно Врановци.

Мали реплики на монументот се имплантирани на ушите на сите луѓе што до неодамна тврдеа дека се Македонци. Со тие имплантации ние можеме да се движиме низ светот како што говедата со жолти маркички на ушите се движат низ светот на месопроизводството. Од тие своевидни чипови точно може да се види во кој момент Македонецот решил доброволно да рееволуира во идиот, прво, и, второ, дека не е опасен за околината. Како што врз основа на жолтите маркички може да се утврди дека кравите не се луди или, ако се луди, на која фарма имаат полудено.

Веднаш по пуштањето во погон на Триумфекалната порта во Скопјанг, Европската комисија одлучи да им дозволи на Македонците да се движат низ бескрајните пространства на распаѓачката унија, без пасошиВеднаш по пуштањето во погон на Триумфекалната порта во Скопјанг, Европската комисија одлучи да им дозволи на Македонците да се движат низ бескрајните пространства на распаѓачката унија, без пасоши. Секој човек од Бившата република што ќе се фати за десното уво ќе добие дозвола да влезе во Унијата, се разбира, во придружба на локалните служби за хендикепирани лица.

- Јо паспорт-сер!

- Ај хев порта македонија – одговара нашиот човек – и се фаќа за десното уво на кое му е жигосана апликација на Триумфекалната капија во Скопјанг.

- Ок, мистер, Сестрите кармелиќанки, претставниците на Јунговиот институт во Виена и Центарот за достоинство на нациите од Берлин, ве чекаат.

Нема смисла да му докажуваме на светот дека не сме идиотиТоа е, браќа и сестри мои. Нема смисла да му докажуваме на светот дека не сме идиоти. Независно од фактите. Или токму поради фактите. Треба да ја прифатиме вистината и да го помолиме господа нашиот севишен да нè ослободи од разумното разбирање на дупките, на капиите, на триумфите, на номенклатурата наша црковна и општествена, на шансите на македонската ракометна репрезентација во Ниш, на Калиопа во Европа и така натаму и така наваму. Како што тоа го правеше до сега.

                                       (http://www.picvalley.net/u/2173/2620090713992293691326636120AJtwsl6iDbB1b63jJuVx.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2173/2620090713992293691326636120AJtwsl6iDbB1b63jJuVx.JPG)

Не постои идентитет во кој можете да умрете побесмислено. И да живеете без везе. Нема поголем хендикеп од македонизмот како идеологија и од македонството како општествено-политички амбиент што сте го прифатиле као норма на сопствената реализација. Зошто да ги малтретираме нашите деца?

Луѓето што предмалку беа на границата ги враќаат со истото комбе.

Меѓу луѓето што некогаш ги спасуваше Предраг Матвеевиќ и сегашните наши луѓе кои нема кој да ги спаси има голема разлика. Неговите „клиенти“ страдаа по линија на идејно-политичката диференцијација во едно апсолутистичко општество, а вторите страдаат по линија на една најобична општествена куротресина што на нацијата и’ се прикажува како демократија.

Сите знаеме дека на денешните страдалници кичмата повеќе им се крши со тешките чекрци на мотивации кои се различни од правната реакција на материјално-финансиските дубари за кои официјално се обвинети. Како што знаеме дека во однос на ова царство на злото комунизмот беше забавно џакузи на демократијата.

Може на прв поглед да се помисли дека за вториве нема кој да се заложи. Но, не е така. Секој ден читаме колумни посветени на жртвите на неофашистичката диктатура на Надвојводата Шарло. Добро, можеби недостасува некоја, како би рекол, золистичка или матвеевичевска моќ во тие пораки, но не би можело да се каже дека пораки нема. Некој ќе рече дека луѓето кои денеска чмаат во бескрајните притвори или на друг начин им се кршат човековите права не се од калибарот на некогашните анархо-либерали и националисти, што во многу случаи може да се земе како точно; но проблемот содржан во тортурата врз поединците останува јасно видлив дури и во квазидемократската магла на овој монструозен систем.

Во што е тогаш проблемот?

Можеби е тоа густината на сообраќајот во јавниот простор, густина во која до крајни граници се релативизираат значењата. Не сум сигурен дека Предраг Матвеевиќ денеска би се нафатил да го спасува Љубета Бошковски, односно речиси сум сигурен дека не би, но ако претпоставиме дека ќе седне и ќе превитка два листа хартија, тогаш можеме да кажеме дека ефектот од неговото обраќање ќе биде нула.

                                      (http://www.picvalley.net/u/2639/141194767783565288913266362371AI8phmtnaCpJ8f5HEfP.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2639/141194767783565288913266362371AI8phmtnaCpJ8f5HEfP.JPG)

Системот на медиумите, на политичката контрола и на општата акултурација е во состојба од тие обраќања да направи тоа што ветрот го прави со мочката на пијаната будала. Општеството кое живее во уверување дека тоа што го испуштаат низ гласните жици Влатко Илиевски или Маја Вукичевиќ е пеење, општеството кое не е во состојба да разбере дека режимот прави од централното подрачје на главниот град основа за трајно заебавање на светот со жителите во долината на Вардар, Брегалница, Црна и Радика, општеството кое во критична маса живее во уверувањето дека тоа што го продуцираат дебелите шуплоглави идиоти на груевистичкиот журнализам е телевизиско новинарство – тоа општество не може да го процесуира обраќањето на Кристофер Хиченс, да речеме, во случајот Бошковски, заборавениот Ќука или кој е да е друг маченик. Убиена е разликата меѓу доброто и лошото, меѓу правното и бесправното, меѓу вистинитото и лажното итн. Убиени се тие разлики за да може низ систематскиот процес на заглупавување да се контролираат масата и ситуацијата како што шкотските коли кучиња ја контролираат овчјата маса и пасиштата во северна Шкотска; а има мислења дека инфантилизирањето не е последица туку е причина за општата катастрофа.

Но, мислам дека една една друга разлика е поважна и, на некој начин, битна. Комунистичките страдалници, говорам во една генерална линија, се бореа против системот и во други прилики против самата држава ставајќи ја борбата за слобода како општ именител. Тоа ја обезбедуваше драматиката и епиката, би рекол, на судирот. Системот се репродуцираше и низ одредено ниво на тајност, на недостиг од информации. Луѓето што беа прогонувани имаа и реално и симболично значење и самиот судир имаше такви значења.

луѓето се кршат по системите на маалските пресметки меѓу послабите и појакитеДенеска се гонат за даноци и ситни криминали при што луѓето се кршат по системите на маалските пресметки меѓу послабите и појаките: си избегал во туѓо маало, а, е сега ќе видиш, пичка ти материна, си ја штипел мојата женска за г’з во ходникот на трети спрат за време на големиот одмор, а-ха, ние ќе ти покажеме што е штипење... Општа калакурница која остава впечаток за пресметка во рамките на фамилијата или за работи за кои пошироката заедница нема зошто да се нервира. Политичката димензија, се разбира, е важна, ама не е клучна: луѓето ја разбираат како пресметка во фамилијата или околу фамилијата, а не како работа битна за перспективите на општеството и државата. Биографијата на притворените ја олабавува епиката на конфронтацијата.

Страшна работа, испаѓа дека нема за што да се бориме и за кого да се бориме. И не само што испаѓа туку по сè изгледа дека така и е.

Извор: globusmagazin.com.mk

Колажи: Свирачиња

http://okno.mk/node/16241
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Саше Иваноски на Јануари 16, 2012, 05:43:44
Коџобашија - Со српското црковно пеење се омаловажува македонскиот православен народ

http://www.inpress.com.mk/default.asp?ItemID=224F8F9EC9058140A2B5FB7273900AF1
Охрид, 16. јануари 2012 (ИНПРЕС)
извор: Инпрес фото: архива

Несфатлива е одлуката на Синодот на МПЦ за повторно враќање на српското црковно пеење во црковно-образовниот процес во Македонија, вели Проф. д-р Јане Коџабашија во својот реферат поднесен на „Струшката музичка есен“, минатата година.

Синодот на МПЦ на својата седница одржана на 17-ти март 2011 година, ја донесе таа одлука. Без оглед на оваа одлука на МПЦ, во македонските храмови продолжува возобновувањето на традиционалното црковно пеење.

Според Проф. Д-р Коџабашија, одлуката на Синодот, загрижува повеќе, затоа што претставува смислена стратегија на просрпското крило во МПЦ.

- И тогаш кога по нешто повеќе од осум децении во македонските храмови повторно проличи црковното пеење од  свети-Климентовото предание, со една несфатлива одлука на Синодот на МПЦ српското црковно пеење повторно е вратено во црковно-образовниот процес во Македонија. Со тоа е омаловажен македонскиот православен народ и неговата вековна борба за самостоен културен развој, а ги охрабри оние кои од средината на 19-от век, па, се до нашиве дни, со сите сили настојуваат да ни го сотрат името. Која и каква да е причината за оваа одлука на Синодот на МПЦ, таа со ништо не може да се оправда, се вели во резимето на рефератот на Коџобашија.

Источно православната црковна музика, две илјади години опстојува во Македонија.

- Во сите цркви во Охрид има такво пеење, кое е дел од нашата традиција. Тоа е источно византиско пеење, кое денес на големи врати се враќа во Македонија, објаснува Гоце Ристески, член на Византискиот хор од Охрид.

Со потпаѓањето на Македонија под српска власт на почетокот на 20-от век, источното црковно пеење е заменето со српско или таканаречено мокрањчево пеење.

- Денес ние правиме обид да ја вратиме нашата вистинска традиција и конечно да го искорениме тоа пеење, бидејќи не е карактеристично за нашите цркви. На почетокот на 19-от век, има доста важни личности кои потекнуваат од нашите простори, кои во светски рамки имаат допринос за источно православната византиска музика. Тука се Јован Хармосин Охридски, Калистрат Зографски, се спомнуваат имињата на Манасиј Поп Тодоров. Еден од анонимните е Васил Иванов Бојаџиев. Благодарение на професорот Јане Коџобашија, неодамна откривме и публикувавме негов зборник, вели Ристески.

За реафирмација на црковното пеење од византиската традиција, дури во 2003 година Синодот на МПЦ донесе одлука за воведување на црковното пеење од старата традиција. Овој чекор, иако оценет како задоцнет, сепак наиде на воодушевување  од подржувачите на црковното пеење од византиската традиција во Македонија.

Но, одлуката на Синодот на МПЦ за изучување на црковното пеење од византиската традиција наиде и на прикриени, но, силни отпори кај еден  дел од македонското свештенство. Дел од свештенството не можејќи да се снајде со посложениот систем на византиското пеење, единствен излез гледаше во повторното враќање на српското пеење. (Крај)

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 25, 2012, 01:30:12
ИМАМЕ ПРАВЕН СИСТЕМ БЕЗ МОЌЕН И САМОСТОЕН ОБВИНИТЕЛ

 (http://www.picvalley.net/u/2407/914408310193966782513274944911ZqBrF8qW95MldpZamI5.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2407/914408310193966782513274944911ZqBrF8qW95MldpZamI5.JPG)

Цитат
Во ГЕМ клубот минатата недела се одржа тркалезна маса на тема која веројатно е најактуелна во земјава - пресудата на убиецот на младиот Мартин Нешкоски. Како што е познато, против единствениот обвинет Спасов е изречена првостепена пресуда - казна затвор во траење од 14 години, но имаше и изјава дека Обвинетелството нема да поведе нови постапки против евентуалниите соучесници во ова убиство. Ова беше повод пред заинтересираната публика да се расправа на некои елементи на судењето, при што модератор на разговорот беше Жарко Трајановски а негови гости беа Мирјана Најчевска, експерт за човекови права и Александар Нешковски, брат на починатиот Мартин Нешковски.

http://globusmagazin.com.mk/?ItemID=223DAFC2F37C8C43B60AAA239A889161
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 25, 2012, 01:39:31
СПАСОВ НЕ БИЛ НА РАБОТА А ОБВРЗАН Е ДА ЧУВА ТАЈНА

 (http://www.picvalley.net/u/1516/207218966218519987451327494991rbl50X068NE93LJUNfFj.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1516/207218966218519987451327494991rbl50X068NE93LJUNfFj.JPG)

Цитат
Има премногу конрадикторости во случајот на убиството на Мартин Нешкоски а "закоченоста" на дејствувањето на Службата за внатрешна контрола е посебно симптоматична и ја товари министерката Јанкуловска - вели проф.Фросина Ташевска Ременски

За професорката Фросина Ташевска Ременска шестиот ден од јуни минатата година е многу значаен - на тој ден бевме сведоци на две нешта - убиството на Нешковски и обидот за негово сокривање, како и она естено апсење на Љубе Бошковски

http://globusmagazin.com.mk/?ItemID=68E84E8ECC28BF4785711C8FE5739F2B
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 25, 2012, 01:56:14
МЕДИУМИТЕ СЕ ПОСТАВИЈА НЕКРИТИЧКИ ВО ОВОЈ СЛУЧАЈ

Цитат
Новинарите доста некритички се однесувале кон овој настан а некои цело време играле улога на владини микрофон - сметаат присутните во дебатата

Според медијаторот во расправата за пресудата на Мартин Нешкоски, што се одржа на 19 јануари во ГЕМ клубот, индикативна е поставеноста на медиумите во овој правосуден и полициски случај.

- Мислам дека тие во еден дел медиумите со првите реакции ја прифатија верзијата на полицијата дека на Мартин Нешкоски му се слошило. И потоа имаше главно некритичко прикривање на вистинскиот настан со некритичко известување за убиството или со подвлекување на полициската верзија на настанот.

Цитат
http://globusmagazin.com.mk/?ItemID=9E5532A2A5AFC34DB84523E339EEFAE4
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Јануари 27, 2012, 10:34:39
"Скопие 2014": Заприличва ли македонската столица на Дисниленд?

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/reportazhi/story/610956906-Skopie_2014_Zaprilichva_li_makedonskata_stolitsa_na_Disnilend.html
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Јануари 27, 2012, 12:29:44
Историята на Македония - между лъжата и истината

Гледайте филма на Иван Георгиев тази събота  в "bTV Репортерите" от 19:30 ч.

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/videos/video/2063090060-Istoriyata_na_Makedoniya__mejdu_lajata_i_istinata.html
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јануари 28, 2012, 11:22:09
ОФАМАНАМАН: Црквата ќе цркне ако им се остави на верниците

Цитат
Со мала доза на нескромност можам да кажам дека пред извесно време јас тврдев дека македонскиот плурализам е варијанта на социјалистичкиот сојуз во кој улогата на сојузот на комунистите ја игра внатрешната македонска контрареволуционерна инсталација.

И што!? Ништо!

Ние немаме проблем со деформациите на еден систем туку со системот како општа деформација. Ако не сакаме да бидеме соучесници во злосторството (Нешковски), треба да се стремиме да го урнеме системот, а не да инсистираме на правда во рамките на далаверата за која имаме свест.

http://globusmagazin.com.mk/?ItemID=1E09974BB945AA42857D49904D836C3C
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Февруари 08, 2012, 04:55:31
;D ;D ;D

Дали Македонците се потомци на Силјан Штркот?

http://www.mkd.mk/11709/makedonija/ilija-casule-siljan-strkot/

Оваа приказна е длабоко симболична и вгнездена тука од најстарото минато до денес. Бригиското наследство во Македонија е многу поголемо отколку што претпоставуваме, особено во периодот на симбиозата со Словените и влијанието врз нив. Од сето ова произлегува дека Силјан има длабока историја, традиција и значење за нашиот народ.

Кој бил Силјан Штркот? Дали приказната има подлабоки корени или е измислена од Марко Цепенков? Ако не е измислена, каде се корените на оваа оригинална македонска приказна?

Ова се прашањата за кои Илија Чашуле, еден од најекспонираните светски македонисти, потрошил неколку години истражувачка работа. Повеќе децении трае фасцинацијата од оваа оригинална и специфична приказна и на македонистите и на македонските писатели.

Според Чашуле, се работи за една навистина оригинална приказна, која е долга, прецизна, полна со податоци, а од наратолошки аспект едноставно не му остава простор на читателот во однос на нејзината вистинитост. Целата приказна е проткаена со многу податоци, датуми, места и провејува убеденоста на раскажувачот дека се= што се кажува во приказната е вистина.

За фасцинацијата и значењето на оваа приказна Блаже Коневски напишал: „Ако штрковите воопшто носат пород, ние сме породот на Силјан Штркот… Македонската современа проза никнува од приказната за Силјан Штркот“.

Во своето истражување за корените на приказната македонистот Чашуле дојде дури до 4.000 години во минатото и до божеството Силенос на племето Бриги, кое живеело на територијата на денешна западна Македонија.

Силенос било многу смешно божество – безобразен старец, со сплескан нос, влакнест, пијаница, кој со мев полн со вино постојано шетал качен на магаре, а самиот имал уши и опашка на магаре. Од сите прекажувања се работи во основа за воден човек, човек што во секој момент можел да се претвори во вода. Сетете се и на приказната за Силјан Штркот.

Идентификацијата на Силенос секогаш одела заедно со водата, која е суштествена во неговото живеење.

Во однос на етимологијата на името Силенос – Силјан, Чашуле уште во своите претходни истражувања за бурушарскиот јазик кај Хунзите (со докажано индоевропско потекло), од Пакистан го регистрирал името Силиум. Силјан се изведува од индоевропскиот корен *swel- сок, течност, вода.

Своето истражување за корените на оваа приказна, Чашуле го продолжува со речникот на презимињата во Македонија од пописот во 1961 година. „Во тој речник избројав вкупно 1.542 презимиња (Сиљанов(а), Сиљаноски(а), Сиљановски(а)) со овој корен. Повеќето од овие презимиња беа регистрирани во Охрид, Битола, Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Кичево… Случајно или не, ваквата територијална дистрибуција на овие презимиња целосно се поклопува со територијата на живеење на Бригите од пред 4.000 години“. Исто така, неговото истражување покажало дека презимиња со овој корен воопшто не се регистрирани во западните и источноевропските словенски јазици. И оние што Чашуле ги пронашол во Русија биле всушност доселеници од Македонија.

Значи, заклучува Чашуле, се работи за многу стари елементи што ги наоѓаме во нашата приказна за Силјан. Елементи од секојдневието на Бригите, племето што тука живеело уште од пред 5 илјади години, кои докажуваат дека приказната не е измислена. Напротив, оваа фасцинантна и многу оригинална приказна има длабоки корени токму на оваа територија. Тука се надополнуваат и елементите за штркот, за родителите на Силјан, нивните имиња Божин и Божиница, за името на неговата жена, Неда и синот Волкан…

„Оваа приказна е длабоко симболична и вгнездена тука од најстарото минато до денес. Бригиското наследство во Македонија е многу поголемо отколку што претпоставуваме, особено во периодот на симбиозата со Словените и влијанието врз нив. Од сето ова произлегува дека Силјан има длабока историја, традиција и значење за нашиот народ“.

(Од предавањето на професорот Илија Чашуле од Универзитетот Меквори во Сиднеј, одржано на 1 февруари на Филолошкиот факултет во Скопје)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 14, 2012, 09:43:57
Баравте да се штеди? Штедете сега во темница!

Цитат
Нашава ни влада е ептен романтична. Синоќа ни ги изгасна светлата и не остави на свеќи да го дочекаме празникот на вљубените. Да де, да, знам дека не го славите сите, ама сепак, мора да признаете дека ова е доста слатко. И да, нормално дека се зезам. Луѓе, дај пазете по темнициве, да не паднете на мразов, да скршите нешто, или да не ве ограби некој.
...
И за крај, малку посветло и порозево. Не знам дали слушнавте, ама премиерот синоќа бил на иста маса со Анџелина Џоли и Бред Пит. Не се секирајте, договорено е се, ќе не посвојат сите, топтан, цела држава! Збогум сиромаштијо!

http://www.plusinfo.mk/mislenje/435/Baravte-da-se-shtedi-Shtedete-sega-vo-temnica
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 15, 2012, 12:56:38
Македонија нема струја, но ја спасува Србија

Цитат
Во услови кога Македонија прогласи енергетска криза и забрана за извоз на електрична енергија, српските медиуми јавуваат дека земјата обезбедила наша струја. Владата, очигледно, задоцни со забраната за извоз што ја донесе во понеделникот, а која ја искористи нашиот северен сосед, па минатиот викенд си увезол струја од нас. Кој и' помогна на Србија да земе наша струја во услови кога ние бараме струја од увоз? Прстот се вперува кон гасната централа „Те-то“. Но, од „Топлификација“, која поседува 20 отсто од централата, велат дека струјата не ја продале директно, туку преку овластени трговци. Или, во случајов, тие струја и' продале на „Ген-и“, словенечка компанија за трговија со струја, која има фирма во Македонија, а со која „Те-то“ имал склучен договор за продажба на електрична енергија во февруари.

http://www.utrinski.com.mk/default-mk.asp?ItemID=758E99C7BB1A0B41933EF153C14B1425
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 17, 2012, 03:10:04
Му се извинувам на македонскиот народ

                          (http://www.picvalley.net/u/2233/42076338219466635601329487565RwiLs2oGZZU03eKrp1sN.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2233/42076338219466635601329487565RwiLs2oGZZU03eKrp1sN.JPG)
Став
Мирослав Грчев

Цитат
На режимот не му пречат неговите монструозни дела, туку изјавите на поединци кои мислат поинаку. Не им пречи што ТИЕ потрошија милијарда евра на проаганда, што воспоставија дефакто неуставен, недемократски, тоталитарен режим, кој владее со корупција, страв и пропаганда; што ТИЕ го понижија и потчинија македонскиот народ со измама и злоупотреба на демократската младост на Македонија; што ТИЕ го доведоа во прашање идентитетот на народот со измислување на криминално неодговорни идеи за нашата историја; и, конечно, што ТИЕ ги изградија најглупите градби во вселената во центарот на престолнината и ја изложија нацијата на потсмев и понижување пред целиот свет. Не, тие за најголемо злосторство во случајов го сметаат мојот обид пред бугарската телевизија да го спасам образот на нацијата со изјавата во која тврдам дека не сме сите идиоти туку само група на поединци: „Само дилетант, само будала може да зборува за македонска култура или за македонска историја во предисториско време, во неолит или во палеолит. Тоа во нормални земји би требало да служи како граѓа за пародии или комедии, а кај нас на тие луѓе им даваат микрофони и говорници за да го срамат македонскиот народ“.

http://okno.mk/node/17112
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 28, 2012, 01:14:36
Адеми ги скара Македонците во Австралија

 (http://www.picvalley.net/u/1546/187338337810792472591330387726pndk1jJboo4RIdn4GGWX.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1546/187338337810792472591330387726pndk1jJboo4RIdn4GGWX.JPG)

Цитат
Со предупредувачка СМС порака, испратена од извесен Игор Александров, денеска биле вжештени мобилните телефони на  австралиските политичари кои се домаќини на македонската делегација предводена од Трајко Вељаноски, претседател на македонскиот парламент, која од вчера престојува во Австралија.

Во оваа порака се предупредуваат австралиските политичари дека во македонската делегација има и еден лидер на екстремистичко терористичко движење кое ја нападна Република Македонија и изврши дела против човештвото во 2001, во борба за етнички чиста Голема Албанија. „Адеми е на американската црна листа на лица кои се сметаат за закана за маѓународните напори за стабилизација на Западен Балкан… Овој човек не го заслужува нашето гостопримство“.

http://www.mkd.mk/16248/udarna-vest/ademi-gi-skara-makedoncite-vo-avstralija/
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Февруари 29, 2012, 01:46:37
САМО АБСУРДИСТАНЦИ МОЖАТ ДА РАЗМИСЛУВААТ НА ВАКОВ НАЧИН :

Да посветуваме силно внимание на економскиот развој, да развиваме повеќе односи со неврзаните земји, со Руската Федерација, да развиеме посилни односи со Кина, со Индија.
Ристо Никовски, поранешен дипломат.

Може ли Македонија без НАТО и ЕУ?

Цитат
Прилично јасните и директни пораки што ги упатија генералниот секретар на НАТО, Расмусен и амбасадорот на САД во Македонија, Пол Волерс кои освен дека без решение за спорот за името Македонија не треба да се надева на членство во Алијансата содржеа и конкретни повици до премиерот Груевски за поголема флексибилност и прагматизам како и повикување на позитивните примери од регионот за постигнување компромис, што, како што рече Волерс, подразбира попуштање во име на решавање на поголеми проблеми.

http://www.makdenes.org/content/article/24499942.html
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 07, 2012, 06:51:39
ЗОШТО ВЛАСТА ШИРИ ПЕСИМИЗАМ КОГА СЕ ВО ПРАШАЊЕ ПРЕГОВОРИТЕ СО ИМЕТО?

Цитат
Аналитичарот Петар Арсовски вели дека изјавата на Груевски дека нема решение ниту за пет години во спорот со Грција е само тактика а Алајдин Демири вели дека изјавата го претставува премиерот како несериозен преговарач

Можеби само неколку дена пред средбата со неговиот грчки колега Пападимос, премиерот Груевски призна дека нема големи очекувања од претстојната средба.

http://globusmagazin.com.mk/?ItemID=306CA1B7B26EF74498EC6D873ECF9F2C
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 19, 2012, 04:44:11
Ограбена куќата на поранешниот претседател Трајковски

Цитат
Во еден часот попладне, во саботата крадецот оперирал додека домаот бил празен. Веројатно го познавал просторат па се сетил да ги откроне сензорските сијалици и да ја исклучи струјата.

На првиот кат упаднал во спалната соба и од плакарот и комодата успеал да го одземе вредниот накит. Вилма трајковска во полицја пријавила дека недостасува повеќе обетки со украсни камења, неколку женски прстени, две бурми, четири ланчиња со тенка и едно со дебела плетка, неколку привезоци неколку ланчињ абижутерија, брошеви, обетки Сваровски, колекција на Охридски бисери, рачни часовници и парични средства во износ од сто британски фунти. Крадецот се качил и на поткровјето од каде украл еден лаптоп.

http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/ograbena-kukata-na-poraneshniot-pretsedatel-trajkovski
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 23, 2012, 06:36:45
Министерот Попоски од Димас побара разумен пристап за името

Министерот за надворешни работи Никола Попоски на неговата последна средба со грчкиот колега Ставрос Димас, вчеравечер во Брисел, побарал разумен пристап кон прашањето за името, и која е главната пречка за членство на Македонија во НАТО и почнување преговори со Европската Унија. Според засега неофицијални информации, Димас не покажал дека има поместување со грчките позиции затоа што во моментов Атина е преокупирана со други проблеми, вклучувајќи ги кризата и престојните предвремени парламентарни избори. Грчкиот шеф на дипломатаријата повторил дека Грција е подготвена да и даде силна поддршка на Македонија за членство во НАТО и во Европската Унија, но треба да се реши спорот со името. На средбата во Брисел се разговарало за регионалните прашања и за непродуктивните блокади. Двајцата министри се сретнале на маргините на работната вечера за време на состанокот на министрите за надворешни работи на земјите-членки на ЕУ и на земјите-кандидати за членство.

Попоски и Димас зборувале за регионалната соработка, меѓу другото, и во контекст на претседателството со Процесот за соработка во Југоисточна Европа, кое Македонија ќе го преземе од Србија во јуни годинава. Попоски зборувал и за актуелните прашања за евроинтеграцијата на Македонија, во контекст на потребата за напредок во пристапувањето кон ЕУ, соопшти министерството за надворешни работи.


http://sky.mk/makedonija/18439-2012-03-23-16-53-28
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Март 31, 2012, 09:15:00
Претседателот Иванов откри: Лихнид Македонецот му бил другар на Колумбо!?

Цитат
Претседателот Ѓорге Иванов, средбите со странци (политичари и бизнисмени) најверојатно ги користи и за да им раскажува колку се Македонците древен народ. Според извори на Плусинфо, по теоријата за името на Пакистан дека е кованица од македонскиот јазик Пак(ти )стани, во последно време шефот на државата отишол и подалеку. Сега тој на странци им раскажувал дека на Кристофер Колумбо најдобар другар му бил Македонец, кој според него се викал Лихнид. Ова изворно, вчера од шпанската консалтинг компанија и амбасадорот од таа земја го слушнал и градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски.

http://www.plusinfo.mk/vest/38653/Pretsedatelot-Ivanov-otkri-Lihnid-Makedonecot-mu-bil-drugar-na-Kolumbo
 ;D  ;D  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 01, 2012, 10:55:56
ОФАМАНАМАН: Одумирање на политичките бронтосауруси

БРАНКО ТРИЧКОВСКИ

Цитат
Несразмерот меѓу големото тело (физичко и идејно) и малиот мозок ја открива Внатрешната македонска револуционерна организација како политички бронтосаурус кој нема никакви шанси да ја преживее жестоката Јура на постмодерната пресметка. Тоа, можеби, не изгледа така од перспектива на поситните видови во македонското животинско царство, но ние што сме надарени (ха, ха, ха) да гледаме на општественополитичките и историски процеси од стратосферата на рационалноста и на ослободеноста од какви и да е функционални оптоварувања, јасно гледаме дека ѕвездените мигови во еволуцијата овој монструм ги има доживеано за време на таканаречените парламентарни избори во 2008 година и дека оттогаш наваму животното минува исклучително важни етапи на забрзаниот процес на сопственото одумирање со јасна тенденција, конечно, да исчезне од историските хоризонти.

http://globusmagazin.com.mk/?ItemID=05A3C9F3E88D764592EF0DF63B48C7BA

ETE ДО КАДЕ Я ДОТЕРАВМЕ. И ЛЕВИ И ДЕСНИ ДА ГО ГНАСАТ СВЕТОТО ИМЕ В.М.Р.О. !
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 03, 2012, 01:06:23
Акционерот ПИОМ ќе си ги зголеми приходите преку измени на закони

Државниот фонд за пензиско и инвалидско осигурување (ПИОМ) годинава очекува 160.000 евра од дивиденди или само 0,4 отсто од номиналната вредност на целото негово портфолио.
 
Овој „мртов капитал“ е распореден во повеќе од 150 домашни компании. Поради тоа, известува порталот МКД, Владата планира да воведе мерки со кои ќе ја подобри ефикасноста при оплодувањето на портфолиото акции што го поседува ПИОМ.
 
Начелно се размислува да се направат законски измени и да се понудат две опции на компаниите во кои ПИОМ имаат приоритетни акции. Прво, секоја компанија ќе биде обврзана секоја година да плаќа на ПИОМ дивиденда од најмалку 10 отсто од номиналната вредност на акциите кои ги поседува ПИОМ, наместо само 2 отсто од нивната номинална вредност, како што е сега.
 
Втората можност е да им се даде можност на мнозинските акционери или на менаџерските тимови на компаниите да ги откупат акциите на ПИОМ по номинална цена.


http://www.plusinfo.mk/vest/38925/Akcionerot-PIOM-kje-si-gi-zgolemi-prihodite-preku-izmeni-na-zakoni
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Април 04, 2012, 11:32:49
Шумадия пресс приказуие: Биди хунза, биди горда хунза!

Цитат
"Прекрасна прошетка низ македонската родољубива историја", запишал меѓу другото Милошоски.
Директорот на Музејот, Бранислав Светозаревиќ ни откри дека најчести коментари во книгата се "Јас сум горд Македонец или Македонка" и "Ваков музеј одамна ни требаше". Токму таков впечаток, на пример, ставил внукот на Питу Гули, Стефан.

Ја издвојуваме и мислата на ќерката на Методија Андонов Ченто, Марија Јакимоска.
"Музејот е извонредно осмислен. Македонската борба за осамостојување е на голема жалост исполнета со многу жртви - и тоа воглавно од сопствените сонародници предадени и убиени. Емоциите што ги предизвикува секој период за мене како ќерка на Методија Андонов Ченто се посебно болни затоа што мојот Татко својот живот го вградил во осамостојувањето и обединувањето на Македонија", пишува Јакимоска, оставајќи ја голема буквата т, кај Татко.

Многу ја сакам Македонија и името не сакам да го смениме
Меѓу записите од посетители Македонци, чести се и коментарите "Македонија - вечна". Од поинтересните во книгата ги избравме "Да се биде Македонец е императив и обврска...", "Ванчо Михајлов и Тодор Александров не заслужуваат место во Музејот", "Многу ја сакам Македонија и името не сакам да го смениме"... Меѓу малкуте негативни, посебно интересен е "Музејот е катастрофа од сите можни аспекти". За крај, ја пренесуваме пораката од студент, "Обавезно да дадете студентски попуст".

А на крајта нели мора да се напише нешто против бугарашите и името не го менуваме  ;D:

http://vecer.com.mk/?ItemID=4C88563CD0AFFE47A3640C8E588D2B06
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 05, 2012, 01:01:14
Цената на јагнешкото месо и до 500 денари за килограм

Цитат
Јагнешко месо од идната недела ќе поскапи и до 500 денари за килограм, најавуваат трговците. Причината за ова е што ова месо ретко може да се најде во домашните маркети и месарници, бидејќи голем дел од македонското јагне е веќе извезено за европскиот пазар и регионот.
Моменталната цена на јагнешкото месо е од 350 до 370 денари за килограм, а пред Велигден трговците предвидуваа повторно поскапување.
Од почетокот на месецов се извезени рекордни 120.000 јагниња од Македонија, извести денешен „Дневник“. Најмногу, околу 94.000 јагниња, завршиле на италијанскиот пазар, 10.000 јагниња кланиците успеале да ги продадат во Грција, околу 14.590 јагниња во Хрватска и 1.100 јагниња во Црна Гора.

http://www.plusinfo.mk/vest/39121/Cenata-na-jagneshkoto-meso-i-do-500-denari-za-kilogram
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 13, 2012, 10:15:15
Се актуелизира изградбата на Коридор 8

Повторно се актуализира изградбата на 157-те километри железничка пруга на Коридорот 8, на исток кон Бугарија и изградба на нова пруга кон Албанија.
Цитат

Според студијата изработена од српска фирма делот од 88 километри кон Бугарија ќе почне да се гради од следната година, треба да се заврши за шест години. За пругата кон Албанија, Железница Инфраструктура наскоро ќе избере нова фирма која ќе го прави проектот. Дел од парите се веќе обезбедени.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&egId=14&eventId=89958
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 14, 2012, 10:57:22
Зачудената Алиса

Ако вака продолжи веќе ни чудо не ќе може да нe спаси... Пишува Горан МИХАЈЛОВСКИ

Цитат
1   Чудни чуда се случуваат во Македонија. Петкратно убиство во близина на Скопје завчеравечер, а министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска се појави дури вчера доцна попладне лично, а не преку соопштенија да повика да не се шпекулира за да спречи натамошно насилство. Во вакви моменти се гледа дали функционира државата. Во вакви моменти ми треба премиерот Никола Груевски да ми каже дека има контрола на ситуацијата. А не кога се слика на отворање на бензински пумпи и на толкување чудни појави во црква. Во вакви моменти ми треба министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска да ме убеди дека знае да ја организира работата за да се чувствуваме безбедно. А не да се чуди што чудо ја снашло на Велипеток, и тоа 13-ти, исто како што се чудеше како во Македонија нелегално влегле 1.000 покер апарати за нелегални казина.
Вчера денот требаше да почне со нив. А не со шпекулации. Што чекаа повеќе од 15 часа? Да излезе со изјава амбасадарот на САД Пол Волерс, како пред еден месец по двојното убиство во Гостивар и да ги повика нив да си ја вршат работата? Или пак се надеваа на уште некоја изјава на владиката Агатангел за да фрли анатема на сите што не мислат како нив, за секој случај, оти некој може пак ќе побара оставка од министерката? Или, наједноставно им е да се пуштат шпекулациите по медиуми, да се подгрева говорот на омраза на Фејсбук и да се пребројуваме колку Албанци и колку Македонци се останати. Да се давиме во калта. Па после, сите ќе се чудиме што чудо нe снашло. Ама, ако вака продолжи веќе ни чудо не ќе може да нe спаси.

http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=F566825E8DB6A64BB6BFF2BF1CA3CC55
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 14, 2012, 09:40:38
Груевски наместо во Скопје, на полноќна литургија во Тетово  :o  :o  :o

САБОТА, 14 АПРИЛ 2012 21:20    МАКЕДОНИЈА

Премиерот Никола Груевски, вечерва за прв пат ќе се појави во јавноста по страотниот настан близу Скопје, но не во Скопје, туку во Тетово.

По повод големиот христијански празник Воскресение Христово Велигден, претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски вечерва ќе присуствува на свечената полноќна Велигденска литургија во Соборниот храм Свети Кирил и Методиј во Тетово, информираат од владиниот Сектор за односи со јавноста, а објавија медиумите блиски до власта.

Граѓаните преку социјалните мрежи и натаму го бараат премиерот Никола Груевски, да ги смири, по завчерашното злосторство врз петмина недолжни граѓани.

Груевски, денеска јавно не упати ниту една порака до семејствата на жртвите и граѓаните. Премиерот не беше виден ни на погребот на убиените.

Граѓаните се во немир и тага, во време кога владините служби само штуро известуваат за злосторството близу Скопје, а државата не прогласи ден на жалост. Провладините медиуми се обидуваат да информираат само накратко за настанот, но не ги испочитуваа жртвтите, бидејќи телевизиите во сопственост на пратеници од власта, ечеа со концерти и разна музика.

Граѓаните во недостиг на информации кај македонските медиуми, најчесто се информираат преку медиумите од Србија кои шпекулираат или можеби знаат нешто повеќе за тоа што всушност се случува во Македонија.


http://sky.mk/makedonija/20182-%D0%93%D1%80%D1%83%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%BE-%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%98%D0%B5,-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%9C%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D0%A2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE.html

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 15, 2012, 02:06:55
ПОСЛЕ ПОГРЕБОТ, КОНЕЧНО ПРИСТИГНА И СОЧУСТВОТО  :o  :o  :o

Груевски: Им порачувам на убијците дека ќе ги стигне казна и од законот и од Бога

Премиерот Никола Грувски и претседателот Ѓорге Иванов денеска изразија сочувство до семејствата на петтемина убиени и им порачаа на убијците дека правдата ќе ги стигне.

Цитат
Премиерот Груевски им испрати порака на убијците кои одзедоа пет животи кај Смиљковското езеро дека казната ќе ги стигне и од законот и од Бога.

- Овој настан не погоди до срж, меѓутоа мораме да останеме исправени, да продолжиме да се справуваме со предизвиците. Сакам да им испратам порака и на сторителите на овој настан дека кога тогаш правдата ќе ги стигне и казната ќе ги стигне - и од Законот и од Бога, ако воопшто разбираат што значи тоа, посочи премиерот Груевски.

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=90010
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Април 24, 2012, 06:26:59
Бреи а како во наидобрите времина на србо-комунизмот, кога партискиот секретар бил државен секретар! А и ДПМНЕ станува Социјалистички сојуз на работниот народ на Југославија ССРНЈ, браво бе!

Цитат
Државниот секретар на партијата Кирил Божиновски за весникот Дневник вели дека партијата се шири и преминува во движење.
Цитатот е од http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=90375

Кирил Божиновски е генерален секретар на ДПМНЕ  http://vmro-dpmne.org.mk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=47&Itemid=88

ССРНЈ http://en.wikipedia.org/wiki/Socialist_Alliance_of_Working_People_of_Yugoslavia  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 24, 2012, 06:29:40
ЛДП: Најскапата врба чини 218 евра!

ВТОРНИК, 24 АПРИЛ 2012 14:22   
 
-Според каталозите на било која организација која се занимава со производство на расад и садење на дрва најскапата врба чини околу 218 евра – изјави на денешната прес-конференција членот на ИО на ЛДП, Зоран Шапуриќ.

Либерално-демократската партија го проблематизираше засадувањето на екстремно скапите врби (250,000 евра) во Вардар.

- ЛДП бара да им се објасни на граѓаните на Македонија и на севкупната македонска јавност како е дојдено до оваа енормно висока сума и да се даде детална спецификација за сите трошоци во врска со поставувањето на врбите. Ова уште повеќе во услови кога оваа сума може да се искористи за низа други попотребни работи во Скопје и кога државата и градот се задолжуваат. Во прилог на ова оди и исчудувањето на експерите од областа на шумарството за сумата за поставувањето на врбите, рече Шапуриќ.


http://sky.mk/makedonija/20797-%D0%9B%D0%94%D0%9F-%D0%9D%D0%B0%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8-218-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B0.html
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 25, 2012, 10:19:59
Попоски побара од Ки-мун да престане игнорирањето на пресудата од Хаг

Да се врати правната сигурност во односите меѓу Македонија и Грција побара шефот на дипломатијата Никола Попоски на средбата со генералниот секретар на Обединетите нации, Бан Ки Мун.

Разговорот Попоски-Ки Мун во Њујорк траеше половина час.

- Побарав да се зајакне кредибилитетот на Меѓународниот суд на правдата како орган на Обединетите нации и да се почитува пресудата од Хаг. Македонија е посветена на почитување на обврските и таков пристап очекуваме од Грција – изјави Попоски за „Дневник“ по средбата со првиот човек на светската организација. Претходно, шефот на дипломатијата имал и работен ручек со посредникот Метју Нимиц.

Разговорите на Попоски во Њујорк се одвиваат неполн месец пред одржувањето на самитот на НАТО во Чикаго. Но, можноста Нимиц да понуди конкретен предлог, со цел Чикаго да се претвори во самит кој Македонија ќе го памети, е спречена поради изборите во Грција закажани за 6 мај.
[/size]

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=2F5FCB3B5DD4D0449BDDAF63AAEFD0C6
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Април 25, 2012, 11:50:36
 :o
http://vest.com.mk/?ItemID=49A174EA7F249C47B0E3F7BE3EC4B840
МИС И МИСТЕРОТ НА МАКЕДОНИЈА ЗА 2011

(http://vest.com.mk/WBStorage/Articles/6F30A74F659F904D9BF728212653CECE.jpg)
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Април 26, 2012, 05:00:24
Трибина на Платформа: Се создава братство на браќа и сестри во екстатичен танц околу племенски оган

Цитат
„Кризата на македонската уставност“ беше темата на која денеска во хотелот Александар палас инцијативата на интелектуалци „Платформа“ одржа трибина.
Професорот Љубомир Данаилов Фрчкоски истакна дека бесчуствителноста и кризата на македонската уставност е  врв на сантата, која од општество во кое важат нормите и правилата и каде уставноста е од круцијална важност, се движи кон општество на емоции, племенски врски и новопронајдено братство.
- Имаме акумулација на три важни моменти: економско колабирање, меѓуетнички тензии кои повторно се јавуваат, а генералната рамка на сето тоа е рушење на уставната хиерархија - изјави Фрчкоски и нагласи дека се руши правната сигурност за сопственоста и слободата на претприемаштво како уставно заштитени категории.


http://www.plusinfo.mk/vest/41290/Tribina-na-Platforma-Se-sozdava-bratstvo-na-brakja-i-sestri-vo-ekstatichen-tanc-okolu-plemenski-ogan-
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Април 26, 2012, 07:32:26
Во контекст на братсвото и кадрите на ДПМНЕ ... ;D
Цитат
Паралелно со внатрешните промени, се договара и амбасадорскиот колач. Според сознанија на Алфа - веќе се распределни местата во неколку влијателни европски метрополи - наводно Јован Донев е определен за Лондон, Слободан Чашуле за Мадрид, Панде Лазаревски во Романија, Даниела Караѓозовска во Загреб, Лазе Еленовски во Белгија

Јован Донев - антички ДПМНЕ-евец  ;D, политичката кариера ја започнува во СДСМ и максимумот му е во 1997 кога е претседател на СДСМ за Град Скопје. Арно ама Црвенковски гледа каква шупелка е и  го менува за неполни 6 месеци. 2005 е главниот идеолог позади Трифун ама брзо го напушта кога гледа дека Трифун нема намера да се ангажира во поголема политика. Идеално плива во сегашното ДПМНЕ, голем Бугаромрзец и еден од античките идеолози. Автор на приказната за евроскептици во МКД, тој и керка му  ;D  ;D.

Слободан Чашуле - лик ала Филип Петровски, но от род! Секако Бугаромрзец со тапија, од голем југословен до античка хунза, се за коска.  ;D

Панде Лазаревски - овој ми е омилен, познат по тоа што истроши 3 години да ги шета месните комитети на ДПМНЕ и да ги убедува дека сме потомци на сашко педало.  Политичката кариера ја започна со СДСМ во 91-92 арно ама овие увидоа дека е.... Како и да е, еден од идолошката АНТИЧКА четворка на ДПМНЕ заедно со хорхе,саркањац (или серанац ли како се викаше), донев евроскептикот.

Другите се приказна за себе...друг пат за нив, но секако се правоверни антички хунзи!  ;D

Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Мај 17, 2012, 10:40:02
http://www.makedonija24.mk/content/show/CatId/10/ContentId/13421
 ;D ;D ;D

оваа ме потсека на наисветлите моменти от југословенскиот самоуправен комунизам, кога југославија беше „лидер“  во сичко, толку лидер шо дури и јапонците пагаа на газ кога ке „увереа“ за чудесиите на самоуправениот комунизам.
Нејсе типчето зима мин 2500 евро заплата плус безлимитна кредитна картичка плус слижбени командировки плус, плус...така да очекувам да каже дека интерент и ГСМ технологиата е измислена от македон додека се галеле со сашко педало у паљурци кај Богданци на тревата.  ;D
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Мај 26, 2012, 05:44:39
Групна онанија на величествениот подарок от београд...

Македонија доби музејска копија од Златната маска

Цитат
Музејска копија од Златната маска пронајдена во Требениште денеска во Скопје и врачи на министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска нејзиниот српски колега Предраг Марковиќ. Златната маска од Требениште се чува во Народниот музеј во Белград.
http://kurir.mk/makedonija/vesti/72266-Makedonija-dobi-muzejska-kopija-od-Zlatnata-maska

разбира се марсолите и плувачките се чуваат за Бугарскиот „окупатор“ кој ги има „ољачкано“ античките и библиски македонски вселенски и  вонвселенски  старини.

Напомена: користенето на србската дума београд и „ољачкано“ е намерна за да се долови автентичен миг!
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Јули 26, 2012, 07:59:05
Нов текст на академик Д. Митрески:

http://off.net.mk/pisma-na-chitateli/raport-od-pariz-do-moite-prijateli

Цитат
РАПОРТ ОД ПАРИЗ ДО МОИТЕ ПРИЈАТЕЛИ

Париз е преценет град ко ретко кој. Ја мислам дека у историјата на човечката цивилизација ни собраните дела на Данило Коцевски не се толку преценети ко Париз!

А што се тиче архитектура – поприлично глупа. Петоспратни згради со шармантни ролетни и убави покриви - не е лошо на прв поглед, ама после изминати десетици километри имаш чувство ко да си у некој вечен дежа ву перпетуум мобиле. Те једно, те исто, те једно, те исто... Ко оние позадините од цртаните филмови на Хана и Барбера. Едно време почнуваш да се гушиш и да бараш било каков спас од тој минотауровски лавиринт, некаква ширинка или урбанизирана ливатка (ја, на пример, застанав на гробишта за да се успокојам троа, пошто само таму архитектурата им е разноврсна).

Од време на време ќе се појави некој Сен Курназ Атанас ду Шевал, или некаква си палата која е битна само по тоа што ја изградиле некојси Ојлевци или Дојлевци (ко у народнана песна: "Сега Луј 13-ти градеше, на Луј 14-ти му е редот"). Имаш чувство дека сета архитектонска историја на овој град е базирана на владетели кои едни на други си љубомореле ко некојси кумановски комшии: "А Наполеон ли је изградија амбар на два спрата? С'г ја ќе изградим кокошарник на четири, да му га јебу видик до пладне!".

А за да се разбие сета таа монотонија, на секое ќоше имаш по еден автентичен француски локал: буланжери ет патисери (таму доручкуваш), бар (таму пиеш кафе и вино) или пак брасери (таму вечераш за скупи пари, ко кујзнае кај да си!).

И не дај боже масичките надвор да не се тркалезни, а келнерите да не се облечени ко типичен гарсон од амерички филмови! Просто душава ми плаче по супер-модерниот дизајн на "Лаика"...

Ајфеловата кула е навистина импозантна - ама дури и тој момент ти го ебат туристи кои прават "Аууууоооооовауууу" секогаш кога таа ке почне да светка. Што не прават така кога на семафор ке почне да трепка жолто светло? И згора на сè, не се дише од емигранти кои ти продаваат мини ајфелови кули што блескаат во сите можни розеви нијанси, старци на умирање кои би да ти ја засвират "Ла ви ен роз" уште еднаш пред да испуштат душа, или пак сликари кои токму на мојов антички профил би да ја докажуваат својата плитка надареност.

И немој некој да би ви зборел за мирисите на Париз! Под "градска миризба" овде се мисли исклучиво на урина. Помочани паркови, помочани метроа, помочани улици, помочани хаустори... Таму кај што им зафалила течност у мочен меур, ѓубрето менува агрегатна состојба и се претвора во тони опушоци, пластични шишиња, книџиња, весници кои известуваат за француската победа кај Вердун... Балдска ми Зока кога би дошла овде, би фатила да чисти уште на прв ден ("Идете вие да шетате, ја само малце да заметам околу Отел де Вил у правец на Лувр").

Автобусите во Скопје биле валкани? Ма немој! Пробај овде промени три метроа (правливи ко штотуку од Чернобил да се вратиле) без да заработиш цела лепеза на болести, плус една мрсничка колера за десерт.
Океј, има кино сали во кои игра се што ти душа сака, тоа им симнувам капа.

Имаат и добра кујна. Имам и ја.

Има и феноменални музеи, ама тоа има и во Њујорк и во Лос Анџелес, градови во кои животот има уште некоја цел освен да пробаш кроасан насабајле, да имаш задолжителна романса до пладне (чик пробај да кажеш дека не си се заљубил, одма ти монтираат гиљотина!), а до навечер да се прашуваш што ти требаше сево ова.

Ој Паризу, да ти нисам близу...

Дарко Митревски,
режисер и баџанак
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Daskal на Август 28, 2012, 03:07:58
Загинатите за големосрбската агресија и жртвите на србо-комуисичката пропаганда се прогласуваат за паднати борци и бранители:

Цитат
Во 1996 година од страна на владата на Македонија, Драгослав Петровски–Чиче е прогласен за паднат борец. Според Предлог-законот за бранителите, во него со определените права и обврски ќе биде опфатено и семејството на Петровски како и на другите војници на ЈНА од Македонија кои загинаа во воените судири во поранешна Југославија.

читајте ја оваа трагедија...

Цитат
На православните гробишта во тетовското село Ратае, семејството, роднините и пријателите денеска ја одбележаа 21-годишнината од загинувањето на Драгослав Петровски–Чиче кој животот го загуби на 28 август 1991 година како војник на ЈНА при борбите околу Вуковар, Хрватска.

Петровски беше роден на 8 ноември 1970 година во Виена, Австрија од каде подоцна со неговите родители заминува за САД каде завршува основно образование. Средното образование го завршил во Тетово, по што се вработил во Медицинска пластика. Заминал на отслужување на воениот рок во Рума, Србија од каде е упатен во Вуковар каде загинува во погоден тенк на последниот ден од отслужувањето на воениот рок на 21 година.

http://www.libertas.mk/%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%87%D0%B8%D1%87%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE-2/

Која ЈНА, каков воен рок, какова паднат борец, каков бранител....Боже Боже...
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Корени на Август 30, 2012, 08:34:26
Македонците си "взеха" и "История славянобългарска" http://world.actualno.com/Makedoncite-si-vzeha-i-Istorija-slavjanobylgarska-news_398853.html
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: ohrid1941 на Август 31, 2012, 08:01:42
Вест, 30 август 2012
Бора, извини се пред да пееш

http://www.vest.com.mk/?ItemID=8F23D4862F21FB42A0A7C3922BD82FF1

Српскиот рокер Бора Ѓорѓевиќ и неговиот бенд "Рибља Чорба", кој во девесетите години изјавуваше дека Македонија не постои и е јужна српска бановина, ќе го затвори фестивалот "Пиволенд", чиј покровител е Град Скопје.

Бора Чорба за својот настап пред спортскиот центар "Борис Трајковски" во недела ќе добие државни пари, од Државата која за него не постои. Завчерашното отварање на "Пиволенд" го поддржа скопскиот градоначалник Коце Трајановски со поздравен говор, а прес конференцијата пред стартот на фестивалот се одржа во просториите на Град Скопје.
"Член сум на српското четничко движење, национално движење кое е многу постаро од втората светска војна. Националист сум, и тоа е добро.", изјави неодамна Бора Чорба во емисија на хрватската "Тв Нова". За познатата емисија "Ред карпет" на "Нова" Бора изјави дека "Спремете се четници" е македонска песна, а Македонија е јужна српска бановина.

По социјалните мрежи и интернет форумите, граѓаните веќе подолго време коментираат дека Македонија дава огромни пари за истрошени балкански ѕвезди, наместо да инвестира во своите пејачи и музичари, или да изгради нови концертни и спортски објекти каде што би се развивале домашните таленти. И по дваесет години од распаѓањето на Југославија, по форумите кружат коментари од типот: "Не биди како Бора Чорба, не шири антихрватска и антимакедонска пропаганда". Запаметени се и неговите шоуа низ дискотеките на кои ги повторуваше вицовите: "Македонците се Срби со тешката говорната маната".
За Цеца, Брена, Џеј, Аца Лукас, Македонија стана златна тезга. За државни или спонзорски пари, тие доаѓаат и по неколку пати во годината на фестивали на пивото, на концерти во сали и во дискотеки.
" Изборот на пејачи на "Пиволенд" го направи здружението на граѓани "Уан веј". Тие беа избрани на оглас кој го распиша Градот. Од 32 изведувачи, 26 се македонски, 4 се српски и двајца хрватски. Годинава од буџетот на Градот за оваа намена издвоени се 200.000 денари, што во споредба со лани е за половина помалку", ни изјави скопскиот градоначалник Коце Трајановски.
Бора Чорба беше еден од гостите и на ланскиот охридски "Пиво фест". Со "Рибља Чорба" во Скопје настапи на јубилејната турнеја, по повод 30 години од бендот. Неколку пати во годината, тој без бендот тезгари низ македонските села и градови.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Септември 25, 2012, 11:45:23
Аврамопулос рекол дека Македонија нема територијални претензии кон Грција

http://www.plusinfo.mk/vest/58435/Avramopulos-rekol-deka-Makedonija-nema-teritorijalni-pretenzii-kon-Grcija

Македонскиот министер за надворешни работи, Никола Попоски, на 67. Генерално собрание на Обединетите нации во Њујорк, денеска се сретна со неговиот грчки колега, Димитрис Аврамопулос. 
Од македонската делегација, средбата, која е прва меѓу двајцата министри, ја опишуваат како можност за нивно запознавање, истакнувајќи дека македонската страна настапила со барање за почитување на Времената спогодба и на Хашката пресуда.
Грчкиот министер не дал обврски по ова прашање, а наместо тоа од Македонија барал почитување на грчките чувства поврзани со нивната историја.
„Двајцата министри во разговорот се согласиле дека повеќе од 20 години од почнувањето на спорот, односите се значително сменети. Аврамопулос се согласил дека веќе не е валиден првичниот грчки став, дека Република Македонија претставува закана за стабилноста на Балканот и дека има територијални претензии кон Грција“, информираат од македонската делегација.
Аврамопулос, кој е шеф на грчката делегација во Обединетите нации, денеска во Њујорк имаше средба со Бан Ки-мун, како и со посредникот во спорот за името амбасадорот Метју Нимиц. Аврамопулос за грчките медиуми во САД најави дека на овие средби ја претставил Грција како конструктивна страна во спорот за името и дека Македонија е виновна поради тоа што разговорите не одат во саканата насока и притоа од Македонија бара почитување на историјата на Грција. Аврамопулос најави дека Македонија и статусот на поделениот остров Кипар се главни теми на неговите средба во ОН.


ДЕМАНТ:

Делавекурас: Лага е изјавата во која се спомнува „територијални претензии“

http://www.plusinfo.mk/vest/58465/Delavekuras-Laga-e-izjavata-vo-koja-se-spomnuva-teritorijalni-pretenzii-

Властите во Атина ги демантираа информациите во македонските медиуми, според кои, шефот на грчката дипломатија Димитрис Аврамопулос на средбата со македонскиот колега Никола Попоски изнел мислење дека Македонија нема територијални претензии кон Грција.
 - Ова е неточно и вакво гледиште никогаш не беше изнесено. На состанокот меѓу двајцата министри, што се одржа на барање од министерот за надворешни работи на ПЈР Македонија, и што беше од запознавачка природа, присуствуваа претставници на високо ниво од двете страни и таква изјава не беше дадена. Ова најверојатно е добропознатата тактика на Скопје да креира сензации за домашна употреба, што ја потврдува оценката дека не покажуваат искрени желби и намери да се најде решение - изјави денес Григорис Делавекурас, портпарол на грчкото МНР.
Според Делавекурас, Аврамопулос рекол дека национализмот и популизмот може да донесат привремена политичка добивка, но секогаш водат кон конфликт и катастрофа.
- Пораката на министерот за надворешни работи до господинот Попоски беше јасна: Покажете во пракса дека навистина имате волја да придонесете во изнаоѓањето решение во корист на односите меѓу двете земји и стабилноста на регионот - вели Делавекурас.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: Anton на Октомври 03, 2012, 08:40:02
ВО МАКЕДОНИЈА  СЕ СЛАВИ  СРПСКАТА  ФАШИСТИЧКА ОКУПАЦИЈА
http://www.focus-news.net/?id=n1702239
Вечер”: Сърбите в Македония достойно ще честват годишнината от Кумановската битка, заяви Иван Стоилкович
03 октомври 2012 | 08:51 | Агенция "Фокус"

Начало / Македония

Скопие. Сърбите в Македония достойно ще честват годишнината от Кумановската битка. Това е заявил лидерът на Демократическата партия на сърбите в Македония Иван Стоилкович, цитиран днес от македонският вестник “Вечер”.
„На стогодишнината от Кумановската битка ще бъдем всички заедно в Зебрняк, в присъствието на държавните ръководители от Сърбия и Македония, за да отбележим тази дата, важна не само за сръбската, а и за световната история”, заявил Стоилкович. По думите му в организирането имали голяма подкрепа и от двете страни.
Наслов: Одг: "АБСУРДИСТАН"
Поставена од: disidente на Јули 16, 2013, 12:41:05
http://brif.mk/rakurs/kravite-i-volovite-na-subrata-ro/