Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Дипломати и приятели на България в Скопие почетоха паметта на полк. Борис Дрангов  (Прочитано 940 пати)

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот

http://www.focus-news.net/?id=n1401930

Дипломати и приятели на България в Скопие почетоха паметта на полк. Борис Дрангов

01 юни 2010 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Посолството на Р България в Скопие, съвместно с Българския културно-информационен център отбеляза годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов, съобщиха от българската дипломатическа мисия. Слово за героизма на полк. Дрангов произнесе Панде Ефтимов, който подчерта, че Борис Дрангов е легендарна личност в българската военна история и заслужава паметта му да бъде почитана от българския народ.

Временно управляващият посолството Ангел Ангелов подчерта, че делото и личността на полк. Дрангов остана незаличима следа в колективното съзнание на българския народ.

От името на семейството към присъстващите се обърна Райна Дрангова, потомка на полк. Дрангов и благодари, че Посолството поддържа традицията да организира поклонение в памет на българския военачалник.

На гроба на българския офицер бяха положени цветя от името на Посолството, на КИЦ в Скопие и от името на близките му.
Събитието бе почетено от български дипломати и от приятели на България.« Последно менување: Јуни 02, 2010, 12:02:39 ohrid1941 »
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

http://focus-news.net/?id=n1401907

Панде Евтимов: В Скопие се навършиха 20 години от началото на свободното отбелязване на помена за Борис Дрангов и други герои

01 юни 2010 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Днешната панихида пред гроба на полк. Борис Дрангов е един своеобразен юбилей: 20 години от началото на свободното отбелязване на помена за Борис Дрангов, Мара Бунева, Тодор Александров, Владо Черноземски и други герои. Това каза пред Агенция “Фокус” Панде Евтимов от Скопие. „За нас в Скопие панихидата има и още едно значение, поради това, че отбелязваме един малък юбилей: 20 години от първото свободно отбелязване на помена на Борис Дрангов, Мара Бунева, Тодор Александров, Черноземски и другите корифеи на македонската борба. В Македония до 1991 г. не можеше свободно да се отбележи един помен на споменатите личности. Въпреки това, правехме необходимото да ги почетем – първо, организирахме панихиди в църквите, след това – посещавахме гробните места или лобните места и ги отбелязвахме с голяма решителност, макар че имахме големи пречки. Дотогава скришно се отбелязваше, посещавахме скришно гробовете, това, което трябваше да го кажем гласно, го казвахме мълчаливо, с поклон пред мощите на героите”, разказа Панде Евтимов.

Първото отбелязване на годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов го направихме през 1991 година, на 26 май – деня, в който е убит, в църквата „Свети Георги” в Скопие, в която е кръстен, в която е отслужен и последният помен, когато е изпратен от жителите на Скопие – разказа Панде Евтимов. „Комунистическата окупация в Македония създаде тенденция да заличи националния идентитет и патриотичните чувства; тя забраняваше отбелязването на годишнините. Но ние мълчаливо правихме всички обичайни религиозни обреди, за да отдадем нужното почитание на покойниците, които паднаха на бойното поле за отбрана на войнишката чест и татковината. Борис Дрангов, чийто роден град е Скопие, след завършване на военното си обучение в София и Петроград като офицер с авторитетно реноме, повторно пътят го води в Македония. Командир е на Военното училище в Скопие, борец на Битолския фронт, каза Панде Евтимов.

На въпрос – как са били отбелязвани годишнините през `60-те, `70-те, `80-те години, Панде Евтимов заяви: „Редовно, с много проблеми, но с много голяма решителност, всички ги отбелязвахме. Слушахме нашия глас, а не гласът на родоотстъпниците. Стъпка по стъпка вървяхме напред, както българския войник, който не научи кръгом, така и ние отивахме напред и привличахме нови приятели, нови привърженици, с които разбивахме страха, уталожен с години от поробителите в Македония”.

Сочувана